Dieťa začína chodiť do škôlky a ja sa cítim hrozne
Ahojte mamičky🙂 Už len pár dní kým začne moja malá chodiť do škôlky😨😨 Chystám sa stratiť hodiny objímania denne,kedže bude všetok ten čas v škôlke...vážne si myslím, že moja úzkosť a strach bude horší ako jej. Akékoľvek iné mamičky prosím o radu 🙏🙏
@oliviamae, určite si milujúca matka, tak ako všetky matky, dokonca aj tie, ktorým to chýba v profile uživateľa MK.
Slovensko sa ti zdá zaostalé, píšeš, že si sa pohybovala v inej komunite, v iných kruhoch... Verím ti, a preto myslím, že tu nie si šťastná. Asi by stálo za úvahu porozmýšľať nad návratom, vrátiť sa medzi ľudí s rovnakou mentalitou...

@cecilia68 hejze, aj mne na tej pani cosi vadi, v podstate sa nic take hrozne ani skodne nepyta, je smutna, no, pochopitelne, ale od zaciatku mi nieco nereze, zeby tie "hodiny objimania?" Ja som na md a neobjimam sa hodiny veru, ked chcem upratat, navarit, obriadit este aj psa k tomu, atd atd no neda sa, tak to robi dojem ze pani nic nerobi a niekto ju obskakuje, lebo same sa neporobi. A volny cas travi objimanim, to si malokto moze dovolit (a otazne je, aj keby mohol, ci je to zdrave), no a este sa stazovat a fnukat tak to je uz nejaka podprahova provokacia.. mozno nezamerne,ale asi tak nejako. Plus tie komenty potom...ani do lava ani do prava. Z baletu na spanielcinu.. no neviem :/ ale nech kazdy robi ako chce.
A naco teda davas dieta do skolky, ked planujes hnit doma?
Tak logicky ked dam take mala dieta do skolky tak z 2 dovodov: som na MD s mladsim alebo pracujem
Ty chces mat more volneho casu, ale mas zaroven pocit, ze ti bude smutno. nuz to to sa neda
Nechapem tvoju maotivaciu, tu mozno nechapes ani ty sama
Nevie, co so sebou, manzel vsekto zabezpeci - teraz ako sa vyrovnat s pocitmi, ze som supla dieta do skolky a pritom ja som doma a nudim sa?
@oliviamae. Neviem ci ide prvý krát alebo zas ale po prázdninách. Ak ide po prázdninách, skus si nájsť niečo čo ťa zaujme. Alebo upratuj. Dačo fajne navar keď príde domov môžete sa zas jedna druhej venovať. A ak ide prvý krát tak-😉Pamätám akoby to bolo dnes.chápem ta, no ber to tak ze škôlka ma veľký prínos pre dieťa, spoločenský, aj výchovný. Nechaj dcérku ak sa teší ze ide medzi detičky. Moja sa tešila alebo aspoň nenamietala, vravela som jej samé super veci, kamaráti hračky... A vždy som jej povedala,, a neskôr prídem pre teba,, dala som jej pusu a išla domov. Možno plakala ale ved to robilo viac detí a potom bolo dobre.
@sagittka precitala som len par komentarov a vybrala som si prave teba, to co mate vy, su najhorsie deti v skolke co budu plakat, nieje nauceny ako pises, nikam ho nedavas len je s tebou, preco ho nedas na nejake vikendy k babke? neboj sa prezije. potom budes zo skolky rano odchadzat aj ty s placom, trocha menej emocii a zivocisnej rise a deti budu lepsie.... no stress no panika
@lizatko1009 si ma pobavila tvojim komentom. To preco si si ma vybrala? Aby si mi akoze vysvetlila ze moj syn bude v skolke revat?
My nemame 80r babku ktora je na dochodku. My mame babku ktora ma 55 a ma dve zamestnania takisto dedko chodi do roboty ale ja ti tu nebudem vysvetlovat moj rodinny zivot a vysvetlovat ti co a ako, lebo staci jeden koment od teba a je mi jasne čo si ty zas 👎
@oliviamae
Moja skúsenosť, cvičila som s niekoľkými osobnými trénermi, každý funguje na živnosť, má svoju klientelu a dokonca sú takí, čo ani nie sú viazaní na jedno fitko, ale sú ochotní prísť za klientom do fitka, ktoré preferuje. Momentálne nám trénera, ktorý má denne aj 10 tréningov, a keby mal deň viac hodín, tak aj tie by vedel zaplniť...pokial si dobrá, nemyslím, že nepotrebuješ zamestnávateľa...úplne nádherne si vieš robiť sama na seba...
Čo sa týka tej skolky a krúžkov, dosť ta tu zotreli, ale ak si dlhšie na mk tak si s tým musela počítať. Tie hodiny objímania...myslím, že to mnohé nepochopili, resp.nechceli pochopiť...podľa mna je tých aktivít na tak malé dieťa príliš veľa, ale veď čas ukáže...je to tvoje dieťa, každý nech si vychováva ako chce...
Čo sa týka toho nástupu do skolky, pokial s malou môžeš byt doma, že nie si tlačená ekonomickými dôvodmi, tak myslím, že je to zavčasu ju tam dať...kľudne si mohla rok počkať...veď beztak má mala toľko aktivít, že trávi veľa času s inými detičkami, takze má kolektív, socializuje sa.
@beton Pekne napisana teoria, ale v praxi nerealizovatelna-teda podla mna. Ano, da sa naplno venovat jednemu dietatu, pokial mas pedagogicke vzdelanie- poznas teda standardy, mas doma sluzku a kuchara a navyse zivitela...co predpokladam, ze nieje bezny standard slovenskych domacnosti. Ja nerada staviam vzdusne zamky, realne som mama 3 deti a nemam sancu sa naplno venovat kazdemu z nich lebo jeden chce citat, druhy malovat v ten isty okamih ked tretia spat a potrebuje sa dojcit. Kazdy den stihat domacnost, 8h pracovnu dobu, kazdemu sa indivindi venovat, to v reale nejde... ak ano, rada sa priucim a dozviem sa nieco nove.
Ja autoritu rodica nespochybnujemale nieje to jedina autorita s ktorou sa dieta stretava. A len tak naokraj aj moje deti chodia do skolky, vela veci sa tam naucili - tolko basniciek kolko vedel starsi ani nepoznam 🙂
@ewisam Ide aj to, je jedna vec su vazby a vztahy so surodencami - ak vobec dieta nejakych ma a su uplne ine vztahy s inymi detmi. Predpokladam, ze skusenosti so skolkami ziadne, nakolko sa dalej neozvala, vsatko na baze myslim si....Realne to vie clovek posudit, az ked to dieta v skolke je. Uznavam len to, ze nie je skolka ako skolka a tiez, ze nie je pre kazdeho. Pre drvivu vacsinu deti si myslim, ze aspon rok-dva je prospesna. Z deti, co poznam, co do skolky nechodili, tak maju potom v skole velky problem a to najma s kolektivom, je to privelky sok..
Ja uz sa neviem dockat kedy uz pojde...to co.uz robi doma mi.lezie krkom...furt vresti a nudi sa...v skolke.ma.kamaratov..tam jej je najlepsie..😀
no aby sme si to zhrnuli - mamička je fitnestrénerka na MD. Zamestnaná je naoko, lebo robí fitnestrenerku, ktorú od pôrodu nerobí a asi ani takýmto štýlom nikdy nebude. Čo sa týka práce, píše tu len výhovorky, prečo nemôže, nedá sa... ale inú prácu si nezháňa. Ale dobrá správa, už si ide niečo zháňať, ked bude dcéra v škôlke. Finančnú núdzu evidentne nemá, keďže si môže dovoliť platiť v BA xy krúžkov a nepracovať. Dieťa do škôlky ísť nemusí, ale napriek tomu ho tam dáva a cíti sa "hrozne". No nie preto, že také maličké dieťa odkladá do škôlky, ale len kvôli sebe... lebo sa bude doma sama nudiť. Asi od nás na MK potrebuje podporu a pre seba ospravedlnenie za svoje konanie.
Dieťa má 2,5 roka, učí sa tretí jazyk, chodí na balet, a ešte na ďalšie krúžky ... a jediné, o čo mamička príde, sú "hodiny obíjmania". To je asi tak jediné, čo s dcérkou robí, okrem toho, že s ňou konverzuje anglicky a odprevádza ju na všetky tie krúžky, venuje sa dieťaťu v jej ponímaní. Na všetko ostatné si platí iné ženy, lebo asi nevie dieťaťu (a sebe) inak vyplniť čas.
Dobrá správa, v škôlke sa jej aspoň budú venovať normálne, ľudsky, budú chodiť von a hrať sa ... a nielen z nej robiť cvičenú opičku. Pre dieťa to bude určite prínosom, v tomto prípade aj pre 2,5-ročné, ktoré by inak ešte malo byť s mamou.
Inak, veľmi zábavná téma toto, ja mam asi dve zaostalé deti, a som hrozná matka, lebo v 2 rokoch sotva hovorili jedným jazykom a nerobili ešte vrcholovo žiadny šport. A to som 2,5 roku bola pyšná, že už cikajú do nočníka a nepijú mlieko z flaše. No... 😒
@bonovka nemyslim si, ze ked matka vnima pozitivne odchod svojho dietata do skolky, musi byt hned nezrela. Mozno to nie je zena, ktorej stredobod vesmiru su deti, ale rada sa venuje aj sebarozvoju, svojej praci atd. Ja osobne nie som typ matky, ktora dokaze byt s dietatom doma 10 rokov a vsetku tu energiu, ktoru som venovala studiu potrebujem zurocit. A vsetko sa to popri tych detoch da, ak sa trochu zlavi z narokov. Neviem, preco by som sa mala citit nezrela na materstvo za to, ze moje deti isli v 2 aj stvrt roku do jasli a ja som za to neprerevala cely den . Mne sa to, co pises, zda trochu prehnane.
@hettinka palec hore. Lepsie by som to ani ja nezhrnula. Este by som z mojho pohladu dodala, ze sukromny ucitel, kt uci dvojrocne dieta farby, cisla, interpunkcne znamienka je top . Ale na druhej strane pohladi ego , ze ja som tie moje toto naucila prirodzene medzitym objimanim 😀
@alicka850 moje sli tiez v troch rokoch do skolky,ale zas ja nemam pocit,ze som nezrela matka zato,ze mi bolo clivo.chodila som do prace,popri detoch som chodila do skoly,privyrabala som si..nebola som s nimi sputana retazami.. 🙂 poznamka o nezrelej matke tu padla najprv zo strany niekoho ineho na adresu autorky,tak som situaciu otocila,lebo ja napr. nevidim zas nic zle a nezrele na tom,ked je mamine luto,resp. je urcitym sposobom dojata,ked dietatko ide do jasiel/skolky/skoly..ako som napisala,ide o momentalne pocity z novej situacie,precitnutie,uvedomenie si niecoho..nie o tragediu,hysteriu alebo dramaticke vystupy..skor vnimam tuto temu ako reakciu maminy na novu situaciu,ako pozastavenie sa nad tym..mnohi ludia beru vsetko automaticky,niekedy sme uz fakt ako stroje,fungujeme na plne obratky,vsetko berieme prilis samozrejme,nepozastavime sa ani na chvilku nad nicim,vsetko je jasne dane a nalinajkovane,berieme to,ako to pride,kolobeh zivota..ano..ale su este stale taki,ktori v istych momentoch na chvilu zastanu a pozru sa na to aj z ineho uhla pohladu..ono prehnane ci nie,je fakt,ze skolkou sa zacina iste osamostatnovanie dietata a aj ked je to prirodzene a normalne,nie je podla mojho nazoru nic zle na tom, pozastavit sa na chvilu nad tym,ze tie roky,resp.ten cas s dietatkom doma uz nebude a chceme-nechceme,su to nenahraditelne chvile. 🙂
Tu vobec nejde o to revat do vankusa kazdy den,ked su deti prec,nezit vlastny zivot bez nich,nebyt samostatna,byt bez dietata doma stratena,nepohnut sa nikam.. ;)
@oliviamae boze dievca, si krasna mlada mamina s krasnou dcerou, s uspesnym muzom, u neho zamestnana, navyse s dobrou postavou, fitness trenerka, dieta uz od mala vedies k niecomu a to je tvoj problem😝, pretoze keby si bola skareda, a tucna a schudla by si 20 kg , mala priemerneho muza a bola fitness trenerka tak vtedy by si mala horzne vacsiu podporu 🙊 proste mk je mk a vela zien vyslovene neznasa pekne zeny, co nemusia pracovat a maju pohodovy zivot s krasnymi detmi a s postavou , proste tu vsetky provokujes , pretoze mk je mk
teraz k veci, to co citis je normalne a citis presne to co citia podla mna vsetky maminky, pretoze ti bude chybat tvoje dieta 🙂 ono si zvyknes neboj
a je uplne jedno ci budes pracovat, alebo nemusis cely zivot nic robit, je to tvoja vec , ze ju davas do skolky a nikoho do toho nic nie je ..pytas sa na pocity a tie su normalne 🙂 drz sa
@zibi Dako si prisla na to, ze zeny co tu napisali nieco kriticke su tucne a skarede?
Pokial si tiez z kategorie, sedim doma a nudim sa, je to tvoj problem. Nie kazdemu to vyhovuje
Mnohe zeny maju potrebu mat aj hlbsi zmysel zivota ako sa poflakovat po zahrade a zajst si na manikuru ci ist do posilky. Mna by z takeho zivota trafilo, pripadala by som si totalne useless
osobne som rada, ze mam dobre zamestnanie, mam dake vzdelanie, viem sa uzivit sama, ovladam jazyky a nemam cas svoje pocity znudenej manzelky na MK....
@mircalla ako nepochopim , kde si z mojho prispevku precitala, toto vsetko co si napisala? ako nechapem , ako z jedneho prispevku, kde nikomu neadresujem urazky , nikoho neosocujem a adresujem to dotycnej osobe, niekto vycita, ze tu pisem o babach ktore tu pisu ze su tucne a skarede? ako o zene, ktora pracuje v IT (myslim teba) som ocakavala trochu inu reakciu. Dalej , nechapem , preco tak hned strelis od buka do buka, ze ja som tiez z tej kategorie, ked ma ani nepoznas. Ako urazi ta ked sa podla teba som napisala o vas ze ste tucne a skarede , co som nenapisala, ale pritom ty mna nasledne urazis v dalsej vete. Ako nechapem tomu stylu pisania a vztahovacnosti. A predstav si , ze pracujem 🙂 a nemam jednoduchu pracu , je dost psychicky narocna tiez.
Kocka pisala, ze je na rodicaku, teda pokial som to tak pochopila, ked jej dieta ma 2,5roka. Mnohe zeny tu tiez su na rodicaku aj dlhsie a nepracuju a nikto sa nad tym nepozastavuje. Robi vo firme papierovacky, uctovnictvo som robila, tak viem, ze sa s tym clovek dobre nababre a je to fuska.
Ona netvrdi, ze nebude pracovat, len momentalne je na rodicaku a momentalne nemusi, pretoze ma muza, ktory sa o nich postara. Co je na tom take trestuhodne?
Keby mala muza idiota , ktory na nich kasle, ved je tu kopec takych tem, tak by ste reisili , co za vola si zobrala, ze sa nepostara o rodinu.
Jej jediny problem je, ze nemusi pracovat, lebo nemusi ... To ako si vyplna volny cas , to myslim, ze nemusi byt nas problem. Ja toto proste neriesim .
@hettinka dakujem za zdravy nazor. Lebo uz som mala pocit ze len ja autorku vidim ako sebecku a matku "len o mna ide".
@sagittka ja viem kritika sa tuna neznáša, áno take deti čo sedia celé dni pri maminej sukni od mala budú v škôlke revat ťažko sa bude adaptovať, a ty si čo myslíš, že mám babku cez plot? Haha 450 km ty si typ domaseda čo by nedala ani euro za au pair aby mohla ísť s manželom niekam vypadnúť. Preto som si ta vybrala, lebo podľa písania som vedela čo
Si zač, v mojich očiach preafektovaná mamička ala dedinská Hana, ktorá rozpráva o sebe a synovi v pluralovom stave, ale nie len ty, ale všetky čo tu nespite kvôli škôlke🙏
@zibi tvoj prispevok bol nieco v style - zavidite....ja len k tomu tolko - musim sa opat opakovat - nie kazdemu vyhovuje mat tento zivot, niekto sa potrebuje citit aj trochu uzitocny. mne by nic take nevyhovovalo, takze to je cele. tym padom nemam co zavidiet, skor tym mierne pohrdam. co je moj osobny nazor, ako si kto zije svoj zivot je jeho osobna vec, nazor tiez.
ja osobne skor obdivujem zeny, co nieco dokazali a je to jedno, ci je to zena, co zvlada deti aj pracu alebo je doma a stara sa o 4 deti a venuje sa im, aj to makacka.
👏🙏👏 tvoje príspevky sa mi páčia, nie preto,že ma neosočuješ za veci,ktoré sú mimochodom moja vec,ale preto, lebo máš svoj názor a nepridávaš sa k rozhorčenej väčšine, ktorá namiesto témy rieši skôr môj osobný život 😘

@oliviamae
Ked 3-rocne deti ovladaju interpunkcne znamienka....
Ok.neviem co bzde robut v skole.je vela takychto deti a potom v 1.rocniku sa nudia a ucitel si to moze hodit...
V dnesnej dobe deti stratili pravo na detstvo.
Nevedia vymyslat,nevedia sa hrat s obycajnymi vecami,nevedia byt chvilu same.....hovorim vseobecne.cest vynimkam.
Vidina lepsej buducnosti okrada deti o uplne normalne detske obdobie...