icon

Dieťa začína chodiť do škôlky a ja sa cítim hrozne

oliviamae
27. aug 2017

Ahojte mamičky🙂 Už len pár dní kým začne moja malá chodiť do škôlky😨😨 Chystám sa stratiť hodiny objímania denne,kedže bude všetok ten čas v škôlke...vážne si myslím, že moja úzkosť a strach bude horší ako jej. Akékoľvek iné mamičky prosím o radu 🙏🙏

bonovka
28. aug 2017

..raz sa ma byvala kolegyna spytala,v com vidim zmysel svojho zivota..ja som povedala,ze v detoch..a ona sa ma spytala,v com ten zmysel teda budem mat,ked deti odidu z domu a ukazu sa raz za cas..??mala pravdu..cim su starsie,vacsie,tym menej na mne "visia",snazim sa ich aj viest k samostatnosti,aby potom neboli stratene,ked raz vyletia z hniezda..a ten cas,ktory predtym patril im a zrazu ho nevyzaduju,som sa musela naucit vyplnit inak..aj na to je dobra praca,aj v pripade,ze partner zabezpeci dostatocny prijem do domacnosti..mat Tvoju moznost,ze nemusis robit za par stoviek an inych,zacnem robit sama na seba v niecom,co ma bavi..ked aj vyrabat nieco doma a predavat to cez net..alebo ak mate moznost,kapital,zacat v niecom podnikat,co by Ta naplnalo a zaroven by si bola sama sebe panom a mala by si moznost sa prisposobit v plnej miere potrebam dietatka..mozno to tu uz niekto pisal,ak ano,prepac,necitala somna komenty. 🙂 ja len,ze mne osobne po case vzdy zacne chybat aj dospela spolocnost,bola som s detmi doma dlho,len ssa malou pracovnou pauzou a aj ked mi bolo luto,ked isli do skolky,resp.ked uz isla aj druha mala a ja som zostala doma,mala som potrebu ist pracovat a byt medzi ludmi,lebo aj keby sme mali vtedy dost financii,uz mi prepinalo zčíslo toho,byt stale doma medzi styrmi stenami sama..lebo vsetci dospeli vokol v praci,vratane mojich rodicov..nebolo kam a s kym a uz mi chybal kontakt s ludmi a ine cinnosti,nez len varenie,upratovanie a staranie sa o zahradu. 🙂

bonovka
28. aug 2017

Za preklepy sa ospravedlnujem,nezmyselna automaticka korekcia v mobile.. 😒

oliviamae
autor
28. aug 2017

@bonnie1 nemá problémy,ale o tomto nám povedala moja kamarátka. Je to skvelé učiteľka chodí raz týždenne k nám domov kde s malou pracuje....pomáha jej to v tom zmysle,že pozná farby,abecedu,čísla, rozoznáva interpunkčné znamienka,dokáže súvisle a zrozumiteľne hovoriť a ako batoľa sa naočila znakovať tzv. baby signs ,čo je u batoliat prospešné ..to je môj názor

bonnie1
28. aug 2017

@oliviamae moja mladsia ma tolko co tvoja a vie to bez sukromnej ucitelky. Ja som sa jej venovala..mna by na take veci ani nenapadlo platit sukromneho ucitela pre 2,5 r dieta .myslim ze v dnesnej dobe to nie je nic vynimocne ze to deti ovladaju .Kazdopadne kedze tvoje dieta je v kolobehu neustaleho vzdelavania, kruzkov ze sa cudujem ze ju davas do skolky. Pockaj rok, daj ju na dalsie kruzky a potom moze rovno do skoly . Ale nie . Radim hlavne si najdi zamestnanie alebo druhe dieta . A uvidis ze sikovne a skvele dieta moze byt aj bez milion kruzkov a sukromnych ucitelov..

elizita
28. aug 2017

@oliviamae ja to sice neberiem tak tragicky... ale toez je to zvladtny pocit... nebudem robit 5 dni v tyzdni, takze budu aj dni, ked ju pridem zobrat hned ako sa vyspi a napapa a niekedy ju aj odhlasim a spravime si pekny den.. aspon taky je moj plan 🙂

sense
28. aug 2017

Tieto veci ako farby atd...poznaju deti aj bez sukr.ucitela staci sa dietatu venovat....na druhej strane ma napadlo? Co bude robit tvoje dieta v 6rokoch v 1. Triede ak bude citat pisat a pocitat?

alby2014
28. aug 2017

Ale, ved ma len 2,5 ak ta nic netlaci nechaj si ju doma...ja mam doma 3 mesacneho a 2 rocneho a veru do skolky pojde najskor v 4 a to som ucitelka, cize nieco o zaskolkovai, ped. zrelosti a podobne tusim. :D A hej riesis to, lebo mas len jedno, neboj to prejde a cim viac deti, tym menej casu na take pocity.

oliviamae
autor
28. aug 2017

@sense zdokonaľovať sa,človek sa zlepšuje počas celého života

beton
28. aug 2017

Tak ju tam nedavaj...a ostante spolu nadalej doma. odporucam pre vzajomnu spokojnost :o))

mikela22
28. aug 2017

Po pozretí tvojho blogu a precítaní tvojich príspevkoch si myslím, ze tvoj vztah k dcerke zacína byt tak trochu nezdravý. Neviem si ani predstavit, co spravís, ak príde tvoje dieta domov s tym, ze v skolke na nu niekto krical, nedajboh udrel. Ked budes takto dalej pokracovat, dosiahnes pravy opak-tvoje dieta bude nesamostatne, nevyrovnane, vzdy cakajuce ako mu mamicka vyplní program.

oliviamae
autor
28. aug 2017

@mikela22 @mikela22 Ak na ňu bude niekto kričať právom je to v poriadku,bitky medzi deťmi sú normálne ..ak by ju udrel niekto dospelý to sa mi určite páčiť nebude,komu áno? páčilo by sa vm ak by niekto udrel vaše dieťa? asi nie,však! NIesom za to ,aby sa deti fackali,pokiaľ spraví niečo zle ,človek by mal dieťaťu vysvetliť ,že to tak nejde a nie hned facka facka ako to tu na Slovensku býva! .....Nemyslím,že moja dcéra bude nesamostatná už teraz robí všetko sama ...asi odsudzujete človeka len preto,že svojmu dieťaťu poskytol možnosť plne sa rozvýjať prostredníctvom krúžkov . Môj vzťah k dcére je normálny je to naš prvorodené dieťa a milujeme ju ...som predsa matka.

barborik3
28. aug 2017

Ja tomu uplne rozumiem.aj moj maly nastupuje buduci tyzden prvy krat do skolky a tiez citim dost velky smutok.sme super parťáci,vsetko sme robili spolu.tieto 3 roky mi dali uplne vsetko,absolutne nic mi nechybalo.a citim velku uzkost,ked si predstavim,ze maly bude bezo mna,bude si musiet so vsetkym poradit sam.ja si viem uplne v pohode predstavit,ze by som bola s nim aj nadalej.s inymi detmi sa stretavame casto,maly je spolocensky a myslim,ze mu vobec nic nechyba.chodili sme aj na rozne kruzky a uzivali sme si to.ale budem musiet ist do prace a neostava mi nic ine,len pevne verit,ze to obaja zvladneme.

maminuska
28. aug 2017

@oliviamae ja ťa neodsudzujem , aj keď mám na danú vec úplne odlišný názor čo sa týka krúžkov. Verím že to robíš z lásky k tej malej .
Len sa ti tu mnohé snažia naznačiť že troška to s tou malou preháňaš. Stojíš na druhej strane extrému ...na jednej je nezáujem o deti a na druhej je prehnaná starostlivosť a tam si ty.
Bohužiaľ deti ktoré sú vystavené takejto láske, neskôr v živote naozaj nie sú samostatné , nevedia ako sa majú rozhodnúť lebo vždy tu bola maminka . To nie je o tom že si niekto sám obuje topánočky alebo sa sám napapá ...
Skús troška z tohto ubrať.

mikela22
28. aug 2017

@oliviamae Nikto tu nevravel o nejakom fackaní, len si myslím, ze to prehanas, trosku pribrzdit by tebe ani malej neuskodilo, ale vychovavas ju ty nie ja, tak rob ako myslis.

saskiaaa
28. aug 2017

Jednoznačne ak máte možnosť nechajte si ju doma
Nič viac sa nato nedá napísať 🙂

oliviamae
autor
28. aug 2017

@barborik3 držím palce!👍 @maminuska ja to chápem,že v tejto krajine sa mamičkám zdá,že je toho na 2 a pol čonú veľa ,ale ak by skúsili trošičku pátrať aj v zahraničí(stačí len kúsok-Česko,Rakúsko o Amerike ani nehovorím tam je úplne iná doma ako tu) zistili by ,že je to úplne normálna vec! Toto Slovensko je tak trochu zaostalé ,čo sa týka viacerých vecí... napr,ked som hľadala balet pre deti od 2 rokov mala som s tým problém,väčšina je totiž až od 4 no ked som skúsila na zahraničných stránkach ,tam ponúkajú balet deťom ,ktoré nevedia ešte ani chodiť ..chcem povedať ,že naozaj platí iný kraj iný mrav! Ja nepochádzam zo slovenska a tak mi to príde úplne normále,ked má dieťa toľko krúžkov atd.🙂

oliviamae
autor
28. aug 2017

@saskiaaa to môžem,ale škôlka patrí k rozvoju a aj k životu dieťaťa ,takže chcem ,aby išla ..len mne to bude zo začiatku ľúto 🙄

saskiaaa
28. aug 2017

@oliviamae
Bohužiaľ aj mne ide od septembra a tiež mi bude úzko :-/
Najhoršie je že rodičia to zvládajú horšie než deti 😀

ada12345
Autor odpoveď zmazal
sense
28. aug 2017

Tiez zijem v zahranici a balet a roxbe ine kruzky su od troch niekde 4 rokov...., a povina skolska dochadzka je od 4rokov, kedy chodi dieta doobedu aj poobede do skoly...

uhnakova
28. aug 2017

@oliviamae nic v zlom, ale kvapku mi lezu na nervy kecy o zaostalosti Slovenska. Tym nemyslim len teba, opakuje sa to tu v roznych temach kazdu chvilu. Komu sa nepaci, nech tu nebyva a neohovara. Byvame v Ba a v nasej stvrti je vela mamiciek, co vyvazaju deti po kruzkoch od babatiek, takze aky nedostatok kruzkov? Otazne je, ci to dietatu naozaj nieco prinesie alebo su to vytiahnute peniaze od mamiciek, ktore potrebuju zmenu z beznej rutiny zivota na rodicovskej dovolenke.

hettinka
28. aug 2017

@oliviamae moj syn išiel do škôlky tiež v takom veku, mal presne 2,5 roka a zvládol to bravúrne. Zvykol si rýchlo, chorý nebýval, pekne tam jedol aj spinkal, aj slzičiek veľa nebolo ... ALE ja som ho dala tak skoro len preto, že som musela ísť do práce a nemala som ho kde inde nechať. A cítila som sa pritom nie dobre, bola by som radšej s ním zostala ešte do 3 rokov doma, ale okolnosti boli vtedy také, že sa to nedalo inak. Dcéra šla do škôlky až po 3. narodeninách.

Ak by som bola doma, v žiadnom prípade by do škôlky tak skoro nešiel. Po 3. narodeninách OK, ak má škôlka miesto, dieťatko sa doma nudí, tak prečo nie ... ale do 3 rokov to nie je také nevyhnutné, aby bolo v škôlke. Najmä ak, ako píšeš, chodí na krúžky, stretávate sa s deťmi. Pre dieťa ešte škôlka nemá taký zmysel pre socializáciu, sú na to moc malé, aby si vytárali v kolektíve pevnejšie väzby. Na privykanie na iné deti v tomto veku stačí návšteva ihriska a materského centra.

hettinka
28. aug 2017

@uhnakova krúžky pre deti do 3 rokov nie sú krúžky pre deti, ale sú to krúžky pre mamičky. Na vyťahovanie peňazí z vrecák je to super, a hlavne, mamička sa na materskej nenudí 🙂
Teda okrem baby-plávania, to má význam aj pre dieťa, uznávam 😉

uhnakova
28. aug 2017

@hettinka presne to si myslim aj ja 🙂

maminuska
28. aug 2017

@oliviamae ani v Čechách to nie je úplne normálna vec, viem to lebo tu striedavo žijem, je to veľmi nezvyklá vec. Mne sa Slovensko nezdá nijak zaostalé , naopak maminky racionálne uvažujúce osoby. neviem odkiaľ si , slovenčinu máš perfektnú vzhľad troška exotický , ale ja si skôr naopak myslím že deti v zahraničí nemajú často ani zďaleka toľko lásky ako im dávajú východoeurópske matky. Materská veľmi biedna ..max do roka, v Amerike žiadna, nastupujú jasle alebo opatrovateľky , strava v škôlkach neexistuje a ani v školách ( napr. Švajčiarsko ) . Materská v Ameriky jednoducho neexistuje. Trend aký je v západných krajinách je podľa môjho názoru nie dobrý , toľko frustrovaných mladých ľudí na antidepresívach navštevujúcich psychológov , vyhorenia len tak hocikde nevidíš.
Ja osobne mám skúsenosti z Fínska , odchov detí v dvoch rodinách ..studený ,

oliviamae
autor
28. aug 2017

@hettinka Záleží na tom,aká seriozna je inštitúcia kam dieťa chodí. Podľa mňa to všetko zmysel má,ale to sa prejaví až neskôr😉

1988majka
28. aug 2017

@oliviamae necitala som uplne vsetko asi sa tu uz toho vela prebralo ..ale akurat minuly tyzden bol seminar na nevychova.cz o tom ako ulahcit sebe aj dietatu nastup do skolky 🙂

hettinka
28. aug 2017

ja som sa rozprávala s viacerými maminami z Nemecka, síce tam fungujú jasle/škôlky od útleho veku, ale napríklad ten systém školských krúžkov prakticky zadarmo, aký máme na SK tam ani nepoznajú. Napr, také športovanie len pre radosť, pohybové prípravky, štátne umelecké základné školy či centrá voľného času, ked je veľa krúžkov za minimálny poplatok - to v oblasti, kde kamošky žijú, prakticky neexistuje. Bud si zaplatíš majland a decko vozíš 30-40km, alebo smola. Dokonca aj družinu majú len do 13:30 a platia 4x toľko ako my tu na SK.
V Nemecku je však ponuka odlišná podľa spolkovej krajiny, a tiež či dieťa navštevuje štátnu, cirkevnú alebo komunitnú školu. Toľko na tému "zaostalé Slovensko" ... môžeme byť radi, že máme čo máme.
Pre maličké deti je toho veľa v rámci súkromných firiem, vo väčších mestách neúrekom. Okrem toho, 2-ročnému je jedno, či navštevuje "balet", alebo pohybovú prípravu, či skupinové cvičenie v MC ... robia tam prakticky to isté. Dcéra chodila na "balet" od 4 rokov a hopsali tam do kruhu, o ničom ... skutočný krúžok mala až od 6-7 rokov a tam už sa dalo hovoriť o nejakom cielenom tréningu niečoho konkrétneho. Dovtedy to bola len pohybová príprava. Navyše, v 2-3 rokoch ešte vyberá krúžok dieťaťu mama, dieťa to "baví", lebo nič iné nepozná. Naozaj krúžok si vyberie samo až na ZŠ. Ak moja dcéra prešla potom z "baletu" na iný šport a ten robila celú ZŠ (je viacnásobnou Majsterkou Európy a aj Majsterkou sveta, takže to bola dosť seriozna inštitúcia) ... pohybová príprava sa vcelku hodila, ale keby nebola, nič by sa nestalo.

beton
28. aug 2017

@oliviamae ??? skolka patri k rozvoju dietata? s tym absolutne nesuhlasim. Co take mu nevies dat, co skolka ano? Ja som zatial nenasla ani jeden dovod a hladam uz par rokov :o))

oliviamae
autor
28. aug 2017

@beton Už len to ,že dieťa sa viac osamostatní od rodiča,je vo väčšom kolektíve a učí sa spolupracovať .......