Jasličkový zákon
Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.
@katuska19 teraz si to budú musieť zariadenia zosúladiť. Tie ktoré sa chcú starať o deti do 3 rokov, budú spadať pod zákon ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny a nebudú sa môcť starať o deti staršie ako 3 roky, a naopak zariadenia, kde sa starajú o deti od 2 rokov a viac, to sú škôlky a tie spadajú už pod ministerstvo školstva, teda pod ich zákony a predpisy. Je v tom rozdiel, lebo škôlky už patria do predškolskej výchovy. Škôlky majú aj prísnejšie pravidlá na kvalifikáciu atd. Jasle budú ako sociálna služba. Všetky opatrovatelské centrá a podobne sa budú musieť preorientovať len na deti do 3 rokov, staršie deti nebudú môcť opatrovať. T.j. Ak dáš dieťa do jaslí, v 3 rokoch musí znovu ako degeš hladat iné zariadenie zvané škôlka, samozrejme súkromné, lebo o štátnych tu asi môžeme snívať matky s detmi od septembra do decembra.
@charlie1980 presne toto sa aj mna týka. Cena v škôlkach je vyššia, než v jasliach. A kto mi preplatí ten rozdiel? Ešte si to aj sama budem cvakať celé. Nehovoriac, že moje dieťa je už zvyknuté na kolektív a na preklenutie 8 mesiacov je to priam buzerácia zo strany štátu.
Ahojte dievčatá! Bol mi odporučené tento web, že tu máte debatu k téme jaslickovy zákon a celkom k veci, čo som rada, lebo nechcem aby sa už sisrila hystéria ;)
Tu je Lucia Gomez a chcem Vás ukľudniť a povedat, že som rada, že povedomie je a že sme toho toľko vybojovali aj ked ti darmožráči si to aj tak uzákonili...
Nie je to až take beznádejne...
Zakon síce bude platiť od 1.3.2017 ale pre existujuce zariadenia až od 1.1.2018 a bezbariérovosť až od 1.1.2019 a bude platiť aj pre súkromné zariadenia.
Taktiež ministerstvo už pracuje na novele (lebo si uvedomujú konečne aká blbost to je) a tu by mali dať vonku za 6 mesiacov takze dovtedy, kým na nadobudne účinnosť tato novela pre existujúcej zariadenia.
Vy teraz môžete urobiť to, že ak máte dieťa v nejakom zariadení, tak si podpíšte zmluvu na dobu neurčitú, lebo pokial platí zmluva podpísaná pred 1.3.2017, nevzťahuje sa na nu zákon....
Ak aj máte menšie dieťatko a viete už do akého zariadenia by ste ho dali napríklad od Septembra, kľudne podpíšte zmluvu už tetaz ;)
Taktiež prosím odporúčate všetky vaše zariadenia na mna a na našu Alianciu Sukromnych Škôlok a jaslí. Mame skupinu na FB a komunikujeme spolu a pomáhame si ;)
Počula som, že nejaké zariadenia sa rozhodli zatvárať a to by som nerada...
Nie som veľmi ubehla v chatovani na modrom kliniku, ale budem sa snažiť si ti tu kukať jedným očkom a odpovedát, ak sa mi bude dať 🙂
A ešte my sme za to, aby bola zmena a privitali by sme konečne jasne regule, aké mien takéto na hlavu postavené, likvidačne a diskriminačne!
Sme v spolupráci s rôznymi odborníkmi a tu napríklad aj autor štátneho vzdelávacieho programu ISCED 0 pán profesor Branislav Pupala píše o zákone toto:
@deltaa do statnej skolky? Myslite jasle nie? Ja som na RD a starsia je v skolke cely den
@lusisia veľká vďaka za informácie z prvej ruky.uz vieme,na koho sa obrátiť v prípade individuálnych špecifických otázok.A hneď jednu mám.Budu môcť existovať súkromné zariadenia od 6.mesiacov do 6.rokov?Alebo,ako sa už naznačilo vyssie,budú sa musieť rozhodnúť,a síce:buď do 3,alebo 6 rokov?
Vidite, same mate chaos v tom, ci vase dieta navstevuje jasle, alebo skolku a to konecne vyriesi tento zakon, je vela zariadeni, ktore su jaslami aj skolkami zaroven a nikto si neuvedomuje, ze ich nik nekontroluje, deti starsie ako 3 roky by uz mali ist podla ministerstva skolstva, ale vdaka sukromnikov, ktori nemali jasne pravidla, tu vyrastli pofiderne zariadenia bez kvalifikovanych pracovnikov bez dozoru. Mozno keby sa rodicia viac zaujimali, kam davaju svoje deti, tento zakon nemusel byt.
@moni244 Ja viem, ze moje dieta chodi do Materskej skolky. Su tam deti od 3 rokov....Jasle su pre mladsie deti, ktore mozu mat este aj plienku, nemusia sa same vediet najest atd... Len ci to chapu aj ostatne, ktore tu pisu, ze do skolky mozu chodit len deti zamestnanej matky, co je blbost....A v tom pripade ten zakon chapem. Preco by som davala take male dieta do jasiel, ked som doma
@katarinka289 nie, nechapu tomu, len vida nejaky zakon, nepochopia ho a robia halo
@katarinka289 No napriklad preto, pretoze 1.niektore matky nemusia mat nablizku rodinu, kto by deti postrazil, Ked matka chodi trebars na pohovory. A pretoze my nie sme romska mensina, Tak mame pracujucich starych rodicov a manzelov. Ci ty budes chodit na pohovor s minimalne 2 malymi detmi....?
2.niektore matky maju rizikove tehotenstva. Ked lezi mesiace doma, v nemocnici, kto bude s 2 rocnym, Ked vsetci normalni chodia do roboty....?
3. su deti, ktorym zle vychadzaju roky, a teda do akeho zariadenia ma ist, Ak nemaju inu moznost, aby matka mohla nastupit do roboty napriklad....?
4.su deti, ktorym je kolektiv vyslovene doporuceny, No matka ma moznost zamestnat sa az o pol roka, co potom....?
5.su matky, ktore dlhodobo Lezia v nemocnici s chorym mladsim surodencom....kam dam starsie dieta, Ked kazdy normalny pracuje....?
Atd, atd...Takze dovodov moze byt niekolko, samozrejme, najlepsie ak ich niekto nema.
@moni244 tak moje dieťa chodí do súkromného detského centra pre deti od 6mesiacov do 6 rokov.Cielene som vyberala heterogennu skupinu deti.Je tam 15deti a tri vystudovane pedagogický,ktoré edukáciu prispôsobujú veku a individuálnym schopnostiam deti,t.j.v čase edukáciu sú deti v skupinkách,kde sa vzdelávajú svojim možnostiam.ano,deti do troch rokov sú vzdelavatelne!!!!
@charlie1980 vidis a toto vyriesi zakon, budu zariadenia do 3 rokoch, ktore budu jaslami a potom skolky, tie budu od 2 rokov a kedze skolky spadaju pod ministerstvo, ich sa ten zakon netyka a mozu chodit aj deti nepracujucich rodicov. To je cele, konecne sa tie sukromne zaradia tam, kam maju
@moni244 No Ale to by museli v prvom rade rozsirit taketo zariadenia, pretoze vsetci vieme, ze su uprednostnovane deti pracujucich matiek. Co je samozrejme v poriadku, len Aj ta nepracujuca neznamena, ze si doma duru skrabe.
@charlie1980 Ked ide matka na pohovor, otec si moze zobrat den volna. Pochybujem, ze niekto chodi na pophovor kazdy den v mesiaci. A ked je s druhym surodencom v nemocnici, otec moze ist na OCR.... Sorry no to su len vyhovorky. V mojom okoli nepoznam nikoho, kto by mal dieta v jasliach (kedze u nas nie su) a vsetci to dokazu sklbit.Treba chciet
@katarinka289 Aha, Takze otca budu o mesiac s otvorenou narucou vitat v zamestnani, Ked dieta bude nadalej permanentne chore....Ale to su vsetko iba priklady. Ty si v zavere napisala, ze nechapes....Ani mna sa to nastastie netyka, Ale zabudli na kopec ludi, ktorych sa to tykat moze. Napr. postihnute dieta....treba sa na to pozriet zo vsetkych Stran, nielen z vlastneho pohladu a situacie. Pretoze u kazdeho je to inak.
@basena001 Presne tak, aj tak male deti (t.j. v jaslickarskom veku) su vzdelavatelne. Samozrejme zavisi aj na samotnom dietati ako jedincovi.
Nasa najmladsia si vyslovene vyzaduje kolektiv. A nie surodencov, ktori su tak ci tak cely den v skole, nie susedovie 3 mesacne mrna, ktore je pre copanu "baba" a ide mu pchat len cumel a stale ho hladkat.
Ako @charlie1980 napisala, je vela pricin, preco da matka dieta do jasiel. Ci uz z dovodu prace, choroby a pod. alebo aj preto, ze uz aj to rocne ci dvojrocne dieta je vyvijovo popredu a jednoducho mu ta matka doma sama nemoze dat to, co v dobrych jasliach/skolke.
My sice zijeme v zahranici a sme velmi specialny pripad, kde v okoli nie su takmer ziadne deti, pieskoviska, ihriska, "kulturne vyzitie pre najmensich", to tu jednoducho neexistuje. Deti do skolkarskeho a poniektore aj do skolskeho veku trcia viac menej len doma. V lete 50 stupnov v tieni, takze von sa neda ist az po zotmeni. Doma by si musela mat cele hrackarstvo, early learn center aby si tak male dieta zabavila.
Ako pisem vyssie, su deti, ktore sa dokazu prehrat hodiny s jednou kockou ale su aj deti, ktore stale nieco musia tvorit a objavovat a doma toho maju uz preluskane vsetko. Taktiez nemam pedagogicke vzedlanie (aj ked som matka), niekedy uz som v koncoch, co vymysliet.
Chalani boli uplne priemerni, nebol problem aj hodiny nieco vystrihovat a dokonca aj tyzden to iste.
Copana ma teraz 18 mesiacov, od 14tich je v Montessori Preschool pre deti od 1-6 rokov na doobedie. Samozrejme su rozdelene do skupin podla veku a taktiez aj v ramci tej skupiny s detmi pracuju a pozoruju ich a ak sa nejake prejavi intelektualne na vyssej urovni, tak ide so starsimi. Nasu preradili po dvoch mesiacoch k trojrocnym, lebo aktivity pre 1-2rocne jej bolo malo. A to si myslim, je ze uplne normalna, nijaky genius. Len je jednoducho velmi zvedava, zaujima ju vsetko, rychlo sa uci, odkuka si. Komicke je len, ze na vsetkych fotkach zo skolky tu deti v jej skupine o hlavu-dve vyssie a potom mi rodicia vravia, ze aka je malicka na svoj vek. Ked sa ale dozvedeli aka je stara, tak uplny uzas v ociach.
Toto moze byt ale aj docasny stav. Mozno ze sa v troch rokoch zastavi a bude napredovat ako uplne priemerne trojrocne dieta.
A ja som tiez doma, nepracujem akorat ze to tu mame vsetko daleko, rozvaza rano muz, ja vyzdvihujem a z toho doobedia mam na domacnost a trosku pre seba a vymyslanie aktivit na vikendy tak akurat 2-3 hodiny.
Ja toto "vycinanie" na SK fakt nepochopim. KEd uz chceli nieco tke zaviest, tak dobre, nech si robia so statnymi skolkami co chcu, ale sukromne nech nechaju na pokoji.
Samozrejme je v Europe uplne ina situacia v akej zijeme my, ihriska, kurzy aj pre tych najmensich, plavarne, detske vystavy a muzea ale aj tak si myslim, ze to co da takemuto dietatu kolektiv bez mamy, otca, surodencov, je nieco ine, ako ist s mamou sa niekde vybesniet. Na toto vsetko mame poobedia, vikendy, prazdniny a vlastne more casuuuuuu.
Takze fakt je vela dovodov, preco da nepracujuca matka dieta do jasiel popr. skolky skor ako od troch rokov. A ked je to este sukromna, kde si dotuje vsetko z vlastneho vrecka, stat tam neda nic, tak co sa ma kto rozculovat a do toho zasahovat.
V statnych skolkach/jasliach nepoviem, tie dotuje aj stat, tam by som fakt uprednostnila pracujuce matky. O tom debatovat ani nemusime.
@yanni vidis, sama pises, ze nemas pedagogicke vzdelanie a nedas dietatu to, co skolka/jasle, ale prave vela sukromnych skolok, jasli, ten pedagogicky personal nemal, zakladali sa tie zariadenia len tak, bez dohladu hygieny, skolstva a taketo zariadenia maju na starosti deti, co konecne poriesili a zmenili.
@moni244 tak ano, neviem ako na SK, asi mas pravdu v tom "hala-bala". Ale dobre, teraz to poriesili ale poriesili to tak, ze ani len tie sukromne skolky/jasle nemozu zobrat deti nepracujucich rodicov. Ako totu uz niekto spomenul, nie vsetky nepracujuce matky su skutocne "nepracujuce". Na SK to tak mozno este nie je velmi rozsirene, ale napr. v zapadnom svete sa casto taketo zeny angazuju v dobrovolne v skole, skolke, su v rade, v cirkvi, politike atd.
Myslis, ze ja ako (zatial) nepracujuca sa doma vyvalujem?
@moni244 Ale s tomto ja suhlasim. Mohli si to po tejto stranke zobrat pod dohlad, Aj mali a museli, pretoze z mojho hladiska je tiez xy veci, ktore by som nasemu zariadeniu vytkla. Ale nie je pre mna v poriadku, ze to nedoriesili, ze si myslia, ze deti strcime do jasiel a valame sa na Karibiku. Podla vsetkeho zabezpecili Aj plynuly prechod, staci Ak sa podpisu zmluvy na dobu neurcitu, Ale potom nech do doby 01.01.2019 je tolko zariadeni, aby sa nebral ohlad na pracujuce a nepracujuce matky. Pretoze Aj tie nepracujuce maju isto nejaky dovod, Preco tam tie deti su.
A inak....pochodila som kus sveta, doma trcim len odvtedy, Ako Mam deti. Momentalne som sa uz 2 mesiace nepohla pomaly z domu, Okrem lekara a potravin. Este anilen rodicovsky na druheho som nestihla vybavit. A Uz ma 2 mesiace. Starsi vecne chory. Esteze mam svokru, ktora ho moze zobrat.
@yanni ale tu ide o deti do 3 rokov, ktore su v jasliach, to, ze su zariadenia, ktore ponukaju opateru do 4 rokov je presne ten bordel, co tu nema byt, ak 2 rocne dieta chce matka umiestnit a nepracuje, tak nech vyberie sukromnu skolku, nie jasle, ide tu len a len o to, aby deti do 3 rokov, hlavne tie malicke, mohli ist do jasiel a nebralo im miesto deti rodicov co nepracuju, o nic ine tu nejde
@moni244 A deti, co im zle vychadzaju roky, ktore nevzali do statnej skolky, matka je doma s mladsim, alebo Aj Ked nie je....Preco ma byt dietatu odoprety kolektiv, len preto, ze mu zle vychadzaju roky....? Za predpokladu, ze ziadne ine zariadenie neexistuje, iba tie Jasle do 3.r povedzme....
@charlie1980 lenze neexistuju len jasle, su aj sukromne skolky, ak by aj existovali jasle do 3 rokov, tak dieta, co dovrsi 3 roky v priebehu roka a nema miesto v statnej, nemoze logicky nastupit do jasli, nie?
@lusisia Dobry den Lucia, prosim, ako sa to mysli so zmluvami uzatvorenymi do 1.3.2017 podla Vasich informacii? Priklad: ak podpisem 10.2. 2017 zmluvu so zariadenim, ktore teraz zabezpecuje starostlivost pre deti od 2 do 6 rokov a moje dieta ma 6 mesiacov a malo by nastupit az o 1,5 roka, teda v case, ked zariadenie bude moct prijimat len deti od 3 do 6 rokov, bude moct moje vtedy 2 rocne dieta prijat? A ciste hypoteticky, ak podpisem zmluvu teraz a moje dieta este nielen, ze nema 6 mesiacov, ale este nie je ani zhlukom buniek 😉? Bola som skor v tom, ze sa tym myslia len zmluvy, ktore su nielen platne, ale aj ucinne do 1.3.2017, aj ked si myslim, ze by sa to malo vztahovat na nastup dietata a nie podpis zmluvy (priznavam, ze text zakona som citala uz davnejsie).
nie je pravda, že štát do toho nič, prispieva totiž na príspevok na starostlivosť, celý je vo výške 280 Eur, štát dáva okolo 70 Eur a Eurofondy zvyšok, takže áno, môže regulovať aj súkromné zariadenia
@moni244 Lenze su tam Aj deti od 2,5r povedzme, ktorym zle vychadzaju roky, cize Uz nastupili. A sukromna skolka v okoli nie je. Tak co s dietatom povedzme od novembra (Ked dovrsi 3 roky) do septembra buduceho roka....? A ty poznas statnu skolku, ktora by zobrala dieta v novembri...? Cize, jedine riesenie je si taketo dieta ponechat v jasliach do septembra. A kedze su to jasle sukromne, Tak im to doteraz nikto neurcoval. Zas nieco nedomysleli. Preto pisem....vsetko Toto je v poriadku, Pokial zabezpecia dostatok zariadeni.
@charlie1980 ano poznam, moja tak isla a to mala mat 3 az v januari
@moni244 Tak to si mala stastie. Pretoze niektore deti v tom veku nie su este Ani odplienkovane, nevedia sa plnohodnotne najest a niekde sa s takymito detmi piplat nebudu. Kopec veci, nedomyslenych, neregulovanych, co sa zariadeni tyka.

@lienka19881
platnost zakona je den kedy bol schvaleny
ucinnost zakona je odkedy sa ma dodrziavat a v tomto pripade je to 1.3.2017
bezbarierovost je posunuta na r 2018 ci 2019 ale budu tam nejake prechodne opatrenia urcite nemozu deti zrazu vyhodit zo skolok a jasli.