“Domáce” vzdelávanie - pozitíva a negatíva
Ahojte, začínam “objavovať” pointu a fungovanie “domáceho” vzdelávania. Píšem v úvodzovkách, lebo momentálne som asi na takom pomedzí, keď vidím isté negatíva (ale nepopieram aj pozitíva) “klasickej” školy a zároveň nie som zástanca striktného učenia sa doma s polročným preskúšaním v škole. Natrafila som na tzv. alternatívne školy v čechách, kde sa npr deti vzdelávajú dajme tomu 3x týždenne, lekcie si volia,… zvyšok času sú “doma”. Neviem však, či niečo podobné funguje aj u nás (a ideálne v okolí BB, BR).
Pokiaľ by niekto vedel “usmerniť zvedavého začiatočníka”, budem vďačná 🙂
@zitaje 🤣🤣🤣🤣 no samozrejme. Do súkromnej vezmu učiť každého, to je úplne jedno. A ako co sa tam teda zamestnali? Matikarky, fyzikálny, chemikarky? Bez skoncenej pedagogiky ešte povedz. Po koľko ročnej "domacej" praxi?
A k tomu tvojmu ze každá matka je akoze učiteľka len toľko asi, ze áno aj moja mama sa pri mne naučila francúzske slovíčka, keď ma ich na ZS skúšala... to ale neznamená ze teraz vie po francuzsky, vieš.
A o tých základoch by som tiež pomlcala, pretože trendy sa postupne menia aj v tom skostnatelom školstve, ake podľa vás teda je. To, ako sa učili kedysi keď som ja chodila do školy, dnes už dávno neplatí. A to, ze mnoho matiek nevie ani naučiť dieta jest príborom a pod, a potom je predskolak v skolke ako taký tulko ale to je ok. Domáce vzdelanie už potom nejako dá, vsak?
@tini27 za mna domace vzdelavanie vyhovuje uzkej komunite ludi. u nas v okoli ma na DV deti 1 rodina, zacinali ale s tm, ze dievca sa tazjo socializovalo v koslke, tak vynechali predskolsky rocnik, mala mladsich surodencov ... v skole len plakala, nic sa nedalo, takze ostala doma. ozaj neviem, ci na DV, ci individualne .... tusim chodi na prskusanie. a popri nej tak uz su vsetci mladsi surodenci. na obecnych akciach sa mihnu, s "nasimi" detmi sa nebavia. su uplne uzavreti, odcleneni .... podla mna velka skoda pre tie deti. ano, su cele komunity ludi s detmi na DV, stretavaju sa atd.
myslim si, ze DV jeciste volba rodicov, nie dietata. do velkej miery "obeta"(nemyslim to v zlom) zeny. ostrane doma, nepracuje, venuje sa len a len detom. nase fungovanie tak skratka nie je vo vacsine nastave. ked sa nejaka zena rozhodne, ze takto bude vychovavat deti, OK. na jednej strane to moze byt uzasne detsvo, s vyletmi a pokusmi kazdy den, volnostou atd, ale na druhej strane to v sucasnej spolocnostu dietatu ubera mnozstvo moznosti a odrazovychmostikov. rodic na DV dieta nenauci kvalitne cudzi jazyk, musela by tam byt dalsia osoba (pokial nim sam nehovori). rovnako niektori koncia uz pri kvadratickych rovniciach, ci dvojcifernom deleni .... ine je to, ak je to komunita ludi, ine, ak osamotena rodina.
autorka, za mna, hladaj mensiu skolu, u nas na dedine je malotriedka, individualny pristup, ucitelky nie su jadrove fyzicky, ale detom sa venuju, mame integrovane deti s asistentmi, vela spolocnych akcii, spolupracu s MS .... som medzi BB a BR, mohla som dat dieta do BB, bolo by mi to jednoduchie kvoli logistike, ale radsej som ho dala do skole "bez prestize", ale komunitnej.
pohladaj mozno v BB - pozri U filipa, sukromna skola .... alebo podla mna pojde dobrym smerom Jednotka vo Zvolene (zobral to teraz pod seba Juzaj Hips, komenskeho institut, zajezova, bude to modelova skola spajajuca komunity a venujuca sa vsetkym detom ... aj ked do ZV to mas asi uz daleko. Alebo pozri aj na dedine po okolo a cekni si take mensi eskoly, aka je u nas ....
@lonely66 zazobany človek si pre dieta zaplati tučné skolne na súkromnej škole a nebude sa "srat" s nejakým domácim vzdelávaním. Lebo medzi tým, ako je dieta v škole a "zabíja" tam svoj cas neefektivnym učením sa nepotrebných veci, ta zazobana matka je zatiaľ vo fitku, nechtoch, kozmetike a pod. To len tak na okraj 😉
@lienka.7 na toto som odpovedala na predošlej strane. Samozrejme, ak matka nemá schopnosti a záujem svoje dieťa učiť, nemusí to zobrať na svoje plecia. Je to iba možnosť, nie povinnosť. Nikto nenúti matky vzdelávať svoje deti doma. Kto to nevie alebo nechce robiť, máme tu školy.
Inak jedna moja kamoška sa zamestnala na súkromnej zš ako biologikárka- chemikárka. Má vyštudovanú biológiu. Neučiteľský odbor na prírodovedeckej fakulte. Aj doma vzdelávajúce matky majú predsa vzdelanie, málokedy to býva tak, že ledva-ledva zmaturovala a nevie čo so sebou, tak namiesto toho, aby išla do Lidla vykladať tovar, bude radšej vzdelávať deti doma...
@zitaje pokial nema ucitelsky odbor, je nekvalifikovana a musí si dorobiť min.pedagogicke minimum, co je tuším 2 roky. A ako som napísala, na sukromnu vezmu hocikoho, viem o tom reálne svoje, cize ma v tomto nepresvedcis. 😉
Tiež súhlasím s tebou aj s inými, ze školstvu chyba zásadná reforma, ale teda DV to rozhodne nie je, aspoň nie v takej podobe ako je to teraz. Koniec koncov, vidíme to aj často krát tu, ze niektoré matky neovládajú ani základnú matematiku a pod. (teraz ich nezosmiesnujem, len konstatujem). A to, ze si to akoze teraz nastudujem a potom to akoze naučím svoje dieta je presne ten istý prípad ako som uviedla s tým lekárom.
Pripadne, kolko takýchto "vzdelanych" matiek si vie vôbec vypočítať úrok na hypo ci spotrebaku?
A pritom je to základná matematika.
Mimochodom,
@ukulela tu dala presne krásny prípad prečo DV. Lebo sa dieťa nevie adaptovať, prispôsobiť. Namiesto toho, aby sa hľadal dôvod prečo, dáme predsa DV alebo ešte lepšie ISP 👌
@akvi dakujem za odpoved. Ak este mozem…aj ostatne kocky @zitaje @lacibo
Ako je to s vysvedceniami na ZS? Byva tam na zadnej strane pisane, ze ziak mal ISP - ale byva takto pisane aj domace vzdelavanie? A potom ked ide dieta na SS a su prijimacky, nepritazi to potom dietatu, ze malo ISP alebo DV? Ze sa potom pozeraju riaditelia a ucitelia na to dieta “cez prsty”, ze “aha hm, tento/tato asi mali nejaky problem s ucenim/socializaciou/zdravotny… toho radsej neprijmeme a vezmeme radsej tuna Janka z klasickej skoly” - myslim tak, ze prijimacky maju obaja urobene na rovnaky pocet bodov, ale ked sa treba rozhodnut, koho prijmu, lebo kapacita viac nepusti.
Chapete dufam co myslim…😅
@ukulela ahoj, ďakujem za odpoveď a názor. Tiež sa prikláňam viac k menšej škole/ resp. nejakej formw alternatívy ani nie však v zmysle, že chcem na dieťa znížiť nároky, skôr nechcem potlačiť jeho prirodzenú aktivitu, kreativitu,… moje dieťa práveže má rado kolektív, spoločnosť, “úlohy”,..atď. Ja sa skôr obávam toho, že sa v “klasickej” škole bude nudiť (tak ako som sa ja) a keď nenatrafí na pedagógov, ktorí s takými deťmi vedia pracovať, tak mu to znechutia a príliš ho “usmernia” v zmysle- seď, čakaj, nevyrušuj…
ZV už máme dosť ďaleko, ale info o 1 ma prekvapilo, resp. som zvedavá, ja som chodila na 3, sestra na 1, ale bola to taká “klasika”- nič hrozné, ale ani zázraky… budem musieť hľadať čo máme “v ponuke”…
@hope07 IUP sa na vysvedcenie pise, DV netusim. Kazdopadne to, z coho mas obavy, to mat nemusis, na SS sa posiela vypis znamok priamo na prihlaske, aspon teda sa vobec nepamatam, ze by som dokladala nejake vysvedcenia. ZS to tusim len vpisala do lajstra na to urceneho. A ked tak premyslam, tak vlastne je to tak, ako vravim, ja som sa totiz polrocne znamky mojho decka dozvedela az z tej prihlasky, na to si vcelku pamatam, to sa totiz zabudnut neda 😅 Polrocny vypis tusim ta skola posielala len na vyziadaie, takze preto som ho nemala, mna to nejak nezaujimalo, ake ma znamky. A on sa necakane rozhodol si dat prihlasku z 8-ky na bilingvu, aby nemusel ist do 9-ky, opat, bral to ako lepsie straveny cas, ze sa nauci za rok novy jazyk, ako sediet v 9-ke.. Takze sme to fakt na totalne poslednu chvilu riesili..
@akvi dakujem. Takze znamky na prihlasky vypisuje zakladna skola, aj zo 6.,7.,8…roc.? Ja som bola doteraz v tom, ze to vypisuju a posielaju rodicia s vysvedceniami. Mozno si to mylim, neviem, lebo som citala tu na mk ked bolo to prijimackove obdobie, ako jedna mamicka zhanala vysvedcenia, kvoli strednej skole, nevedela ich doma najst, tak jej baby radili aby isla do skoly a vypytala si ich. 😅
Tiež som chcela mať dcéru doma a učiť sa tak,, sama nechcela takže som to nesilila a ani to neľutujem,, zo školy ma kamarátov chodia spolu von a ráno aj do školy,, doma by tak nemala, nepoznala by nikoho priamo ako teraz zo školy
Na ss sa dava prihlaska cez edupage a nacita ekektronicky aj znamky z vysvedceni. Tiez sa tam vypisu sutaze, prilepia skeny diplomov. Nikde sa nuc pisomne nedava uz. Vsetko ide elektrinicky.
@tiika nemilo prekvapená, pretože nik nedal avízo, že syn sa na niečo úplne vykašľal. Prijatie to mohlo ovplyvniť, ale neovplyvnilo, nakoľko spravil dobre testy. Za vysvedčenia proste nedostal body. Oni vyberali na základe testu všeobecných študijných predpokladov. Testy pripravili odborníci z CPPP. Syn obstál až prekvapivo dobre.
@lienka.7 fakt si myslíš,že každá matka,čo má peniaze, prcne decko do súkromnej a ide na nechty🤣.... no dobre. Ono niekedy kvalitné domáce vzdelávanie vyjde viac ako nejaká alternatívna súkromná škola
@lacibo tak ale zamysli sa: ako sa majú DV rodiny stretávať s inými rodinami, keď tie iné rodiny trávia väčšinu dňa v škole / práci? Veď aj matky na materskej sa stretávajú prevažne medzi sebou, aj to ti príde sektárske? Sekta mamičiek? 😀
Inak môj syn chodí aj na úplne bežné krúžky, kam chodia bežné deti zo škôl a väčšina rodín, s ktorými sa stretávame my, nie sú v DV. Doma vzdelávajúce rodiny sú práveže extrémne rôznorodé, rovnako sú veľmi rôznorodé aj dôvody, prečo sú v DV a z mojej skúsenosti vôbec nie je ľahké zosúladiť nejaké spoločné aktivity, pretože každá rodina má iný rytmus.
@zitaje ved ja nikoho nepresviedčam, kazdy si zije ako chce a vie..ja osobne som proti akemukolvek vyclenovaniu a izolacii..ked.chce, nech sa tak dospelý rozhodne, ale deti by mali mat vsetky moznosti k dispozícii, nie im strikne nieco ohranicit..hovori sa o slobode pri DV, ale sloboda moze byt aj slobodne chodit do skoly a slobodne byt sucastou systemu, v ktorom je vacsina ludi v nasej spoločnosti
@lacibo ale veď tie deti majú všetky možnosti k dispozícii a nikto im striktne nič neohraničuje, práve naopak, DV deti majú o možnosť navyše: môžu byť aj v domácom vzdelávaní. Naozaj úprimne som ani nepočula o takej rodine, kde by rodičia zakázali deťom chodiť do školy a nútili by ich do homeschoolingu, a to poznám celkom dosť DV rodín 😉 Zato poznám rodiny, kde by rodičia s radosťou dali dieťa do školy, ale nijaká škola ich dieťa nechce. U nás doma je DV považované za luxus, ktorý si treba svojím spôsobom zaslúžiť. Keby sa napr. deti odmietali učiť alebo by sa správali nevhodne, určite by som zvažovala návrat do školy.
@zitaje tak predškolák alebo prvák si tazko sám rozhoduje ako sa bude vzdelávat..nastavuju to rodicia..ja neposudzujem jednotlivcov..skor hovorim o limitoch DV vo všeobecnosti..učím na špeciálnej ZŠ , bola som 20 rokov aj v beznom skolstve..a este som sa nestretla ani s jedným prípadom kedy by bolo.vhodnejšie vzdelávat dieta doma namiesto školy..u nás máme aj tie najťažsie druhy mentálneho postihnutia s pridruženými somatickými..deti školu majú radi a aj pedagógov..vychádzam z toho, ze pre vacsinu sa dá nájst dobrá škola a že DV nie je potrebné z pohladu dietata..skor je to motivacia rodičov
@lacibo no vidíš, tak na toto ja mám presne opačný názor. Klasická škola je nevhodná pre väčšinu detí, pretože je celkovo postavená na zlom základe. Súhlasím s tým, že ak by bol výber rôznych vzdelávacích smerov, ktoré by viac odzrkadľovali hodnoty jednotlivých rodín, tak by bola škola pre väčšinu detí lepšia voľba. Ja vnímam aj pozitíva, ale nie školy, akú tu máme v ponuke. Pre mňa je podstatná diverzita vo vzdelávacích pristupoch, nie monokultura. DV je únikom z monokultury vzdelávacieho prístupu. Je to v podstate jediná možnosť, ako dať najavo nesúhlas so školstvom. Ak by na SK bola ponuka ako sú napríklad charterove školy v Amerike, tak by nebol potrebný únik do DV. Asi najtypickejsi znak charterovej školy je flexibilita. V každom smere. A veľký priestor je teda pre inovácie a skúšanie rôznych prístupov.
Tie ktoré tu píšete o budúcich poberačoch soc.dávok. Nezabudnite že to môžu byť aj vaši zdeptaný školáci ktorí nenávidia školu. Ja to poviem takto v školách je šikana porovnávanie neustále stresovanie a navyše školský systém je rovnaký už desaťročia. Samozrejme niekomu to vyhovuje. Odporúčam profil život je zmena. Pani má tri deti na unschoolingu a verte mi určite mi neprídu ako poberači sociálnych dávok. Sú to milé rozumne a komunikatívne deti.
@lacibo vieš to, na to, co píšeš sa da pozerať rovnako presne z opačného uhla pohľadu. Z pohľadu dieťaťa (o ktorom píšeš) a nie pedagóga či rodiča.
Podľa teba “DV nie je potrebné z pohladu dietata..skor je to motivacia rodičov”
Nie som si istá, či je z pohladu deti potrebná práve škôlka, ZŠ. Oni by chceli veľakrát zostať radšej doma, ale nemôžu. Je to skôr potreba a motivácia rodičov dať dieťa do ZŠ.
Ako píšeš predškolák alebo prvák sa ťažko sam rozhoduje, že chce ísť do školy. Jednoducho musí, prihlási ho tam rodič, je mu to tak nariadené (nastavené) rodičom a celou spoločnosťou.
Píšeš “deti by mali mat vsetky moznosti k dispozícii, nie im strikne nieco ohranicit..hovori sa o slobode pri DV, ale sloboda moze byt aj slobodne chodit do skoly a slobodne byt sucastou systemu”. Áno, ak by mali mat všetky možnosti na vyber, tak potom vrátane DV nielen ZŠ a ak by mali byt slobodne súčasťou systému, no im je chodit do ZŠ určené, nariadené, prikázané. Máloktoré dostane slobodne možnosť vybrať si DV namiesto ZŠ.
@lacibo @ukulela
Mne pride, že tato izolácia, stranenie sa, uzavretosť je skor záležitosťou rodiny, jej nastavením a osobnosťou rodičov a deti. Tak ako sú menej spoločenské rodiny/deti na DV, tak sa rovnako medzi nimi nájde veľmi vela rodín/deti, ktoré navštevujú ZŠ.
Či už je to dospelý človek, dôchodca, mamička na MD.. sú takí, ktorí sa izolujú, ini sú naopak aktívni (chodia na krúžky, do klubu, akcie, výlety, ihriska, podujatia...) a pritom príležitosti a soc. postavenie majú podobne. Nikto z nich nie je odkázaní iba na ZŠ.