Dvojročné dieťa bez pohybu
Ahojte dievčatá 🙂 Prišla som si po radu od skúsených mamičiek, nakoľko ja si už sama neviem poradiť.
Mám takmer 2-ročnú dcérku (rok aj 10 mesiacov), ktorá je straaašne... asi lenivá alebo čo. Každý deň sa ju snažím brať von, nech sa vybehá a pohrá s ostatnými deťmi. Keď však prídeme von, či už na ihrisko alebo do parku, absolútne má všetko na háku, nič ju nebaví, nič ju nezaujíma., len stojí a v kľude pozoruje deti. Aj sa občas usmeje a tak, ale vôbec nemá potrebu pobehať si, alebo ísť na šmyklavku, preliezačku, či do piesku. Keď jej kopnem loptu pozerá na mňa ako na sprostú, no fakt sa vždy vonku nabehám viac ja ako ona, keď sa ju snažím nabádať, aby sa trošku pohrala 😃 Rovnako nechce vôbec kráčať, keď ju vytiahnem z kočíka a postavím ju vedľa seba, že poď, teraz budeš trošku bežkať pri mne, vyslovene chytí hysterický záchvat a plače a plače a plače, až kým ju nezoberem na ruky, alebo do kočíku. Zrovna dnes sa stalo, že som si povedala a dosť, zobrala som malú von bez kočíka, v strede parku som ju položila na zem, že a teraz pekne kráčaj, už si veľká a ona začala pišťať. Tak som povedala, okej, tak ja idem, papa, odišla som ale dobŕch desať metrov dopredu (mala som ju na očiach a všetko okolo bolo bezpečné) a ona len revala a nepohla sa ani o pol centimetra. Až ju za cca 5 minút zobrala volaká okoloidúca pani a doniesla mi ju, že takto dieťa nemôžem nechať plakať 😳 Zobrala som ju na ruky a ona sa hneď utíšila a túlila sa ku mne. Mňa vždy aj trápia potom takéto "drastické" metódy, ktoré skúšam, no chcem s ňou jednoducho pohnúť. No ona je asi 200x tvrdohlavejšia ako ja a to už je fakt čo povedať. A mňa to jednoducho trápi, keď vidím jej rovesníkov naháňať sa, jazdiť na odrážadlách a ona má všetko na háku 😕 Ona je spokojná, keď sedíme niekde na káve a ona aj pol hodinu vydrží počúvať mňa s kamoškami a hrá sa tam s balíčkom cukru. Je to normálne? Prosím, poradte mi, čo mám robiť.
Vopred ďakujem za každú radu a prajem krásny večer!
P.S.: Ospravedňujem sa za prípadné preklepy, či nejasnú formuláciu viet, ponáhľala som sa.
Nema nejaku kamosku, rovesníčku? Nechce tlačiť kociarik s babikou?
Nemusi sa hrat s detmi, staci, ze ich pozoruje.
tak zruš kočík. nech aspoň chodí. nerieš, že nie je akčná. možno je to také obdobie. ale nevoz ju v kočíku, nech má aspon chodzu.
@marinablue Doma je určite aktívnejšia ako vonku, ale nepatrí k tým deťom, čo by sa nezastavili a stále behali hore dole. Skôr si sadne a hrá sa s hračkami, stavebnicoi, strká malé predmety do väčších a tak.
@pribinak Kočiarik sk tlačí, ale baví ju to asi 3 a pol kroka 🙂 potom nesiem aj kočiarik aj malú. Malm kamarátky, čo majú rovnako staré deti, ale to je presne to o čoˇ som písala - oni behajú hore dole, maminy musia bežať za nimi a my sedíme/stojíme na mieste. Baby mi síce hovoria, že môžem byť rada, ale ja by som práveže prijala, ak by mala nejaký energetický output, potom by aj lepšie papala aj spinkala, aj všetko.
@petkashop možno by si jej mohla kúpiť takú trojkolku čo má vzadu " vodítko" a nahradiť ňou kočík. Do kopca sa hraj ako už nevládzeš a malá ti možno začne pomáhať. 🙂 Alebo aj kočík môžeš vrchovato naložiť v obchode igelitkami s nákupom a potom spolu tlačte nákup domov. Moje deti milovali "pomáhať mi" ak som už nevládala 🙂
Moja starsia dcera sa v roku a pol stale pytala na ruky, nechcela chodit, chvilu presla a zase na ruky, potom som si vsimla flaky na jazyku, mala malo zeleza, to nam povedala doktorka.
A po byte chodi? Ja by som to riesila s pediatrickou. Možno to nie je o tom že nechce, ale nemôže.
asi by som aj ja vyskusala pediatricku a mozno skusit vymenit obuv....nieco vtom bude ked vyslovene nechce chodit a len sedka alebo teda stoji a pozoruje....
Tvoja mala je uplne v poriadku, nie je na jej chovani nic divne. Moj starsi syn bol rovnaky, prejst sam peso ani za nic, takze bud jazdil v kociku alebo sme ho nosili na rukach alebo neskor jazdil na skejtiku za kocikom mladsej sestry. Polavilo to trochu okolo dva a stvrt roka, zapacilo sa mu konecne jazdit na odrazadle Puky, najprv stvorkolesovom a za tri mesiace na dvojkolesovom. Ale stale sa rad vozil aj na skejte, aj v letnom dvojkociku s naskakovacim sedadlom 🙂. Po minulorocnom lete som dvojkocik aj riadny kocik odlozila, mladsia dcerka je rodeny chodec a jazdec, jazdi na kazdom odrazadle, co jej pride pod ruku. A tym padom sme konecne ukoncili vozenie v kociku aj pre starsieho. Na dlhsie vzdialenosti berieme dvojkolesove Puky pre oboch, kratsie vzdialenosti pekne prejdu.
@romy31 @julma @altair
Áno, po byte chodí, aj lozí pp nábytku, prípadne keď sme v nejakom tom veľkom indoorovom ihrisku, tak sa dokáže vyblázniť až no, tak ja by som v tom nehladala fyzickú príčinu (aj keď nikdy nehovor nikdy, asi sa o tom skúsim porozprávať s pediatrom), no skôr mám pocit, že jej chýba "motív", že má jednpducho na háku, nechce sa jej...
A prepac mi tu otazky ale po psychickej stranke mas pocit ze je v poriadku?asi sa ani nepytam na nic konkretne ale ci nevninas anomaliu aj v inych situaciach...verim ze ako mama vies zvazit co je a nie je normalne.
Moj syn neznasal ked ho pestovali a brali na ruky..bola tam pricina fyzicka. Isto chod k dr a aspon ortopedovi
môžetam byť zdrav. problém,určite to rieš slekármi
@julma ahoj,ake.flaky? Biele?
A ja mam opacny probkem,moje dieta beha ako.na baterky, vsade je ho plno,vsetko prekutre,rozoberie a ide dalej...na ihrisku sa vsetky deti hraju pri preliezkach,on sa dvakrat trikrat spusti na suchacke, pokruti vacsie deti na kolotoci a uz sa hrnie prec,najlepsie bezo mna a este mi aj kyva a krici "papaaa"... A ked ho chcem vziat,strasnyyyy rev,az hysak...
A k tvojej maleh,ak doma veha dostatok,tak mozno ju to von az tak nebavi,ktovie... Inak,aj moj sa vozi v kociku rad,len ked ho vylozim,je to o drzku niekedy 🙂
A ked ide s ockom von, tak tiez len tak stoji a nie je aktívna?
@petkashop neochota chodit vonku moze suvisiet aj s nevhodnou obuvou. Ale ja si proste myslim, ze to dieta mas jednoducho rozmaznane a naucene, ze vonku maminka robi animatora a ze krikom dosiahne, co chce.
Absolutne nechapem, na co nutit dieta do toho, aby sa zaujimalo o ine deti. Ked sa bude chciet zahrat, tak sa zahra. A nie ze "tebe to je luto". Cim viac budes tlacit na pilu, tym skor dosiahnes presny opak toho, co chces.
netlacia ju topanky?
ja mam takeho synovca.on bol totalny flegmatik,sedel si pri mame a jedol,vkuse cosi mal v puse.moj synator zatial prebehol zahradu 40 razy,rozhadzal hracky,ponahanal psa a on sa na neho len dival..ja som fakt take dieta este nevidela,to bol extrem,ale nejako po dvoch rokoch sa uz rozbieha 😀 vozi sa na aute,hraju sa s mojim synom.ale i tak svagrinke zavidim to kludne dieta.moj ma vie obcas riadne vyzmykat 😝
Toto mi pripomína jedného môjho kolegu co študoval fyziku takého flegmosa som este nezažila. On dokázal bez pohybu sedieť na posteli a cumiet doblba aj hodinu alebo len tak ležať a pozerať do plafonu. On mal všetko na háku ale fyzika mu naozaj šla takze po tej stránke bol OK. Ale on mal v paži uplne všetko a nic ho nerozhadzalo. Dokonca ani na Vianoce z intraku nešiel domov k rodičom aj ich mal v paži ale rodičia museli k nemu dôjsť aby ho aspoň raz za pól roka videli. Takze moze to byt len flegmaticky povaha a nemusí byt za tým nic zle.
Ahoj, mne len napadlo, menis jej rozne topanocky alebo ma stale rovnake? Vies, ci ju netlacia alebo jej nejako nevyhovuju, male deticky nevedia naznacit ze su im boticky male. Kazdy vyrobca ma ine velkosti, kupis rovnake cislo a rozmer uplne iny. Deti natrepu nozicku do hocicoho a vo vnutri zohnu prsteky a nevedia chodit. Poznam to aj na svojich detoch, raz mal syn taky pluzgier 😖 Az potom som zistila ze su mu boty male...
A len na odlahcenie- raz bolo niekde ako dietatko zacalo zrazu zakopavat, matka z toho hotova, hned leteli na neurologiu na pohotovost, a tam Dr. zistila ze mala ma topanky obute naopak 😵
Nemoze jej vadit aj ten ruch vonku, krik, hukot inych ludi? Poznam u nas v okoli takeho chlapca, tiez nechcel chodit von, bol uplne paralyzovany a postupne si zvykol, "vyrastol z toho". Teraz huka aj on 😵
A aku ma postavu? Je stihla alebo gulka? Ak nie je gulka tak to nie je az take tragicke.
Ak pediatricka na nic nepride tak Ti asi nezostane ine len pockat kym z toho vyrastie, mozno ju trosku motivovat, ale ozaj nenasilne, ked jej sprotivis pobyt vonku bude to v nej dlho rezonovat, deticky su citlive. A ked nic tak potom v skolke nebude mat na vyber.
Ja mam teda zasa ten uplny opak, my ked sme vonku, cele okolie o nas vie. Asi by som Ti aj ja obcas zavidela 🙂
@petkashop no takový nějaký problém jsm měla i já, vláčela jsem dceru v kočáře do více než dvou roků, a když nechtěla jít tak přesně stejný hysák dokud jsem jí neodnesla, akorát ona nemá problém zahrát si s dětmi, je spíš extrovertní, boty nosí s dost velkým nadměrkem, takže tam problém taky nebyl, myslím že byla unavená, snad do 20 měsíců spala 2x denně, vstala v 8 a v 10 u byla unavená, takže pomalu nebyl čas ani jít ven, když jsem šla bez kočáru tak cestou tam šla a na spátek jsem jí nesla, až ted na jaře jsem zrušila kočár a začaly jsme chodit pěšky, taky už spí 1x, ale teda 2,5 - 3,5 hodiny 🙂 a už ujde teda hodně, ale jak vezmu na nákup kočár už by se zase jenom vezla
jinak odrážedlo jí moc nebere, tak na 5 merů, má ráda hry u kterých se sedí a když jí to někde nebaví, řekne že deme domou a hotovo 🙂 takže chce to čas a ona toho ještě naběhá 🙂
@katka253111 akoby "vydrate" ohranicene miesta,tazko to opisat

A doma sa správa ako? Behá a hrá sa? Alebo tiež len sedí a nič....