Dovolenka bez ročného dieťaťa. Ovplyvní to dieťa?
Chceli by sme v lete ísť na dovolenku, ale bez malej. Neviem či to môže mať na ňu nejaký vplyv, myslím to odlúčenie na týždeň. Bude mať vtedy takmer rok, len nie som si celkom istá či ju dokážem nechať bez seba a či to zvládne aj ona.... Máte s tým skúsenosti? Nechali ste niektorá takto staré dietky na týždeň u starkých?
@dejka77 A co je na tom divne? Nasa ucitelka v skolke hovori ze niektore deti si nezvyknu celu skolku, su skratka take typy. Nebyva to caste ale stane sa. Hovori to v suvislosti s tym ze keby mali do skolky nastupvat len deti ktore aktivne chcu, niektore by nedozreli nikdy.
Nie je to ani o vychove ani o genialite matky ktore take dieta nema, rovnako ani o chybach ci nekompetentnosti matky ktora take dieta "schyta".
Btw: sama som bola take dieta, vazne, do sameho konca skolky denne s placom. Za sociku to nikto zvlast neriesil. V skole som si potom nasla hned 1. den kamosku s ktorou sme potom zostali ako najlepsie az do konca 8mej triedy. Mala som aj par dalsich, nie vela ale mala, ZS som milovala. Citala som sa tam dobre, presny opak skolky.
Btw: matka na mne nelpela, prave naopak, "studeny odchov".
A teraz aku diagnozu dietatu ako som bola ja vymyslis? 😉
@dejka77 extrémy sú extrémy, zrelá matka nedopustí aby bolo dieťa na nej závislé. Ale sú aj precitlivelé deti ktoré jednoducho nie sú schopné adaptovať sa v detskom kolektíve. A teraz čo? Matka ho vymení alebo si bude celý život analyzovať kde len mohla urobiť chybu? Ale teraz jedným extrémnym príkladom nebudeme predsa držať varovný prst nad matkami, ktoré jednoducho nie sú stotožnené s tým, aby počas dovolenky dali ani nie ročné dieťa do opatery starých rodičov. Extrémy sú vždy. Ja tiež poznám jednu matku, jej dcéra sa nedokázala adaptovať na škôlku, jednoducho ju zo škôlky odhlásila. Všetky matky ju opovržlivo poza chrbát ohovárali čo to má za rozmaznané decko. Ona mala všetkých na háku a urobila podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia - a ako ju poznám, vôbec to nie je žena ktorá by za dieťa aj dýchala a to dievča vôbec nie je ani rozmaznané, je v pohode.
@alicapr keby som nekojila,mala mamku-asi by som to riskla-neviem ci na tyzden,ale nejaky reset a oddych potrebuje aj mama a aj partneri potrebuju cas pre seba
sice neviem ako by som to zvladla ja 😀,ale myslim,ze babo by bolo ok,v spolahlivych rukach
takze...ja by som sla,aj ked urcite budes myslienkami castejsie pri babenku ako pri partnerovi,ale sla by som 😉
mamku nemam,svokru detto,iba kamosky,kt.deti sice maju,ale hm...asi by som im dieta nedala,neviem...
@horana Mne to normalne nepripada. Keby si nasla aspon 1 kamaratku, ale sprava sa ako vyplasene zvieratko. Chapem, ze zaciatok je tazky, ale ako som pisala je tam uz rok co je celkom dost.
Co sa tyka studeneho odchovu, k tomu by som napisala, ze to funguje aj tak, ze cim viac matka dieta "odmieta"/malo sa mu venuje, tym viac je dieta na nej zavisle. S tym moze suvisiet aj neistota spojena s novymi vecami/udalostami ako napr. zaradenie sa do kolektivu skolky, skoly, atd.
@0silvia0 Tento pripad je skor o tom, ze sa venovala vylucne dietatu. Neviedla ho aby sa hralo sem-tam aj same. Vysledkom je "mamina sukna". Tym prispevkom som len chcela poukazat na to, ze netreba vychovavat deti zavisle na rodicoch, lebo to moze prerast do extremu ako tento.
V tomto pripade ked sa bude jednat o rocne dieta treba pouvazovat, ci je to vhodne. Ak je schopne zvladnut to so starymi rodicmi tak v tom nevidim problem ani v tomto veku. Jasne, ze keby kazdy den plakalo a nebolo na to jednoducho pripravene, tak ho "neodlozim". Pokial by bolo v pohode bez mamy tak bez vycitiek na tu dovolenku idem.
@dejka77 Veru su deti ktori maju problem najist si kamaratov, tak isto ako su aj taki dospeli.
A su deti ktore maju tento problem len v istej faze zivota a to bud v skolke, alebo naopak v skole, a dalej to este moze byt zavisle od typu nakonfigurovaneho koletivu, do ktoreho sa dostali.
Tieto typy odchyliek chovania deti co som citala ani psychologovia nevedia najist spolocny crt rodicov, ktory by toto sposoboval. To by bolo prilis jednoduche a asi aj na Nobelovu cenu vhodne keby sa take naslo.
Iste je ze maminy tychto - podla teba nenormalnych - deti, ktore tak vidi to okolie ktore sa samo nahodou vmestuje do meritka normalnosti mysliac si hrdo ze je to akiste ich zasluha a ich spravnej vychovy. Svoj omyl by zistili az vtedy keby mali deti viac a statisticky by im uz snad pripadlo aj dieta ktore sa vymyka a potom by zistili ze aj vramci jednej rodiny a jedneho stylu vychovy moze taketo deti nastat. Ked sa im to nestane potom ziju v sladkej nevedomosti aj nadalej...
Potom mozu byt deti, ktore su neiste, lebo im matka dava prilis malo volnosti, su vychovavane opicou laskou, dalej mas praavdu ze su deti typu studeny odchov, ktore mozu mat pre toto problemy, lebo oba extremy nie su dobre, a moze im to vystrelit aj uplne naopak a byt same ostrielane a skusenejsie nez priemer, vodcovia a manipulatori, ktori ale co sa taky zaclenenia problem nemaju. Niektorym sa styl vychovy neprejavi vobec a su normalni. Ini su zase z klasickych harmonickych rodin a maju problemy.
Chcem len ukazat ze samo o sebe toto nie je linearne, ze by si mohla povedat tento a tento postoj matky vedie k tomuto a tomuto prejavu u dietata. Je tam totiz v hre sucasne prilis vela dalsich faktorov. Deti co si nenajdu v skole jedine blizsieho kamarata je mimochodom vcelku dost. A nemusi to mat este ziaden dosah na to ako sa ich zivot bude vyvijat dalej, mozno budu dalej uspesnejsi v dospelosti aj co sa tyka vztahov nez ti ktori tieto problemy v skolke nemali.
A uz vobec to nezavisi od toho ci ich rodicia odkladali aby si sami uzivali dovleniek, my sme nase deti nikdy neodlozili, teda sme asi podla teba ti "opici" rodicia a dcera je v skolke spolocenska a oblubena, pozyvaju ju aj sukromne na oslavy a ma tam dokonca frajera co sa chcu uz brat 😀
@dejka77 jasné, opičia láska je pre dieťa nevhodná, studený odchov je nevhodný, ideálny je zlatý stred aj vo výchove. Inak moja sestra nemala ďaleko k opičej láske ku svojej prvorodenej dcére. Bola by za ňu aj dýchala, malá dirigovala celú rodinu a moja sestra to nevidela. Všetci sme jej to naznačovali, ale ona nevidela, nepočula a na plné ústa a narovinu sme povedať nemohli, lebo by sa urazila (bola vtedy strašne urážlivá). Po troch rokoch neter dostala súrodencov a to bolo teda pre ňu maximálne náročné obdobie. Ako pre sestru, tak aj pre neter. Ale chcem tým len povedať, že ani tieto mamy netreba odcudzovať, lebo oni si myslia, že pre svoje deti robia najlepšie čo môžu a nevedia vnímať svoje deti inak. Aj keď im to povieš, častokrát nezoberú tvoj argument a vnímajú ho ako zasahovanie do ich výchovy. Takže je to celé zložité, nájsť vo všetkom - vo vzťahoch, vo výchove tú správnu cestu pre každého človeka/dieťa aby sme si príliš neubližovali a nemuseli naprávať v budúcnosti, čo sme v minulosti pokazili/zanedbali 🙂
@dejka77 Dakujem za informaciu. Myslim si, ze v tejto teme sa spajaju jablka s hruskami, t.z. ze matka, ktora by neodisla na dovolenku bez svojho dietata, je tu oznacena ako matka, ktora prilis lipne na dietati a nedovoli mu sa osamostatnit. To su zbytocne domnienky.
Kludne mozem svoje dieta ponechat 4 hodiny denne niekomu inemu, a nasledne sa k nemu vratit, a predsa bez neho neodidem na dovolenku.
Verim, ze existuju odporucania, na aky cas sa odporuca "opustit" dieta vramci citoveho otuzovania, tak aby ho to netraumatizovalo, v zavislosti na jeho veku.
@horana Suhlasim s tvojimi nazormi, ze to zavisi od typu dietata. Moja znama ma tri deti, a prve dve sa jej "podarili", a ked sa jej teda ako skusenej matke narodilo tretie, nevedela, kde by mohla robit chybu, lebo bolo: "zle, neposlusne, problemove, vzdorovite, atd". A ked sa zamyslim, tak moja teta ma 5 deti a zhodou okolnosti tiez to tretie v poradi sa "vymykalo". U nas doma to tiez bolo tak, ze ja som bola vraj ta poslusna, a brat bol citovy zavislak, navyse do 6 rokov musel byt zo zdravotnych dovodov doma s mamou, a dnes ma omnoho viac priatelov ako ja, je to dost velky extrovert.
Inac ja som takuto temu nenapadne nadhodila vcera pred manzelom-ze sa to riesi na MK a ze su nazory pre aj proti-a on mi 2 vetami vysvetlil, ze keby som nahodou nad niecim takym rozmyslala, tak neprichadza do uvahy. Ze on by maleho rozhodne doma nenechal, maximalne, keby sme isli tak na Domasu, ale nie do zahranicia. Ze by musel cely cas rozmyslat, ci je v pohode a keby sa nieco nahodou stalo, tak by sme museli letiet domov. Takze zistujem, ze MM je uzkostlivejsi ako ja 🙂
@alicapr Ahoj, nechce sa mi čítať všetky príspevky, ale napíšem ti za seba . My sme išli do Egypta keď mala dcéra 1.rok na 14 dní. Nechali sme ju doma aj napriek tomu, že to mala zaplatené A neľutujem to . Zostala doma S mojím rodičmi A mojou sestrou.Zvládla to úplne super, vôbec sme jej nechýbali. Ani raz neplakaka ,aj keď sme si volali cez Skype, nespomínala nás A vôbec nepostrehla, že sme doma neboli. Je pravda, že na mojich rodičov bola zvyknuta už predtým, nemala som problém ju nechať S nimi kedykoľvek ,nikdy zamnou neplakaka. My S manželom sme si oddýchli A konečne sme mali čas jeden na druhého. Rozhodli sme sa nevzat ju so sebou kvôli tomu, že mesiac pred Egyptom bola S nami V Tunise A po návrate ochorela, tak som to nechcela riskovať opäť.
0
vzdať sa dovolenky pre dieťa je to najmenej čo môžeš pre neho urobiť, ja by som nešla
Ja by som dieta take male uz na dovolenku netahala so sebou. Boli sme 5 dni, na posledny den dostala hnacky a to sme boli len v Grecku, potom sa z nich liecila este tyzden. Druhy krat zostala s babkou, a nijako jej to neublizilo. Volali sme si cez Skype, vzdy zakyvala vobec neplakala.
babatko si to nebude pamatat. chodte. vsetko bude ok
inak tu vidno krasne paradox modreho konika, ak idete od rocneho dietata pracovat na 8 hodin ste odlud a najhorsia matka ale ked sa zbalite na dva tyzdne na dovcu ste super mama a vam aj zatlieskaju🙂je tu nieco na tom velmi chore🙂
@alicapr podla mna na tom nie je nic zle 😉 ked starym rodicom veris 100%ne tak nemas co rozmyslat 🙂 nepocuvaj tie zenske co tu pisu ze bude mat traumu a bla bla blaaaa ... ja osobne by som nechala ... vwd telefony existuju keby ochorelo sa vratite ..😉 ti poviem pravdu ..son s malou 24h 7dni v tyzdni a ja by som bola happyyyyy kebyze mam prilezitost na kustik relaxu 🙂
@alicapr moj syn bol sice prvy krat na "vylete" u babky, ked mal 1.5 roka, ale nemal s tym absolutne ziaden problem. Snad bol aj rad, ze ho tam rozmaznavaju viac, ako doma :D Ak chces byt pokojnejsia, nechaj dceru u starkych povedzme na vikend, zatial co ty budes niekde "po ruke" v pripade, ze sa vyskytne problem. Ak ale starki dokazu dieta zaujat a mala nie je vychovavana k zavislosti na tebe, potom urcite mat problem 😉
@h2 dadina dcera zrejme "postrehla", ze nema pri sebe rodicov. To ale neznamena, ze z toho mala TRAUMU. Traumu z toho maju len deti, ktore su od narodenia vychovavane v tom, ze dieta sa nesmie ani na pol milimetra vzdialit od matky minimalne do troch rokov. Pritom to je hlupost a vasinou su matky tie, co nie su schopne dat svojmu dietatu stipku volnosti, lebo sa potrebuju citit dolezito.
@h2 A tebe teraz O čo ide? Napísala som len svoju skúsenosť, že sa dá ísť V pohode na dovolenku aj bez dieťaťa A nezanecha to žiadne následky na ňom, pokiaľ nie je az prehnane závislé na matke. Alebo ti vadí, že som bola na dvoch letných dovolenkách? 😀 Áno potrebovali sme tam ísť A keď by si lepšie čítala, tak by si si všimla, že to mala aj moja dcéra zaplatené. Ach jaj závisť je hnusná vlastnosť . A nechápem načo reagujes, keď tebe som to ani napísala
@h2 Aha... tak uz som zistila, preco pises tak, ako pises a preco tvoje komentare mieria jednostranne "proti" dovolenke bez dietata. A vobec sa ti necudujem....tak trochu ta aj chapem. Ale nie kazdy ma taku povahu ako ty a nie kazde dieta je take, ako tvoje....
@amouramour tvoj komentar nechapem... preco sem pises o pracujucich matkacha, ked sa bavime o dovolenke bez dietata? Myslim si, ze to su 2 veci, ktore su absolutne odlisne a zavisa na uplne inych okolnostiach... 😕 🙄 🤐
Ja sa radím k matkám čo beru materstvo športovo 🙂, s určitým nadhľadom , svoje deti milujem ale bez výčitiek sa ich "zbavím " ak potrebujem z rôznych dôvodov.Nepovažujem sa za o nič horšiu matku ako tá čo trávi s dietatom 24 hodín, moje deti su samostatné , správne papulnaté a životaschopné .
Tretie dieta v poradí pravidlene každý mesiac od svojich jedenástich mesiacov trávi 7dní s mojou svokrou. Takže celý týžden som bez nej , a ona bezo mňa a nemáme najmenší problém, ani ona a ani ja. Viem že svokra sa postará najlepšie ako vie a riešit či jej dala sladkost pred obedom , alebo kupila v marci zmrzlinu , nuž načo ? Hlavne že oni dve sú spokojné 🙂 .
Na dovolenku by som určite išla aj bez detí , och bože a ako rada, len ja a manžel , perfektná predstava 🙂 . Len u mňa to nie je také jednoduché 🙂 lebo množstvo faktorov ,ale určite nie to že by som mala výčitky svedomia alebo sa bála že to zanechá na mojich detoch nejaké následky 🙂 .
@dada200 Plne s Tebou súhlasím, že závisť je hnusná vlastnosť. A ak si myslíš, že človek, ktorý nepochopí, prečo niekto ide v priebehu mesiaca na dve dovolenky, tak si to pokojne mysli, ale ja Ti to celkom určite nezávidím, ako bezdetná som toho precestovala dosť na to, aby som si teraz v pohode dovolenku dokázala odrieknuť. A nie len odrieknuť, nešla by som ani zadarmo. Ale Ty si určite myslíš, že týmto výrokom len maskujem svoju závisť... 🙂
P.S.: Nič v zlom, ak som sa Ťa niečím dotkla, tak sa Ti ospravedlňujem, máš svoj názor a ja zase svoj, to je všetko.
@h2 mňa si sa nedotkla a ani ospravedlňovať sa mi nemusíš,na MK som si už zvykla.
Každá matka je iná,každá vychováva svoje dieťa inak a snáď aj každá vie posúdiť,či ich dieťa zvládne byť s niekym iným ako IBA s rodičmi. @alicapr si sem prišla iba po radu a skúsenosti iných,čo boli na dovolenke bez dieťaťa,len ako to býva zvykom,tak sú matky a potom sú super dokonalé,tabuľkové a naštudované matky!
P.S. : Moja dcéra zostala zo všetkých dovoleniek(jarné,letné,jesenné,zimné) čo sme absolvovali doma iba raz a to keď mala rok.Teraz má sedem,len pre upresnenie.
@dada200 Ospravedlnila som sa, lebo si uvedomujem, že som reagovala prehnane. Ja si proste nemôžem pomôcť, že ma vytáča, keď niekto píše, že si potrebuje "oddýchnuť od dieťaťa" a podobne (viem, že Ty si to nepísala, ale boli tu aj tieto slová použité). Nepovažujem sa za žiadnu super matku, ani neštudujem tabuľky, ani nič také. Riadim sa svojimi pocitmi a myslím si, že ak nejaká žena sa rozhodla mať dieťa, tak potom by mala byť matkou na 100%. A ak to pre ňu znamená ísť na dovolenku bez dieťaťa, lebo to tak cíti a potrebuje, tak je to v poriadku. My sme zatiaľ boli odkedy sa syn narodil, len párkrát a len v rámci Slovenska (zrejme preto ma niekto môže obviniť zo závisti, lebo ísť do zahraničia je asi niečo viac, aj keď ja nechápem, prečo 🙂 ), ale syn išiel vždy s nami. A aj vždy pôjde, pretože ten čas, kedy prestane mať záujem ísť s rodičmi na dovolenku, príde rýchlejšie, než sa nazdáme.
@h2 každej matke bol daný materský inštinkt, materská intuícia. Každá matka to cíti inak a každá máme deti inej povahy, iného vnímania 🙂 A samozrejme každá matka potom radí v diskusiách podľa svojich skúseností s dieťaťom a neberie do úvahy že niekto môže mať skúsenosti zasa iné. Potom tu často vznikajú nedorozumenia, osočovania (supermatky, krkavčie matky atď.), potreba presviedčať druhú matku o svojej pravde atď. Ja osobne som deti nechávala na víkend (na dovolenky sme nechodili keď sme mali malinké deti) u starých rodičov až keď sa deti samé pýtali, čiže vo veku asi 3 rokov. Ale to som ja a ja nie som dovolenkový typ, ja si viem oddýchnuť aj sama so sebou 🙂 My sme na dovolenky začali chodiť až keď deti po tom začali túžiť. Ja som takéto veci nikdy veľmi neriešila, nechala som ich viac-menej plynúť a ono sa to vyriešilo samo. Kiež by bolo také ľahké riešiť teraz pubertálne obdobie, no to je zas o inom 😲

@lilitela Ja ti len napisem, ze mam znamu, ktorej skoro 4-rocne dieta je tak zavisle na nej, ze este ani po roku co chodi do skolky si tam poriadne nezvyklo, nehralo sa dlho dlho s detmi (teraz uz snad hej). A to podotykam nie je denna 8-hod. skolka, ale len 15 hod. tyzdenne. Takze toto tiez nie je cesta lipiet takto na dietati. Viem, toto je extrem, ale takto uvazuje vela matiek.