icon

Dieťa začína chodiť do škôlky a ja sa cítim hrozne

oliviamae
27. aug 2017

Ahojte mamičky🙂 Už len pár dní kým začne moja malá chodiť do škôlky😨😨 Chystám sa stratiť hodiny objímania denne,kedže bude všetok ten čas v škôlke...vážne si myslím, že moja úzkosť a strach bude horší ako jej. Akékoľvek iné mamičky prosím o radu 🙏🙏

zibi
29. aug 2017

@mircalla nie nebol to moj umysel a ked to tak vyznelo tak mi to je luto a urcite nebol moj umysel , rozculit niekoho alebo sa niekoho ineho dotknut. Skor mi prislo luto tej kocky , ako sa tu kazdy do nej pustil . Proste ja hovorim jedno, to ako piseme ako sa tu prezentujeme, ake albumy a fotky si tu davame, hovori o nas len ciastocne, pravda je mozno niekde uplne inde. A ano vacsina ludi potrebuje pracovat, pre svoj pocit uspokojenia a svoj pocit realizacie, ale su aj ludia, ktori to momentalne necitia takto a nepotrebuju. Ja to akceptujem, nemusism sa s tym stotoznit, a ani ma to neurazi, a nerozculi ani nic. Ako proste mne to nevadi. A ani to neodsudzujem.
Casto sa stava, a nemyslim to ako poucovanie teraz, len moj postreh, ze veci , ktore sa nas prilis dotknu na niekom, alebo lepsie povedane naser.... su veci, ktore nemame v sebe spracovane. Ktore su nasim trnom a ktore nas ominaju. Mna netrapi zamestnanie, ani to ci ten alebo onen pracuje, lebo to mam v sebe vyriesene, netrapi ma, ked sa ma niekto lepsie, ked ma lepsi vztah, pracu, manzelstvo,atd.... Som stastna vo svojom zivote . Mam 2 VS, pracu co ma naplna, dobreho manzela, strechu nad hlavou a peniaze tak, ze nezivorime a zijeme si velmi dobre. Tym padom, mam tieto veci poriesene a netrapi ma to, a nech hocikto hocico napise, tak ma to nestve. Napr. veci, ktore nemam spracovane, ale pracujem na tom su deti , pripadne postava (pribrala som po ivf) a trapi ma , ked niekto riesi temu deti, ked niekto ide na potrat, ked niekto mozno povie o mne, ze som nejaka pribrata, dotkne sa ma to , reisim to a to si veci, ktore ja nemam spracovane v sebe.
A tak to je a to som si vsimla na ludoch , ze riesia to , co nemaju spracovane v sebe tak ako ja. Tiez sa snazim si zobrat poucenie z toho, ked niekto niekde pise. Kocky jednej baby vycitali v kuse bodky za pismom. Priznam sa robim to aj ja. Bola to dobra sebareflecia a uvedomila som si, ze to nemusi byt prijemne takto po mne citat. Tak sa snazim to nerobit. Mna vela veci posuva dalej, aj kritika , aj ked nie je to lahke prijat.
Ale z druhej strany minule mi bolo povedane, ze nemam riesit to, na co sa ma nikto nepytal, tak som si z toho zobrala poucenie. Odpovedam na otazku, ktoru mi polozili a na vsetko ostatne, co si ja osobne myslim a tu omacku okolo toho , okolnosti a spol. uz v internetovej komunkacii neriesim, pretoze to moze byt velmi neobjektivne a casto aj uplne inak ako sa to prezentuje 🙂 pekny den

oliviamae
autor
29. aug 2017

@mircalla Nám nevyhovuje tvoj spôsob života a nám ten tvoj ..tak netreba niekoho osočovať a ešte k tomu zbytočne😉

katka0905
29. aug 2017

@oliviamae podľa mňa je to úplne v poriadku cítiť úzkosť. Ja som tiež cítila úzkosť, keď som začala dávať malú do škôlky (najskôr do súkromnej),a tá úzkosť bola v podstate dobrý indikátor, lebo sa ukázalo, že to nebola škôlka vhodná pre ňu, boli tam deti od 2-6 rokov, a najstarší chalan ju tam začal neskôr šikanovať, napr. ju nútil vonku behať, pod vyhrážkami, že ju bude biť, atď. Nejdem však rozpisovať tento príbeh, nejde tu teraz o to, ale o tie pocity matky, že keď som ju dala ráno do škôlky, celý deň som mala v práci blbý pocit, také neopodstatnené obavy, hneď od začiatku, aj keď tam ešte žiadne problémy nemala. Ďalší školský rok ju konečne vzali do klasickej štátnej škôlky a ja som od prvého dňa žiadnu úzkosť necítila. Až mi to bolo čudné. Ani sa tam nič špeciálne celý rok neudialo, malá si zvykla v pohode.

eeffka
29. aug 2017

@oliviamae pozrela som si tvoj blog. Nuz dievca budes mat vazny problem. Ty zijes cez svoje dieta. Budes si musiet najst nieco ine ak teda nejdes /nechces/nepotrebujes pracovat.

mircalla
29. aug 2017

@oliviamae ja viem, ze nevyhovuje, o tom nemam najmensich pochyb...

sagittka
29. aug 2017

@lizatko1009 rozosmievas ma 😂
Ty si teda dobre mimo dievča ale nevadí. Kazdy sme nejaky. Len ma udivuju taki ludia ako ty, co si myslia ze maju vzdy pravdu, ze vsetko hned vedia posudit a odsúdiť.. Zamysli sa niekedy nad sebou moja, pomoze ti to.

ematko29
29. aug 2017

@oliviamae úplne ťa chápem,to iste som preživala aj ja.Keď som chidila do roboty ,mala som pocit,že je to za trest.Každu minutu som pocitala,ze som mohla byť s deťmi a niesom.Teraz mam 3tiu dceru ktora by ak by bola zdrava nastupila by medzi zdrave deti do školky.Čo by som zato dala.😢Miesto toho ma čaka uplne iná cesta.

chrissie_kf
29. aug 2017

@oliviamae stale nechapem kde tu vzali ludia ze sa na nieco stazujes a si nespokojna a nechce sa ti pracovat 🙂)) ale dost pobavila tato diskusia😂
A k teme, chapem ako sa citis, mam to s malym podobne a bude to nezvyk zrazu nebyt stAle spolu a mne budu hlavne moje oblubene ranne tulenia chybat, ja si toto obdobie tiez docela uzivam 🙂 ale myslim ze clovek si zasa rychlo zvykne na nieco nove najma ak uvidi ze dietatku to prospieva a je stasne 🙂

chrissie_kf
29. aug 2017

@eeffka vidis aj ja som si pozrela blog a ja vidim milu rodinku co si uziva ze su spolu a venuju sa svojmu dietatku - tak na mna posobia tie fotky 🙂 Aj takto sa moze lisit vnimanie veci 😲🤔😝

oliviamae
autor
29. aug 2017

@eeffka
@chrissie_kf už si to tu ani moc nečítam a nad niektorým komentármi ani nepozastavujem😉V názve píšem o inom a niektorí si sami začnú šťuchať a špárať do uplne iného.... Ako napr.moja práca... Alebo sa niektorí rozhorčujú nad tým že neviem čo od nudy,ale keď tu potom začnú rozoberať môj osobný život príde mi to ako by oni nevedeli čo od nudy 😇 mimochodom @chrissie_kf vďaka za komplimenty ❤

robin_claire
29. aug 2017

@oliviamae no ja napriklad pracujem aj dnes cez sviatok - zeby som nevedela co od nudy? o deti sa staram tiez, nemam x pomocnikov a ucitelov....to len na okraj...ty mas ale milion vyhovoriek, preco pracu nemas....cas za PC asi rozhodne mas, kedze tu visis 2 dni vkuse.
Takze ja som si nazor urobila....

bonovka
29. aug 2017

@oliviamae hlavne s Tebou vsetky ziju a presne vedia,aka si aj ako travis cas..maju na Teba svoj nazor,tema,ktoru si nacrtla,je irelevantna,podstatne je vsetko ostatne okolo,co o Tebe ako o cloveku,zene a matke vypoveda dost na to,aby Ta dokonale spoznali a dokazali Ta bez mihnutia oka odsudit.si proste povrchna pipka zazobaneho muzicka,unudena,leniva deva,ktorej sa ani krizom slamky prelozit nechce,rozmaznana lovinkami,ktore si nemusis zarobit a este sa tu aj hras na supermatku,ktora nedokaze prestrihnut pupocnu snuru so svojim dietatom,aj ked v skutocnosti ho vlastne psychicky tyras a oberas o detstvo,lebo mu umoznis nieco,co si mnohi ini nemozu dovolit.konas absolutne nepripustne,vymykas sa normam a to,ze sa nemusis predierat zivotom a makat den co den za par eur niekde pri pase alebo robit kancelarsku krysu pre nadnarodnu spolocnost,je len Tvoje chvalenkarstvo a prezentacia Tvojej osoby ako namyslenej, nadradenej panicky.no a Tvoja dcerka,k tej vlastne neprechovavas city,nebude Ti ani tak luto za spolocnymi chvilami,lebo ju mas iba na zabijanie nudy a vyplnanie volneho casu a proste len nebudes vediet,co so sebou,ked pojde do skolky.tolko k Tvojej osobnosti..zabudla som na nieco??
No a my vsetky,ktore sa dokazeme vzit do Tvojej momentalnej situacie a pocitu,ktory mal byt povodne obsahom temy a prispevkov,sme len dedinske preafektovanre husicky s urevanymi detmi,ktore nikdy nebudu zivotaschopne a budu sa drzat nasej sukne,comu sa naramne tesime,kedze bez nich nevieme vyplnit den a hystericky placeme doma v kute.
Podme sa hanbit do kuta,lebo ked to tak po sebe citam,co sme to vlastne zac?? ;)
snazila som sa tu dost podrobne vyjadrit k danej teme,vycitat medzi riadkami,ze nie si hysterka ani dramaticka herecka,len mamina pasujuca sa s novou rolou svojej ratolesti-skolkarky,prezivajuca jej novy krocik vpred,nic viac,nic menej,len mama,ktora si proste uvedomuje,ze ten maly uzlik z porodnice uz nie je taky maly a kazdym dnom bude vacsi,starsi a samostatnejsi.chcela som ukazat tento uhol pohladu na vec,kedze som aj ja citlivka,nefungujem cisto mechanicky,neprijimam informacie automaticky,ale ich aj spracovavam,analyzujem,rozmyslam,citim,prezivam a nijako sa za to nehanbim (inak, cuduj sa svete,moje decka to akosi vobec nepoznacilo a ani jedno nemalo problem s adaptaciou v skolke ani v skole,ani jedna nerevala a ani jedna sa nedrzala mojej sukne-asi som tymto prave pokaslala niecie predstavy..),snazila som sa vyjadrit pochopenie,empatiu,ktora tu mnohym nic nehovori..ale ked raz niekto nechce,tak si vysvetlit nenecha a pojde si svoje aj cez mrtvoly,prehliadne vsetko,co by mohlo byt prijatelne a radsej si najde dovod,preco sa do Teba zahryznut ako pitbull a roztrhat Ta v zuboch,zrejme len zato,lebo zijes inak,nez si ten niekto predstavoval,mas ine potreby,konicky,priority..jedna vec je prijat a zniest opravnenu kritiku,druha nechat sa kritizovat za nieco,co by mozno prijala kazda druha aj napriek tomu,ako prudko sa bije do hrude,ze je samostatna,schopna uzivit seba i deti,zdatna v domacnosti,v praci a spokojna so svojim zivotom..zavist je velky pan.iny dovod na to,aby sa niekto dokola pozastavoval nad tym,ako zijes a ze zijes inak,ako si on sam moze dovolit,nevidim..
Len dotvorim obraz-zijem momentalne fajn,donedavna z ruky do huby..odkedy som vysla zo strednej,bola som zamestnana zamestnana,popri materskych donutena privyrabat si-aj pecenim,aj preberanim tovaru pre isty butik,aj ponukanim jogurtov,cize reklamou produktov v nemenovanom obchodnom retazci popritom som si nasla cas aj na seba,svoj rozvoj a svoje konicky,nevisela som na detoch 24/7 a oni na mne tiez nie,myslim,ze som bola dost aktivna aj v tom obdobi,nenudila som sa,ked sla aj mladsia do kolektivu,zacala som pracovat,skoncila "socialna izolacia" a aj tak som nastup do skolky a neskor skoly prezivala u obidvoch..preco je pre niekoho take tazke pochopit,ze ludia su rozdielni,ze prezivame rovnake situacie rozne,ze to,co si jeden ani nevsimne,si druhy pripusta a naopak..?niekto je viac racionalny,niekto reaguje emotivnejsie,niekto ma komplet vsetko v pazi..kazdy sme iny,keby nie,svet by bol neskutocne nudny,zivot monotonny a ludia by uz neboli ludmi..nie vsetko,co je pre niekoho ine,je hned zle.preco sa hned kazda tema na MK zvrtne na vyryvanie,osocovanie,urazanie,osobne slovne utoky..?velka skoda,ze toto forum uz asi ani zdaleka nesplna svoje posolstvo. :(

sagittka
29. aug 2017

@bonovka 👍 niet co dodat

lizatko1009
29. aug 2017

@sagittka ďakujem za titul dievčata toto si vážim😘

tamarka9
29. aug 2017

Ja som na začiatku napísala autorke príspevok,že sa cítim podobne,s malou sme stále spolu,aj keby som ju chcela niekomu dať postráži,nemám komu. Tiež má len dva a pol roka a ide do škôlky a trhá mi to srdce,ale zároveň cítim,že to možno potrebuje. Dohodli sme s pani riaditeľkou špeciálny režim a ak sa nechytí,skúsime neskôr. Ale videla som upozornenia k tejto téme,tak som teraz otvorila a neviem či mi je zle z tehotenstva,alebo z toho čo čítam. Ako sa tu rieši všetko len nie to že mamine bude smutno.
@bonovka ty si to úžasné napísala,presne niečo v tomto duchu som chcela aj ja,no ty si to dala na jednotku. Trochu pokory,rešpektu,každá vychovava najlepšie ako vie a to že každá to robí inak je super,lebo sme potom odlisni a to je fajn. Bola by nuda keby sme boli vychovávaní cez kopirák.
@oliviamae tiež sa snažím mať chladnú hlavu,aby to mala necítila,no mám obavy,je to moje bábätko stále a nikdy nebola bezomna,ale určite to zvládne lepšie ako ja 😁 deti sú flexibilné

sagittka
29. aug 2017

@lizatko1009 som rada ze ti tak málo chyba k šťastiu. Len si trošku poprevracaj rebríček hodnot 😉

bonovka
29. aug 2017

@tamarka9 mna len vie zamrziet,ako si kazdy mysli,ze to,co robi a ako to robi,je to jedine spravne a vsetko,co sa tomu vymyka,kazdy odlisny nazor a postoj,je prsoste zly a zavrhnutiahodny..ja tiez nesuhlasim so vsetkym,co kto napise,tak,ako mnohi nesuhlasia so mnou..ale nepustam sa zato do nikoho,zvlast,ked sa jedna cisto o jeho sukromny zivot a mna sa to absolutne netyka..nemam potrebu niekoho urazat len preto,lebo ma na vec iny pohlad,lebo to,co ja prezivam takto,on preziva onak,lebo ma ine,mensie/vacsie moznosti ako ja,lebo nezije podla mojich predstav o zivote..ved nezije moj zivot,ten zijem za seba ja sama,tak kde je problem v tom,ze niekto iny ho zije inak??nehovorim o extremoch vymykajucich sa vseobecnym spolocenskym normam,ktore maju dopad na vsetkych,ale o osobnom zivotnom style..ved kto si ako zariadi,tak ma..

oliviamae
autor
29. aug 2017

@robin_claire áno a ty si so mnou a pri mne a vidíš, čo robím a aj kontroluješ,že som celý deň na PC, čo mimochodom nieje pravda, akurát keď vidím blikať telefón a prečítam si taký príspevok ako ten tvoj tak naozaj musím niečo napísať 🙂 a ty si špión, keď vieš, že mám nejakých pomocníkov? Tak len pre informáciu doma si všetko robím sama! A to, že momentálne prácu nemám (lebo ma to ani nejako nesúri) je len a len moja vec! A ešte raz moja VEC! MOJA!😘

majdus
29. aug 2017

@oliviamae aj nas to caka za par dni. Ja som sa akosi neubranila placu,ked sme prisli zo zapisu. Ze ho tam astne vobec nechcem dat....Necakal som takuto svoju reakciu. Maly bude mat v oktobri 4 roky,mame este dvojrocneho a dvojmesacnu,takze dovody,preco ho davam do skolky su,ze ma rad deticky a nemam cas popri praci na dome a vareni a beznych domacich pracach aj na kreativne veci a ucenie. To mi tak chyba. Teraz,ked uz tak vela rozumie,nemozeme spolu tvorit,bude s inymi pani ucitelkami v skolke.
Nemozem ho mat pri sebe stale,to mi je jasne,ale ani ja nie som typ,ze sa hrniem do prace,ked nemusim a mozem byt s detmi. Nevravim,ze to drobci maju so mnou lahke,ale najradsej ich mam blizko seba.
Ja sa napriklad, v suvislosti so skolkou, bojim toho,ze mu niekto ublizi,ze ho niekto cudzi zrani ☹ . Ze sa bude trapit. On je taky komunikativni,az moc a mnohi to nemaju radi (seba nevynimajuc,ked sme v obchode a zdravi a prihovara sa kazdemu). Tak som zvedava,ake to cele bude. Dufam,ze sa nic zle nestane a bude si s detmi rozumiet,ze sa vela dobreho nauci,vyhra sa dosyta a potom nam o vsetkom doma vyrozprava 🙂.
Drzim palce aj tebe a malej,nech to ide hladko a bez placu 😉 .👍

oliviamae
autor
29. aug 2017

@majdus pri zápise som mala tiež slzy na krajíčku,ale pred dcérou sa vždy držím 😉 no manžela to už dostalo ,ten plakal ked si uvedomil ako rýchlo nám vyrástla 😢 Tvoj synček si určite nájde veľa kamarátov, až moc komunikatívne deti (ako píšeš) si väčšinou rýchlo nájdu nových kamarátov😉 Ja dúfam len v to,že mojej dcére to prospeje a bude mať nových kamarátov a ake príbehy mi bude doma rozprávať,čo všetko zažila 😉 viem,že si určite ešte poplačem,ale rýchlo si zvyknem ,tak držím palce aj tebe!!😘

majdus
29. aug 2017

@oliviamae ano,zvykneme si urcite vsetci. 🙂 Som velmi zvedava,ako ho tam budu vnimat. Ja ho vidim a poznam ako matka,ktora tiez o nom neviem vsetko. Snad v spravani naberie len dobre zvyky a vzory. Snad aj v kamaratoch. Skoda,ze deti vedia byt nielen uprimne a proste,ale aj zlomyselne a sebecke,cim su starsie. Snad nas drobec nebude patrit k tym zlomyselnym. Ma aj on svoje rezervy. Snad vyhra aj v nom dobro nad zlom. 🙏 Kazdy den!

Velmi im drzim palce! 🙂

lizatko1009
30. aug 2017

@sagittka ha ha ha

simca06022011
30. aug 2017

Neviem co je tu popisane na 7 stranach :DD ale k prispevku: Nic si z toho nerob, zacni si inu zabavu hladat :DD ja revem este furt... zapis do jasiel, nastup do jasiel, odchod z jasiel, zapis skolka, nastup do skolky, odchod zo skolky, zapis do skoly, prijimacky do skoly a uz mi je do revu ked si predstavim, ze v pondelok ide "drobka" do skoly :DD A este toho bude az az :D Rychlo rastu, co narobime.. :DD S mojou uz aj puberta mava... no stiskaj kym sa da :DD

maciatkolulu
30. aug 2017

@simca06022011 ved presne si to opisala, ze tie tak desne a rychlo rastu a preto pokial dieta nemusi do jasiel, skolky a vyslovene si to neziada, tak si myslism, ze tam nemusi😉 lebo stiskat sa nebudu chciet nechavat vecne

martinka13
30. aug 2017

Ja som pri synovi prerevala v praci celý deň prvý týždeň škôlky. On v pohode😁. V pondelok ide dcérka a teraz to až tak tragicky neberiem. Naplánovala som si rôzne aktivity, ako kozmetika, masáže a pod. Čo sa mi s ňou nedalo .ale isto mi bude zvierat hrdlo keď ju tam budem viesť. Predsa 2 roky a 9 mesiacov s ňou doma...... Už sa to nevráti ☹

dia6
30. aug 2017

Vydím, že sa veľa ľudí hneď chytilo tejto témy.
😉
Netreba si všímať neprajníkov... vždy sa taký nájdu.
Ja som plakala pri oboch mojích deťoch keď šli do školky a nehanbím sa za to.
Malý mi tento rok nastupuje do školy a zase si poplačem. Som z toho nervózna už minimálne mesiac a teraz je to už tak blízko... strašne ich ľúbim a vidím, že aj ty svoju dcerku a tak je normálne, že každá jej zmena v živote je aj pre teba niečo veľké a hlavne doležité.
Ja som na to hrdá, aj keď to mám ťažšie ako tie mamičky, ktoré nie su až tak naviazané na detičky, či nie sú také citlivé.
A k tej práci, čo tu tak všetci rieši (aj keď som si všetky prípevky neprečítala), nechápem prečo niekto rieši či pracuješ alebo nie, veď niektoré ženy nepracujú celý život a je to ich vec, alebo skor vec dohody v ich rodine...
No nič.
Chcela som ťa len podporiť, že som to cítila rovnako a aj cítim. Deti sú pre mňa všetko, aj moj manžel, ktorého milujem.... a dúfam, že to tak aj ostane.

maciatkolulu
30. aug 2017

@dia6 hlavne, ze "vydis", panenka skakava, to snad nieeeee

katka48
30. aug 2017

ahoj , precitala som len par prvych prispevkov a som prekvapena, ako lahko to maminy beru 🙂
ja som tiez taka citlivka, vsetko dost prezivanlm, je to asi o povahe. ja teraz davam tretie dieta do skolky a prezivam to stale rovnako. som z toho dost na nervy 🙂 nie si v tom sama .
tesim sa samozrejme do roboty, to s tym nema nic spolocne.
urcite to krpci zvladnu dobre , len u mna ten pocit, ze ho tam mam nechat sameho , to mi rovno zviera zaludok.
drz sa 🙂

oliviamae
autor
30. aug 2017

@maciatkolulu lebo vy ste asi dokonalá a chyby ste nikdy nerobila,nerobíte a ani nebudete 👏👏 to sa predsa môže stať každému ... nič v zlom ,ale výsmech kôli hlúposti ,ktorú dokáže spraviť každý

dia6
30. aug 2017

@maciatkolulu ach jaj.