icon

“Domáce” vzdelávanie - pozitíva a negatíva

tini27
16. okt 2023

Ahojte, začínam “objavovať” pointu a fungovanie “domáceho” vzdelávania. Píšem v úvodzovkách, lebo momentálne som asi na takom pomedzí, keď vidím isté negatíva (ale nepopieram aj pozitíva) “klasickej” školy a zároveň nie som zástanca striktného učenia sa doma s polročným preskúšaním v škole. Natrafila som na tzv. alternatívne školy v čechách, kde sa npr deti vzdelávajú dajme tomu 3x týždenne, lekcie si volia,… zvyšok času sú “doma”. Neviem však, či niečo podobné funguje aj u nás (a ideálne v okolí BB, BR).
Pokiaľ by niekto vedel “usmerniť zvedavého začiatočníka”, budem vďačná 🙂

malinovka333
19. okt 2023

@mirkam3 tiez poznam taky pripad.suhlasim s tym co si napisala

lauriik
19. okt 2023

@tini27 ja si myslim, ze pokial vy mate spravne nastavenie doma a nesklznes do toho, ze budes dieta trestat za znamky a kritizovat ho za to ako mu to v skole ide tak mozes velmi dobre dieta vychovat aj na klasickej skole. A naopak, ked ty nemas to spravne nastavenie, si nastavena na vykon a dieta das do alternativnej skoly tak mozete sklznut k tomu, ze budes po ňom vyzadovat veci aj ked oni zo v skole maju nastavene uplne inak.
Dam priklad. Mam doma jedno skoloupovinne dieta. Rozmyslali sme dlho nad alternativnou skolou ale kedze v mieste bydliska ziadna neni, a vyzadovalo by si to denne vela casu v aute, dali sme do klasickej skoly. Od zaciatku sme dceru nastavili na to, ze znamky pre nas niesu priorita. My ako rodicia vieme v com je dobra a comu by sa do buducna venovat mohla (a co naopak zrejme nebude jej smerovanie). Ja jej doma tvorim podnetne prostredie a zaroven chodime vela po pamiatkach, kulture, muzech a cestujeme s nou. Dcera je velmi rozhladena, ma vyborny prehlad v zemepise (na jej vek), stale je zvedava, ked prejavy o urcitu oblast zaujem tak to spolu studujeme. Myslim, ze aj nasou snahou sa nam zatial dari drzat si doma zvedave dieta, ktore ma denne 100 otazok a ja musim kolko krat googlit aby som bola schopna zodpovedat jej otazky. Samozrejme, ci sa mi to naozaj podarilo budem schopna zhodnotit az tak za 15 rokov. ☺️
Na to, ze by som ju ucila doma som si nikdy netrufla, zaroven dcera miluje spolocnost deti a to by som jej doma nevedela dat. Takisto nejsom ochotna zabit svoju karieru a sny kvoli DV.

daren1
19. okt 2023

Nečítam celú diskusiu, len dva postrehy. V tomto školskom roku prestúpil celá trieda na štátnu školu z alternatívnej, rodičia skonštatovali ze tato forma výučby nevyhovuje ich deťom.
Film Jitrni zare.
V konečnom dôsledku je to o učiteľoch ako pristupujú k deťom, máme šťastie na skvelé pani učitelky ktoré akceptujú osobnosť každého dieťaťa a tak sú v triede deti s poruchami správania ako aj deti intelektovo o nadané.
Nehovorím o socializácii, ale o tom ze v tom kolektíve sú rôzne deti, z rôznych sociálnych skupín s rôznymi problémami a tak to bude aj v živote a toto je tiež forma prípravy do života. Naučiť sa tolerancii,.

karolinakk
19. okt 2023

@tini27 DOMEdu, skupinka domoskolakov ktori parkrat do týždňa idu aj do kolektívu.. u nás v BB na námestí majú školu

tianna
19. okt 2023

@simona20201309 nie, nemusíš. Na to je garant. Ja učím deti doma a mám síce VŠ ale iný odbor.

yanka2828
19. okt 2023

@simona20201309 Nemusis mat pg. vzdelanie. Ale musis mat garanta, ktory dohliada na dieta a ten musi mat vzdelanie. Ale ucit ho mozes doma.

tianna
19. okt 2023

@tini27 kľudne mi napíš IP ak chceš, tu sa asi veľmi porozumenia nedockas a topka je keď sa k tomu vyjadrujú absolútne negatívne ľudia ktorí s tým absolútne osobnú skúsenosť nemajú.. 🙂 ja si nedovolím riešiť bežné školy keďže v takej deti nemám. Mám doma piataka, tretiaka a škôlkara, rada odpoviem keď ťa zaujíma niečo konkrétne 🙂

maciatkolulu
19. okt 2023

@hanicka1995 keď si špeciálnu pedagóg,tak by si snáď mohla vedieť,že existujú aj mimoškolské aktivity,že domoskoly fungujú aj skupinovo,že tie deti sa učia riešiť konflikty,nepoznajú šikovný,neučia sa kopu zbytočnosti,nemajú stres.Milujem tieto reči,moje deti,až na jedno, neboli v škôlke,teda iba posledný rok. A čuduj sa svete,žiadne stresy,žiadne plače,žiadne choroby pri nastupe. A to posledné dieťa v cudzojazycnej škôlke. Takže toľko k tomu uceniu sa a návykom. Moje neskolkove deti mali viac podnetov,výletov za jeden rok,počas čoho sa naučili podstatne viac ako skolkove deti. A bez stresu a chorôb.

gabrielabydzo
19. okt 2023

@suzy2508 konečne jedna inteligentná advekvatna odpoveď.Neviem čo to tu v piskednej dove vypisujú o domácom vzdelávaní.Mne lezie na nervy aj to kulikulárne vzdelávanie.To ozaj už Slovensko ide celé dole vodou.Ja som v škole bola tam učitelka kludne aj nakričala na decká,nikto to neriešil.Ešte tam si jedného drzáka mamu zavolala a aj tej vyčistila žalúdok ako to syna vychováva,že je tak drzý.Moja by sa mi doma pýtala,jesť,cikať,piť a podobné hlúposti len aby sa nemusela sústrediť na učenie.Kdežto zlatá pani učutelka má na to vlohy.Tam vidí ostatné decká čušať tak čuší aj ona.Má novú kamarátku.Z družiny budú mať karneval.Buduje si imunitu.Atď.Niektoré mamičky sú asi fakt zúfalky už ozaj nevedia čo so sebou a dieťaťom.Nedať do škôlky a keď tak za 4 hodiný utekám,nohy zlámať či to chúďa hladné neni a či ho učitelky netýrajú.Do školy tiež načo.Moja škôlka na celý deň,škola deto a pome.Ja som v práci,mňa nikto nelutuje.Chlap 12ky.Tak isto ho nikto nelutuje.

poopsie
19. okt 2023

Môj pohľad na domoškolu je taký, že tá matka sa má venovať dieťaťu na 110% a nie fungovať v domácnosti, variť obed a popri tom niečo načmáraťdo zošita..my máme toľko domácich úloh a v škole spravia tak úboho málo, že mám pocit,že doma toho spraví viac..a len zabíja čas v škole... keby som mala 100 000 na účte,tak by som si vzdelávala dieťa sama ...

lacibo
19. okt 2023

@arasidka123 moze to byt aj pohodlnost rodicov vodit deti do skoly, dodrziavat skolsky system a rezim dňa, platit vsetky vydavky..ked je doma, tak nema prakticky ziadne povinnosti..ja som pedagog a deti vzdelavane doma mi v okoli vzdy prisli ako ochudobnene o zazitky, vedomosti, empiricke skusebosti a kontakty a inymi, ktore ho naucia, ako sa orientovat vo svete...uznavam to jedine pri vaznych zdravotnych dovodoch inak.nie

elfi1
19. okt 2023

Az mi je smiesne ako niekto, kto zjavne nema ani ponatie co je DV a ako moze vyzerat, si dovoli vyslovit razne nie a hlavne posudzovat tych, co sa pre taketo vzdelavanie rozhodli
Ale za tie roky na MK vidim,ze je to tak v kazdej jednej diskusii

janettdamian
19. okt 2023

@mirkam3 pýtala, som sa či je to tvoj osobný názor, že z nich budú poberači dávok, alebo či sa tak o svojich deťoch vyjadrili ich rodičia. To mi z tvojho príspevku nie je jasné.

tiika
19. okt 2023

@elfi1 i ja to tak vidím. Mám pocit, že ti ľudia majú nejakú predstavu, no v skutočnosti vela o tom nevedia, nič si nezistia, neoveria, ani len nejakú knihu o výchove nemajú asi prečítanú. Možno by sa na to cele inak pozerali.

Poviem, že nakoľko som nevyrastala v ideálnej rodine, nemám okolo seba príklady ludi, ktorých výchova sa mi páči, nemám sa s kým poradiť, dosť som si v tejto oblasti rozšírila vedomosti aspon čítaním a sledovaním rôznych iných zdrojov. A pride mi strašne ľúto, keď vidím ako sa učiteľky v MŠ alebo na ZŠ k deťom správajú, ako s nimi komunikujú. Veď oni by mali byt ten top. Oni by mali vedieť o výchove najviac, mat poznatky, ktore su za tie roky vedecky overené, psychológmi odporúčané. No napriek tomu sa školský systém, pedagógovia tvária tak, akoby to cele ignorovali.

lucopeda
19. okt 2023

@arasidka123 to zaujima aj mna,vnimam zeje to v poslednej dobe moda, ale co bude z tych deti ked budu dospeli. Potom by samohlaopat spuatit podobna diskusia 😀

mirkam3
19. okt 2023

@janettdamian tak si ho precitaj este 2.krat (s porozumenim). Myslim, ze vsetkym ostatnym diskutujucim to jasne je.😉

muskazlata90
19. okt 2023

@tini27 Ahoj, ja som niečo podobné riešila nedávno a rozhodla som sa nakoniec pre alternatívne školy, ak sa mi tam podarí syna dostať. Sme z BA a je tu našťastie dostatok možností, aj keď na tieto školy je tlačenica. Syn je teraz 5-ročný a momentálne sme na individuálnom vzdelávaní, preskúšanie má v spádovej škôlke. Doteraz štátnu škôlku nenavštevoval, iba detský klub, vzdelával sa tam podla Montessori. Čo sa týka vedomostí, deti sú popredu oproti štátnej škôlke, napr. ovláda všetky veľké tlačené písmená, sčítavať a odčitovať vie do 10. Už mali aj 2 projekty, ktoré museli prezentovať. Individuálny prístup je pre nás veľmi dôležitý, lebo syn je citlivý. Zo škôl v BA mi cenovo vyhovuje iba Felix a Waldorfska škola, ale Waldorfska sa mi svojim prístupom páči viac. Deti sa tam prvé roky učia menej ako ich rovesníci, ale postupne to dobehnú. Pozerala som si výsledky Monitoru 9, za SJ mali za rok 21/22 78% (priemer SR je 56%), Matematiku mali na 75%, pričom priemer SR je 49%. Naša Spádová škola mala zo SJ 61% a Matematiku na 51%. Výsledky hovoria za všetko. Ja som veľmi zvažovala domáce vzdelávanie, konkrétne formou vzdelávacej skupiny, ale keďže pre 2 deti by nás to stalo o dosť viac ako splátka našej hypotéky a nepáči sa mi tlak pri polročnom preskusavani, tak skúšame ísť touto cestou. Waldorf je veľmi veľká alternatíva, vyučujú tam formou epoch, vzdelavanie kopíruje prirodzený biorytmus človeka, učiteľ má s deťmi osobný vzťah atď. Nevadí mi ani prezentácia faktov pomocou rozprávok (1. Ročník). Napriek tomu, že je tam v triede viac detí s.poruchami učenia, vysledky majú výborné. Čo mi vadí na štátnej škole - šikana (aj ja aj muž s ňou máme osobné skúsenosti), ja som dokonca zažila šikanu a ponižovanie zo strany učiteľky, prilišné preťažovanie deti zbytočným učivom, nerešpektovanie individuality dieťaťa, nemožnosť prispôsobiť učivo dieťaťu. Celkovo hodnotím u nás školstvo ako zlé. Prečo som si nakoniec nezvolila domoskolactvo - socializácia - ja som veľký introvert, stretávam sa s malo ľuďmi a dcére by som nevedela zabezpečiť dostatočný kontakt s deťmi (iný rodičia na DV tento problém však nemajú), potreba chodiť do práce, finančné hľadisko.

yvaine
19. okt 2023

@tini27 komentare som prebehla len v rychlosti.
Tak len k veci a v skratke :
vo Valaskej je domskolacka skupina pre 1 stupen ( ako jednotriedka) a na Michalovej ci Polhore je druhá skupina ( neviem ake stare deti maju teraz). To splnuje tvoje poziadavky volneho pristupu. Toto mas z Brezna po ruke. Potom az v BB.
Kukni na FB domskolaci horehronski. Informacie k domacemu vzdelávaniu si precitaj, popocuvaj podkasty...
Osobne negativa ZS : sikana uz v 1.triede od deti ci ucitelov...; nemoznost individualneho pristupu; ak je dieta sikovne dost casto pomalym tempom strada ale i naopak; nutnost sediet nepohnuto a trest este aj v druzine za to, ze je dieta zive;...
Pozitiva: kamarati, obedy zadarmo :D, rodic to ma bez starostí, iste 2 platy,...
Ked uz 2. rok navstevuje statnu skolku,bude mat obtiazny start v alternativnom vzdelavani. Ci chces alebo nie odnesie si nevhodne navyky: nesamostatnost- deti bez instrukcii nevedia co maju robit,co smu,...
Plus si vybuduje priatelstva a nebude sa mu chciet uz prestupovat inde ( tak sme dopadli my).
Z alternativnejsich smerov ci domaceho vzdelavania su deti proste zvedavejsie, pytaju sa, su samostatnejsie.
Na Slovensku je jedina slobodna skola v Kosiciach.
A skoly tu... No najdomackejsi kolektiv mas na Mazorniku- mala skola, do 20 deti v triede. Len natrafit na dobru ucitelku. Sikana sa tu bohuzial objavuje vo vsetky skolach.
O socializaciu by som sa nebala na domacom vzdelavani, deti tak maju ovela viac casu na kruzky a ihriska. Poznam take deti. A poznam aj rodiny,kde jedno dieta ide domacky a druhe v klasickej skole(skolke). Treba sa pozriet na dieta a zhodnotit individualne, plus vzdy je mozna zmena!
P.s. popytaj sa v pondelok Anicky a Anezky

tanya65
20. okt 2023

@tini27 v kosiciach je taka skola. Skuste pozriet na insta spolupozaskolu, dedinskamat, zivotjezmena.... Je vela takych a asociali z nich vobec nie su... V zahranici beznejsia vec ako u nas.

zitaje
20. okt 2023

@tini27 ahoj, ja mám deti v domácom vzdelávaní už ôsmy rok, takže my nie sme tí rýchlokvasení pandemickí domaškoláci, boli sme na DV už roky pred tým.
Teraz mi jedna dcéra nastúpila na strednú.
Má tam dosť veľké problémy, zhrniem v čom:
- strašne jej prekáža, ako príšerne neefektívne trávi čas. Denne presedí v škole 6-7 hodín a potom sa aj tak ešte musí rovnakému učivu venovať doma (+ úlohy), sama by sa to naučila rýchlejšie
- nemá čas na svoje vlastné vzdelávacie aktivity. Je zvyknutá chodiť na kadejaké stáže a súťaže a teraz kvôli škole sa cíti byť výrazne obmedzovaná (našťastie zatiaľ jej ospravedlňujú hodiny, keď je na akciách)
- je na anglickom bilingváli, napriek tomu začínali s angličtinou, ktorú všetky deti majú na zš povinnú, na úrovni A2!!
- nie je ochotná bifliť sa veci, ktoré nepotrebuje, ale keď dostane horšiu známku, učitelia za ňou chodia s tým, že "čo sa stalo?!" a nechápu, že ona sa tomu jednoducho rozhodla nevenovať, pretože sa venuje iným veciam.
No a podobne. Čiže áno, za 7 rokov v domácom vzdelávaní z nej vyrástol slobodný mladý človek so silnou vnútornou motiváciou, s vyhranenými záujmami a škola sa intenzívne usiluje pristrihávať jej krídla a vychovať z nej zamestnanca, ktorým ona neplánuje byť. Zatiaľ odoláva. Má moju plnú podporu, ale občas sa o ňu bojím, nech ju systém nezošrotuje.

akvi
20. okt 2023

@zitaje ako keby som počula môjho syna. Presne cez kopirák. Neefektívny čas zabitý zbytočnosťami, kopa hlúpostí, ktoré ich nútili robiť a v synovom prípade nízka úroveň odborných predmetov. Pre prirovnanie, ako keď by niekto chcel od maturanta, aby počítal malú nasobilku. Čiže úplne mimo. Syn vydržal na dennom až mesiac, potom IUP a vlastne celú SŠ dal na IUP.

zitaje
20. okt 2023

A ešte by som takú malú poznámku: rozmohol sa taký neduh, že aj vzdelávanie detí naplno vo vzdelávacích skupinách sa pre čosi označuje za domáce vzdelávanie, hoci reálne je to (často neregistrovaná, menej kontrolovaná) alternatívna škola. Myslím si, že nie je veľmi šťastné hádzať tieto dve úplne odlišné koncepty hádzať do jedného vreca. Pri domácom vzdelávaní sa dieťa učí podľa vlastnej dynamiky a dynamiky rodiny, je naozaj individuálne, zo života, reálne, praktické. Vzdelávacia skupina je stále organizované vzdelávanie, hoci nepochybujem, že je veľmi často oveľa lepšie, ako štátne školstvo.

zitaje
20. okt 2023

@akvi a ako sa vám to podarilo, ak sa môžem opýtať? Bola som za zástupkyňou, moc mi nepomohla... Cez psychické problémy sme to zatiaľ riešiť nechceli, iné zdravotné našťastie nemá. Moja tam je dva mesiace na dennom, z toho vymeškaných cca. 60 hodín, čo bola na súťažiach a akciách a do labáku chodí ráno na 6.30, aby aspoň niečo pred školou stihla...

akvi
20. okt 2023

@zitaje syn este vystihol platnost stareho zakona, kde IUP bolo mozne aj z "inych dovodov" , ako zavaznych. Cize mu vysli v ustrety a on mal aj lajstro z CPPP, diagnostikovane nadpriemerne IQ. No a este do toho aj kovid, cize realne aj tak by nebol v skole.. Potom ale zrazu niekomu zacalo cosi vadit a zrazu sa v tej nasej skole nedalo. Tak som si povedala, ze teda najdem skolu, kde s tym problem nebude. A nasla som. Vlastne hned prva, kde som zavolala, tak vysli v ustrety. Medzitym sa zmenil zakon a vypadlo z neho to "z inych dovodov", ale kedze uz mal len rok pred sebou a uz ho poznali, tak nerobili problem. /a mozno ani netusili, ze ine dovody vypadli 😀/ Niekedy sa proste treba len opytat a ak to nejde v jednej skole, tak to mozno pojde v inej. Sukromne su spravidla naklonenejsie k IUP a pod.. Alebo potom sa da studovat od druheho rocnika, ked skonci PSD aj dialkovo, to uz ponuka viac skol, aj ked vacsinou su to len Gym. a OA.

zitaje
20. okt 2023

@akvi to CPPP riešime aj my, ja stále dúfam, že na základe nadania jej ten IUP niekde povolia. To je už vypustené??

akvi
20. okt 2023

@zitaje bohuzial, ostalo len nadanie a zavazne dovody. "Ine dovody" zo zakona vypadli, ja som to pripomienkovala cez jednu iniciativu, ale teraz, ked sa meni vlada, tak neviem, ci sa niekto vobec este bude zaoberat tymito vecami.. Tak isto je iniciativa, aby DV mohlo byt aj na SS ako regulerna moznost.. Uvidime, ako to dopadne.
Skusenost moja a aj inych, co poznam a riesili to je, ze po prvom rocniku /resp. po skonceni PSD/, su riaditelia viac ochotni vychadzat v ustrety. Cize pretrpiet dako ten prvy rocnik, resp, ak sla z 8.ky na bilingvu, tak dva roky..
A ak ani to nie, tak este sa to da poriesit cez zahranicie. Tak, ako sme kedysi riesili 2.stupen. Akurat je otazka, ake lajstro chce dieta mat.. Lebo ak chce ist na akukolvek VS v Europe, tak mu nebude stacit lajstro z americkej skoly.. Alebo potom ČR, len zase, ucit sa cestinu tiez nie je uplne zabava, ak to zrovna dieta nebavi..

tiika
20. okt 2023

@akvi a tým nadanim sa čo mysli? Je to niekde bližšie špecifikované?
@zitaje na aké súťaže chodí dcerka, čomu sa venuje?

tiika
20. okt 2023

@muskazlata90 môžem sa opýtať na akom individuálnom vzdelávaní ste (na konci príspevku píšeš, že domskolactvo si nezvolila)?

akvi
20. okt 2023

@tiika musis mat na to lajstro z CPPP. Oni spravia testy.

zitaje
20. okt 2023

@tiika v poslednej dobe hackathony 🙂