Jasličkový zákon
Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.
Baby ziadna panika. Mamicka, ktora sa aktivne pripravuje na trh prace a teda je zaregistrovana na urade prace a riadne si plni povinnosti z toho vyplyvajuce samozrejme ma narok na umiestnenie dietata do jasiel. V podstate problem budu mat len mamicky, ktore su na materskej a rodicovskej s mladsim dietatom😕. A akekolvek zariadenie, ktore sa stara o deti do troch rokov su na ucely tohto zakona jasle, je jedno ako sa nazyva.
@deltaa tak toto teda slyším poprvé, to nám u nás ve školce nikdo neříkal, že malá může chodit jenom na půl dne ( i když jí na půl dne chci i tak dávat ) ale platit budu jako za celý den a na tu druhou půlku dne tam jiné dítě místo ní stejně nepřijmou takže jaký to má jako význam a to že má někdo skrácený úvazek neznamená. že pracuje do 12-ti hodin, může chodit klidně na odpolední nebo v případě směn na dvanáctky, takže kdo jí to dítě bude hlídat dalšího půl dne?
ja som asi fakt už stará /či blbá/ ale može mi niekto vysvetliť, na čo sú matke ,ktorá je doma jasle? Ja som si vždy /asi naivne/ myslela, že do jaslí dá dieťa iba ten, kto fakt musí ísť zarábať.
@deltaa To je blbosť, to máš odkiaľ? Ved aj nezamestnané matky majú deti v školkach na celý den. Vobec nezáleží na tom na aký úvazok pracuješ.
😀😂ja mam tiez tento nazor a to som mala chute niekam malu dat, ked som za nou v 9tom mesiaci behala po ihrisku lebo ma mala total na haku, ale zase som nezazila viacpocetne tehotenstvo ani dieta s nejakou diagnozou, to je iny zahul. Na to vsak pani poslanci nemaju mozgovu kapacitu.
@janickacrazy Máš pravdu, to bol aj môj prípad, našťastie som mala v škôlke známosť a syna mi zobrali aj keď som bola nezamestnaná. A asi po dvoch týždňoch čo začal chodiť do škôlky som si našla prácu. Ale je to aj tak na hlavu postavené, že by nezamestnaná matka nemala nárok na prijatie dieťaťa do škôlky, však potom ako si má nájsť prácu, keď sa stará o dieťa. Ale je pravda aj to, že to miesto v škôlke pre dieťa môže potrebovať matka, ktorá už chodí do roboty.
Baby cize chapem to dobre - netyka sa to statnych ani sukromnych "škôlok",tyka sa to len statnych a sukromnych jasli?Dieta mi do statnej skolky mozu zobrat od 2 rokov, aj ked budem nadalej na RD?Neviem ako to je so sukromnymi skolkami, ci mozu zobrat aj 2 rocne dieta, alebo vsetko pod 3 roky su automaticky iba jasle?
@tehula2016 tak tak, ide o akekolvek statne ci sukromne zariadenie bez ohladu na nazov, ktore poskytuje starostlivost pre deti do troch rokov. Statne skolky su skolkami a spravuju sa inym zakonom.
@deltaa a to si kde tuto blbost pocula? Moja je v statnych, ja na polovicny uvazok a chodi cely
Na celom zakone nedomysleli jednu jedinu vec, dieta, co ma 3 roky v kalendarnom roku tam uz mohli nechat cely cas, nielen do konca roka. Inac ten zakon je dobra vec, konecne klepnu po prstoch pofidernym zariadeniam, ktore nik nekontroluje
@mateson Juj,prosim ta,nezacinaj tu otvarat toto,ze ktora matka si da dieta do jasli,ked je doma.Toto je diskusia o technickej realizacii zakona v praxi,nie o vyvolani hadánia sa medzi ,kravcimi, matkami a ,supermatkami,. Len tolko:,nesudim,pokial som nechodila v niekoho cizmach,.
Podstata problému tohto zákona je ale úplne inde. A to, že aj dieťa pracujúcej matky bude musieť migrovať ako handra po viacerých zariadeniach. Nerozumiem, ako je možné, že sa matky proti tomuto od začiatku nahlas neozývajú vo väčšom počte. Dieťa, ktoré dám do jaslí v dvoch rokoch musím podľa nového zákona v troch rokoch povinne presunúť inam, hoci som s pôvodným zariadením spokojná ja a hlavne moje dieťa. A keď sa mi narodí v "nesprávnom" mesiaci, tak vystrieda nie dve, ale aj tri zariadenia. Moje dieťa si v dvoch rokoch krásne zvyklo na škôlku a neviem, prečo by som mu mala v troch rokoch spôsobovať zbytočný stres zo zmeny len kvôli byrokracii.
@mateson
napr. na to, ze ked potrebuje ist mamka na nejake vysetrenia, ci vybavovacky, tak raz za cas da dieta na par hodin do jasliciek. Alebo si len potrebuje odpocinut, ist na plavaren, tak raz za 2 tyzdne da dieta na 3-4 hodky do jasliciek, kedze vela jasliciek aj na "hodinovej starostlivosti" pracuje a nie kazda maminka ma doma babku, mamku, ktora sa postara.
uz som pocula ze schvalili nakoniec riadnu kravinu. som za, aby sa sukromne zariadenia nejako kontrolovali, lebo to bol fakt bordel a hocikto si mohol otvorit skolku hoci aj v mastali, ale taky bazmek co z toho nakoniec vysiel nepomoze nikomu
@tehula2016 po 3 roky sú jasle ja v nich pracujem do škôlky statnej môže ísť dieťa od 3 rokov sú aj výnimky že zoberú skôr ale záleží od stavu deti...
@evittam no vymýšľajú novy zákon lebo vsetky zariadenia sú preplnene ja v pracujem v jasliach do 3 rokov a tam je to zatiaľ jedno sme súkromný ...ale môj syn je od septembra v statnej škôlke a tam sa mi hneď vyhrážali že ak sa nezamestnam tak ho vylúčia alebo že tam môže byt len 4 hodiny...
Baby mate nejaky odkaz /link na presne znenie toho zakona?uz je to schvalene?
@klaudia90210 nieje. uz som to tu pisala 🙂
@basena001 presne 👍
@ada510 cize vsetky sukromne skolky su od 3 rokov?nikde mi do sukromnej skolky nevezmu 2,5 rocne dieta?pytam sa kvoli tomu,ze ja mam marcove dieta a planujem ho dat do statnej skolky od sept.,cize bude mat 2,5 a keby mi ho nevzali,tak uvazujem o sukromnej,ale ked tu bude "jaslickovy zakon" tak jasle nie,kedze budem nadalej na RD..tak preto ma zaujima sukromna SKOLKA,ci mi vezme dieta pod 3 roky..
@tehula2016 moj je marcovy, ale zjavne o rok skor (2014)... ..a ja si niesom ista, ci mi ho v septembri do skolky zoberu - a to bude mat 3,5.... ..a to chodi uz rok do sukromky...
@evittam No, akurát, že toto sa bude týkať už aj súkromných, takže aj keď si platíš sama (lebo však do štátnej sa fakt nedá dostať normálne), tak aj tak ťa prinútia migrovať. Napríklad my normálne platíme od 2 rokov súkromnú, je super, dieťa spokojne, my spokojní, po novom by som ju musela v 3 rokoch zobrať a šup do iného zariadenia a úradníkom je evidentne jedno, že to tomu dieťaťu neprospeje. Ja som tiež za to, aby sa regulovali zariadenia, lebo niektoré sú naozaj pochybné, ale toto je už o niečom úplne inom.

@m.i.r.i toto je fakt, že doteraz to nikoho nezaujímalo.... 🙂 naštastie sme od 1.9. nastúpili do škôlky, mám novembrové dieťa. Viem, že v niektorých škôlkach berú deti aj od nasledujúceho roka. všetko je to o dohode. Samozrejme, za držanie miesta rodič platí akoby dieťa chodilo od septembra. Len škôlok je žalostne málo....všetko záleží od regionu v ktorom kto býva.