icon

Je môj syn nadpriemerne inteligentný?

dorotkag
27. máj 2017

Milé mamičky, viem, že v dnešnej dobe si už veľká časť mamín o svojom dieťati myslí, že je extrémne inteligentné a je šikovnejšie, ako ostatné deti. Nechcem patriť do tejto skupiny, preto sa opýtam na Váš názor...
Mojej mame, keď sa so svojim vnúčikom "chválila" jej kamarátke, psychologičke, tá jej povedala, že náš syn je asi nadpriemerne inteligentný. Vo svojom okolí ale vidím mnoho detí, ktoré dokážu v niektorých vecieach to isté, ako môj syn, zase v iných ho nedobehnú ani za niekoľko mesiacov...tak neviem. Pýtam sa na Váš názor vlastne preto, lebo nechcem byť premotivovaná a chcem sa krotiť, aby som od svojho syna kvôli tejto poznámky psychošky neočakávala príliš veľa ale na druhej strane, ak má na to, tak aby som sa mu mohla náležito venovať.

Synček má 22 mesiacov momentálne. Bývame v 2izb byte v meste. Väčšinou času sa mu venujem ja, manžel iba večer, našu rodinu vidíme asi tak každé 2-3 mesiace na pár dní... Nechodíme do žiadneho materského centra a pod., lebo syn síce rád pozoruje iné deti, ale iba z diaľky, nemá potrebu sa s nikým hrať. Ak k nemu niekto vylezie na šmýkačku, tak chce hneď ísť dole, ak je niekto v drevenom domčeku, tak nechce vojsť... Jedine na pieskovisku sa vie hrať medzi ostatnými deťmi, ale aj to len vtedy, ak ho nechajú na pokoji a nikto mu nič nezoberie... 🙂

Ďakujem vopred za vaše postrehy.

Tak teda...môj syn vie nasledovné:

Motorika:
4 mes. - plazenie
6 mes. - lozenie, sedenie
7 mes. - státie pri nábytku; čarbanie na formát A4 ceruzkami
8 mes. - chodenie pri nábytku, samostatné státie na jednom mieste; samostatné jedenie malých kúskov jedla
12 mes. - správne vkladanie 6 rôznych geometrických tvarov do otvorov
13 mes. - samostatné jedenie hustejšej polievky lyžičkou a druhého jedla rukami
17 mes. - hádzanie predmetov (kameň, lopta, hocičo je pod rukou) do diaľky horným oblúkom
18 mes. - kreslenie na A4 s námetom (čiže pomenuje, čo kreslí); samostatné chodenie po schodoch hore aj dole bez držania sa zábradlia; hádzanie predmetov do nejakého cieľa horným oblúkom (napr. hodí loptou do 1 m vzdialenej misky alebo hodí kameňom do stromu z 3 metrovej diaľky)
19 mes. - samostatné skákanie na posteli a dole z postele (na mäkkú podložku); chodenie po schodoch po jednom
20 mes. - samostatné jedenie riedkej polievky lyžicou a druhého jedla vidličkou; skákanie spojenými nôžkami cez prekážky, vyskočenie /aj zoskočenie/ napr. na 10-15 cm vysoký obrubník spojenými nôžkami; vytiahnutý pripináčik vie úplne presne znova vpichnúť do jej pôvodnej dierky na korkovej tabuli; pri behaní má nôžky rovné a "nekolíše sa" do strán, aby si udržal rovnováhu
21 mes. - kotúľ vpred (rovno, nespadne do strany); odplienkovanie; vie zašróbovať šrób do diery
22. mes - samostatne chodí po obrubníku (úzky ako podrážka jeho topánok); v bytovke vynesie hore po schodoch svoju motorku sám 🙂

Rozum:
15 mes. - pozná 8 rôznych farieb ("podaj mi zelené autičko" - podá)
16 mes. začína rozprávať svojským spôsobom
17 mes. - vie pomenovať 8 rôznych farieb (napr. ktoré tričko si vyberieš z týchto dvoch? - "zelené")
18 mes. - spozná svoje meno napísané tlačenými písmenami, tie písmená vie pomenovať aj zvlášť po jednom; pozná číslice 0,1,2,3; pozná a vie pomenovať 7 rôznych geometrických tvarov; pozná rozdieľ medzi štvorcom a kockou
19 mes. - vie sa orientovať hore, dole, dopredu, dozadu, doprava, doľava; vie, ktorá je ľavá a pravá ruka/noha; vie povedať, či mu je zima, teplo, či ho niečo bolí a kde; vie pomenovať všetky typy áut podľa značky
20 mes. - pozná niekoľko opozít (veľký-malý, hore-dole, von-dnu, k sebe-od seba a pod. - hrá sa s autíčkami a hovorí si, ktoré je menšie, ktoré väčšie; hrá sa so svojimi rukami, schová si ich napr. medzi nohy a povie "dnu", potom vytiahne a "von"; tlieska a k tomu hovorí "k sebe-od seba" atď.); pozná rozdieľ medzi materiálmi, čiže vie, čo je drevo, čo je látka, čo je plast, ktoré kvety sú živé a ktoré umelé
22 mes. - vie počítať do 10; pozná a počíta množstvo do 3; pozná číslice 0 až 5.

Je dosť samostatný, veľa vecí vie urobiť bez našej pomoci. Je aj dosť tvrdohlavý, o všetkom sa chce rozhodovať sám a v poslednej dobe preto často plače, ...s vhodným prístupom sa ho dá ukľudniť na chvíľu... 🙂
Nie je na mňa naviazaný, ale máme veľmi dobrý vzťah. Má rád nových ľudí, hlavne dospelých mužov. Rád ich pozoruje, počúva a potom po nich opakuje napr. nejaké pohyby.
Jedna vec, v ktorom dosť zaostáva, je rozprávanie. Rozpráva veľmi veľa, ale komunikuje takým spôsobom, že povie iba prvú samohlásku alebo prvé dve hlásky slov. Celé slová vie vysloviť zatiaľ iba 3. Ak mu poviem, že mu nerozumiem, tak je nahnevaný, alebo ak neviem uhádnuť, čo chce povedať, bude to opakovať, kým mu konečne nepoviem to slovo, ktoré "povedal" on... Čiže napríklad arašidy sú iba "a", vtáčik je "tá". Má veľkú slovnú zásobu, niekedy povie aj dvoj-trojslovné vety ale celá veta je iba "Da ma ja." = Daj Mama Jabĺčko. 😀

Ak ste sa dočítali do konca, tak Vám ďakujem za Váš čas 😀 ...a som zvedavá na Vaše komentáre.
Krásny deň Vám želám! 🙂

silaviat
28. máj 2017

@dorotkag ta psychologicka moc mudra nieje, ale aspon potesila babku ved ktora by to nechcela pocut a dalej sirit medzi kamaratkami .. ale u tak malych deti sa neda merat inteligencia... mas sikovneho syna a je super ze sa mu stihas venovat .. to ze si pamatas co kedy spravil je podla mna mile a vobec si nelam hlavu co ti tu o tom zeny pisu.. ja napr neviem ani kedy zacala chodit lol mne datumy nic nevravia... ale gniusa zatial doma nemas co je aj super pre teba... to ze je tk sikovny-podporuj ho vzdelavaj ho nadalej je to obrovske plus pre vas oboch ..

odm3
28. máj 2017

Aj ja si zapisujem – je fajn sa neskôr vrátiť k niektorým spomienkam. Pri starších deťoch som to nerobila a veľa som zabudla. A som svojimi deťmi posadnutá – inak by som ich pozabíjala🙂. Myslím že takých posadnutých je nás viac len niekto má nadhľad a vie sa správať a niekto nie a potom vkladá do príspevkov zlosť, závisť, porovnáva, kritizuje...nebyť toho táto aj iné podobné témy by mohli byť veľmi zaujímavé čítanie – homo sapiens je vo svojej variabilite zaujímavý tvor😉

jana_eyre
28. máj 2017

Inak teraz citam ako sa tu rozobera omeskkanny vvyvooj reci a zeby to mala riesit.. Nieco sa zas zmenilo? Moj prvy syn v 22mesiacoch urcite nic nerozpraval, zacal tak po 3narodeninach.. Dovtedy povedal "ato" (auto), vrcal a hovoril hatlaninou.. 😅 pytala som sa znamej logopedicky a ona ze to je u chlapcov bezne a caste, ze pokial mi rozumie co od neho chcem, nemam riesit.. A tak som neriesila.. Teraz ma 5 rozprava ako kazdy iny jeho spoluziak v skolke, len este nevie par pismen, co budeme riesit u logopeda..

Ako sa to da ucit dieta rozpravat? To dieta bud v tomto veku vie, alebo nie neviem si predstavit ako sa da motivovat k hovoreniu.. Kazde dieta je ine, dcera zas rozpravala velmi skoro a teraz je na urovni prveho syna a je vidiet rozdiel medzi nou a jej rovesnikmi.. Ale neocakavam nejaky uspech, to sa vsetko zmeni urcite..

mia18112
28. máj 2017

@jana_eyre Inak co logopedička - to iný názor. Tiež by som to brala s rezervou. Jedna povie tak, druhá uplne inak.....my chodíme na logopediu už vyše 2 rokoch a za nic na svete sa nedokážeme naučiť ,, R,,. No nezblaznim sa z toho ! Najlepší bol nas syn, veľmi vnímavy....raz mu logopedička dohovárala, že sa to raz naučí, že musí byť trpezlivy a viete co sa jej spýtal ??? Skoro som odpadla ! Ze ci pozna Počiateka ? Ze on je minister a tiež nevie povedať ,, R,, ( vtedy bol Počiatek minister financii). 🙂 🙂 🙂

alana1
28. máj 2017

v takom veku tazko hovorit o nejakej genialite, a vlastne ano, ak by sam hral na huslickach v dvoch rokoch, xixix
inak je to len vyvoj, a niektore deti napreduju rychlejsie a niektore pomalsie, to ci je genius alebo napriemerne inteligentny zistis neskor, ked zacne chodit do skolky ci do skoly. ale pozor poznam par mamiciek, ktore verili svojim detom, a dali ich do skoly pre nadpriemerne inteligentne deti a tie deti neskor nezvladali bezne ucivo....dnes horko tazko zvladli maturitu...takze tak, v takom nizkom veku ti to nezaruci stastnu a bezstarostnu buducnost...

trinka
28. máj 2017

@dorotkag ahojky, my doma máme nadpriemerne inteligentné dieťa. Vedeli sme to od nejakých dvoch rokov, že teda isto. Momentálne má sedem rokov, končí druhú triedu, ale nejako sme to riešili až okolo štyroch rokov, ked sme potrebovali papier pre škôlku, aby ju zaradili do predškolskej prípravy, pretože išla do školy skôr. Tam nám to potvrdila aj psychologička. A potom pred zápisom, nás čakalo druhé vyšetrenie. Kde psychologička odporučila skolu pre nadpriemerne i. deti. Dali sme ju na bežnú školu, ale teraz je veľmi popredu- no ja som jej chcela zachovať aj dectvo, a neponáhľať sa. Našťastie sme natrafili na prefektnú pani učiteľku, čo sa jej venuje. Ja som si teda neviedla podrobné záznamy, ako ty, lebo sme čakali druhé babatko.
Každé dieťatko je iné- nestresuj sa dopredu, podľa mňa je skoro na nejaké uzávery. Každé dieťa je idividuálne. Venuj sa mu tak ako doteraz, ver mi ak ti to psychologička potvrdí- budeš mať iné starosti 😉

martinoocka
28. máj 2017

Myslím že malý toho vie na svoj vek nadpriemerne veľa,je otázka či je to výsledok drilu alebo jeho vlastnej zvedavosti,len zvedavosť je prejav intelogencie....a dobrá pamäť a inteligencia sú nezávislé veci,dobrú pamäť môže mať aj inteligenčne podpriemerný človek.kým sa nevie vyjadrovať ťažko niekto zistì akú má inteligenciu,preto sa to vyšetruje až u väčších detí..

jana_eyre
28. máj 2017

😂😅 Zlaty..

Mne uz bolo vlastne tiez vycitane, ze som synovu rec neriesila od 3rokov, ja si ale stale myslim, ze ma cas pokial rozprava zrozunitelne, uz len dotiahneme to co chyba kym nenastupi do skoly..

Kamaratka so 6r synom chodi tiez k logopedicke uz cez 2 roky, r sa sice naucil, ale slova mu velmi tazko rozumiet, ide aj do 0rocnika logopedicky zameraneho.. Je to fakt vsetko velmi individualne a urcite su pismena/slova ktore sa deti naucia vdaka logopedii, ale nemyslim ze to ma nejaky efekt v 22mesiacoch..

betunka39
28. máj 2017

je to pekne, že je maly taký šikovnz,ale...Ako píše maminka o príspevok vyššie, je treba rozlišiť dobru pamat a inteligenciu. Nečitala som celu diskusiu, iba Tvoj prispevok a pár posledných komentov. A"e ako vie počitať do 10, ked nevie rozpravať? To ma celkom zaujima. Mam 5 deti a podla toho čo tu pišeš ,tak moje deti v okrem poslednej, približne v tomto slede ako pýšeš o svojom synovi tiež vela z toho vedeli. Dokonca do ľ rokov pekne rozpravali a prva dcera mala 2.5 roka, ked vedela "r".No nemyslim si, že by som to vtedy brala ako nadpriemernu inteligenciu. Bolo to tým, že som bola doma a venovala som sa im. Najmladšia dcerka, od nej som išla po pol roku do prace. Takže tam som sa jej tak veľa nemohla venovať, ale zato sa venoval moj nebohy svokor a svokra. Ked mala 2 roky presne vedela ktore leiky ma dedko a ktore babka. Vedela im presne nadavkovať do krabičiek podla nazvu. Vedela prene priniesť liek ,ktorý dedko pytal. Vedela o ktorej si maju merať tla k acukor. Ked ručirky na hodine ukazovali 16.00 sadla na parapetnu dosku a čakala ,vedal že sa bliži čas ,kdey prideme s autom domov. V dvoch rokoch bola odplienkovana, komplet od 1 roka v noci necikala do plienky, iba rano do nočnka. Ale nepripisovala som to vobec nejakej nadpriemernosti, bolo to naučene a dobra pamať. Od 2 rokov rozpravala behom mesiaca všetko pekne vyslovovala, do dvoch rokov vedela par slov. Vedela asi 15 jednoduchých basniček uplne sama recitovať.Matika jej nejde dodnes. Počitanie nema rada. V školke mi už pred rokom povedali, že je veľmi šikovna a rozumna vhladom na svoj vek, ale že to može byť aj tým,že vyrasta medzi dospelými. Teraz ma 5 rokov, dobru pamat, či aj inteligenciu? Nepatram po tom. Jedine čo viem, že stredny syn robil testy na škole a jemu vyšlo ,že ma vysoke IQ.
Nejdem teraz spochybnovať Tvoje usudky, teš sa zo synčeka, aky je šikovný, venuj sa mu, časom uvidiš ,čo Ti povedia na to iní ,či už lekari ,alebo v školke. Držim palce, deti su veľkými nasavačmi informacii a vedia si veľa pamatať, preto je to niekedy take mylne.😉

betunka39
28. máj 2017

@dorotkag inak k tomu zapisovaniu, nič si z toho nerob, že to niektore považuju za blbosť. Ja som si pri narodeni každeho kupila taku pamatnu knihu, kde si všetky doležite veci zapisujem. Dnes su starši radi, že tie knihy maju a tolko sa nasmeju, hlavne z humorných veci, ktore som tam opisala. Vedia kedy boli očkovaní, kedy važne chori , kedy začali chodiť, kedy vyšli zubky a vela vela veci. Je to teraz vyborná spomienkova kniha. A pre ostastne mamičkxy, pamať nám nesluži stale a po rokoch sani nebudete papamť, kedy vaše detičky začali rozpravať. Ale ak to máte podhchytene, tak Vám nič neunikne.Je to ako kronika, ja si zapisujem aj ine veci. A nebohy svokor? Našli sme po nom zošit ,kde su napisane take veci, že poznáme dejiny🙂

renab
28. máj 2017

@ankare myslela som to presne tak, ako som to napísala. dieťa nemá mať celý deň zaplnený len aktivitami, ktoré mu určujú rodičia. má sa hrať, objavovať a skúmať aj samostatne - treba mu dať ten čas a nechať ho pri aktivite, ktorú si zvolí samé, nezasahovať do jeho hier. tým samozrejme nechcem povedať, že má byť celý deň samé, ale nemá mať vyplnený celý deň rodičom, resp. krúžkami a pod.

carolenka
Autor odpoveď zmazal
anjika42
28. máj 2017

Môj 19 mesačný hovorí - hapa (keď si che umyť ruky), mú, bé, pchrrrr (to je akože mačka, hau hau haua (pes), lopa alebo bá (lopta), apa (Apfel), brm brm (auto), í (keksík), mama, tata, dede, baba a skúšal už aj hovno povedať😎 a nene, ja, nein, mňa m mňam a Erdbebe namiesto Erdbeere 🙂

yanni
28. máj 2017

@anjika42 Fuuuu, tak ty mas doma genia 😉 Uz vie povedat viac ako syn zakladatelky.
Co na tom, ze nevie rozlisit stvorec od kruhu😉
Mala by si sa tiez pochvalit. ved to je super, hlavne ak vyrasta dvojjazycne.
My me trojjazycni (no jo, muz len dvoj, kedze po slovensky vie asi tolko, kolko dcera 😀 ) a je dokazane, ze viacjazycne deti zacinaju neskor rozpravat. Aj ked, vynimka potvrdzuje pravidlo. Ta svetla vynimka je nasa dcera, ktora v 22 mesiacoch rapoce ako vodopad a jej aj super rozumiet, dokonca aj cudzi.

fajnova
28. máj 2017

@dorotkag
prepac, nedocitala som to, ani reakcie som necitala. ja len tolko. tiez som si kedysi myslela, ze mam doma hypergenia, aj som realne uvazovala nad skolou pre nadpriemerne nadane deti. potom som od toho upustila a dobre som spravila. mal rok a pol, ked recitoval cele state z knizky, skoro sme odpadli. a tak podobne, ja si to nepamatam, ja som si to nezapisovala 😝 teraz mu taha na 15 a je z neho sice inteligentny, ale nijako vynimocny pubertak. bezny dvojkar, trojkar. takze trosku pribrzdi a nechaj to dieta, nepozoruj ho tak intenzivne.
mam pocit, ze teraz sa vsetky deti povazuju za megainteligentne, teda aspon maminky sa v tom pretekaju.
inak jeden chlapec v mojej praci ako skolkar ratal mocniny a cital knihu o ciernych dierach, uplne vazne.. tiez bol povazovany za nadpriemerne inteligentneho, pracovali s nim profesori z vysokej skoly. lenze nakoniec mu potvrdili autizmus a o vsetky tieto zrucnosti postupne prisiel.
zaver - pre mna je nadpriemerne inteligentne dieta take, ktore aj na druhom stupni ZS vynika nad ostatnymi. dovtedy je to len sikovnejsie deculo 🙂 riesila by som to az neskor.

anjika42
28. máj 2017

Ale autista, pokiaľ viem, sa vyhýba priamemu pohľadu do očí a chce mať dodrťiavané určité zvyky ... napríklad rovnakú cestu domov z ihriska- takže pokiaľ tak autorkiin syn nerobí, tak ním určite nie je.

fajnova
28. máj 2017

@anjika42 nemusi to vzdy tak byt. pracujem s autistami, kazdy je iny, kazdy ma svoje prejavy. niektori posobia uplne normalne, keby si sa s nimi bavila, ani nezistis, ze je iny. jeden napriklad vychodil strednu skolu bez toho, aby sa ktokolvek dozvedel o jeho diagnoze, nezistili to ani spoluziaci, ani ucitelia. tak isto niektori su nadpriemerne inteligentni, ini maju problemy zvladat bezne ucivo. maju pestru skalu prejavov, nedaju sa zaskatulkovat.

fajnova
28. máj 2017

@anjika42 ale pozor! ja netvrdim, ze jej syn je autista! to som nikde nenapisala a popravde si to ani nemyslim. ja som len chcela poukazat na to, aka je ta "nadprimerna inteligencia" nevyspytatelna. a tiez som chcela poukazat na to, ze niekedy je to "supernadanie" tzv. danajskym darom.

oli18
28. máj 2017

Mám 3 vnúčatá a ozaj môžem konštatovať, že ich matky, moje dve dcéry, v ich veku toto zďaleka nevedeli. Napriek tomu boli v škole a ďalších štúdiách výborné. Tiež by som si mohla o svojom prvom vnukovi myslieť, že je nadpriemerný, ale ďalší dvaja sú rovnakí. Takže len konštatujem, aké sú dnešné detí iné, ako boli ich rodičia. Ani ma nenapadlo si povedať, že sú nadpriemerne inteligentné, lebo aj iné, ktoré poznám, sú také isté.

eliska13
28. máj 2017

@dorotkag je velmi sikovny vidno, ze sa mu venujes.Uvidis aky bude dalej zatial len pozoruj a podporuj.A s tym,ze nechaj ho niekedy tak suhlasim s babami ja som sa synovi venovala tiez vela a teraz je uz skolak a mam pocit,ze si nevie vymysliet ziadnu zabavu sam od seba.Vzdy som pri nom sedela a "nieco sme robili"
Rozpravat zacal tiez neskoro, ale zase zo dna na den tak nic sa nedeje chlapci maju cas aj do 3 rokov🙂

se_bi
28. máj 2017

Nas mal 3mes ked sa nam v hlbokom kociku zdvihol a skoro vypadol s kocika pred lidlom 🙂 hlboky sme mali taky co sa dviha opierka :D ako 7mes vedel sam chodit samozrejme sem tam spadol na zadok 🙂 rozpravat vedel pekne neviem v kolkych mes.ale od zaciatku nekomolil slovicka 🙂 ziza atd u nas nebolo tiez 🙂 teraz ma syn 4roky a vidno ze je stale s dospelymi rozmysla uplne inak odpoveda rozumne vzdy sa vynajde a hlavne rozumne sa vykeca ked sa nieco stane :D vie si sam urobit kakao chlebik si tiez natrie pomaha s umyvanim riadu taniere dokaze umyt samozrejme ze ich oplachnem este raz :D ale snazi sa a to sa ceni 🙂 pooblieka sa konplet sam za den aj 3x :D je samostatny uplne 🙂 osprchovat mu nerobi problem len hlavku umyt treba pomoct 🙂 kazde dieta je ine 🙂 kamartkym syn v rovnakom veku nevie ani rozpravat poriadne sam neurobi dokopy nic 🙂 niektore dieta je sikovnejsie druhe nie 🙂 vsetky deticky su uzasne same o sebe ;) a netreba porovnavat v com je to druhe lepsie ako to prve 🙂

dai
28. máj 2017

@dorotkag ahoj. Ako ti tu uz asi pisali... ci je tvoj syn sikovny uvidis neskor - teraz je len male dieta. Ja by som ti tu logo odporucila yz len z dovodu ze okolo tych 2rokov ak je dobra logopedicka a dueta nerozprava pozaduje aj psychologicky posudok kde zistuju aky ma dieta problem a na zaklade toho s nim pracuju ( oneskoreny vyvoj alebo vaznejsi problem etc.) Moj syn bol na tom podobne akurat ze ja som ho kvoli reci mozno skor podcenovala - az u tej psychologicky som zistila aky je sikovny - koncentracia , padivna slovna zasoba, pochopenie abstraktnych pojmov , schopnost utvarat logicke zavery...
Uprimne - naucit sa s nim basnicku teraz v 5tich rokoch je horor ale ma nenormalnu ptiestorovu orientaciu, dokaze skladat a vytvarat podorysi geometrickych tvarov a sam ( pripadne z pocuvania ked som sa ucila so starsou) sa naucil delit a nasobit - nevie to naspaemat ako dcera ale chape co sa tym mysli - dokaze riesit slovne ulohy ktore mala ona v 4tej triede na pytagoriade... fakt ale je ze v mnohych inych veciach podla mna zaostava za priemerom cize by som ho nikdy neoznacila za nadpriemerne inteligentneho... ja sa snazim trosku ten jeho vyvoj vyrovnavat - uvidime... logopedia pre nas ale je chlebik kazdodenny od 2och rokoch a konecne maly zacina rozpravat tak ze mu rozemuju aj ini nielen nasa rodina☹ ( on hovori aj strasne rychlo, takze aj to korigujeme)

Syncekovi sa nadalej venuj a uvidis kde prirodzene pojde... ja nie som velky fanusik ucenia malych deticiek, to je sle asi na kazdom rodicovi...

dai
28. máj 2017

@jana_eyre ahoj... pytas sa ako sa da v 2och rokoch ucit rozpravat🙂 ja mam "stastie" ze s oboma detmi sme logo riesili aj ked z uplne ineho dovodu😉 moja dcera zacala hovorit slova v 1roku a asi v 18tich uz rozpravala v suvetiach ( podla mk super didta, podla mna skor strasne ukecane🙂) v kazdom pripade mala este dudel a naucila sa zle hlasky hovorit - suslaba, vypadaval jej jazyk - ja som sa s logo vtedy stretla nahodou - tu zaujala kolko uz rozprava ale upozornila ma ze ma uz velmi silno zakorenene nespravne navyky pro tvorbe hlavne sykaviek - fakt je ze nas to fakt stalo skoro 3 roky prace pokial suslat prestala ( v takych pripadoch cim skor zacnes tym lepsie, cim neskor tym je navyk silnejsi...) s mladsim som tam chodila so starsou ako doprovod - je predcasniatko a hypotonik a kedze v 2och vedel mozno 10 jednoduchych slov a bolo vidiet ako tazko sa mu spajaju pismenka tak sme sa s nou dohodli ze jazyk budeme posilnovat cvicenim - fukal do stran, ucil sa hybat jazyckom etc.... realne pismenka sme zacali az okolo 3och rokov, dovtedy to bola skor taka gymnastika s tym ze mal potvrdeny len oneskoreny vyvoj reci, cize nic zavazne...

dai
28. máj 2017

Sorry za preklepy - neviem to zial na mobile opravit☹

zarad
28. máj 2017

@vilma7 asperger by nemal mať takýto problém s rečou. To skôr VFA.

jana_eyre
29. máj 2017

@dai aha, to som netusila.. Ja ked som sa kazdeho pytala, tak mi vraveli ze mam cakat ze vsetko pojde,nakoniec mi to potvrdila aj ta logopedicka.. A aj islo, ale teda musim povedat, ze ani jedno dieta mi nerozprava cisto doteraz,co by asi bolo ine ak by som to riesila.. Dcera mala tiez skoro velku slovnu zasobu, ja som to pripisovala skor tomu ze je druha, ale zacala sa akoby troska zajakavat v poslednom case.. Tak ked pojdem riesit logo so synom, chcem sa spytat aj na nu..

leeshka
29. máj 2017

@esther03 pisanie a citanie som nemala ani nemam problem, ucenie sa mi islo mozno trochu tazsie pomalsie v zmysle ze mam zlu pamat, dlho mi trva kym si nieco zapamatam...ale nebol to zas daky extrem ale pamatam si par spoluziakov, ktory si precitali text a rovno ho vedeli....tak toto ja velmi neviem🙂

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
29. máj 2017

@zarad čo je to prosím ťa to VFA? ďakujem

ostorha
29. máj 2017

@zltyslonik Ach jaj zlty slonik cim by bol bez teba modry konik, sledujes tu genialitu ono sa to rymuje,si robis prdel ako vzdy dobre viem ze mas syna v skole pre nadpriemerne nadane deti v Bratislave ale si velka recesistka.