icon

Hovorí vaše 2 ročné dieťa?

nina88
13. jún 2012

Ahojte,chcem sa poradit,ci si myslite,ze je vhodne uvazovat o logopedii u 2 rocneho dietata,moj syn bude mat o mesiac 2 roky a moc toho nehovori teda. Nespaja vobec nic,povie asi tolko: mama,tato,dada,dedo,bubo,havo,kaka (kacica,vtak), tata (caj) da (daj), ham, hada (hajat), dida (prso), Ava (Laura-sestra),papa, bak bak (cikat,kakat,spina)uo (ujo) teta,toto,tu,babo,bobo, iso (Riso-jeho meno)cica, ado (zajo). Takze asi 20 slov. Mam vsak pocit,ze tieto slova vie uz dlho a nijake nepripudaju. Snazim sa ho stimulovat nech opakuje,no nic. Myslite,ze je to v norme? Viem,ze porovnat by sa nemalo,ale dcera v jeho veku uz krasne rozpravala... Inak reaguje na otazky ano,nie,rozumie vela,len ta komunikacia je taka rukami nohami...
Dakujem za vsetky rady

Strana
z3
libela
13. júl 2012

jjeee, to je slovná zásoba 🙂 , moja staršia dcérku už mlela ako mlynček, ale mladšia pozná asi 20 slov, nič si z toho nerob, môj brat nehovoril do 3 rokov a teraz je z neho Ing., tpezlivosť, trpezlivosť

daska58
13. júl 2012

Suhlasim so stipec, a treba dat dietatu cas odpovedat. U nas plati,kym nepovie,nedostane. Mozte trochu znakovat. Pouzivat jedn.komunaciu,uplne primitivnu,vsetko komentovat. Dobry je program duck tv,da sa ukazovat a popisovat,lebo sa striedaju pomaly obrazy a hudba. ak ta to moc trapi,chod na logo,ukaze ti strategie a zisti,ci je to ok...dufajme ze mate nejaku dobru logopedku.pa

misela24
13. júl 2012

ahoj môj malý bude mať 2roky aj 3 mesiace a tiež nespája vety iba slovíčka : uaua (Laura) daj,pod´,díky,ahoj,čau,baká -(babka)kobajn(kombajn),Tatou(traktor) tato,mami,,a podobne,,, a to nehovorím o tom že polovicu mu rozumiem iba ja má svoju reč .už som to riešila aj s doktorkou ale tá mi povedala že do 3 rokov,,sa nemusím báť a aj to že je chlapec ,robí svoje ,su pohodlnejší...no a aj v tom mala pravdu že mamičky by nemali porovnavať moja malá 5 ročna už ako 1a pol ročná rozpravala pekne cele vety napr,maminka idem von,,ale náš Sebastián ten sa iba vypytuje- aňo??? nie?? ....rozumie všetko ale rozpravať to nie on sice aj často krat vysvetluje dlho niečo ale nikto a ani ja mu nerozumiem 😒 😒 je proste uplne odlišny od svojej sestry a to nejdem rozoberať to že sa odučame od plienok ja som už zufalá uplne,,z neho.... takže tiež čakám ako doktorka povedala mame im dať čas.

gabika20
13. júl 2012

moja slečna je ukecaná na svoj vek dosť..manžel vždy hovorí, že to má po mame 🙂 dnes si dokonca sama v podniku objednala pomarančový džús 🙂 len keby namiesto "chcem" povedala "prosím" .. toto mi dosť vadí aj keď jej to stále opakujem, vždy len chcem, daj mi.. ešte tie zázračné slovíčka ako prosím, ďakujem nám robia problém 🙂

tamka84
13. júl 2012

moja dcéra má od 19mes hovorí skoro všetko. začína spájať vety a zopakuje úplne všetko čo sa jej povie. ale každé dieťa je iné, určite nerieš logopeda

monika15
13. júl 2012

no ty na to kolko si napisala tak este celkom dobre....
nas este ani mama :((((((((((((((((((((((((((((((((((
nic :((((((((((((((((((((((((((((((( a v auguste bude mat 2

atrami
14. júl 2012

@nina88 moj syn mal 28. mesiacov, keď povedal prvé slová - Kia, auto. Dovtedy ani slovo, nepovedal ani mama, nenapodovňoval zvuky zvieratiek. Ja som bola z neho na prášky. Čo sme mu povedali, tomu rozumel. Potom akoby uťalo. Začal rozprávať. Za 4 mesiace skoro všetko dohnal. Dokonca poznal aj prísmenká, čísla, farby. Dnes je už školkar a veľmi ho chvália aj učiteľky.

lusiana55
14. júl 2012

každé dieťa je iné a individálne sa vyvíja v určitých oblastiach,podľa mňa má ešte rok času takže netreba ak sa veľmi bojíš za návštevu nič nedáš alebo sa spýtaj svojej lekárky...treba dieťaťu čítavať knižky moja podľa toho opakuje slová,ale veľmi dobré sú pesničky, skús aj toto🙂))

sonetka
14. júl 2012

môj syn ma 1rok a 7 mesiacov a royprava všetko krasne spaja vety ,ale ja v kuse mu rozpravam niečo spievam .ale poznam vela deti čo prve slova povedali v troch rokoch tak že to je tak že každe dieta je ine a nič si s toho nerob pride čas a nauči sa 😎 😎

lenkaks
14. júl 2012

Moj syn sa rozrozpraval az ako 3rocny...dovtedy len jednoduche slovicka,zvieratka a svoju hatlaninu pouzival... Teraz ma 3,5roka,usta sa mu nezavru,nerozprava este pekne cisto,ale ide od septembra do skolky,urcite ho tam kolektiv potiahne....

cherryblossomgirl
14. júl 2012

@stipec a nemohla by si nam sem prekopirovat ten email od logopedicky? vdaka

mimisami
14. júl 2012

Ahoj, možno Ťa tiež trošku poteším, my sme na tom podobne, náš malý totiž na nič nemá čas ani na nočník ani na rozprávanie, ale rozumie všetkým pokynom ktoré dostane, nezastaví sa od rána ako ho vyberieme z postieľky, je strašne živý. Dcérka už ako 2,5 ročná rozlišovala farby, básničky išli u nás ako na bežiacom páse, ale zase bola lemravejšia, kde sme ju posadili, tam sme ju i našli, čo sa u Samka stať nemôže, ujde mi i z nočníka a kým sa vrátim, keď niečo odbehnem zobrať, on stačí holou prdelou navštíviť v dome všetky izby, vrátane postelí. Preto to zatiaľ ani neriešim, tak mi radí i okolie, proste každé dieťa je iné. Verím, že to príde a ešte nás budú bolieť i uši. Snažím sa mu tiež rozprávať a podporovať ho aby opakoval po mne, niekedy sa mu chce, inokedy tvrdá ignorácia. Jednoducho je to asi fakt, že každé dieťa je iné.

kuspitka
16. júl 2012

ahojte,moja mala ma 2,6rok a nechce rozpravat len co ona chce.je to normalne.moj muz rozpraval ,ked mal 3roky

vefi89
16. júl 2012

vôbec nestresuj... aj mne dlho omielal len tú svoju hatlaninku, aj som bola nervózna, že nerozpráva poriadne, a veru do troch mesiacov to prišlo všetko, teraz sa mu papulka nezastaví ani na chvíľu 😝

stelca
16. júl 2012

mne zacala mala rozpravat ked mala 2,5roka a to dovtedy vobec nerozpravala a teraz ma 3 roky a pusu nezatvorí iba ked spi.to chce svoj cas a sama sa ti spusti hovorit potom budeš rada ked bude ticho 😀

miriqa
17. júl 2012

Ja som so synom zacala chodit od 2,5 roka, vtedy vedel povedat tiez tak okolo 20 zakladnych slov.Pediatrička mi povedala, že podľa nej je to zbytočne, že pokiaľ všetko rozumie, tak to nemám riešiť, proste treba mu dať len čas. Ale pre svoj vnútorný kľud a presvedčenie, že som nič nezanedbala som navštívila logopedičku. Ta mi povedala a ukazala ako mam s nim pracovat, ako ho motivovat, ze ho do nicoho netlacit, ked nechce. Dokonca zistila, ze ma prirastenu jazykovu uzdicku, tak nas poslala na precviknutie. Je pravda, že po precviknutí začal dvíhať jazyček hore a začal hovoriť t, d ale prestal mi rozprávať k. Dlho neboli žiadne pokroky, žiadne nové slová. V apríli mal 3 roky a nastúpil do škôlky, tak som dúfala, že tam sa na neho niečo nalepí a hlavne, že bude nútený rozprávať, pretože mu nikto nebude rozumieť. Ale nič, žiadne pokroky, akurát čo sa tam naučil vŕtať v nose. Všetko sa zmenilo až pred dvomi týždňami, z ničoho nič prišiel s novými slovami, začal opakovať, zatial nové slovička nespaja do viet, ale i toto už je veľký pokrok. Dokonca ked sme isli po ulici, ukazal na smetiak a povedala aha, meťák. Logopedicka mi hovorila, ze treba s takymito detickami stále rozpravat a dopĺňať im slovnú zásobu, že začnú rozprávať z ničoho nič a aby poznali a vedeli pomenovať veci okolo seba a mala pravdu. Ja som zo začiatku bola z toho zufala, pretože som sa stretla aj s takými rečami, že sa mu málo venujem a samozrejme, tiež som porovnávala. Ale všetko a hlavne tá trpezlivosť stáli za to a konečne po troch rokoch som sa dočkala od môjho drobca krásnej vety "Mami, úbim ta" 🙂

lucia20
17. júl 2012

u dvojrocneho??? no neriesila by som. podla mna je to zbytocne. ak ti rozumie tomu co vravis, tak na co? moja prva hovorila plynulo v 16 mesaicoch. cele vety. druha zacala az po 2 roku niekedy a tertia ma zopar slov, ale neriesim to, rozumie vsetko, co nevie povedat dopovie posunkami. hoci druha a tretia hovorili neskor, poviem ti, ze niekedy, ked spusia vsetky tri naraz by som boal stastna, kebyna pat minut zavreli tu pusu. 😀 😀 😀 😀

simonadurdiakova
23. júl 2016

nas mali uz ako dvoj rocny viem pomenovat farby v anglistine a pomaly sa uci basnicky a ovlada uz vela slov aj z logickym myslenim co ma dost zaskocilo ze dvoj rocne dieta vymenuje farby v anglistine a zisti ze mu chyba jedna farba alebo take veci ze uplne sa cloveku zastavy rozum ze ako to maly moze vediet na tyky vek

zamcanka79
29. júl 2022

@marcela91 ahoj už je to veľa rokov. Chcela by som sa spýtať na to hovorenie v 2 osobe. Kedy to u Vás prosím prešlo? Dakujem

marcela91
29. júl 2022

@zamcanka79 ahoj, asi v troch rokoch, nepamatam si presne, moja uz ma 13 dnes :D ked mi vravela napr "chces cikat, kakat, papat" tam som jej zacala odpovedat "nie, ja nechcem cikat, kakat papat a ty ano? tak mi to povedz CHCEM PAPAT"... niekolkokrat som takto zakazdym reagovala a za par dni sa to odnaucila :D

Strana
z3