Jasle Vrabček na Kramároch - veľmi zlé skúsenosti
Maminky, chcem vas touto cestou upozornit na detske centrum Vrabcek na Kramaroch. Moja 13 mesacna dcerka tam chodila presne 5 tyzdnov z coho dva tyzdne sa liecila antibiotikmi (prvy raz v zivote) na akutny kasel a zlte sopliky. Po uzdraveni isla spat do jasli a na druhy den dostala akutnu gastroenteritidu (vracala,hnackovala,teplotovala)lebo ju nakrmili parkovou polievkou!! Najvacsim humusom na svete! Este v jasliach zacala vracat,majitelka sa ani neunuvala mi zavolat,aby som prisla po dcerku. Ked som prisla z prace pre nu,vsetko co mi povedala bolo,ze sa prejedla na obed!! Moja dcerka ked ma dost,tak odide a dalej nepapa. Pri konfrontacii majitelka povedala,ze jedla len masko a ryzu. Dcerku prijali ve er na pohotovosti a nasledne na infekcnom oddeleni. Nasledujuci den dostala aj teploty. Okrem toho bola vzdy spinava,neprezlecena,neumyte zostatky jedla pod nosom,spinave rucicky,bud prisla hladna alebo smadna alebo nevyspata.Hygiena bola upovedomena uz v oktobri 2015 inou mamickou a nic nerobi. Pisala som na hygienu aj ja. Maminky,mate niektora s tymti centrom skusenosti? Ak ano,spojte sa so mnou. Nech nas je viac a hygiena zacne robit svoju pracu. Dakujem
@slavkaharvancikova juj, tvojej malickej mi je luto, je naozaj este prilis malicka na parkovu polievku, i ta ryza s maskom si uplne nie som ista, ci nie je prehnana - podla toho, ci je upravena pre tak male dieta.
Nepoznam toto zariadenie, iba som Ti chcela povedat, ze zial, nevyhnes sa asi tomuto nikde, myslim chorabam, z kolektivu: ako sople, kasle, hnacky. Tym nechcem zlahcovat Tvoju situaciu, chapem Tvoje rozhorcenie. Ja by som jej dala radsej opatrovatelku, lebo toto naozaj budes riesit furt. Skoro sa uzdravte a dobre pochodte.
@timea7 no vies, mna by tiez nenapadlo sa opytat ako spavaju - mne sa zda uplne samozrejme, ze kazde dieta ma z hygienikych dovodov svoju deku, obliecky... a nie, ze by mohli v tych istych spavat viaceri. Tak potom je uplne jasne, ze taketo zariadenia su semeniste chorob. Och :(
@dionyzka mne to nevadí z dôvodu chorôb, spávanie na svojej alebo cudzej postieľke na chorobnosti podľa mňa veľa nezmení, mne to vadí z toho dôvodu, že sa s deťmi narába ako s predmetmi, nie ako s ľuďmi, ktorí sú len maličkí na to, aby sa dokázali brániť. Predstav si, že by to podobne praktizoval niekto medzi dospelými, boli by ticho, alebo by sa ohradili? Deti sú niečo menej? Bez ohľadu na to, že sa stane, že usoplený drobec dá pusu inému dieťaťu, kým sa učiteľka nadýchne. Alebo si vymenia uteráky, lebo sa im páči farba toho druhého....alebo drobcovi je ľúto, že ten druhý nepapá a šupne mu svojou lyžičkou....toto sa všetko postupne odbúra, keď sa to deťom vysvetlí. Chorobnosť je najmä z dôvodu, že sú deti chované kým prídu do kolektívu ako pod skleneným zvonom - doma prekúrené, vonku naobliekané, trochu kýchne, mamina pýta antibiotiká, pestrú zdravú stravu jedáva minimum detí, vonku na čerstvom vzduchu je ich dva krát denne za každého počasia málo detí. Ďalšou vecou je to, že sa do kolektívu vracajú nedoliečené, prípadne na začiatku choroby s Paralenom v sebe 😠 , len aby vydržali, lebo mamina sa obáva prepusteniu v práci, ako bude čerpať jednu OČR za druhou 😒 . Deti si na stálu prítomnosť iných detí zvykajú aj chorobami, bohužiaľ, budujú si takýmto spôsobom svoju imunitu.
@timea7 neviem ako sa da vobec obhajovat to ze deti si menia uteraky a dokonca postielky. Si predstav ze ty by si mala spat kazdy de v cudzej posteli, nehovorim o tom ake super to je na prenasanie vsi a pod. To je hotova liahliaren. To ze deti si davaju pusu a obymaju sa je ormalne ale uteraky by si tiez menit nemali, u nas dokonca v skolke maju len papierove obrusky, pouiju zahodia do kosa. Aak berie skolka a jasle do kolektivu nedoliecene deti a na zaciatku choroby je to chyba len a len skolky. A o tom ze deti su vychovavane ako v skleniku nesuhlasim, dnes praveze je vacsina matiek uvedomelych, zdrava strava je normalna a ziadny normalny lekar nepredpise ATB pri kychnuti, preto sa tu vsetky mamicky pytaju ci ma lekar CRP prisptroj na ambulancii.
@blankaj
@mimikas
@denkatn nie som tam riaditeľka, poznám dve maminy, ktoré tam deti majú a sú spokojné, už som to písala, že ma to prekvapilo. Je mi úplne jedno, či toto zariadenie bude ešte o pol roka fungovať alebo nie, je to mimo mňa, nijako by to nepostihlo ani tú moju známu, už som to tu písala. Iba ma v súvislosti s touto témou napadlo viac otázok, takže:
- ak nemám potvrdené, že dieťa ochorelo z tej konkrétnej polievky, tak to nebudem uvádzať kdekade po nete
- ochoreli z nej aj iné deti?
- že nebola matka o stave dieťaťa informovaná, beriem ako veľké mínus
- ak áno, tak konám
- pochybujem, že by zariadenie, ktoré funguje 13 rokov, nemalo povolenie od hygieny
- ak mamička, ktorá túto tému založila vie o tom, že zariadenie malo už v októbri 2015 problémy s hygienou, prečo tam ešte v marci 2016 má dieťa? V BA predsa nie je problém umiestniť ho do iného zariadenia
bola by som rada, keby baby čítali pozorne, ja v žiadnom prípade neobhajujem to, že si deti v škôlke vymenia uterák, ani sa na to nepozerám s nemým súhlasom, ale viem, že sa to občas deje, idú dve deti na WC a vymenia si uterák, dôvod poznajú len oni dve. Ja sa naopak pozastavujem and tým, že maminám nevadí, ak spia každý deň na inej postieľke
- vyjadrovať k podobným témam sa budem, či sa to už niekomu páči alebo nie, nie len preto, že som učiteľka v škôlke, ale som aj mama, je jedno, že mám dieťa dospelé, v niektorých veciach sme sa škôlkach bohužiaľ za tých dvadsať rokov nikam neposunuli 😠 😠 😠 😠
- obviňovať škôlku že berie dieťa nedoliečené je trochu od veci, ak mamina šupne dieťaťu ráno Paralen, nie som schopná posúdiť ráno jeho zdravotný stav, nie som lekár, dieťaťu je doobeda fajn, kríza nastáva okolo obeda. nie sú za toto náhodou zodpovedné matky?
- tie uvedomelé matky v triede, ktoré deťom podávajú zdravú stravu spočítam na prstoch jednej ruky, bohužiaľ
-ak si mrknete moje príspevky témach o predškolských zariadeniach, tak zistíte, že nie som automaticky na strane tých zariadení, ale naopak
@slavkahavrancikova prepac ale mne pride trosku mimo davat na sople antibiotika. Das predsa kvapky do nosa ktore rozpustia hlien a tym prejde aj kasel. Dieta si potrebuje vybudovat imunitu a ta sa budu je prave prekonanymi chorobami.
@ajana1 prvy tyzden mala kvapky, ktore nepomohli. Nasledne zacala mat zlte sopliky a hrozny kasel. Z vyteru nosteka lekarka odporucila antibiotika do nosteka a kedze kasel neprechadzal, tak dalsie na to. Naozaj nepotrebujem riesit tvoje pochubnosti o spravnosti postupu lekarky.
@timea7 ad 1: to, ze nema povolenie od hygieny som sa dozvedela po tom, co som podala podnet na hygienu minuly tyzden. Ad2 vysledky potvrdili, ze to bolo z polievky preto uvadzam na nete Ad3: myslis si, ze majitelka prizna, ze aj ine deti mali problem? Ad4: kedze majitelka okamzite nevolala, ze je s dcerkou zle okamzite, tymto ohrozila zdravie aj dalsich deti Ad5: moje dieta islo do jasli uplne zdrave!!! Ad6: fakt pochybuhem, ze si spravne pochopila, ze toto nebolo urcene pre teba, ale ostatne maminky, ktore hladaju jaslicky pre deti.
@nikanov Mozme si tak maximalne tykat,ale nie tikat,tikat mozu akurat hodiny..nauc sa najskor pravopis,skor ako napises nejaku hovadinu,to tvoje i bije neskutocne do oci 😀
@pupavka123 pardoooon pani profesorka. To ti trvalo 2 dni kym si to nAstudovala????ved tikas ako hodiny 😂😂😂😂😂😂
@pupavka123 ty chod radsej do prace a nie tu sa miesat ako varecha do vsetkeho co sa teba vobec netyka.
@nikanov Nie,ale boli sviatky,tak som sa venovala rodine na rozdiel od teba co ako sup sleduje kazdy prispevok...a jasne,ze sa ma to tyka,ved si sa stazovala na verejnom fore a ja som verejnost....a nastudovala sa pise takto a nie nAstudovala!!ty radsej ani sem nepis,lebo pisat ani nevies,si ako male decko co furt fnuka...tot vsjo,pis si co chces ,ja uz reagovat nebudem,pretoze co????no,pretoze mudrejsi ustupi a ja odstupujem...tak sa dalej stazuj,mozno ti to niekto zozerie..baj,baj 😀 😀 😀
@slavkaharvancikova necitala som vsetko, ale ak davam tak male ddieta do jasli budem urcite pozerat na to, aky maju jedalny listok.Ze bola spinava to tak male deti byvaju.Prepac, ale nesuhlasim s tebou v nicom iba v tom, ze Ti mala riaditelka volat,ze mala zvracala.to, ze bola chora na ATB a potom dostala zaludocne problemy, tak to pri detoch, ktore idu do kolektivu byva.A niekedy je to aj prvy cely rok z choroby do choroby a preto vzdy budem tvrdit,ze take male dieta ma ist radsej k opatrovatelke ako do jasli
@nikanov ja som nestudovala tu stranku.U nas v skolke, kde su aj 2 r deti je na jednu ucitelku 15 deti 🙂
Ale to si mala mamicka zistit skor kolko deti je na jednu ucitelku,Stale je to o tom istom, ze maminy davaju deti do jasli a skolok a chcu, aby mali taky komfort ako doma ciste, dobra strava, ale tak to nefunguje zial...
@nikanov prepáč, ale že v tom zariadení nie ej šesť detí, je jasné každému, kto otvorí ich stránku, na úvodnej foto je detí osem....okrem toho majú fotografie kde kade, takže nie je problém vedieť už popredu, koľko detí majú. A ešte tu je stále možnosť spýtať sa. A spýtať sa na čokoľvek, čo sa týka dieťaťa, lebo tomu zariadeniu zverujem to najcennejšie, čo mám. A tiež by som chcela vedieť, za čo vlastne mesačne šupnem tri stovky. A batoľatám v plienkach stačí nahádzať pár hračiek, sem-tam niečo zaspievať, pojašiť sa s nimi. Toto je opatrovateľské centrum, nie jasle!
Volala som s tou známou, nevie o tom, že by v tom zariadení bola nejaká epidémia, alebo že by malo viac detí zdravotné problémy, dieťa tam mala až do Veľkej noci, potom ju mali doma, boli na chalupe, od pondelka zase pôjde. Ona je spokojná, nepáčilo sa jej len to, že ti neoznámili, že dieťa má zdravotné problémy.
Ja tam dieta mam. A s kludnym svedomim.
Bola som v niekolkych jasliach-skolkach-opatrovatelskych centrach,ked som hladala a toto som si vybrala. Nie kvoli cene podotykam, boli lacnejsie...
To ze dieta je castejsie chore je prechodom do kolektivneho zariadenia; je jedno ci mate v jasliach alebo v skolke, prvy rok je vela chorob, ved sa popytajte inych mamiciek.
Ked ho beriem priamo zo zahrady je spinave...aj ked je so mnou vonku je spinave.
Hladne a smadne...moje dieta je hladne stale, takze tu sa vyjadrit tazko.
Jedlny listok-mate vyveseny na 2 tyzdne v satni. Ak nieco nechcete aby dali dietatu, staci povedat a nedaju. Rovnako si mozete priniest vlastnu stravu.
Ak by bolo nejake infekcne ochorenie z jedla (polievka s parkom) mali by ju vsetci, ktori ju jedli t.j. vsetky deti a moje tiez nemalo nic.
Deti je tam zvacsa 6 az 10, nie vsetky chodia kazdy den, plus prazdniny, choroby atd., 15 som ich tam este nevidela ani raz.
Ak vam nevolali v pripade, ze dcere bolo zle je chyba, suhlas, to by nastvalo aj mna.
Je indovidualne ci vam, ako matke, sadne ta ktora ucitelka, vase dieta to moze vnimatu plne inak. Vyber mate, dieta ste prelozili, verim, ze tam budete spokojni vsetci.
neda sa mi napisat, mala som tam maleho a doniesol mi exkluzivne choroby od moraxely kde som ho davala cca pol roka dokopy a druhy krat, horucky, hnacky, zvracanie. Takze neodporucam!!!!!!! Takze kto tam nemal dieta, nech sa tu ani nevyjadruje, viem o com pisem.
Dobry den, dovolte moj prispevok k opatrovatelskemu centru Vrabcek - moje 26 mesacne dieta ho navstevuje. Ano, zo zaciatku (od jeho nastupu) sme sa museli popasovat s castejsim vyskytom kratkodobych chorob, ale nic vazne. S urcitostou neviem povedat, ci to bolo od deti z jasli alebo od nas rodicov, lebo aj my sa pohybujeme v prostredi, kde sa mozme nakazit - MHD, zamestnanie, navstevujeme detske ihriska. Okrem ineho bolo zimne obdobie. A kazdy sa proste musi pripravit na to, ze ak dieta zacne navstevovat kolektiv tie choroby proste pridu, ci sa jedna o jasle, skolky, skoly. Osobne si nemyslim, ze jasle maju problem s hygienou. Deti k nej vedu, ucia ich napr. pouzivat nocnik, nikdy neprisiel zamazany z obedneho jedla. Mozno je otazny vek nastupu do takeho zariadenia - osobne by som tam nedavala dieta mladsie ako 18 mesiacov. Idealny je vek 24m kedy je dieta samostatnejsie, uci sa zit v kolektive, ma lepsiu imunitu. Jasle maju peknu zahradu, kde travia dost casu pocas dna, ked je pekne, co je + . Co sa tyka akutnej gastroentritidy - moje dieta ju nemala a ani neviem, ze by dalsie ako spominala p. Havrancikova.
Na zaver, jasle treba vyberat starostlivo, hlavne ked je babo malicke. Ak z nich matka nema dobry pocit, ma stale moznost vybrat nieco lepsie pre svoje dieta.
Mám dieťa vo Vrabčeku. Chcem vyvrátiť mýty a legendy, čo sa tu šíria.
Mýtus: Majiteľka nepúšťa ľudí dnu, aby nevideli neporiadok.
Skutočnosť: Majiteľka nás bezproblémov vpustila do priestorov zariadenia pri vstupnej obhliadke. V letných mesiacoch nemá problém nechať rodičov sedieť vonku na záhrade s deťmi, pretože deťom sa domov nechce a chcú sa ešte hrať aj v prítomnosti rodičov.
Áno, ráno pri vstupe majiteľka rodičov posiela rýchlo preč, pretože deti pri dlhej rozlúčke s rodičmi plačú a sú stresované. Čím kratšia je rozlúčka, tým menej deti plačú. Nikdy však rodičov nevyhadzuje, ako to tu bolo prezentované.
Mýtus: Kúpelňa nie je vybavená pre malé deti.
Skutočnosť: Kúpelňa je plne vybavené pre malé deti. Obzrela som si ju pri vstupnej prehliadke. Sú tam malé umývadlá a malý záchod so schodíkmi, deti majú k dispozícii nočníky.
Mýtus: Deti chodia domov špinavé a usoplené.
Skutočnosť: Nikdy sa mi nestalo, že by dcéra prišla odtiaľ špinavá. Ak sa pociká alebo pokaká a zašpiní si šaty, oblečú jej "erárne". Takmer vždy ju pekne učešú, urobia copíky. Sople odsávajú. Vždy domov prišla s čistou plienkou.
Mýtus: Je tam veľa detí na 1 osobu.
Skutočnosť: V zariadení pracujú 2 osoby a v lete aj 1 brigádnik.
Mýtus: Deti sú spolu malí aj veľkí
Skutočnosť: Áno, toto je pravda. Práve preto som si vybrala toto zariadenie, že deti nie sú separované a tie mladšie sa môžu učiť od starších. Neviem, na základe čoho vznikol trend deliť deti na malé a veľké, ale nové trendy vo výchove detí hovoria jasne - detský kolektív musí byť rôznorodý a majú byť jeho súčasťou ako malé, tak veľké deti.
Mýtus: Deti spia v prenosných postieľkach v jednej izbe
Skutočnosť: Áno aj. Deti spia v jednej izbe, v prenosných aj v drevených dojčenských posteliach. Navštívila som viac jaslí a všade spali deti veľmi podobne. Nemám vôbec nič proti tomu, že spia v prenosných posteliach, pretože ak takúto posteľ vybavíte matracom, je to plnohodnotná posteľ. Používame takúto posteľ na dovolenkách a dlhších návštevách a nemám s tým problém.
Čo sa týka chorôb, my sme dali dieťa do jaslí v nešťastnom období, v zime a na jar, kedy sa šíria vírusy. Áno, dcéra bývala chorá. Brala 3x ATB a na doporučenie lekárky sme ju dali z jaslí na 3 mesiace preč. Bola som s ňou doma a do jaslí nastúpila až v máji, kedy epidémie prešli. V súčasnosti chodí do jaslí na 3 dni a 2 dni je doma. Zatiaľ bez choroby už 3 mesiace. Očakávam, že s príchodom zimi sa zase objavia choroby. Bohužiaľ to patrí k detskému kolektívu a nedá sa tomu vyhnúť. Poznám mamičky, ktoré dali tiež deti do jaslí (rôznych) a všade je scenár rovnaký - deti bývajú choré.
Tieto jasle sa mi páčili hneď ako som si ich pozrela. Teraz v lete majú na dvore zvieratá a mojej dcére sa to veľmi páči. Deti bývajú v lete často vonku, pretože majú záhradu. Čo je pre mňa veľký benefit.
To sú moje skúsenosti s týmto zariadením.
Čo sa jedla týka, tak na webe uvádzajú (a ústne mi to majiteľka potvrdila pri vstupnej návšteve) odkiaľ si jedlo nechávajú nosiť. Nie sú to okolité vývarovne, ako tu bolo písané. Jedlo dodáva http://vasestravovanie.sk, takže ak bolo ochorenie spôsobené jedlom, preveriť by ste si mali skôr stravovaciu spoločnosť, než jasle.
Ku spomínanej gastroenteritíde len toľko:
https://www.modrykonik.sk/gastroenteritida/
Bakteriálna sa vyskytuje skôr v rozvojových krajinách. Čiže u nás je pravdepodobná skôr vírusová. Ale to poškodená mamička zrejme vie lepšie, čo jej povedali lekári. Pokiaľ však nebolo evidovaných viac prípadov ako jeden, ťažko hovoriť o otrave jedlom. Ak bola vírusového pôvodu, tak jedlo na tom nemalo žiadny podiel.
A ešte k tomu spánku - niekto tu písal, že deti spia v jednej izbe a to je vraj zle. Pred tým, ako som išla umiestniť dcéru som pochodila viaceré jasle a všade spali v jednej izbe. Dokonca som bola v jasliach, kde spali v tej istej izbe, ktorá je zároveň herňou, čiže deti boli non-stop v jednej miestnosti. Čo sa mi nepáčilo. Spálňu detí vo Vrabčeku som si bola osobne pozrieť pri prvej obhliadke, lebo viem ako majú deti spávať. Bola čistá, žalúzie tlmili svetlo, izba sa mi zdala dosť veľká a vhodná na odpočinok.
Keď som sa pýtala majiteľky na posteľnú bielizeň, povedala mi, že každé dieťa má svoju vlastnú posteľ a svoje vlastné obliečky. Nemám to ako skontrolovať, môžem sa spoľahnúť len na jej slovo. Takže ak tu niektoré maminy píšu, že opak je pravdou, mali by to doložiť nejakými dôkazmi.
K Slávke Harvančíkovej - nie je príjemné, mať dieťa v nemocnici. Tomu úplne rozumiem. Ja som tiež mala hlavu v smútku pretože sme išli z jednej choroby do druhej. Zrejme aj majiteľka jaslí podcenila príznaky ochorenia, keďže má takú tendenciu choroby detí zľahčovať. Ale si nemyslím, že v tomto prípade je jasná príčina ochorenia a tým pádom aj dôvod očierňovať jasle všade možne na internetoch.
Dokonca mi majiteľka pri jednom rozhovore spomínala, že nepreferuje v zariadení plyšové hračky z dôvodu, že sa zle čistia, môžu sa na nich prenášať choroby a držia sa v nich roztoče.
Ešte tu jedna mamina spomínala, že dávajú fotky detí na internet bez dovolenia. Pri vstupnej obhliadke mi o tom majiteľka hovorila, že to bude robiť, pretože väčšina rodičov tento spôsob informácií preferuje. Ak by som v tom momente nášho rozhovoru povedala, že si to neželám, alebo ak by som povedala, že si to neželám inokedy, nemyslím si, že by s tým mala najmenší problém. Proste by moje dieťa nefotila. Hovoto.
A ešte k téme jasle a ako si ich vybrať. Ja som čaka do cca 18. mesiaca, kým bude dcéra trochu samostatnejšia. Mala by som zrejme veľký problém umiestniť do jaslí mladšie dieťa. Asi ideálny vek je však od tých 2 rokov. Aj sama to doma pozorujem. Ani neviem, či sú v súčasnosti na Slovensku jasle, kde by som bola spokojná so starostlivosťou o bábätko. V minulosti toto vykonávali zdravotné sestričky, čo dnes akosi nevidím.
Skôr, než som niekam dieťa dala, som si prešla viacero jaslí. Takže keď som prišla do Vrabčeka, mala som predstavu, ako by to malo a ako by to nemalo vyzerať. Z tých všetkých, čo som videla, sa mi Vrabček zdal najviac vpohode. Cítila som sa tam dobre a vedela som si predstaviť, že tam dám svoje dieťa.
Dôležité je samozrejme komunikovať, rozprávať sa, pýtať sa na veci a nie si veci domýšľať. Veľa príspevkov v tejto téme je iba o tom, že sa niekto nespýtal, nepozrel, nezistil si veci.
Hlavne sa treba pripraviť na to, že vaše deti - nech ich dáte kamkoľvek - budú často choré. Detský kolektív je semenišťom najrôznejších chorôb. Spýtajte sa na to ktoréhokoľvek pediatra, každý jeden vám povie, že prvý rok v jasliach/škôlke/škole bude dieťa viac choré ako zdravé. A každé jedno dieťa si tým prejde, ak sa stane súčasťou kolektívu.
No ak sa chorôb bojíte, tak naozaj uvažujte radšej nad tým, že dáte dieťa starým rodičom, ak máte možnosť. Prípadne inej osobe, ktorej natoľko dôverujete, že ju necháte samu s vašim dieťaťom doma. Proste mimo detský kolektív.

@timea7 ale taketo otazky ti mozu zodpovedat aj na mk. Nevidim v tom rozdiel. Je uz na cloveku ako nalozi s informaciami..