icon

Je kravské mlieko zdravé?

latarina
27. okt 2017

Ahojte. Kojim uz 13mes. A samizda ze v noci sa my casto budi a chce cicku. Poradte my ci kravske mlieko je zdrave.

Strana
z3
spinoza
3. jan 2018

Prepacte, ale mne sa vždy zdvihne tlak, keď počujem od lekárov, že materské mlieko nemá po určitom čase vitamíny, mohli by sa už trocha dovzdelavat a rada, aby ste nahradili materské mlieko kravskym? To ma aký význam, vaše mlieko je presne určené pre vaše dieťa a kravské pre konkretne teliatko, len ľudia si myslia, že by ho mali piť oni, máte pre dcéru najlepšie mlieko- to vaše, nechápem v čom je lepšie kravské? Má viac vitamínov ako materské? To ťažko

spinoza
3. jan 2018

A who odporúča materské mlieko v rozvinutých krajinách do veku 2 r. a potom pokračovanie pokým to bude vyhovovať. V rozvojových krajinách až do veku 6r. lebo tak majú deti aspoň akú takú sancu na prežitie, to že sa často koji môže byť zapríčinené rôznymi dôvodmi, nemusí to súvisieť s nedostatkom mlieka, ak ste z kojenia už unavená, tak s väčším dieťaťom sa už dá pekne dohodnúť a možno je to len prechodné obdobie a bude lepšie, treba zabezpečiť pestrú stravu, podľa mňa stojí za to vydržať aj ťažšie obdobia

chrissie_kf
3. jan 2018

@spinoza maloktory lekar povie presne doslovne, ze materske mlieko nema vitaminy. Skor ide o to aby dieta po roku malo pestru stravu a matka nemusi nasilu kojit ak ma dovody , pre ktore kojit nechce. Odporucania who su to ano, ale su to odporucaniaa nie zakony, ktore kojaca zena musi silou mocou dodrzat. A ak sa niekto opyta ci moze dat potom kravske mlieko tak ano moze. Rovnako ako moze dat umele a rovnako nemusi dat ziadne. Su to alternativy. A ked chce niekto kojit dlhsie tak nech koji ak to matke vyhovuje.

latarina
autor
8. jan 2018

@lavieenrose a kolko ste ju kojili mes??

latarina
autor
8. jan 2018

@spinoza ahoj. Ja si tiez myslim ze ma materske vitaminy. Uvidim este dokedy ho budem kojit. Ked ho odstavim v zime tak my moze ochoriet. Nas my ine mlieko nechce pit z flasky. Caj ma rad. Ale ked dam do flasky mlieko tak vypluva.

lavieenrose
8. jan 2018

@latarina rok a jeden mesiac mala..

michaella94
8. jan 2018

Boze zeny....precitala som prve komentare a mam dost...mm nahradit kravskym?? Ved mm je to najlepsie co moze svojmu dietatu dat....po roku kojenia sa mm zmeni na vodu....stale to je mlieko.... Kojenie ma velky vplyv na psychiku dietata...samozrejme pozitivny....moj syn ma 1,5 roka a stale je kojeny...a v noci je hore aj kazdych 20minut aby sa nakojil....kojene deti to robia lebo chcu citit kontakt s matkou....zeny si o kojeni nieco nastudujte a potom davajte rady....
@latarina je krasne ze sa stale kojite a vedz ze tym davas svojmu dietatku to najlepsie co mozes...uzivaj si tieto chvile lebo deticky rychlo vyrastu potom nam to este bude chybat 😊

michaella94
8. jan 2018

Po 1. roku života je dojčenie nesmierne dôležité, a to tak pre zdravie dieťatka ako aj mamičky. Okrem toho práve v tomto období vystupujú do popredia mnohé podstatné psychologické aspekty dojčenia. V prvom rade je dôležité pochopiť, že bábätká sa na prsníku nedojčia len preto, že sú hladné, či smädné. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť.Častým dôvodom pre dojčenie dieťatka je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia. Dojčenie má teda množstvo funkcií nielen výživovú. A jednoročné dieťa sa v tomto nijako nelíši od 10-mesačného dieťaťa či 6-mesačného dieťaťa. A ak sa líši, tak možno tým, že tieto funkcie dojčenia netýkajúce sa výlučne príjmu mlieka vystupujú do popredia. Toto si neuvedomujú mnohí ľudia, ktorí považujú dojčenie sa ekvivalent jedenia. To, že je dieťa po 1. roku života dojčené na požiadanie, je správne. V spoločnosti nepanuje veľké porozumenie toho, čo dojčenie pre dieťa znamená. Dieťa, ktoré sa dojčí, pretože spadlo, pretože je nešťastné, nespokojné, potrebuje vyriešiť nejaký problém, ktorý ešte nie je schopné v tomto veku riešiť inak, robí to najlepšie, čo môže. V takýchto situáciách totiž nevyužíva prsník ako zdroj potravy, ale naopak obracia sa so svojím problémom na svoju mamičku a fyzickým spôsobom napĺňa svoje potreby, ktoré ešte nedokáže verbalizovať či intelektuálne riešiť, a učí sa, že vzťahy, a nie veci, riešia problémy.Toto je jedna z funkcií dojčenia, ktorú deti a matky využívali odnepamäti. V dnešnej dobe paradoxne chceme, aby deti boli "samostatné" príliš skoro. Na koho iného sa majú v čase ťažkostí obracať, keď nie na matku?

chrissie_kf
8. jan 2018

@michaella94 to je sice pravda co pises , ale fakt je ze nie kazdej matke vyhovuje dojcit kazdy h 20 minut dieta v noci po roku, nie kazda moze a chce. A taka mama by nemala mat pocit ze o nieco obera svoje dieta, pretoze to tak nie je.
Nikto netvrdi ze kravske alebo umele je lepsie ako materske mliecko. Otazka bola ci v pripade ze chce niekto odstavit dieta a to dieta po roku si pyta mlieko , ci moze dat kravske. No moze. Nikde som v prispevkoch nevidela zeby niwkto tvrdil ze kravske je lepsie alebo zdravsie.. ale treba akceptovat ak sa mama rozohdne odstavit dieta a nechce dojcit do predskolskeho veku a treba aj taketo rozhodnutie podporit.

kredog
8. jan 2018

Moj kravske odmietal a odmieta, vyrobky je, no davam mu susene kozie mlieko, je jemnejsie. Syna som kojila no kratko, mlieko mi slo do stratena, pri koziom sme dotetaz, ma 2 roky.

michaella94
8. jan 2018

@chrissie_kf podla toho co pise mamicka evidentne je jediny problem ocne budienie...hold tym trebalo ratat pri dietati...suhlasim ak zene je uz kojenie neprijemne nech to ukonci no toto nevnimam ako dovod na odstavenie...ja som tarsieho una musela prestat kojit ked mal 8 mesiacov kvoli mojim zdr problemom...na odporucanie dr som davala ako nahradu kravske mlieko....a budil sa mi ste castejsie a po tyzdni ho bolelo rusko..tak me presli na um a nemusim hovorit ake to je nakladne...takze ak odstavi a bude musiet v noci stavat a zarabat um alebo ohrievat kravske lieko tak potom si uvedomi ake bolo kojenie pohodlne...ak koji z oboch prsnikov tak spokojne si moze lahnut na bok ktory chce a a moze spat kojit sucasne...ja kojim len z 1 prsnika takze rano stavam uplne znjcena lezania a jednom boku...chcem tym len povedat ze ukoncenim kojenia to moze byt este zlozitejsie...najmä pocas choroby ked do maleho neciem dostat tekutiny prsnik ikdy neodmietne pri zubkoch to iste...ak amozrejme mamicka cez en taha 12tku a este by mala byt oci hore tak to je ine ale o mamicka nespomina

chrissie_kf
8. jan 2018

@michaella94 tak napriklad ja som to nocne kojenie ako problem ku koncu vnimala. Boli sme nevyspaty obaja, bolel ma prsnik, bradavka, to zuzlanie mo vadilo . Ked mal maly 18 mesiacov povedala som dost. Ano kojenie mi vela krat pomohlo , ak ked mal anginu , ak ked mal hnacku, ale prisiel moment ked to bolo nozaj neunosne pre mna, muza,. Ja som samozrejme nemala zoadne vycitky 🙂 odstavenie islo lahucko, davam na zaspavAnie malemu mlieko kravske - my smw proste rodina kde sa mlieko vzdy pilo a chuti nam, teraz uz dostava mliecko len ked si vypyta. Od odstavenia prespal krasne noc ( co nemusi byt pravidlo samozrejme) , v noci si vystaci s vodou , prezili sme uz aj choroby, horucky bez kojenia a vsetko super. Spi stale pri mne a ked treba tulime sa 🙂 takze za mna odstavenie najlepsie rozhodnutie. Sme vyspati a spokojni vsetci 🙂 o blizkost a lasku nemame nudzu . Ja nevidim dovod preco mam byt znicena a dolamana kvoli dojceniu. Neodsudzujem ale ak to je pre niekoho dolezite. Veci treba vyskusat a usudit ci mi vyhovuje viacej🙂 ano pri detoch s nejakym deficitom spanku treba ratat , ale pre mna ma vsetko svoje hranice. Samozrejme kazdy mame hranice inde🙂

lavieenrose
8. jan 2018

extrem je odmietnut hned dojcit a extrem je dojcit co najdlhsie za kazdu cenu a ak by nahodou sa chcelo dieta odstavit samo v 9.mes...nazvat to dojcenskym strajkom a prso mu vzdy tlacit do ust... ja si myslim ze dietatko ma v noci spinkat nie sa budit na dudlanie cicika kazdych 20 minut..to ze mamicky vstavaju zarabat mlieko nie je pravidlo,tie co ano mozno bola ich chyba , ze pri odstaveni maly potrebu nocne cucanie nahradzovat mliekom...moja sa po odstaveni budila ale mlieko odmietla (nasa vyhra) a ostali sme pri vode ktora sa nepokazi ani neskysne...takze ziadne vstavanie z postele...ale budi sa lebo chce ist do nasej postele a potom sa budi ked je smadna..to sama sa obsluzi..myslim ze je aj iny sposob ako utisit boliestku.znizit stres, to ze mama nevytiahne v kazdej situacii prsnik neznamena ze nevie pofukat objat a dat dietatu pocit istoty...o tom vyvoji ustnej dutiny mam vazne pochybnosti...nekojene deti ju nemaju urcite v nicom inu..a len tak zo zivota moja sesternica bola kojena do 2.5 roka susle strasne a dievca uz ma 13 rokov normalne to vidno ze nevie s jazykom pracovat a ked bola mala tak isla na odtucnovaci pobyt pre obezne deti lebo za kazdym jedlom sa asi fajne docuckala..v ociach mamy bola dokonala tak to asi nevedela posudit ze dieta nezdravo pribera..moja mamina odstavila sestru lebo sa stale budila nuz nepomohlo sestra sa budila do 5 rokov..to ju mala dovtedy dojcit?!a este posledna uvaha ako spracuje stres 3 .rocne dieta cerstvo odstavene a mozno este stale kojene ...v skolke padne buchne sa budu sa natahovat o hracku kto mu da cicik do ust ?

michaella94
8. jan 2018

@chrissie_kf tak ale 18 mesiacov a 12m je dost rozdiel...a u tak malych eti obi 8 mesiacov vela...v tvojom pripade je to ine boleli ta bradavky okrem ineho...ako som pisala ak je o uz nepohodlne je to v poriadku...neodsudzujem no mala som pocit zo slov mamicky ze sama nie je presvedcena odstavit...je pravda a sama si prispustam ze som po odstaveni starsieho syna mala tazke obdobie plne vycitiek ak obvinovania sa ze nekojim...stale s ym ie som vyrovnana a preto teraz nechcem prestat kojit aj ked mi je to nepohodlne...ale to je moj problem a musim o spracovat....mozrejme nikoho nenutim kojit len som chcela vyvratit to xo tu je pisane ze dojcenie po 1. roku nema vyznam....a tiez povzbudit mamicku....inak moj starsi ma 3,5 roka a stale pije pred spankom kravske lieko...aj mladsi ho pije ku chlebiku mapriklad takze u nas ide mlieko na litreeee 😊

alexandraala
23. jan 2018

@latarina skus napisat do skupiny ,,laktacna poradna" tam najdes odpoved

Strana
z3