icon

Dokedy deti veria na Ježiška?

23. nov 2024
jamidea
23. nov 2024

@jamidea p.s. moj 24rocny, bol v minulosti s nami ked som si kupila zlate nausnice. Ked boli pod stromcekom, vobec si to nevedel spojit, ze to su tie co sme spolu vyberali, ved toto musi byt od jeziska.. a mozno rok nato, nvm, uz davall aj on drobnost pod stromcek

januska12323
23. nov 2024

@sulavikova to sa nedá vysvetliť inak? Neposlušné aby nerevali dajú rodičia?
Ja by som povedala, že niekomu nosí darčeky Ježiško, niekomu Santa, každý môže veriť na niečo iné, niekto neverí na kúzelné bytosti a dávajú si v rodine lebo sa majú radi a chcú niekoho potešiť. Načo vymýšľať ďalšie klamstvá.

earlgrey
23. nov 2024

@jamidea moja ani o zúbkej víle nikdy nevedela...prvý zub jej vypadol von, v lete, keď zahrýzla do nanuka a vyhodila ho do trávy 🤣 a keď som si to všimla, tak mi sama povedala, čo sa stalo a že vyhodila...druhý si vytrhla sama pred zrkadlom doma...má 5 rokov (čoskoro 6) 😄

klejkaez
23. nov 2024

@lauriik súhlasím. Tiež sa čudujem. Ja sama som na to prišla v 5 rokoch😂😂 a i v okolí , keď šli do maximálne prvej triedy.
10r v dnešnej dobe pomaly už puberta plieska

michellemary
23. nov 2024

U nás deti od malička vedia, že Ježiško nám požehnáva, aby sme si tie darčeky mohli podarovať navzájom 🙂

lucia13022023
23. nov 2024

U nás v rodine sú deti 1, 2, 4, 6, 9 a 9 ročný už neverí. Zobral to v pohode, už minulý rok bol nalomeny, že neexistuje Ježiško a potajomky ho chcel mobilom natočiť 🤣

lonely66
Odpoveď bola odstránená
calmmeadow
23. nov 2024

No ja to neberiem ako klamanie.Áno,fyzicky tie darčeky nosíme a kupujeme my rodičia,ale ako veriaca viem,že všetko čo máme je dar od Boha,teda aj to,čo si môžeme dovoliť kúpiť našim deťom,rodine a pod.je darom od Boha.A takto to mojím deťom vysvetlím,keď raz prídu s tou otázkou kto nosí darčeky a zároveň im poviem,že kým boli malí by bolo ťažké im to vysvetliť,preto sme s tým počkali,kým trochu vyrastú.

janulik2008
23. nov 2024

Počkaj, počkaj ... to naozaj Ježiško nenosí darčeky? 😐😁 neter má 9 a verí 😁

pe_mi
23. nov 2024

Syn má 10 rokov a verí

ada510
23. nov 2024

Dokiaľ mu to nedošlo syn je mudrlant a hneď ako došiel do školy mu to niekto vytaral takže do 6 rokov veril 🙈 dcéra veri ma 4,5 roka

nikiki29
23. nov 2024

My od začiatku neklameme deťom, vysvetlili sme si to inak. Keď sa rozprávame, hlavne pred ostatnými, ale aj doma, tak normálne hovoríme “čo si dostal od Ježiška”… ale hovoríme o darčekoch len pravdivo. Dokonca aj nakupujeme darčeky spoločne. Teší sa na sviatky podľa mňa rovnako 🤷🏻‍♀️

jankalukasova
23. nov 2024

Ja vidím ako sa u nás postupne odkrýva mozaika. Deckám vŕtalo v hlave, prečo si stromček v škôlke robili sami a dopredu... Tak sme im vysvetľovali, že proste by to Ježiško mal veľmi ťažké a dokonca sme im navrhli, že by mu aj oni mohli pomôcť a stromček doma ozdobiť. Tak aj bolo. Ja som potom večer pridala pár ozdôb a každému dala k posteli nejakú ozdobu, že ju tam nechal ježiško. Môj darček tento rok prišiel o mesiac skôr. Keďže sa jedná o rozmernú a ťažkú vec nebolo by nijako môžné ju inštalovať k stromčeku a už vôbec nie bez vedomia detí. Opäť sme povedali, že skrátka niektoré veci by Ježiško nezvládol a samozrejme ho máme radi, takže mu ochotne pomôžeme, aj tým, že chystáme darčeky pre niekoho iného... Ja síce nie som veriaca ale niekedy si vravím, že je to ako keby tam nejaká tá sila bola a sem tam nám dopriala. Často sú to drobnosti, samozrejme racionálne vysvetliteľné... Ale aj ten môj tohoročný darček, chcela som ho už aspoň 15 rokov. Nebol čas, nebol priestor, potom neboli peniaze, resp. boli ale boli aj iné priority. Tento rok som pri otázke, čo pod stromček povedala, že toto a rovno som sa smiala, že to je proste mimo... A ono čuduj sa svete za týždeň to bolo doma. Proste to zrazu šlo. A toto je také čaro, ktoré si vždy užívam. To "waw, ono to vyšlo" a som za to vďačná.

majka176
23. nov 2024

Mám dcéru 9 ročnú, ešte verí, ale už prišla domov s tým, že u niektorých spolužiakov nenosí darčeky Ježiško, ale dávajú ich rodičia, lebo jej spolužiak videl mamu, ako dáva darčeky pod stromček... takže si myslím, že čoskoro na to aj ona príde, ako to vlastne je. Nechávam tomu voľný priebeh🙂

vanilka7777
24. nov 2024

Mna by celkom zaujimalo, ako detom vysvetlujete, preco Jeizsko nosi pre jedno dieta darceky na viacero miest (najskor doma,potom jedna babka,druha babka,tety,ujovia...) A potom su deti v detskych domovoch,pestunskych rodinach a ti dostanu len skromne ak vobec nieco....to je potom dost nespravodlivy Jezisko ked niekomu nadeli hojno a druhemu s prepacenim h...o
Ci vase deti sa nad tym nezamyslaju,hlavne ze oni dostali dost?

autor
24. nov 2024

@vanilka7777 ale čo oni majú s tým? Teraz kvôli Afrike nebudete papať normálne? Nenaplnite svoje túžby len preto, že ani oni nemôžu? 🙂 áno, je to hrozne. Tie detičky čo sú tam a uskromia s.. ľutujem ich veľmi. Ale za to môžu nezodpovední rodičia !!!!!! A tí čo sú zodpovední prečo by nemohli dopriať svojmu dietatu? Za mňa čo ste napísala je blbosť .

misicka31
24. nov 2024

Kým sa ma na to neopýtala,či je to pravda,lebo to rozoberali v triede.Povedala som pravdu.A par dní na to,či je to rovnako aj s Mikulášom. No nebudem 9r. školáčke klamať.🤦.Súrodenci zatiaľ veria.

vanilka7777
24. nov 2024

Ok, aj konzumny zivot je sposob ako tu existovat,kazdy robi volbu. Za mna je podstatnejsie odovzdavat detom hodnoty,ako plnit skladky blbostami. Deti sa s takym mnozstvom ani nevedia hrat a radost je len chvilkova lebo je povrchna. Neucime deti hodnotam ale hlupemu materializmu. A za mna je blbost klamat dieta s tym ze Jezisko mu nechava darceky po celej rodine. A vie ze ked babka umrie tak uz ani Jezisko na to miesto nepride?...

jankalukasova
24. nov 2024

@vanilka7777 prepáč ale kde si vzala, že darčeky, ktoré deti dostávajú (či už deti autorky alebo iné) sú len konzumné blbosti? Ja sa deťom snažím dávať zmysluplné darčeky, ktoré ich rozvíjajú, niečo naučia, vždy dostanú knižku, vždy dostanú aj veci, ktoré potrebujú.. posledné roky sa mi darí nakúpiť aj pre starých rodičov, takže to naozaj nie sú hlúposti.
Rovnakú teóriu by si mohla raziť aj čo sa týka štedrej večere. Predpokladám, že máte niektorý z ekvivalentov tradičnej štedrej večere a nie suchú ryžu ako deti tie hladné deti v Afrike.

vanilka7777
24. nov 2024
jankalukasova
24. nov 2024

@vanilka7777 neviem čo sa chystáš za hlavu. Bola to normálna otázka. Kde začína a kde končí konzum?

jankalukasova
24. nov 2024

@vanilka7777 či ako keď tie darčeky nedá deťom Ježiško ale rodičia, tak už vlastne nevadí, že tie "chudobné" nič nedostanú. V tom spočíva tá spravodlivosť? Že trpia za hlúposť a nezodpovednosť svojich rodičov?

beata_k
24. nov 2024

@sulavikova No ty si krestanka jak oci. Miluj svojho blizneho ti asi nic nehovori ked takto opisujes deti neveriacich rodicov.

sulavikova
24. nov 2024

@januska12323 samozrejme, že sa to dá. No neriešili dme celú zemeguľu🙃U nás fungoval protipól + maximálne jedno želanie.

sulavikova
24. nov 2024

@beata_k nie som kresťanka!!! A viaceré by ste neboli, keby sme mali daň z vierovyznania😂

sulavikova
24. nov 2024

@januska12323 dá sa to samozrejme vysvetliť sj inak. U nás to “fungovalo” takto. Decko nie je filozof ani mamka na koniku🤦🏻‍♀️

kvoli
24. nov 2024

Po prvom sv. Prijmani som povedala synovi, že keďže je od teraz za svoju dusicku zodpovedný sám (sám si ma "sledovať" hriechy) tak od prijmania uz nenosí Jezisko darceky ale my rodicia, je to prvý spôsob akym rodičia učia deti ako nás Jezisko obdaruva milostami. Samozrejme pochopil, že aj do prijmania sme to boli my 😃

beata_k
24. nov 2024

@sulavikova Ja som ateistka. Ale to, co si ty hovorila detom je aj na mna ako akeistku vela. Strasne povrchne zmyslanie mas o detoch.

vevesh
24. nov 2024

@vanilka7777 ale male deti o detskych domovoch nemaju ani tusenia, ak nemaju realnu skusenost (spoluziak z dd, problem, v rodine, ci dd za rohom). Takisto nemaju ani tusenie o hladujucich sirotach v afrike, ci vojnou zbijanych detoch. A uz duplom netusia, ze deti v afrike ani "jeziska" nemaju.

vevesh
24. nov 2024

U jedneho dietata prisla prva sprcha v prvej triede, kde moslimsky chlapec vsetkym vynadal, ze su hlupi a veria na jeziska, ked to davaju rodicia👿a dalsi gol bol, ze ucitelka ten rozkol pritvrdila👿👿👿tak sme to dietatu obzrejmili, ze teda ano, ale aby nechala verit tych, ktori este veria a tomu chlapcovi neuverili. Mladsi surodenec okolo 8 rokov-to bol sliedic a vykutral to sam. Mladsi ako 8 rocny minuleho roku zahlasil, ze v triede diskutuju, ci je jezisko a ci nie a teda, ze dospeli vsetci spolocne k tomu, ze jezisko su vlastne rodicia, ale velkonocny zajac existuje☝️☝️☝️🤣🤣🤣 cize suma sumarum okolo 8-9 rokov sa to lame...