Jasličkový zákon
Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.
@akronop Najlepsie je, ze ja som ho nepoberala, dokonca nepoberam Ani RP na to dieta, bolo doma do. presne 3 rokov, do statnej ho nevzali kvoli tomu, ze je oktobrovy, sukromnu skolku v okoli nemame, psychologicka starsiemu skolku resp. kolektiv doporucuje, Ale ja ho nemozem nechat v sukromnych jasliach, kde na moje vlastne naklady ostane do septembra bud. roka. Hovada!
@moni244 a na zaklade coho si dospela k takému deleniu?Pokiaľ viem,štátne škôlky sú od 3 rokov,vynimocne,ak je miesto (čo zväčša vo väčších mestách nie je),vezmú 2,5rocne dieťa.Ja osobne nemám nič proti kontrole takýchto súkromných škôlok/zariadení,ale som toho názoru,že rodič a dieťa (áno,aj dieťa vie dať najavo,či je niekde spokojne),ma mať právo vyberat si,aké zariadenie chce navštevovať.A ak mi raz vyhovuje širší vekový rozptyl,tak som rada,že k dispozícii také zariadenie mám.Mimochodom,som pedagóg a psycholog. A už vonkoncom odmietam posudzovať druhé matky,ktoré dajú svoje dieťa do starostlivosti takého či onakeho zariadenia,nech už majú dôvody akékoľvek;hoc aj pre mňa zvláštne a nepochopiteľné.Ale každá vie,prečo tak robí a znáša dôsledky.Ano,žiaľ niekedy aj dôsledku zlého rozhodnutia.Ale to nič nemení na tom,aby štát diktoval,ktoré deti môžu a ktoré nie,ktoré zariadenia len do toľko a ktoré od toľko rokov.Samozrejme,regulácia a kontrola sa žiada,pokiaľ ide o hygienu,kvalifikovanost personálu,či počtu detí na jednu osobu.A podľa mňa,by mal určiť aj edukativny rámec,pretože,opakujem,aj dieťa do troch rokov je vzdelavatelne!
@moni244 Napr. u nás nie je ani jedna súkromná školka, ani od 2 rokov ani od 3 rokov. Sú tu len štátne školky, samozrejme preplnené. Človek je rád, ked mu zoberú dieťa do školky od 3 rokov, problémy sú s oktobrovými, novembrovými deťmi. Matka od 3 rokov nedostane ani korunu a má trčať s dieťaťom doma další rok, nikoho to samozrejme netrápi. Jasle sú tu takisto len štátne, súkromné tu nie su. Takže ak mi moje oktobrové dieťa v 3 rokoch nezoberú do štátnej školky, nemám žiadnu inú možnosť, len ostať doma bez penazí alebo hladať opatrovateľku. Tiež nedoriešené.
Mna by strasne zaujimalo co by som mala robit ked: syn mal 16m, ked nastupil do suk. jasiel. 3r mal v maji. Do skolky ho nevzali. Po debate s lekarkou sme sa rozhodli, ze nebudeme menit za suk. skolku( to je tiez uz vyssia palka) nakolko mal byt prijaty vo februari. Nechceli sme ho stresovat a za 6m 3x menit zariadenie. Pevne verim, ze tento zakon o nicom neprejde. Je to chore.
@akronop príspevok na starostlivosť o dieťa dostávajú aj bez tohto pripečeného zákona len pracujúce matky. Takže tento zákon nerieši nič, len komplikuje.
Ako písala jedna mamička... a čo ak je mestečko, kde sú preplnené štátne škôlky a prípadne by tam boli súkromné jasle a dieťa od 3 rokov nevezmú do štátnej škôlky? Akože má dať potom výpoved ked do štátnej nepríjmu?
@lusisia prosim Vas, ja by som sa rada este opytala na tie miniskolky - nie su to ani jasle, ani skolky, je to sukromne, neraz len dobrovolnici, cize nie odborni pedagogovia, hoc aj take s pedagogmi sa najdu a vedia s detmi robit uzasne veci, vlastna skusenost. deti tam chodia na par hodin, zvycajne 2-3 a len 1-2x tyzdenne, je to vlastne taky nacvik byt bez mamy, v kolektive, s inou autoritou, priprava na skolku. zaroven sluzba mamine ked si potrebuje zajst na urad, k lekarovi. ale rozsahovo, casovo to nenaplna jasle ani skolku. aj pre tieto zariadenia (materske centra) bol pre tuto aktivitu zakon likvidacny, nepovoloval tuto formu. ako to dopadlo s nimi a ake su moznosti pre nich. lezia mi na srdci, lebo ich povazujem za super vec.
Pochopila som správne, že sa to týka len súkromných zariadení do troch rokov? Existujú súkromné škôlky od dvoch rokov kam môžem dať dieťa? Aj keď treba nepracujem, alebo má viac ako tri roky, alebo z jaslí môže ísť len do štátnej škôlky? Nejako sa v tom už strácam. Dcéra bude mať v lete tri roky, chcem ju dať do škôlky, ak mi ju nezoberú tak neriešim, zostane so mnou doma, kedže mám ešte mladšieho syna. Ale syn je narodený v marci, ak budem chcieť ísť do práce a nezoberú mi ho od marca do štátnej škôlky, je nejaké zariadenie kam ho môžem dať?
@terka1607 Nový zákon po novom určuje o aké deti sa môžu starať jasle. Či už štátne alebo súkromné, t.j. o deti pracujúcich matiek, do veku 3 rokov. Detičky môžu v jasliach zostať do konca kalendárneho roku, v ktorom dosiahli 3 roky.
Ak budeš chcieť umiestniť do škôlky 3 ročného syna, tak už jedine do štátnej škôlky alebo do súkromnej škôlky. Názov škôlka už nebude môcť mať hocikto. Iba zariadenie, ktoré bude splnať kvalifikáciu na to a bude spadať pod Ministerstvo školstva. Štát nebude riešiť, že si dala dieťa do škôlky, stará sa len do jaslí. Tam nebudú môcť dať deti nepracujúce matky, ani keby si to chceli zaplatiť zo svojho.
@terka1607 Samozrejme súkromné školky existujú, ale nie sú všade, v niektorých menších mestách jednoducho nie sú preto, lebo si ich ľudia nemožu dovoliť platiť, takže sa im to neoplatí ani otvoriť. U nás tiež nie je ani jedna súkromná školka.
@akronop Mám pocit, že tento štát je celý akosi naruby. Ani divá svina sa v tom už nevyzná. 😖
@janickacrazy Ďakujem za odpoveď, práve ani u nás nie sú súkromné škôlky, preto sa pýtam či to vôbec je, ale teda už v tom mám jasno 🙂
@charlie1980 bezne beru do skolky neodplienkovane, aj tkae co sa nevie samostatne najest alebo ma iny problem.. a ak maju miesto vezmu dieta aj pocas roka... ide len o pristup danej institucie. nie je to vobec rarita
@simca06022011 Do akej....? Nebodaj mas na mysli statnu skolku ....? Lebo to mi je potom novinka, ze je to v statnych bezne - plienkovane deti. Coz tiez nebol moj pripad, ale mozno sa najdu aj take.
@moni244 to ako myslis, ze sa zakladali zariadenia hala bala bez dohladu hygieny? Ved aj tieto sukromne zariadenia su nahalsene ako podnikanie, su schvalene hygienou a ostatnymi organmi. Jasle su aj s profesionalnymi ludmi ale aj s takymi co si myslia ze to vedia robit, to uz je na rodicoch aby vybrali to prave... bola som v takych kde to bolo o nicom, striedalo sa kopec personalu, vacsinou zdravotnici a des a hroza a aj takom kde boli deti s dvomi ucitelkami stale tymi istymi a parada.
Regulovanie je podla mna dostatocne, a tie "zariadenia" ze kamoska v panelaku vezme domov 4 deti dalsim a urobi si sukromne jasle bez podnikania budu aj tak fungovat nadalej :D Skor statne jasle / skolky sa sem tam mozu hambit jednak za spravanie sa k detom, aj za hospodarenie atd. Ale tie samozrejme tento zakon nijak neposkodi.
@charlie1980 ano v statnych, momentalne sme v druhej v ramci dvoch miest a v kazdej boli deti plienkovane... dokonca brali deti od 2,5 roka do 1. triedy (skolkarskej) a museli si tam zriadit nieco ako prebalovaci pult lebo ich bolo velmi vela. O piti a jedeni ani nehovorim, boli v jednej aj deti co chceli pit iba s flase. Na toto poviem len jedno: Skolka chce pomoct, personal si to odskace, ale deti skor ci neskor oducia, ale za tento stav mozu rodicia, co svoje dieta nechcu obtazovat "samoobsluznymi" aktivitami ;) A taktiez su deticky aj starsie ktorym sa nehody stavaju, to maju byt do 6 rokov doma? 🙂 no asi nie 🙂
@simca06022011 Nehoda je nieco ine. No u nas teda plienkovane deti neberu ako standard ale ako pracu naviac.
@charlie1980 no ved je to o personale, u nas naplnili pol triedy iba plienkacmi a flaskami.. bolo to inak divne, mala bola z tych urevanych deti uplne hotova.... :D V tejto skolke sa pytali na rodicovskom rodicia a povedali ze nevadi, oni ich rychlo oducia a aj ich.. bleskurychlo, proste im nedali plienky, nedali flase a dieta bolo raz dva oducene :D liecba sokom :D
@terka1607 záleží kde je to u vás. Musíš sa spýtať danej škôlky, či spadajú pod ministerstvo školstva, alebo sú to len jasle, oni by mali poznať odpoved. V Bratislave samozrejme sú aj súkromné jasle a aj súkromné škôlky. Donedávna to bolo obchádzané tým, že živnostníci a firmy sa registrovali ako opatrovatelské centrá, dnes sa musia zaregistrovať na Ministerstve práce soc. vecí a rodiny.
@simca06022011 Určite je to skor výminka ako pravidlo, ja mám 3 deti, sestra 4 a chodili do roznych školok a teda nikde nebrali plienkované deti. Moj prostredný mal tiež problém sa odplienkovať, zobrali ho len na 4 hodiny ako 2,5ročného na skúšku, po schvlálení riaditeľkou, s ktorou som mala dlhú debatu, videla, že sa snažím robiť čo možem, ale jednoducho nebol pripravený. Učiteľka bola ochotná ho aj prebaliť, ale on nechcel. Pár mesiacov takto fungoval, vobec neplakal, časom sa naučil na wcko, ale iné plienkované deti tam neboli a mojho fakt zobrali len preto, že vtedy mali dosť miesta, inak by nebola šanca.
@akronop Poukazovala som skor na deti, ktorym zle vychadzaju roky, pretoze dat s nejakym stastim dieta v 2,5r do statnej skolky a este aby bolo aj odplienkovane, tak to moze byt problem. Pretoze pol roka v tomto veku je obrovsky pokrok u niektorych deti.
@akronop Ano, presne tak som to myslela. Sukromne jasle bola pre nas alternativa, ako mat dieta v kolektive do septembra. Lenze teraz ich musi opustit. Boli tam este 2 taketo deti, narodene v okt/dec. Este u nas je to akotak zanedbatelne, pretoze sa vieme zariadit dalej, som doma s mladsim, mam vybornu svokru, Ale co ti, co sa s takymito detmi zariadit nevedia....?