Dokáže sa vaše dvojročné dieťa same obliecť?
ahojte maminy, mozno sa Vam tato otazka bude zdat absurdna alebo minimalne cudna. moj syncek bude mat 2 roky. vie,ze napr. ponozky sa davaju na nozicky, teplaky takisto a podobne,ale nedokaze si este ziadnu cast oblecenia obliect ani vyzliect sam. takisto je to aj s jedenim, vie takym tym detskym sposobom drzat lyzicku, spapat nar.jogurt,ale nie vzdy to skonci v ustach. pytam sa preto, ze som uz viackrat pocula poznamky typu "uz je dost velky a nevie sa najest a obliect sam?" ja si naopak myslim, ze na taketo veci je este maly,aby sa vedel obliect,vyzliect a aby sa uplne bez problemov sam napapal. ake mate skusenosti?
@lulistek no, aj ja som si zelala, aby z nej nebola mala pipinka lebo ja taka nie som sama. ale just sa jej zrovna pipina styl paci. achhhh. som si vzdy strasne zelala, aby bola v tychto veciach v pohode a mala rada pohodlne veci a nepreferovala len ruzovu. no clovek mieni.... ze ano 😀 normalne ju pomaly spracovavam, aby sa odklonila smerom k normalnemu stylu. neviem, po kom to dite je. uplne obdivne pozera na zeny v leopardich leginach, polmetrovych gelovych nechtoch a mihalniciach, peroxidove vlasy, naspulene pery a co najviac bizu. ja to tak nemusiiiiim 🙄
@mawka a tak nemusi byt po nikom, staci ze jej samej sa to paci.... ALE snad ju to prejde :D a kolko ma rokov? to mozno aj kolektivom... ja ked vidim niekedy tie klipy co isli ked som bola pubertacka tak sa ani necudujem ze niektore dievcata sa citia byt menejcenne lebo tie dokonale ksichtiky, oblecenie, vypracovane tela a takisto aj v tejto dobe sa to prezentuje. V burlivom vine ide spat namalovana tak sa aj zobudi co chceme potom :D moja dcera sa boji napr. babik co nechapem, i ked na babiky mozno az casom pride ale je jej jedno co ma na sebe ale sak je este mala 🙂
@natalym tak to by som si ja nedala ze tyrkysove pancuchy. v tomto som zaprdena. mam rada klasiku, normalne a pohodlnne veci. pekne, ale nie velmi farebne. a ked tak farebny vrch, ale pancuchy nie. furt si neviem utrafit aj tak farby k sebe. a mala, tak jej bohovo ide prave tyrkysova, modre farby, uplne v tom ziari. a ani bohovi. ruzova. ostatne su smrrrrrt 😀
@filipko14 uplne staci aby to dietatko vedelo ked pojde do skolky. aj tam este mozu na zaciatku pomoct s niecim narocnejsim. na 2 roky je uplne v pohode. velakrat vidim 2rocne deti ako jedia same ale potom maju spagety na hlave , jedlo po celej kuchyni a pod. nie, dakujem, radsej dietatu pomozem 🙂 ked pride pravy cas, bude samostatne 🙂
@natalym uz sa tesim, kedy ju to prejde. 😀 moj maly si vie pekne vybrat. neznasa nakupovanie oblecenia, ale ked uz, tak on ano, decentne, pekne, kombinovatelne, moderne. mala bude mat cit pre modu, len sa musi naucit co moze s cim kombinovat. lebo tiez si nevybera zle, len to miesa dokopy ze dovidenia. a snad casom pochopi, ze aj ine farby su ok 😀 ale nie ze 4 styly dokopy chapes. navrstvena ako kolotocar 😀
@filipko14 moja bude mat v maji 3 roky. Uplne sama jest nevie,hlavne preto ze este nema jasno ci chce pouzivat pravu alebo lavu ruku 🙂 polovicu jedla ako tak zje a potom ju dokrmim. Len teraz pred par dnami som ju zacala ucit ze sa musi sama vyzliect a obliect, robi pokroky ale sama urcite nevie,najma vyzliect tricko s dlhym rukavom nehrozi. Najhorsie je ze pri tom zacne nervacit a hadzat veci o zem ako sa to neda,jasne ze jej pomaham,ona je taky maly nervak po mne 🙂 Moja svokra uz od jeden a pol roka vyprava ako sa mala musi sama napapat,ako toto a tamto a pritom pride k nam raz za tyzden na hodinku si posediet...ja by jej rada prenechala ucenie ked je taka mudra...
no moja sice v dvoch rokoch vedela jest celkom slusne ale obliect si vedela asi len ciapku, gatky a gumaky sama a tielko prevliect cez hlavu....teraz bude mat v aprili tri a nieco si oblecie uz sama ale su casti odevov kt. nevie a trva jej to velmi dlho tak ked mame cas ju necham nech skusa a ked sa ponahlame tak to urobim ja ...podobne reci pustaj jednym uchom dnu a druhym von...kazde dieta je ine a jedinecne jedno vynika v tom druhe v onom...a vela dobrych svokier a tetusiek asi zabudlo ze aj ich deti boli male...
@filipko14 nepocuvaj mudre nazory inych, hlavne stare babky ti budu tvrdit, ze ich deti v 8 mesiacoch behali same na nocnik, dokonca sa tam pekne vypytali a rocne uz sa sami obliekali 😉 V prvom rade, kazde dietatko ma svoj vlastny rytmus, niektore dieta je vyspelejsie v jednej oblasti a zaostava v druhej a naopak. Ale neverim ze niektore dvojrocne dietatko sa vie cele same poobliekat. Nasa dcerka si vedela v dvoch rokoch sama vyzut topanky aj ponozky, take volnejsie aj obut, ale casto naopak, ponozky hore patou a hlavne si vedela bleskovou rychlostou vyzliect pocikane nohavice a gatky. Za chvilku bude mat tri rocky, teraz si vie sama obut topanocky, ponozky, vie ako sa natahuje pulovrik, ale vacsinou sa v nom tolko kruti ze jej pomozem, nohavice si tiez vie natiahnut, nie zapnut a este musim pozerat aby to nebolo naopak, nevie si zaviazat snurky, ci zapnut gombiky ci zips, vie si obliect kabat, ciapocku, ale v ziadnom pripade sa nevie obliect uplne sama. A bud rada kym sa necha obliekat, ked sa zacne sam, to bude trvat 3x tolko a este si bude mozno vyberat ako nasa, nie ten kabatik, nie tie nohavice, ona chce suknu, ona chce hello kitty..... rano niekedy prezlecieme aj 3 oblecka, kym je konecne spokojna 😀
@filipko14 môj má dnes 2 ročky....papá sam väčšinu veci s lyžicou.... s vidličkou je nebezpečný potom samozrejme aj patrične vyzerá ale zase niekde sa jesť musí naučiť tak on je a ja periem a vysávam umývam..... ....vyzliesť sa vie celý sám (holý behá najradšej...)a jedine čo si vie obliecť sú malej šaty 😀 svokru pošli niekam.... 😉
@filipko14 obe moje deti boli v dvoch rokoch takmer samostatne. Starsia preto, ze sme mali mladsiu a musela. Mladsia to vedela tiez. Isla v 2r2m do normalnej skolky a tam mi ju zobrali na zaklade toho, ze bola prakticky samostatna. Nehovorim, ze vedela uplne vsetko na 100%. Bolo treba aj jednej aj druhej obcas s niecim pomoct, ale dokazali sa aj obriadit aj same. Ono zalezi od toho, ako pristupujes k dietatu. Pokial Ti nevadi, ze mu to potrva dlhsie zo zaciatku, tak ho nechaj, nech sa snazi sam a povzbudzuj ho. Pokial sa Ti nanho cakat nechce a chces mat veci rychlo a poriadne, tak to rob zanho, s tym, ze sa to nauci niekedy v buducnosti.
@filipko14 no moja starsia sa zacala ucit obliekat sama az nastupom do skolky v 3 rokoch. Niezeby nevedela, obcas sa jej aj nieco podarilo. Ale nemala zaujem a vlastne ani stale nema. Obliect sa vie, ale nijako ju neviem prinutit, aby sa obliekala, takze ju stale este casto obliekam.
No mladsia bude mat 2 roky a ta sa uz snazi sama, resp ked jej pomozeme, tak sa rozhneva, ze ona sama. Ale nedari sa jej este. Zvladne obliect iba veci od pasa dole.
Ale v jedeni je samostatna uz od 1,5 roka. Ale to ma od sestry. Starsia sa pri jedeni osamostatnila v cca 2,5 rokoch.
Podla mna je to aj o dietati, ak ho to nezaujima, tak si jednoducho nepomozes.
Moj ma 2,5 a vie si akurat stiahnut gate a ponozky 😀 samokrmenie ho bavi asi dve minuty... ale nastupil teraz do skolky, tak pevne verim, ze nieco odkuka od rovesnikov a nauci sa. niektorym detickam to ide rychlejsie, ine potrebuju cas.
Moja ked mala 2 roky a par mesiacov vedela sa sama onliect aj vyzliect(ju to strasne bavilo a velmi rada sa prezliekala),ale najest nie...to az tesne pred skolkou a aj to nevedela jest este pekne priborom-pouzivala len vidlicku.
My máme 2 roky a vyzliecť sa viem pekne tričká, svetre robia trochu problém ale ide to,obliecť si vie nohavičky, ponožky, tepláky zas svetre tričká robia problém, natiahne si to na hlavu ale rukávy nevie najst😊 jesť vieme pekne aj s lyžičkou aj s vidlickou
podľa prípevkov vidíš, že každé dieťa je v tomto veku iné, rsp. jeho psychomotorický vývin. Pozri, ja som učiteľka MŠ a môj dvojročný syn si nedokáže ešte obliecť ani vyzliecť nič, ani sa nepýta, niečo pekne zje sám, ale normálne lyžicou sa nenakŕmi ešte vôbec. Jednoducho na to ešte nedozrel. Nedá sa to porovnávať ani so súrodencami (moje staršie deti v tomto veku zvládali viac úkonov), ani s inými deťmi. V tomto veku je najdôležitejšia tvoja blízkosť a HRA. A formou hry sa dieťa učí, ani o tom nevie 🙂
Moja dcéra sa ako dvojročná dokázala kompletne obliecť aj najesť sama a syn sa v dvoch rokoch dokázal akurát tak povyzliekať a o nejaké samostatné jedenie neprejavoval ani najmenší záujem 🙂 Takéto veci nerieš, všetko to príde samo, teraz má syn 4 roky a pomaličky sa oblečie aj sám, ale trvá to straašne dlho 🙂
Náš má 2,5r. Tenisky si vie obuť sám, ale iba tie na suchý zips, tričko si dá dole aj nohavice aj ponožky no obliecť sa ešte určite nie. Vie si dať maximálne tak slipy, občas skúša aj tepláky ale vždy si do jednej nohy dá obe 😀
Keď mu ale dáme tričko cez hlavu tak už ruky si dá sám automaticky a to isté aj keď dáme mikiny či bundy na zips.
Ano, dokaze sa obliect samo..nie dokonale, ale dokaze ... topanky obcas da naopak, alebo tak, ale inak si uz oblecie nohavice a pod..

@mawka a ved ked sa jej to paci, tak nech to tak nosi 😀 aspon sa samoprezentuje, to je dobre. zaklad je, aby bolo oblecenie funkcne...a potom, aby sa to pacilo nositelke 🙂
mne tiez vlasy dupkom vstavali, ked si mala mohla sama vybrat topanky a vybrala si najskaredsie v celej BA,...co BA, celej EU snad 😀 😀