“Domáce” vzdelávanie - pozitíva a negatíva
Ahojte, začínam “objavovať” pointu a fungovanie “domáceho” vzdelávania. Píšem v úvodzovkách, lebo momentálne som asi na takom pomedzí, keď vidím isté negatíva (ale nepopieram aj pozitíva) “klasickej” školy a zároveň nie som zástanca striktného učenia sa doma s polročným preskúšaním v škole. Natrafila som na tzv. alternatívne školy v čechách, kde sa npr deti vzdelávajú dajme tomu 3x týždenne, lekcie si volia,… zvyšok času sú “doma”. Neviem však, či niečo podobné funguje aj u nás (a ideálne v okolí BB, BR).
Pokiaľ by niekto vedel “usmerniť zvedavého začiatočníka”, budem vďačná 🙂
@akvi ja poznam naopak vela ludi na veducich poziciach - riaditelov, manazerov, uspesnych podnikatelov. Ludi co na sebe makali aby sa vypracovali a ani jeden nebol domskolak 🤷🏼♀️ Takze tazko mozes zovseobecnit, ze domskolaci su ludia co makaju a ludia zo systemu su lenivi idioti co ani nevedia kam ich zivot smeruje. Tak isto ako su sikovni domskolaci, su aj sikovne deti zo systemu. Takisto ako domskolak moze byt lenivy, moze byt lenive decko s klasickej skoly. Ty tu pises realnu skusenost s jednym dietatom na ktorom ti tvoj pokus vysiel. Ja som videla deti, ktore rodicia vzdelavaju doma a su len zapisane u mojej mami v skole kde chodia a preskusanie. A teda neraz to bola cista tragedia. Decka nemaju ziadne socialne navyky, v 10 rokoch sa schovavaju za mamu ked na nich rozpravas (to ze z klasickeho uciva nic nevedia komentovat nebudem lebo s tym sa tak nejak pocita) Mne tych deti bolo uprimne luto aj ked mali v 10 rokoch precestovany svet tak v normalnom svete boli nepouzitelni. To boli ciste zvieratka.
@lauriik ťažko sa mi debatuje, nakoľko prekrucas slová a tým posuvas debatu zvláštnym smerom. Nikde som nenapísala nič ani o lenivych a pracovitych, ani o idiotoch a šikovných. To si ty vykonstruovala a teraz vlastne neviem, na čo mám reagovať. A tak isto nikde netvrdím, že zo systému nemôže vyjsť človek, ktorý vie, čo chce a je vysoko efektívny. Ja v mnohom, čo píšeš vôbec nemám nejaký rozpor.
@lauriik určite máš pravdu v tom, ze u každého je to individuálne. No to, že škola zabíja vnútornú motiváciu, že vedie ľudí k tomu, aby si zvykli, zmierili sa a podvolili tomu, co a ako sa ucia, bez ohľadu na to, či je toto učenie efektívne, užitočné… je proste pravda a cele to inklinuje k tomu, že sa ako zamestnanci netrápia nad tym, ci je ich pracovný čas efektívne využitý. Skôr si to potrebujú cele odrobiť, lebo to tak proste je, lebo treba naplniť pracovný fond, aby dostali výplatu.
Tým však nechcem povedať, že u domskolakov je to určite iné, lebo toto neviem, nakoľko žiadnych osobne nepoznám. Avšak predpoklad iného vnímania a využitia času tam mozny je.
@tiika som pedagog s 22 rocnou praxou, zaroven som psycholog a specialny pedagóg..mam skusenosti so sirokym spektrom deti a rodicov, mam vlastne 3 deti, nadané, cize potrebovali specialne naroky vo vzdelavani..preto sa k teme aj vyjadrujem..ja nezovseobecnujem, to by ani nebolo spravne, ale vsetky deti, ktore rodicia nedali z vlastnej vole do školy, ktore som ja poznala, boli z mojho pohladu ochudobnené o reálny život v škole, ktorá nie je len o vzdelávaní, dobrá škola poskytuje základ do.života, dobré vzory a celoživotne priatelstvá, formuje a aj zabáva..tie sikovne deti by skola nijako nepotlacila, skor naopak, boli by sebaistejsie v interakciach s inymi, a tie menej sikovne vyrazne zaostavali oproti rovesnikom, pretoze potrebovali specialno- pedagogicky pristup..ja ai myslim, ze je to najma potreba a motivácia rodicov, ktori chcu udrzat akusi bublinu okolo deti, rodiny z nejakeho dovodu a nie o skutocnej a realnej potrebe detí..rodicia by mali predovsetkym za kazdych okolnosti neprojektovat zivoty svojim detom len na zaklade svojho ci uz presvedcenia, alebo pocitu, alebo potreby nejak vynikať ci kopirovar niekoho, ale nechat ich slobodne sa rozhodovat, ci budu v systeme alebo.nie..preto im aj dopriat skusenost zazit školu a vsetko s ňou spojené...ja učím mentálne postihnuté a autisticke deti do 18 rokov a som rada za kazdeho rodica, ktory dieta do skoly dava aj po ukonceni povinnej skolskej dochadzky..deti školu miluju aj svojich ucitelov, keby mali by byt len doma, bolo.by to.v ich neprospech..takze tak, ja nesudim rodicov, iba sa zastávam skutocnych zaujmov deti, ktore nemusia byt totozne so zaujmami rodicov
@lacibo lenže sú aj deti, ktorým školský systém nevyhovuje a sú v ňom nešťastné, kým v domácom vzdelávaní prospievajú veľmi dobre a sú spokojné. Aj po tom, ako si vyskúšali jedno aj druhé. Ako vieme, DV nie je povinné, ale keď ho chcú deti aj rodičia a dokážu tak dobre fungovať, malo by im to byť umožnené.
Rovnako sa dá povedať, že deti chodiace do školy sú ochudobnené o reálny život, lebo im naň ostáva oveľa menej času - lenže to sa nehovorí, lebo to je štandard, mainstream, norma. A potom veľa ôsmakov vôbec netuší, kam by sa chceli uberať a rodičia za nich vyberajú strednú školu.
@lacibo "škola poskytuje základ do.života, dobré vzory a celoživotne priatelstvá, formuje a aj zabáva.. "- o tomto nik nepochybuje, že to v mnohých prípadoch tak skutočne je. Zároveň stačí, ak sa nájde pár učiteľov, ktorí nie sú zrovna dobrými vzormi a dieťa si nesie následky celý život. Zároveň si nemôže zvoliť nebyť s takýmito ľuďmi. A to je najväčší problém toho celého. Máš veľmi zidealizovany pohľad na školu. Odporúčam ti pridať sa do českej FB skupiny Řešenî problémů ve škole... Myslím , že ťa to dostane trochu do reality.
To isté tie priateľstvá. Ja som bola celú ZŠ s tými istými ľuďmi, dokonca aj na gymnáziu sme boli asi 12-ti z našej ZŠ triedy spolu. Ja som mala to šťastie, že som tam našla tie celoživotné priateľstvá. Ale mnohí to šťastie nemali a celú školu boli outsider-i. Vtedy som si to nejako neuvedomovala, až neskôr, keď sme mali stretavky, tak sme sa nad tým zamyslali a mne to prišlo sakra ľúto, pretože nikto si nezaslúži byť out. A takýchto detí je tiež viac, ako dosť. Pretože nie je nič nezvyčajné, ak si medzi ďalšími 20 deťmi človek priateľa nenájde. Je to skôr pravidlo, že niekto ostane bokom. A v tomto ja práveže vidím obrovskú výhodu DV, že dieťa jednak nemusí tráviť čas s tými zlými vzormi a jednak má omnoho viac možností nájsť si priateľov.
"tie sikovne deti by skola nijako nepotlacila, skor naopak,..." - tak toto je opäť len zbožné prianie, aby to tak bolo. Môj syn mal v 1.triede výbornú pani učiteľku, ľudsky aj profesionálne. Napriek tomu ona sama priznala, že nemá kapacitu na to, aby podporila nadané dieťa, ako bolo to moje. A tak isto nemala kapacitu na dieťa z opačnej strany spektra. Obe tieto deti sme z tej školy nakoniec vzali. Pritom nemôžem povedať jediné zlé slovo na tuto učiteľku a absolútne jej kvitujem aj to, že sa nebála povedať, že pri tom zložení triedy, aké sa zišlo, tak proste to nedáva.
@zitaje ochudobnene o realny zivot? realny zivot vyzera tak, ze clovek cca 8 hodin pracuje(a ak pracuje sam na seba, tak pracuje aj viac ako 8 hodin denne) a potom ma nejaky volny cas. dieta je v skole cca 6-7 hodin a potom ma nejaky volny cas. ci ty aky iny realny zivot vedies? mame vikendy, prazdniny... vtedy sa da zazit toho celkom dost ak je zaujem a snaha.
@lacibo veľmi pekne si vysvetlila a opísala svoj názor, vážim si to.
Práve sa však zamýšľam nad niektorými vecami. Mne pride, že deti sú z reálneho života vytrhnuté práve týmto školským systémom. Keď sme skončili SŠ,VŠ, práve ta realita nás dosť kruto prefackala. Lebo ten čas v škole sa asi nemohol viac vzďaľovať od reality.
Prečítala som vela kníh o výchove a škola na potreby a záujmy dieťaťa praveze vobec nehľadí. Neskutočne vela veci, ktoré v dnesnej dobe odporucaju psychológovia, odborníci na výchovu a vzdelavanie deti, sa robia úplne inak. Tak aké napĺňanie potrieb a záujmov dieťaťa? Škola na ne nechce hľadieť. Robí sa to, co vyhovuje jej, štátu, pedagógom, co platilo roky rokuce, akoby sa ziadna zmena urobit nedala či nebola potrebná.
Máš prax, no tento školský systém si netvorila. Čo je prirodzene? Reálne? Ja mám kamarátov 2 zo školy, ostatnych poznám z prace, cez šport, kruzkov, iných kamarátov a rodinu.. z ozajstného života. A teda nie som s nimi 7 h denne, v práci sa stretávam s rôznymi vekovymi skupinami nielen rovesníkmi. V živote ma nikto sam od seba neučí, nepodsúva mi poznatky, nezaujíma sa o mna, čo viem, čo potrebujem.
Rodičia chcú deťom dopriať slobodu, nechávajú na nich vyber, ukazujú možnosti, chcú ich od nalinajkované budúcnosti, škatuľkovania naopak ušetriť.
@chillibubble tak vieš, ak si myslíš, že reálny život je o tom, že človek 8 hodín denne sedí v práci, tak áno, škola kopíruje realitu. Môj život vyzerá dosť inak a verím, že aj život mojich detí v dospelosti bude o inom 🙂 To je celé.
Základ je, že domáce vzdelávanie nie je a nikdy ani nemalo byť (teda v našej dobe) normou, povinnosťou. Je to len možná voľba pre tých, ktorí to tak chcú. Nikto nemusí vzdelávať svoje deti doma (teda až na nútený homeschooling, všakže, ale to je zas iná téma)
@lauriik čo sa týka úspešných ľudí ktorých poznáš predpokladám majú 30 a viac rokov, je teda technicky v podstate nereálne aby mali za sebou homeschooling keďže ten je na SK oficiálne povolený ak sa nemýlim od cca 2008 roku 😉 a na druhom stupni len cca 2.-3. rok 🙂 btw ak sa 10 ročne dieťa schováva za maminu sukňu ver že to nie je homeschoolingom ale nejakým iným problémom o ktorom ťa ale nie je pochopiteľne povinná informovať tvoja mama - ak o tom vôbec aj ona vie - tobôž nie rodič daného dieťaťa. Ja mám teda deti tiež v homeschoolingu (piataka, tretiaka a škôlkara 🙂) a takýto problém stredný syn určite nemá, najstarší ich má milión, no ako ZTP dieťa je to uňho pochopiteľné.. práve naopak, susedia si veľmi pochvaľujú aký je slušný, vždy pozdraví, podrží dvere, počká kým sa porozprávam so susedmi čo sa na deti z bytovky ktoré chodia do bežnej ZŠ podľa týchto susedov povedať nedá. Ja nikoho nesúdim, len ma zaráža prečo si ľudia myslia že naše deti ktoré sa učia doma sú zaručene nejakí mimoni 🤔😆
@akvi hlavne ze ty máš o všetkom šajnu a pojedla si celu múdrosť sveta, ze? Keby to tvoje DV bolo také super tak asi by bolo omnoho viac presadzovane, nie? Ale jasne, to len my takí sedlaci zviazani systémom a pravidlami tomu akosi nerozumieme, vsak? Sú zamestnania a zamestnania, zase generalizujes iba ty. A je prirozene, ze človek nie je stroj a sú aj dní, kedy je roboty viac a kedy menej. Ale jasne, len ty s tvojim synom ste tie lietadla, vsak?
@akvi @zitaje @tianna
Dievcata, tiez sa zaujimam o homeschooling. Precitala som zbezne aj diskusiu. Viete mi, prosim, povedat, ako to je teda v zahranici? Kedze u nas sa len teraz nedavno rozbehol HS na 2.stupni a na SS este nie je. V Cechach to funguje vraj uz dlhodobo. V Nemecku je homesch. naopak zakazany.
Tak ma zaujima uspesnost takychto deti v Cechach, mate o tom nejake vedomosti, prip.clanky, ze teda na akych pracovnych poziciach sa potom tieto HS deti uplatnuju? A percentualne kolko deti v CR pokracuje na HS po skonceni ZS potom dalej na SS? Lebo mam pocit, ze sa tak daju studovat iba gymnazia, na strednych odbornych skolach byva aj povinna prax, odborne hodiny v dielnach alebo v labakoch, ci maju to osetrene aj v tomto smere (ako)?
A nie je niekde zverejnene porovnanie, ze teda ci su potom v praci uspesnejsie nemecke, alebo “homeschoolove” ceske deti? Dakujem.
@zitaje nikde nepisem, ze kazdy sedi 8 hodin v praci. ja sedim, ano, ale je velmi vela povolani kde ludia nesedia. ja pisem, ze sa 8 a viac hodin pracuje. a kto pracuje sam na seba, cize nema zamestnavatela, ten pracuje aj viac ako 8 hodin denne. ide o ten vykon, disciplinu, ze si nerobim co chcem, ale pracujem.
@tianna ja sa bavim o ceskej republike, kde existuju dospely ludia, ktory uz maju aj deti a vzdelavali sa doma. Neviem ako to mali posefovane so skolou ale boli v par rozhovoroch, tak som pocuvala. A vobec to neodsudzujem. Ani si nemyslim, ze deti na domacom vzdelavani su mimoni. Niekolko krat som tu pisala, ze urcite existuju rodicia aj deti, pre ktorych je tento sposob vzdelavania vhodny. Ale nemyslim si, ze je to spasenie ludstva ako to tu niektori prezentuju 😉
@tiika uz som to pisala. Ja som si presla 17 rokmi v skole a nemam nastavenie, ze idem si to do prace odsedet aby som dostala vyplatu. Asi niekto tak funguje, neviem. Ja som vzdy bola v praci aktivna, ked som nemala pracu tak som si nejaku popytala, popripade som si vymyslela sama co by som mohla robit a zlepsovat. Moj brat mal malo prace tak isiel na zivnost a robi pre viac zamestnavatelov. Moj muz pracuje na HO uz 8 rokov a popri praci si vybavi milion veci okolo domacnosti ked nema tolko roboty. Moja mama je riaditelka a v skole maka cely cas. Ja mam okolo seba dost ludi, ktori toto tvrdenie vyvracaju. 🤷🏼♀️ Ano, teoreticky domskolaci by to mali mat nastavene inak. Ale ono to osobne nastavenie k praci beztak vychadza (okrem ineho) aj z rodiny a s urcitym nastavenim sa uz clovek do tohoto sveta rodi. (Moja starsia dcera je makac od narodenia, kde je robota tam je ona. Mladsia dcera je viac pohodlna od babatka) Ono by to chcelo teraz aspon 10-15 rokov sledovat ako domskolaci funguju v dospelosti a spravit z toho relevantne zavery. Zatial je to vsetko na teoretickej rovine a neda sa vychadzat zo skusenosti matky co ma 10-15 rocne dieta doma. Nevieme ako sa uchyti v zivote, co bude robit a ci bude naozaj take uspesne ako by malo byt.
@hope07 nikdy som sa nejako nezaujímala, či existujú takéto štatistiky, takže ti neviem na to odpovedať. A v ČR tiež tie čísla nie sú nejako vysoké, čiže pochybujem, že existuje nejaká veľká štúdia o tom. Čo sa nájsť dá, tak to sú nejaké štatistiky zo slobodných škôl v zahraničí, hlavne teda z dvoch najstarších Sudbury a Sumerhill. Ono totiž veľká časť rodičov, ktorí sa rozhodnú pre DV, tak im ani tak nejde o to DV, ale skôr o tú možnosť sebariadeneho vzdelávania. Ako som to už aj tu spomenula, ak by boli možnosti vramci škôl, tak to DV ako také by si vybralo úplne minimum ľudí. Ak chceš, tak si pozri rozhovory na YouTube - kanál Duverujeme detem a Deti jsou taky lidi majú seriál o DV (a nielen DV ) Svou cestou.
A k tej úspešnosti. Veľmi sa mi páčila odpoveď pána Mihalyho, zakladateľa Szines iskola v Maďarsku - (to je alternatíva škola na pol ceste k slobodnej, vychádzajú z pedagogiky Carla Rogersa ), tak sme sa ho pýtali, či sú deti vychádzajúce z jeho školy úspešné. Tak sa zasmial a povedal, že ak úspech meriame tak, ako väčšina škôl, čiže priemerom známok, umiestnenia v celoštátnych testovaniach a pod , tak odpovie, že nie, jeho škola v tom úspešná nie je. Ale že si myslí, že je úspešná v tom, ako motivovaní, spokojní a pripravení na realny život jeho študenti sú. Tak asi takto by ti odpovedali asi aj prívrženci sebariadeneho vzdelávania.
Na SŠ školách to DV v ČR neexistuje v tom pravom slova zmysle. V ČR ale existuje veľa škôl, kde je možné diaľkové a kombinované štúdium. Je to aj preto, lebo ČR končí povinnú dochádzku 9.rocnikom ZŠ, nie ako u nás, že všetci musia ísť na SŠ, lebo PŠD pokračuje. Čiže ČR nepotrebuje riešiť DV na SŠ ( zatiaľ!, už aj oni uvažujú o predĺžení PŠD). Na SK sú už tiež možnosti diaľkového, ale je tam práve tá podmienka ukoncenej PŠD. Čo je úplne nelogické, lebo keď si predstavím, že niekto je DV celú ZŠ, potom si akože má odkrútiť jeden rok na SŠ a potom opäť môže byť ba diaľkovom, tak je to celé nedomyslene. No a na odborných školách to diaľkové nebýva kôli praxi, ale napríklad môj syn bol v dualnom vzdelávaní, čiže prax robil priamo vo firme, tak nebol problém, ale opäť , až po 1.rocniku. Určite veľmi záleží od odboru, taká zdravotná škola asi nie je celkom reálne študovať diaľkovo.
@tiika áno, chápem aj tvoj postoj, samozrejme sú argumenty aj na jednej aj na druhej strane, ale nedá sa tu zovšeobecňovať, napriek všetkému, čo tu v tejto diskusii zaznie..to ťažisko je na učiteloch, tí tvoria školu a keď sú kompetentní odborne aj osobnostne, sú pre deti prínosom, vtedy žiak " presiahne" aj svojho učitela a tam.to má byť..a v DV je to zase rodič, ktorý vedie svoje dieta..takze system sam o sebe nic netvori..hodnoty tvoria len a len ludia..ja som pisala o skusenostiach z mojej praxe, kedy DV nefungovalo tak, ako malo a neplnilo svoj ciel..osobne si myslím, že akákolvek " izolácia" je pre myslenie človeka obmedzujúca a ja v urcitom zmysle systém vzdelávania doma za " izoláciu" považujem..ale opakujem, je to moj názor a niekto iný može mať výborné skúsenosti aj s DV
@lauriik no spása ľudstva to nie je určite, vidím za tým kopec problémov. Najmä veľkú záťaž pre rodiča a keď sa to cele nesprávne pojme, tak i problémy pre dieťa.
Pre mna by bol ideál škola, kde by sa ale ucilo niečo iné a inym spôsobom ako doteraz. To sú napr. tie alternatívne školy, ktorých je však malo, su kvôli vzdialenosti a financiám castokrat nedostupné. Asi preto kopec ľudí, ak majú možnosť, prechádza na DV.
Diskutuje sa o pozitívach a negatívach DV. No tie negatíva, ktore sa tu spominaju, sú castokrat len domyslené, neopodstatnene, a velmi zovšeobecnene, druha protistrana to uvádza na pravú mieru. Možno preto sa ti zdá, že to tak glorifikujú.
Áno, chyba mi tu viac príspevkov o skutočných problémoch a negatívach DV; nie vsak vymyslených.
@lacibo system tvorí spôsob hodnotenia, orientáciu na výkon, porovnávanie, druh motivácie, vyber, množstvo a potrebnost predkladaného učiva, spôsob, čas výučby, zloženie kolektívu… a kopec iných veci.
Taká poznámka.. pre deti nie sú vzorom len učitelia, skôr ich ovplyvňuje niekto im podobný, iné deti a kolektív. A teda nie vždy sú práve oni tým dobrým vzorom.
Podľa mna práve skola vytvára okolo deti bublinu. Aké iné zriadenie okrem školy takto funguje?
@akvi ja by som veľmi rada vedela, ako daný maďarský pan teda zmeria tu pripravenost jeho žiakov na realny život. Taktiež ako by teda vytvoril nejaký "rebricek" študentov, ze ktorí sú teda ti najlepší a ktorí sa len vezú systémom, lebo v reálnej škole by boli nepouzitelni. Otázne je, aku rolu v tom zohráva rodic, keď vidíme, že niektoré matky nie su schopné "pripravit" deti ani na skolku a samozrejme, zase to zhadzuju na ten starý skonstnately systém a vyhorene učiteľky šikanu a a a... samé si ucelovo vytvárajú rôzne predstavy a prekážky prečo nie.
A co sa tyka samotnej koncepcie takéhoto vzdelávania, prepac, jedine pokial by takýchto žiakov ucili "plnohodnotni" učitelia na dane predmety, bolo by to možné ako tak porovnávať s klasickým vzdelávaním. Ale nie, ze ich učia doma matky, ktoré si niečo nečítajú na YouTube a pod. Preco potom takéto matky nejdu reálne robiť učiteľky, hm? No lebo na to nemajú vzdelanie a predpoklady, len sa na niečo hrajú.
Je to presne také isté, ako by ti mal ísť slepé črevo operovať chirurg, ktorý teda neskončil medicínu, ale vsak dodtudoval si ti na YouTube a predsa to vie. No som zvedavá, či by si k takémuto lekárovi ty išla. Asi nie, ze? Cize zase tu nedehonestujme učiteľov, ze pomaly ich prácu môže robiť každý, obzvlášť si niečo akoze naštudovať a potom to plnohodnotne naučiť dieta. Je to čistá utopia.
@lienka.7 ja ti len z môjho okolia poviem: poznám niekoľko matiek, ktoré najprv doma vzdelávali svoje deti a potom sa zamestnali v súkromných školách ako učiteľky 🙂 takže deje sa to. Jedna moja kamoška išla dokonca do štátnej malotriedky, kde od nej vyžadujú pedagogické vzdelanie, tak si ho práve dorába.
A inak učiteľské povolanie je také - každá zdravá matka je predsa trocha aj učiteľkou. Inými slovami, pri malých deťoch stačí byť sprievodcom, deti sa učia už len tým, že majú vhodné prostredie. Veď matky vedia "naučiť" svoje deti chodiť, rozprávať atď. Jasné, stredoškolskú fyziku nevie naučiť každý, ale tie základy, ktoré treba na prvom stupni, by mala podľa mňa zvládnuť každá matka s maturitou.
@lonely66 prosím, prečítaj si ešte raz, čo som písala. ALebo ok, skopírujem ti to sem pre istotu:
"Veď matky vedia "naučiť" svoje deti chodiť, rozprávať atď. Jasné, stredoškolskú fyziku nevie naučiť každý, ale tie základy, ktoré treba na prvom stupni, by mala podľa mňa zvládnuť každá matka s maturitou."
Písala som o matkách s maturitou, ktoré by podľa mňa mali zvládnuť naučiť prvostupniarske učivo, ak sa už rozhodnú učiť vlastné dieťa doma. O stredoškolskom učive som práveže písala, že to asi každý nezvládne.
Ale vidím, že najväčší problém bude asi čítanie s porozumením. 🙂
@lonely66 no, k tomu by som zas dodala znova iba to, že domáce vzdelávanie nie je ani povinné a nie je ani pre každého. Kto si netrúfa, kto to nevie, kto nemá schopnosti alebo ochotu naučiť sa učiť vlastné deti, koho to nebaví, kto sa na to necíti, nemusí mať dieťa v DV, môže ho dať do klasickej, alternatívnej, alebo ja neviem akej školy.

@lacibo ešte píšeš, že je to pohodlnosť mamičiek, že sa cítia byt odborníčkami na vzdelavanie… skús sa na to naozaj pozrieť z ich stránky, či by si to ty dokázala?
Myslím, že je to práve naopak. Že DV je náročné, oveľa ťažšie. Že je omnoho jednoduchšie zapísať deti do ZŠ a potom ich tam vodiť.
Práveže tie matky sa skôr obetujú. DV znamená veľký stach, krok do neznáma, obavy, ktoré musia prekonať, obrovská zodpovednosť, ktorú musia prevziať, riziko, ktoré podstupujú, predsudky, ktorym čelia, vieru v seba a vo svoje deti, že to cele zvládnu, na druhej strane slabá podpora, malo informácii a skusenosti, k tomu si musia premyslieť, či a ako vyžijú z nižších financií, treba sa uskromniť, vzdať sa častokrát prace, nájsť si iný spôsob realizácie, obživy, uplatnenia s neistým príjmom…
Stale si myslíš, ze to robia pre zábavu, ze je taký trend? Robia to preto, lebo chcú pre deti lepsi život, niečo comu veria, čo im nebolo umožnené, lebo s týmto systémom skratka nesúhlasia. Možno je to posledná zúfalá možnosť ako vyjsť z toho, ako to tu funguje.