Dieťa začína chodiť do škôlky a ja sa cítim hrozne
Ahojte mamičky🙂 Už len pár dní kým začne moja malá chodiť do škôlky😨😨 Chystám sa stratiť hodiny objímania denne,kedže bude všetok ten čas v škôlke...vážne si myslím, že moja úzkosť a strach bude horší ako jej. Akékoľvek iné mamičky prosím o radu 🙏🙏
😘😘 Ďakujeem!
Zvladnes to 🙂 zlepsi sa to 🙂 drzim palce
Pupocna snuru vam asi zle prestrihli 😂 Dieta milovat znamena, dovolit mu dychat, rozvijat sa a spoznavat aj nove veci, teda aj novych kamaratov, ucitelky, skolku, nove hracky priestor, stravu, socialne kompetencie. Pri vsetkom pochopeni smutku, chybania, zmeny rezimu - detom to neskutocne prospeje... ano budu castejsie chore, ano budu musiet vstavat, aaaano budu musiet celit novym konfliktom - ale to vsetko k "dospievaniu" jednoducho patri. Zamestnaj si hlavu, zamestnaj si ruky, nie je tam 24/7, ale len par hodin do dna, uzijete si este jedna druhu dostatocne. Mozno este kvalitnejsie, lebo si viac oddychnes a budes naplnena energiou len a len pre nu, ked prijde domov. Mne uz sranda konci, o tyzden idem do prace, nie neplacem zatial, vsetko je, ako ma byt.
@oliviamae ja som prve dni skolky prerevala 😅 pricom som sa tesila ze pojde - nevedela som sa dockat ako mi niekedy islo dieta tak na nervy, ze som pomaly vytlacala adopne papiere, kedze do hniezda zachrany sa uz nezmestilo. A ked to nastalo tak som bola nestastna 😀 Preslo ma to po prvych par dnoch kedy dieta s revom islo domov zo skolky, ze sa chudatko este dost nepohralo 😂
@anjelicek26 Je mi jasné,že im treba dať voľnosť. Moja dcéra chodí na plávanie,balet,jazyk a dalšie rôzne krúžky,lenže toto bude po prvýkrát,čo bude tak dlho bez niekoho koho pozná ...viem,že za pár dní sa to zlepší ,ale zo začiatku mi bude bez nej smutno 😕
@oliviamae to je normalny pocit, sustred sa na to, co jej to bude davat. Ja si pamatam, ako som revala v aute prvy krat, ked sla mala k opatrovatelke, prvyy krat, ked sla do skolky, a ked sla do skoly zas emocie pretlaky 🙏 Ale rozum nakoniec vzdy zvitazi ;)
Mne je tiez luto zeprazdniny koncia a to mi doma ostabu dve deti, iba najstarsi ide do skolky.. Ale pocitujem tu zmenu, prvy krat chodil do skolky min.rok a ja som pocitovala tieto prazdniny znova ako svoje na skole, tak aj ten koniec podobne prezivam 😉 ale bude dobre, neboj ked sa clovek dostane do toho kolobehu, uz si ani neuvedomi ako rychlo prejdu tyzdne..
@bonnie1 necele tri ak som si dobre precitala,tiez ma to zaujalo😀
Do mrne...ze 2 ročna ma balet, plavanie, jazyk a ,,ine kružky,,. Tak ake ,,hodiny objimania denne,, stracas prosím ta? Ty sa realizuješ cez svoje dieta to je cele. Ked ma človek priliš vela volneho času tak rieši kraviny. Ja to uplne chapem...ked ma manzel ,,uzivil,, a deti boli v škole do poobedia tak aj ja som riešila aj nesmrtelnost chrusta, lebo človek naozaj za ten den nema čo take robit ked nepracuje. Musi si najst niečo čo ho rozvija. Nie sme len matky a gazdinky, a čo si budeme navravat, deje sa to a kto vie čo bude za par rokov...s manzelom to nevíde (jasne, to sa ziadnej z nás ,,nemoze stat) a potom čo? Z objimania a ,,stajlovania sa,, nevyzijes....
Ja to furt tvrdím, nie deti maju problém s nastupom do kolektívu ale RODIČIA!!! a tí to najviac komplikuju svojimi vymyslenými strachmi a neodovodnenými obavami, ktore prenašaju na dieta, ktore by inak bolo v uplnej pohode.
@sardinka336 moja dcéra je v pohode,ved aj v názve píšem,že úzkosť cítim ja. Na ten balet sú povinný rodičia takže sme tam s ňou,hodiny plávania máva u nás v bazéne takže zase s ňou a v podstate na všetky krúžky s ňou chodíme ja a manžel. A to,že sa realizujem cez svoje dieťa je hlúposť,proste chcem ,aby mala v budúcnosti možnosti napr.ked príde čas ísť na strednú bude to mať o niečo ľahšie rozhodnúť sa čo chce v živote robiť a čo ju baví,kedže to všetko má možnosť rozvýjať už v útlom detstve.....viem aké to je, u nás v rodine máme tínedžerov,ktorý nemajú záľuby,krúžky,nič len TV,PC,tablet....a výber strednej nechávajú na rodičoch ,kedže im je to úplne jedno čo budú študovať,pretože ich okrem TV nič nebaví.Každý rodič chce dať svojmu dieťaťu mužnosti,ktoré on sám ako dieťa nemal.Ak by mi dcéra povedala,že niekam chodiť nechce ,nechodila by. Ale vidím ako jej to pomáha rozvýjať sa a zdokonaľovať,dokáže veci ,ktoré som ja v jej veku nedokázala. Jej to vyhovuje,zabaví sa,socializuje sa,má nových priateľov,rozvýja sa ........ Je pravda,že veľa manželstiev sa rozpadne a viem,že ked si poviem mne sa to nemôže stať je hlúposť,ale s mojim manželom máme naozaj skvelý vzťah na ktorom každý deň pracujeme obaja,pretože nám na tom záleží❤
...alebo na vyplnenie mnozstva volneho casu porozmyslat napr. o surodencovi, ved take male mini vie dat matke niekdedy naozaj poriadne zabrat, nuda zarucene nehrozi 😀
Mam dve deti, ale taketo pocity som nikdy nemala, prve islo automaticky do skolky, do toho prislo druhe, prve prave nastupuje do skoly a druhe o tyzden tiez prechod z jasiel do skolky....tesia sa aj oni a o to viac ja s manzelom, hlavne ked sa nas zivot uz zacal uberat pre nas takymto "normalom", a najviac sa tesim, ze uz chodim do prace a netocim sa len okolo deti, jednoducho zacala som konecne zit a mysliet na seba uz aj ja 🙂
Moja malá má tiež 2 a pol roka a ide do škôlky. Prežívam podobne pocity,je na mne nalepená ako žuvačka. Od malinka sme len my dve,plus tatino po práci,jedny starí rodičia ďaleko,druhí nemajú záujem,čiže nikdy nebola bezomna,okrem tatina. Vidím na ihrisku že striehne kde som,všade kde prídeme pozerá,či ma vidí. Inak sa vrhne do kolektívu,detí má rada,je mi jasné že škôlku potrebuje. Obavy mám jediné z toho,že bude veľmi plakavat a z toho,že nerozpráva a deti ju budú odsúvať,keď jej nebudú rozumieť . Bojujem zo sebou,ale som v 7tt, hormóny so mnou plieskaju,revem na povel 😁
Ano, ano....dnešne deti maju moznosti na mraky, kružky a vštko sa točí okolo ,,uspechu,, a ,,mozností,,mnohí aj uspešný su a maju vysoke postavenia, tituly ....ale nevedia budovat a hlavne udrziavat vztahy, rozpadaju sa im manzelstvá, opuštaju rodiny a vlastné deti, pri prvom vztahovom probléme zlyhavaju a utekaju. Na toto nie je ziadny ,,kruzok,,.
Ano, aj ja chcem aby moje deti boli uspešne, vedeli si na seba zarobit aby studovali. Ale dolezitejšie je pre mna aby mali v buducnosti dobrých partnerov a udrzali si svoje rodiny, nestriedali partnerov a neopuštali svoje deti.
Osobne si tiez myslim ze na ani trojrocne dieta,je balet,pkavanie a jaxyk vela, ....ale ak toto vsetko.ma skolku nepotrebuje....nasa nastupila teraz v 4 na povinnu skolsku dochadzku, kruxok bude mat len 1 tanecny....aj to len preto ze sama chce...a je nutne aby mala aj"svoj cas pre seba" a detstvo nielen organizovane cinnosti....
Robila som aupair kde mali deti xkruzkov a cim boli statsie tymviac ich neznasali a to z jedineho dovodu....nikdy nemali cas spravit nieco spontanne alebo sa len tak dohodnut s kamaratom a lozit po stromoch alebo kopat do.lopty ci skladat lego....lebo bolo judo, kreslenie, klavir, golf atd....
@oliviamae ked moja starsia isla do skolky, tak prvy den ona plakala v triede a ja vonku ☹....ale dieta sa raz musi dostat do kolektivu, je to prirodzene, ale je prirodzene aj to, ze mama to bude vzdy "prezivat"....je to normalne. My byvame v zahranici a prave dnes isla nasa starsia (o ktorejpisem, ako som vonku plakala) prvy raz na strednu skolu (tu v NL chodia deti na strednu od 12 rokov)....a tiez mam male srdiecko ☹....to je udel matiek. Neboj zvladnes to urcite a dietatko tiez, drzim palce
@sardinka336 ale v tom aby mali dobré rodiny,partnera a aby boli šťastné im nebudú robiť krúžky prekážky nie?.....
@sense nieje to tak,že by sme ju s manželom do niečoho nútili,proste vyskúša a ju to baví ,ak by prose povedala alebo naznačila,že nechce tak nechodí. Má veľa času sa hrať ,často k nám chodievajú moje kamarátky s detmi a hrajú sa, každý deň chodíme do praku a na ihrisko ..ved krúžky nemá každý deň má len dva a pol ,krúžky zaberajú jej štvrtinu času 😉
@sardinka336 ide hlavne aj o tu kvalitu kruzkov.. ja som za kruzky ale toto na 2,5 r dieta je moc.. a mozno su to len tahace penazi bez zmyslu..a ked zacne skolka tak si to neviem predstavit..
@oliviamae vidím že chceš byť čo najlepšiu mamou
Z mojej skúsenosti viacnásobnej matky ti len poviem že krúžky u tak malých detí sú veľmi kontraproduktívne. Ono sa zdá že na prvý pohľad deti rozvíjajú , ale ja osobne si myslím že práve je to naopak . Brzdia plný rozvoj detstva, už od maličkého veku je všetko organizované .
Moje deti do 7 rokov nemajú žiadny krúžok . Absolvovali len nejaké kurzy v rámci škôlky ... pohybový alebo plavecký .
Do 7 rokov behali po vonku , hrali sa v pieskovisku , bicyklovali , kúpali v bazénoch , chodili sme na výlety..a nebolo to u mňa o peniazoch , žijeme si viac ako fajn. V školskom veku , nastúpili prvé krúžky, zásada bola max dva ..a len také ktoré ich skutočne budú baviť , takže 7 ročná dcérka chodí na výtvarku do zušky a na zápasenie. Syn dnes už takmer 18 ročný chodí na angličtinu -face to face a na MMA. Trojročná dcérka si užíva hrabanie sa v pieskovisku , behanie po dvore, bicyklovanie , kreslenie .má čas jednoducho pre seba, organizovanie času jej neujde.
Čo sa týka škôlky, je to normálny prechod do ďalšej etapy. Tým že máš len jedno dieťa na ktorom veľmi lipneš, tak je to pre teba ťažké . Len takáto naviazanosť je na škodu tebe aj jej . Buď maj ďalšie babenko a tu lásku a pozornosť rozdelíš alebo si najdi niečo čo ťa zas naplní ..práca, záľuby . Veľa štastia.
@oliviamae teraz ano ale ked zacne di skolkx al skoly chodit tak to uz bude ine....ono predpokladam ze ona sama neprisla s tym ze msmu chcem ist na balet alebo sa ucit jazyk....ake boli ste to vy rodicia kt si povedali dietatu treba aktivitu bude chodit tam a tam slebi skusi to a ono....
Ale ako pises problem mas s tym hlavne ty, le stes a nervozitu prenesies na nu.... cim skor sa ty s tym vyrovnas tym lepsie to bude tvoje dieta znasat....a ak nebudes vediet ci s txm ked budes zrazu sama bez nej tak si treba najst pracu akebo aktivitu kt sa vykonava bez malych deti....alebo sa vzdelavaj ....
@bonnie1 ja sa držím zásady že do nástupu do školy jednoducho nič. Ja keď som videla tie maminky ako v záujem dobra dieťaťa a s dobrým úmyslom ich vláčia po krúžkoch ako také mačence bolo mi úprimne ľúto tých detí .
Moja druhá dcérka je výtvarne veľmi nadaná . V predškolskom veku však kreslila iba doma. Momentálne v zuške vyhráva všetky súťaže pre jej vek . Na druhej strane tam boli maminky ktoré sa snažili dostať deti do výtvarky a chodili sa s nimi pripravovať na prijímačky ..to mi príde na hlavu , tak buď to dieťa na to má alebo nie, ale cielene sa učiť kresliť ruku alebo postavu ..no neviem .

@oliviamae toho som sa aj ja bála a za pár týždňov, čo týždňov, dní 🙂 som ho mala doma s teplotami a to sa tiahlo veeeeeľmi dlho tieto školkárske choroby. Tak sme sa aspoň mojkali o čosi dlhšie, želám pevné zdravie 🙂