“Domáce” vzdelávanie - pozitíva a negatíva
Ahojte, začínam “objavovať” pointu a fungovanie “domáceho” vzdelávania. Píšem v úvodzovkách, lebo momentálne som asi na takom pomedzí, keď vidím isté negatíva (ale nepopieram aj pozitíva) “klasickej” školy a zároveň nie som zástanca striktného učenia sa doma s polročným preskúšaním v škole. Natrafila som na tzv. alternatívne školy v čechách, kde sa npr deti vzdelávajú dajme tomu 3x týždenne, lekcie si volia,… zvyšok času sú “doma”. Neviem však, či niečo podobné funguje aj u nás (a ideálne v okolí BB, BR).
Pokiaľ by niekto vedel “usmerniť zvedavého začiatočníka”, budem vďačná 🙂
@zitaje podla tvojich slov je nadaná..ma možnosti..moze napriklad studovat 2 rocniky sucasne alebo sa v ramci volnocasovej aktivity venovat niecomu na profesionalnej urovni a neriesit len školu..dalej sa moze pripravovat na studium na prestiznej univerzite..ano, clovek ma byt slobodny a robit v com je dobry..a skola v tom nikomu realne nebrani..to mas len ty v hlave tak nastavene..sorry
@akvi a koľko hodín potom zbytocne zabije dospeli v praci, hm? Prezradis aj toto?
Ja som len zvedava, ako sa potom takéto deti zaradia do reálneho pracovného života. Jaj, zabudla som, oni budú potom predsa (akoze) robiť v rodinných firmách, kde nemusia ráno vstavat, nemusia robiť nič co nechcu, resp.ich nezaujíma, vsak na nich v tej firme makaju iní blbci, vsak? To je potom pravda, že vlastne žiadnu školu nepotrebujú, resp.uplne im stačí co to doma porobiť za 3 hodinky lebo oni sú čosi viac ako ostatné deti, ktoré zabíjajú svoje detstvo v klasickej škole ani som nevedela, že na SK mame toľko malých "einsteinov" 👌🤣
@lienka.7 vôbec nie. Moja dcéra napr. ochotne ráno vstáva, aby mohla ísť na 6.30 ráno do labáka pred školou. Po škole to už nestíha, lebo tá pani, ku ktorej chodí do labáku, poobede po 15.00 tam už nie je.
Čo sa týka zabíjania času v práci - tak to je mi veľmi ľúto, ak svoju prácu považuješ za zabíjanie času. Ja verím, že moje deti si nájdu prácu, kde budú užitoční aj pre seba aj pre spoločnosť a nebudú mať pocit, že si len odsedia 8 hodín. AJ o tom to je.
@lacibo ešte vlani, keď bola v 9.ročníku v domácom vzdelávaní, sa to dalo tak ako píšeš, stíhala sa pripravovať do bežnej školy, na prijímačky na sš a popri tom sa venovala záujmom, lebo napr. doobeda bola v labáku. Teraz sa to už nedá, lebo veľa hodín denne je v škole, hoci to učivo by sa dalo zvládnuť oveľa efektívnejšie za kratší čas. Škola je veľmi neefektívna. Nehovorím, že nie sú deti, ktorým nevyhovuje, ale pre deti, ktoré nie sú úplne priemerné a majú akékoľvek špeciálne potreby (v akomkoľvek smere), tento systém rozhodne nie je optimálny. Jediný problém je v tom, že ten optimálny systém na sš už nie je u nás bežne povolený.
@zitaje ja svoju prácu za zabíjanie času nepovažujem, tak mi laskavo nevkladaj do úst, niečo čo som nepovedala. Ja reagujem tu na hlášky niektorých, ako deti zabíjajú čas neefektívnym sedením v škole. To potom možno povedať aj o dospelých. Lebo ono vieš, mozes byt akokoľvek šikovná, ale je nejaký ten pracovný fond, ktorý musis dodržať a nie si robit z prace holubnik. Detto ako v škole. A sa mi tu nesmierne paci, ako všetky dufate, že práve u vašich detí bude niečo iné. Ale ok. Snívate ďalej 👌
@lienka.7 reagovala som na toto: "a koľko hodín potom zbytocne zabije dospeli v praci, hm? Prezradis aj toto? Ja som len zvedava, ako sa potom takéto deti zaradia do reálneho pracovného života. Jaj, zabudla som, oni budú potom predsa (akoze) robiť v rodinných firmách, kde nemusia ráno vstavat, nemusia robiť nič co nechcu, resp.ich nezaujíma, vsak na nich v tej firme makaju iní blbci, vsak?" Takže neviem ako si to potom myslela aj v tom poslednom svojom príspevku, že si podľa teba myslíme, že zrovna u našich detí to bude inak. Nie, nebude to iné. Prácu budú mať takú, akú si vytvoria / nájdu, rovnako ako všetci ostatní, ako aj ty a ja, veď v tomto je sloboda. Ja som napr. nikdy v živote nebola zamestnaná a naozaj si nespomínam, že by som kedykoľvek zabíjala čas v práci.
@tiika individuálne vzdelávanie v materskej škole. Keďže už je povinná predškolská dochádzka, zapísala som syna do spádovej MŠ a v marci bude mať preskúšanie. 1-2 dni by mal stráviť v škôlke. On ale nie je doma, chodí každý deň do detského klubu, ale oficiálne musí byť zapísaný niekde v MŠ.
@lienka.7 ja v mojej práci nezabijam ani sekundu času. A vôbec sa nemusíš obávať, moje dieťa pracuje od svojich 16 rokov. Nie preto, že musí, ale preto, že chce. V 18-ke si spravil živnosť, presne preto, lebo sa mu zdal čas v práci neefektívne využitý. On na rozdiel od väčšiny zamestnancov nechápal, prečo sa má tešiť z toho, keď nie je robota a len tak posedávajú a zabíjajú čas. On nechápal, prečo mu kolega vravel, že "šetri si robotu". A šéf mu povedal, že im zničil všetky nastavené normy, pretože sa nezadrbava a je efektívny. Takže áno, takto to majú tieto deti vnútorne nastavené prirodzene. Čo sa teda fakt nedá porovnať s väčšinou, ktorá prešla systémom.
@akvi tak my s manzelom sme potom vynimka. a teda ani z mojich mladych znamych nepoznam ludi co by sa tesili ze nie je co robit alebo ze by nepracovali efektivne. a to sme vsetci presli "systemom". nepoznam nikoho kto presiel DV. ano, mam kolegov co nepracuju efektivne, ale su to ludia 50+ a tam mozno rolu uz zohrava aj vek. alebo je to tym, ze zili dlho v starom rezime. a potom ked taki ludia ovplyvnia svoje deti, mozu byt aj deti take, ale aj nemusia.
dokonca ked nam nejde system(a u nas v praci sa bez systemu neda takmer pracovat), tak ti starsi nadavaju a skor si beru dovolenku, ze co by robili v robote. ja zase ostavam, nebudem si minat dovolenku len preto, ze zamestnavatel mi nezabezpecil podmienky na pracu. ale nikto sa u nas netesi, ked sa neda pracovat. ano, brblu ked nam daju pracu navyse, lebo to treba bud robit nadcas(ktory nikto nepreplati), alebo zefektivnit beznu pracu...
@chillibubble och, veď jasné, že to nie je všeobecne platné. Uchylila som sa ku generalizovaniu, nakoľko pani, na ktorú reagujem, sa tiež uchyľuje ku generalizovaniu a ešte k tomu niečoho, o čom nemá šajnu. O neefektívnych zamestnancoch ja ale počúvam od môjho muža denne. Tiež syn to potvrdil, takže ja nejakú hoci minimálnu, ale reálnu skúsenosť mám, kdežto pani si len vytvára domnienky.
No a to, čo píšeš v druhom komentári - tak presne môj syn by to nedával, že sedí v robote a nie je do čoho pichnúť. To je presne ten zabitý čas. Si vezmi, že syn robí doma na živnosť to, čo robil 8 hodín v zamestnaní, plus má zákazky od ďalších troch firiem. A nebadam, že by sa šiel totálne potrhať od práce. Sú dni, keď zamaka a sú dni aj na oddych. Ak by ostal v zamestnaní, tak by nezarobil ani zďaleka toľko a zároveň by nemal ani toľko voľna. Proste efektivita je neporovnateľná.
@akvi inak ja to mam tak isto, ze ma nebavi sedet v praci bez roboty. Stale si pytam pracu ked nemam co robit. Od svojej kolegyne od ktorej som prebrala robotu mam tak 5 krat viacej toho teraz ako mi to ona na zaciatku davala. A vies co? Normalne som presla systemom a chodila som do skoly 17 rokov. Takze takto to nemaju len deti z domaceho vzdelavania. Treba pochopit, ze su lenivi ludia a pracoviti ludia a je jedno v akom style boli vzedalavni.
Ale ty si stale ides svoje ty a tvoj syn. Mozno by to mal nastavene uplne rovnako aj keby chodil do skoly.
@lauriik jzs, no a aký príklad mám dať, keď chcem niečo demonštrovať? Tak najbližší mám doma. Ale môžem kľudne dať ďalšie, len je to jedno, ja nepotrebujem nikoho presviedčať, chcem len ukázať, že to, čo si tu niektoré domyslaju, tak to vôbec tak nemusi byť, ako si to vykonstruovali. A kedže detí, ktoré boli viac rokov mimo systém, ešte nie je nejako veľa, tak pochybujem, že čo len jedna z komentujúich vôbec pozná nejakého domoskolaka 15+.
@akvi hej, ale predpokladam ze tvoj syn nema male dieta, ktore byva napr. casto chore alebo mava casto prazdniny 😉 ja si dovolenku setrim z tohto dovodu. kolegovci maju zahrady, alebo su doma len tak. ja som doma vtedy ked to vyhovuje mne a nie ked ma zamestnavatel problem. minule nam cely den nesla voda. tiez padal navrh, ze si mame pobrat dovolenky. no nie, nezobrala som si. nakoniec nas nechal zamestnavatel doma z jeho pozicie. keby je to aspon tak, ze to nejde piatky/pondelky, ze si predlzim vikend, vyhlasim dieta zo skolky a stravime cas spolu. ale v strede tyzdna mozem maximalne tak doma upratovat. na to si dovolenku minat nebudem.
@chillibubble veď ale to je úplne ok, ty si sa takto rozhodla, máš na to dôvod. Jasné, že sa nedá porovnávať tvoja situácia so situáciou bezdetneho a pod
@lauriik moj muz je zivnostnik a pracuje este aj na vianoce ☹ ale to su proste take povahy(a on je workoholik) a presne ako si napisala- ludia pracovity a ludia lenivy.
@lauriik ja nechápem, prečo a načo reagujes. Ja sa snažím objasniť niečo niekomu, kto napísal toto - "koľko hodín potom zbytocne zabije dospeli v praci, hm? Prezradis aj toto? Ja som len zvedava, ako sa potom takéto deti zaradia do reálneho pracovného života. Jaj, zabudla som, oni budú potom predsa (akoze) robiť v rodinných firmách, kde nemusia ráno vstavat, nemusia robiť nič co nechcu, resp.ich nezaujíma, vsak na nich v tej firme makaju iní blbci, vsak?"
Takže ak máš potrebu len ironizovat, tak to pre mňa nie je diskusia, ale strata času.
@akvi a my zase reagujeme na toto "Takže áno, takto to majú tieto deti vnútorne nastavené prirodzene. Čo sa teda fakt nedá porovnať s väčšinou, ktorá prešla systémom."
ja poznam len takych, co presli systemom a vacsina z nich neznasa, ked v praci nie je co robit.
@lacibo reagujem na komentár dnes o 08:08. Nechcem sa teba ani nikoho dotknúť. No podľa mna je tu dôležitá kvalita a nie kvantita.
Ani rodič, ktorý ma 5 deti a je rodičom dlhšie si nemôže povedať, že je lepsi ako ten, ktorý ma len jedno dieťa a i to malé.
Záleží od osobnosti rodiča/pedagóga, informácii, ktorými disponuje, to ako na sebe pracuje atď. V konečnom dôsledku je najdôležitejši i tak výsledok, to ako sa dieta zaradí do života, aké je úspešne, spokojne, akú kvalitnú prácu odvádza.
Veď to je úplne super, keď tie deti na DV, o ktorých tu mamičky píšu, vedia, čo chcú robiť, zbierajú skúsenosti už počas školy, samé si dopĺňajú vedomosti, chodia po súťažiach, baví ich to, budú prip. sú uspesne pri hľadaní práce.
Staci si to priznať a uznať. Je skvele, keď sú takéto i deti z klasického vzdelávania, no povedzme si, koľko ich je, kam ich ten systém tlači, comu uci.
Kľudne napis asi aké percento deti z našich škôl je takto pripravených do pracovného života, či majú takéto porovnateľne výsledky, úspechy, skúsenosti, budem rada.
@akvi ja ti pisem, ze to, ci clovek bude v praci makat alebo nie, absolutne nezavisi od toho akym vzelavacim systemom presiel. Ty si predpokladam chodila do klasickej skoly. Takze chces povedat, ze ty sa v praci zadrbavas lebo si chodila do normalnej skoly ale keby si bola domskolak tak by si makala? Alebo ako si mam prelozit co tu pises?
Domskolactvo neni ziadna spasa pre ludstvo aj ked verim, ze pre niektore deti je to cesta.
Gratulujem ti, ze tvoj syn neni lenivec a maka a zrejme by to mal rovnako nastavene aj keby do skoly chodil.
@chillibubble veď to je v úplnom poriadku, veď som ti odpovedala. Z tvojich komentárov necítim iróniu, tak nemám problém diskutovať a vymieňať si názory. Len je náročné pre mňa reagovať na ironické alebo zosmiesnujuce komentáre, lebo neviem úplne dobre vyhodnotiť, ako to autorka myslela.
@tiika napisala toto: "Takže áno, takto to majú tieto deti vnútorne nastavené prirodzene. Čo sa teda fakt nedá porovnať s väčšinou, ktorá prešla systémom." tak som mala potrebu sa ohradit. Naozaj domskolak nerovna sa pracovity a klasicky ziak nerovna sa lenivec.
Jedine, co by som dala do rovnice je, ze si domskolak zrejme jednoduchsie vybere co je jeho smerovanie lebo ho nikto do nicoho netlaci a vybere si co ho bavi.

@suzy2508 "najvacsi odbornici" na skolstvo a metodiky výučby su mamicky ktore cely život neboli zamestnane a čas trávia akože " venovaním sa" deťom..😉 to píšem ako pedagóg s 22 ročnou praxou