icon

Je možné, že sa mi dieťa vo veku 13 mesiacov samé odstaví?

tatapipka
2. okt 2017

Ahojte, bohužiaľ pán Google mi s touto otázkou moc nepomohol, tak som zvolila predposeldnú možnosť ( posledná bude LP ak sa dozviem, že ešte mám pracovať na dojčení). Môj malý sa takmer zo dňa na deň prestal kojiť, teda ak by som to mala opísať, pred nedávnom sme sa kojili 3krát v noci, 4 krát cez deň, plnohodnotné min. 10-15 minútové kojenie, žiadne cuckanie a žužlanie. Zrazu mi prsník iba vezme do pusy a nič, cítim že ho tam iba drží, bud sa zakúsne alebo ho proste pustí. Pri obednom uspávaní si tak zotri razy cucne a ostatné len žužle a zaspí, mimo toto ostatné denné kojenia ignoruje, cicík iba žužle, to isté v noci... čo si mám o tom myslieť, prišlo to zrazu zastihlo ma to nepripravenú a chcela som ešte kojiť aspoň do budúceho leta... vidím na ňom že nasilu ho nechce, mám ho nútiť? mám si odstrekovať a udržovať mlieko, kým stav prejde? je to prechodné? mám to brať prirodzene ako jeho (ne)potrebu? všade sa píše o prirodzenom odstavení po 2 rokoch..nikde som sa nedočítala o takomto prípade.

janickacrazy
2. okt 2017

@tatapipka Mne sa malý odstavil sám v 9mes., ale išlo to postupne. 13 mesiacov kojiť je super, možno viac nepotrebuje, ťažko povedať. A inak príkrmy ti papá pekne? Určite by som ho nenútila, ked nechce. Skúšala si si odstriekať mlieko a dať mu z fľaše? Neviem, asi by som to nechala na neho, počkáš pár dní a uvidíš, ako sa to vyvinie.

siska53
2. okt 2017

@tatapipka podla mna ak nechce tahat,tak ho nedonutis..mozes skusat,ci sa nepodda, no tazko povedat. Vraj su deti,co to takto spravia...

Moj si najskor uzival moje mlieko,no akonahle sme presli na prikrmy,zacal sa postupne coraz menej dojcit. On bol prosto papkac a prikrmy mu velmi chutili,tak necitil potrebu.
On sa dojcil uz len tak 2-4x denne od toho 8.-9.mesiaca,v noci spal davno celu noc. Tak som.mu uz ja potom.nedala,ked mal 11.m.,no mne sa aj tvorili podliatiny a uz ma.to dojcenie aj bolelo. Dr.mi kazal odstavit,hoci ja som.este napriek bolestiam vahala. Ale tiez som na nom videla,ze mu to nechyba,ked som ponukala,nechcel.
Len rano a pred spanim,preto to 2-4x.

willino1
2. okt 2017

nooo...mám dvojčatá ... jeden ma v 14 mesiacoch tak uhryzol, že som zjačala, zľakol sa a viac sa neprisal... vždy bol pri mne ulepený, keď sa kojil druhý aj som mu núkala prsník ale už nechcel... druhý sa kojil ešte do 1,5 roka a potom si zrazu už nespomenul a nepýtal... predtým sme ale odučili nočné kojenie, čo bol zvyknutý 6-9 x v noci si precucnúť a podudlať 🙂 ale zdalo sa mi, že cez deň už mal toľko záujmov, že si na kojenie zrazu nespomenul 🙂 neriešila som to... obaja už boli viac ako ročný, už aj okoštovali normálne kravské mlieko a boli bez problémov, takže keď prestali sosať, tak jednoducho sme nabehli na klasické plnotučné 🙂

tatapipka
autor
2. okt 2017

@janickacrazy áno papá pekne od začiatku, pre istotu som mu prvé tri mesiace dávala trochu menej ako chcel, aby nemal zápchu a aby sme nenahrádzali kojenie. teraz mi spapaá na raňajky asi 15 lyžíc ovsenej kaše, na obed cca 180-200 ml (zelenina, obilniny alebo mäso) varenej stravy, na večeru cca 150-180 ml varenej stravy ( obilnina a olej/maslo) - nemyslím si, že je to veľa, idem podľa COJEDIAZDRAVEDETI a tam sa píše aj o olovrantoch a desiatách, ktoré my mávame málokedy. Bojím sa že bude teraz bez MM hladný. Fľašu pozná, kedysi na začiatku som občas dala 60 ml UM ked sa nedal utíšiť, ale na kojenie to nemalo vplyv.

enka81
2. okt 2017

mne sa tak malý odstavil v 8 mesiacoch, no ešte som ho ,,zlomila", teda ponúkala, ponúkala, ... po 2 dňoch ho to prešlo, druhy krát sa mi odstavil v 15 mesiacoch, vtedy som to už nesilila, nechala som to na ňom, ťažšie bolo vtedy to, že mi odmietal všetko mliečne, ale to je už o inom. Je to na tebe, ak chceš ešte kojiť, môžeš počkať nejaký ten deň, zatiaľ si odstriekavaj mlieko. Ale z vlastnej skúsenosti ti poviem, že radšej to nechaj tak teraz, ako potom odúčať od kojenia/ dcérku som kojila skoro do 3 rokov/, čím je staršie, tým horšie to ide/ samozrejme len do istého veku/.

janickacrazy
2. okt 2017

@tatapipka Tak to bud rada, to ti papá fakt pekne a dosť veľa. Možno zavedieš aj desiatu a olovrant, ak prestaneš kojiť alebo skús teda to materské dať do fľaše a uvidíš, či spapá. Ja mám teraz 23mesačného nejedlíka, ten na ranajky 2 krát od rožka kúsne, na obed 5 lyžičiek varenej stravy, na večeru 200 ml mlieka a skončili sme. ☹

hanka_se
2. okt 2017

Ahoj, prispejem aj ja. U nas sa takto kojenie skoncilo v 9 mes. ☹ Dovtedy bezproblemov som dcerku dojcila kedykolvek aj na poziadanie, vonku....mne to bolo jedno, chcela, tak som jej dala. Mliecka bolo habadej. Z nicoho nic zo dna na den prso vobec do ust, ked som odstrekla na lyzicku a dala tak do pusy, dala si ale viac nechcela ☹. Snazila som sa jej davat v spanku - neslo, nechat ju hladnu a potom - neslo, doslova sa odtlacala od prsnika. Zacala som odstrekovat do flase, to nam vydrzalo asi 3 tyzdne. Prsnik som jej stale skusala, doslova nutila a ani za svet. Takto som to skusala popri prikrmoch dalsieho pol roka a ani za nic. Proste do dnes neviem co sa stalo, preplakala som xy noci, lebo som chcela kojit co najdlhsie. Ale asi to tak malo byt. Teraz ma dcerka 3,5 roka, od 2,5 roka chodi do skolky, je zdrava (okrem kiahni este chora nebola), papa vsetko a este si aj pridava 🙂

tatapipka
autor
2. okt 2017

dakujem za príspevky, ste veľmi milé že ste si našli čas a pomohli mi to trochu pochopiť. uvidím ako sa to vyvinie, zatiaľ ostávam mierne zmätená.. 🙂.. :(

pininka
2. okt 2017

Mne sa odtavil v 5 mesiacoch s nepomohlo nic. Odplakala som si to,ale zivot isiel dalej. Teraz mam taku prisavku,ze som zvedava ako ju budem odstavovat.

hanka_se
2. okt 2017

@tatapipka este ma napadlo - uz si mala od porodu ms? mojej vzdy nechutilo ten tyzden ako som mala ms :-/, ci aj to nemoze byt. Ja som mala od 5 mesiaca

zuzikak
2. okt 2017

13 mesiacov na odstavenie dietata je v pohode. I ked by si si priala kojit dalej, drobec urobil ako citil. Ak nechce, nechaj ho tak. Prinutit neprinutis. Skus prejst na ine mlieko. V tomto veku uz by mal mat toho napapaneho dost, takze mineraly a vitaminy mu chybat nebudu. Je dost mozne, ze troska zlenivel. Ak mas menej mlieka ako by si prial, nechce sa mu tahat 🙂 Ak davas z flasky, uz je velky na to aby si uvedomil, odkial tecie jednoduchsie 🙂 Ak by ta vsak velmi trapili plne prsia, odstriekaj a daj mu do flasky. Je to normalna situacia. Moje deti sa odstavili velmi podobne v 11. mesiaci. Neboj, bude to dobre...

yanni
2. okt 2017

U nasej copani toto bolo tiez zhruba v jej 11. mesiacoch. Zrazu necchela. Ani cez den, ani vecer pred spanim, v noci uz nepila, prespala celu noc. Tuez som sa s kojenim uz rozlucila. Ale po dvoch-troch dnoch sa zrazu prisala. hm...neviem co to bolo. A potom som kojila krasne este do 1,5 roka. Ale tiez sa postupne odstavovala vlastne uz od 7-8. mesiaca ako zacala pekne jest prikrmy. Ku konci to bolo uz len rano a vecer. Ale ona od zavedenia prikrmov krasne je, zje fakt ze vsetko, ma rada vsetko, co väcsina deti ani do ust neda, zase na druhej strane, nema rada sladke. Od 14. mesiacov pila postupne uz aj kravske mlieko, ine mliecne vyrobky jedla tak ci tak, takze ajkeby sa odstavila uplne, nejak by som to neriesila. Ono je normlane, ze ked sa dieta riadne naje pevnej stravy, tak toho mlieka uz postupne bude vyzadovat menej a menej. A ak ti ma len zuzlat bradavky, tak radsej uz ani nic neskusaj.

anika
2. okt 2017

Mne sa syn odstavil sám 9 mesačný, áno, bola som z toho trochu vyvedena z miery, keďže dcéru som kojila dlho 3 r. bez problémov, lenže on to bral iba ako jedlo, žiadne tisenie, uspavanie na prsníku, aj som sa asi týždeň snažila odsavat, potom sme prešli na um

yanni
2. okt 2017

A este, ak flasku doteraz nemal a ty mas vela mlieka, kludne mozes odsavat, ale daj mu normalne z poharika. Ak doteraz nemal vobec flasu, ani ho na nu neuc. Rocne dieta uz vie krasne pit aj z pohara. Ak ste to doteraz neskusali, tak pocvicte a budes prekvapena. Skoda uz ucit na flasu.

diablikovci
2. okt 2017

Mne sa dcéra odstavila sama v 10 mes od mlieka celkom. Bola na UM od narodenia a večer bola hladná a mlieko nechcela a dala som jej jogurt a od vtedy mlieko a flašku nechce vidieť 🙂 A skúšala som aj kravské aj sladké mlieko no nič žiadne nedá do ust ani krupicu či puding 🙂 Aj čaj pila zo striekačky a po 2 tyz som skúsila slamku a pije tak doteraz 🙂 🙂

yanni
2. okt 2017

@anika presne u nasej to tiez tak bolo. Kojenie bolo pre nu len jedlo. naplnila brusko a sa aj hned "odtrhla", ked z viac nechcela pit. Ono u dlhodobo kojenych detoch je to uz skor o mojkani sa ako o skutocnej potrebe jest, kedze MM je jedlo.

minik5
2. okt 2017

K predčasnému odstaveniu môže dôjsť, a vidím to aj často v okolí, že príkrmy mamičky začali dávať ako náhradu MM a vo veľkých množstvách. Nedávala si najprv príkrm, potom dokojila? ...Ak sa nenahneváš, pripájam článok https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokr...

yanni
2. okt 2017

@minik5 trosku sa pripojim. na jednej strane mas pravdu, ze zavadzanim prikrmov sa po case znizuje aj potreba UM ci MM. To je normalny proces. Zacina sa pomalicky, malymi mnozstvami a obedom. Kojenie ci UM je stale ako hlavne jedlo. Ale len do casu, ked dieta zje plnohodnotny cely obed. Nemozes dat rocnemu dietatu za dve lyzicky mrkvy na obed ako 7. mesacnemu len aby si udrzala kojenie a ono sa riadne nacucalo. Po roku uz by malo zdrave dieta jest plnohodnotne vsetko, UM ci MM je len "sprievodne" tak dlho ako bude chciet a ako to bude este vyhovovat dietatu a aj matke. Napredovanie, ano aj v jedeni tuhej stravy, sa nema umelo zdrzovat len koli tomu, ze chcem nedajboze kojit plne do 5. rokov. Rozhodne sa same dieta.

simca06022011
2. okt 2017

Je to v poriadku, zárad mu už riadnu stravu aj s desiatou/olovrantom a určite nebude hladný. Ak si bude chcieť aj tak cucnut tak si určite vypyta. My sme už po roku určite mali plnohodnotnú stravu komplet cely deň+ mlieko iba ako doplnok, na večeru niekedy a pod. Súhlasím s yanni.

stevvvka
2. okt 2017

"prišlo to zrazu, zastihlo ma to nepripravenú a chcela som ešte kojiť aspoň do budúceho leta"...
pri vsetkej ucte, priso to zrazu? ty si vobec neratala s tym, ze sa moze same odstavit?
ja svojho kojim, rok, ale uz od prvych prikrmov cakam na naznak toho, ze moje mlieko bude "odmietat". to dieta ma rok, je to tvoje male dietatko, ale je schopne normalne papat vsetko zaradom, uz to nie je male babatko zavisle na mlieku...
ty si chcela kojit, ty si mala naplanovane, ty ty ty...preco? beries vobec do uvahy, napadlo ti niekedy - budem dieta kojit, dokedy bude ONO chciet?
nechcem ta urazit, ale to, ze "sa kojite" - obaja - mne to pride, akoby si bola na dietati zavisla. ono ma svoje potreby a si urcite svela matka. ale si aj zena a tvoj zivot musi mat zmysel aj ked nebude mat dieta "cicik v puse"

kkl82
2. okt 2017

nukaj prsnik aj dalej a hlavne nepanikar 😉 13-mesiacov je take obdobie dietatka, ze sa zrazu viac rozhybe, osamostatnuje, ma rozne nove zaujmy. prsnik pre neho vedome nie je taky dolezity, skor sa pride podvedome pomojkat, pritulit prave na ten prsnik. ono sa to upravi, neboj. odsavat nemusis, pokial sa neodstavi sam a uplne (o com dost pochybujem), tak sa tvorba mliecka znovu viac rozbehne, ked bude treba. daj dietatku volnost a ono sa vrati 🙂

chrissie_kf
2. okt 2017

@tatapipka ma 13 mesiacov, pekne papa , odstavil sa sam, zrejme to nepotrebuje a stacilo mu. Zvys prijem stravy, aby nebol hladny a dbaj o dostatocne mnozstvo mliecnych vyrobkov v strave a hotovo. Umele mlieko, pripadne normalne podla toho ci bude mat zaujem alebo nie. Su deti , ktore nechcu casom mlieko a su take co sa ho nevedia dopit.ale mliecne vyrobky potrebuju, tie sa daju v roku uz nahradit inak. Bud rada ze to slo samo a v pohode. Rocne doeta moze pomaly nabehnut na normalnu racionalnu stravu, inymi slovami moze papat to co doma varite s malYmi obmedzeniami . Naco nasilu kojit ked same dieta ma zaujem o normalnu stravu ? Je to tvoja potreba ocividne nie jeho. 🙂 a ano stava sa aj toto a je to lepsi prioad ako riesit o pol roka vkuse prisate dieta a ako ho odstavit.

tami2014
2. okt 2017

@tatapipka Mne sa tiez toto stalo zo dna na den presne ked mala 13mes. Ona vsak prsnik do ust ani nevzala. Robila som vsetko mozne, kojit sa znova nezacala. Bola som aj v kontakte s LP. Islo o strajk, ktory som si zapricinila sama. Caste prikrmy sposobili oddalovanie kojenia, tym sa znizila tvorba mlieka a bolo. ☹ Teraz pri druhom si na to davam obrovsky pozor. Pretoze, to, co nasledovalo po ,,ukonceni dojcenia"neprajem nikomu. Prebdene noci, mrzute dni.

wikina123
2. okt 2017

Urob si tehotensky test 😉 ci si uz mala MS, alebo nie.... prip. si ho este zopakni o 2 tyzdne - dojcene dieta vie o dalsom drobcovi skor ao matka 😀

luliu
2. okt 2017

Pre ročník dieťa sú už dôležitejšie prikrmy a pestrá strava ako materské mlieko. Zaradila by som do jedálnička desiatu a olovrant a bude to OK. Viem, že ťa to prekvapilo, ale každé dieťa je iné, to tvoje už nechce mliecko, nenutila by som ho. Skus mu stále ponúkať, možno sa chytí a možno nie. Dôležité je ze bude spokojny

chrissie_kf
2. okt 2017

@kkl82
A naco nukat prsnik dietatu , ktore ocividne nema zaujem ? Ma vyse roka. Ak si bude sam pytat aj po nejakej dobe a maminke to nevadi nech da ale naco kojit dieta, ktore uz nemusi byt kojene a. Vyriesilo to pekne samo,
Tak ako su deti ktore sa same odstavia v 3 rokoch su deti ktore sa odstavia ovela skoR. Vsade sa tu propaguje samoodstavenie - nuz aj toto je forma samoodstavenia.

katarinamarkova
2. okt 2017

@tatapipka
,, vidím na ňom že nasilu ho nechce, mám ho nútiť? ,,

??

Máš veľké dieťa ktoré tvoje mlieko už očividne nepotrebuje, nechce, odmieta! Akosi nechápem prečo? z akého dôvodu? chceš ďalej pokračovať v dojčení takto starého dieťaťa, ktoré očividne vie, že materské mliečko je hlavne pre miminká. To sa pýtaš úplne vážne, či ho máš nútiť?