Je skoro dávať 1,5 ročnú do jaslí?
Ahojte od januára 2012 by som chcela dať malú do jaslí,bude mať 1,5 roka.
Aké máte skúsenosti s dieťaťom v tomto veku dať do jaslí??
Nieje to skoro??? A musím mať od januára-februára na 100 % prácu???? bojím sa že si hneď nenájdem a vrátia mi ju domov.Môžem pracovať aj na skrátenú pracovnú dobu / 4hod./ ?? Ďakujem za odpovede,mamičky 🙂
Moja mala by mala nastupit teraz v septembri do jasiel. Uprimne, neviem si to predstavit, ale vysledok bude zrejme taky, ze ja budem plakat a mala si bude jaslicky uzivat. Uz aj teraz ked ju dam k detom a po 2-3 hodinach beriem prec, place a place. Ked jej poviem, ze idem za detickami, hned si da ciapocku na hlavu a obuva topanky. Kazde dieta je ine a niektore mozno aj v 5 rokoch nieje pripravene ist do kolektivu. Treba pristupovat k dietatu individualne. Taktiez nesudit mamicky, ktorym ine nezostava len dieta dat do jasiel.
Ked som bola este tehotna, tak som si nevedela predstavit, zeby som rodila cisrskym a pri predstave, ze ma uspia a ja svoje dieta uvidim az o par hodin ma chytala panika. A coho som sa bala sa stalo. No nebolo to pre mna take hrozne ako som si myslela, ze bude. Bolo mi to luto....a taktiez mi bude luto aj ked pojde do jasliciek, ale asi len mne lebo mala si to zrejme bude uzivat.
vôbec to nie je skoro,,, moja mala sestra ma 5 rokov a ako 8-mesacna sla do jasli.... a v pohode 🙂
Tiez mam taky nazor ze nie je neskoro... ja som sla tiez ako 8 mesacna do jasli (mama musela pracovat) a je to v pohode 🙂
Ja ti mozem povedat z osobnej skusenosti svoj nazor. Mala isla do skolky (jasli), ked mala 20 mesiacov. Bola to ta najlepsia vec, aku sme pre nu mohli urobit. Kedze ja som mala matersku len 6 mesiacov, mali sme aupair na rok a nieco. To bolo super, ale mala nemala kontakt so svojimi rovesnikmi. A videla som, ze jej to velmi chybalo. Ked zacala chodit do jasli, velmi sa jej to pacilo. Sice trosku plakala, ale to preto, ze chcela, aby sme tam boli s nou. Ona odist nechcela, ale tiez tam nechcela byt bez nas🙂)) Po case si zvykla a teraz tam chce chodit jedna radost. Stale sa pyta, kedy ideme do skolky🙂 Je odvaznejsia, vie sa pekne hrat s detmi, vie si poziciavat veci... Proste malo to na nu velmi dobry vplyv.
Co sa tyka najdenia prace - to ti neviem povedat, ale to by tak bolo asi kedy ti tie jasle stat preplacal, nie?
Zaujimave nazory, jeden argument v prospech jasli mi tu chyba. Uprimne, ktore z vas, co ste na MD, sa dietatku venujete cely cas, co ste s nim? Treba navarit, upratat, poprat. V jasliach vychovavatelky nemaju nic ine na praci len sa s detmi hrat a rozvijat ich schopnosti. Podobne, je ked pridem z prace a som s malou tie 2-3 hodinky nez ide spinkat, je to pre mna kazda minuta vzacna a snazim sa ten cas vyuzit naplno, nerobim vtedy nic ine len sa jej venujem. A neda mi nedodat, 3 rocna materska je naozaj prezitok, je len otazka casu, kedy sa to zmeni aj u nas 🙂
Dole je prispevok spokojnej mamicky https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/opatrovatelky-3/
Ahoj, nie je to skoro, zvykne si coskoro, nebude s tym mat probvlem, ako 2 rocne deticky, hovorim z vlastnej skusenosti, ak ma rada kolektiv, pohraje sa s deickami, tak pohoda 😵
K nam do skolky chodia deti od 18 mesiacov do jaslickovej triedy. Obcas sa stane, ze mama nas ukecia a vezmeme aj dietatko 16 mesacne. Ale je to velky rozdiel, tie 2 mesiace vela pre tieto drobce znamenaju. Tak si myslim, ze od 1,5 roka je to fajn, dat dietatko do skolky/jasli - ak mu to prospieva. Neviem si ale predstavit ako prezivaju zaciatok septembra ucky aj deti v klasickych jasliach, kde je - aspon v nasom meste - 18 deti v triede. K nam teraz nastupili 3 nove deti malicke a obcas je veselo, ked ich chyti plac naraz...
Sice stara tema, ale neda mi nereagovat. Nas maly pojde do jasiel v 19 mesiacoch, velmi rada by som bola 3 roky doma, ale neviem kto by asi tak platil za nas hypo. Teda ak tu niektora mamicka ktora sa tu dusuje ze by dieta do jasli nedala nemala peniaze navyse a nedala nam zopar tisic EUR, to by som bola doma aj 6 rokov. Ostat doma 3 roky je v dnesnej dobe luxus. Ano niekto povie budem jest sucher rozky, ale budete ich davat aj detom? Tym chcem povedat, ze netreba hned odsudzovat, myslim si ze vacsina mamiciek (mozno nejake karieristky nie...) by velmi rada bola doma, ale zial nie vzdy je to mozne....
aj moja malá začala chodiť do jaslí v 19 mesiacoch. Nepopieram,že je to ešte malé dieťa, ale zvládla to bravúrne 🙂 . Lepšie ako mama 😝. Až na tie choroby, ktoré iné deti prežívajú až v škôlke
Ahojte mamicky, patrala som po odpovediam k svojich otazkach, momentalne mam uz i odpoved, tak prisievam. Obavala som sa, ako sym zvladne odlucnie, i ked len na par hodin denne. Zijeme na preskacku doma a v zahranici, v zahranici funguje nieco ako nasa obdoba jasli, no a riesila som, ci a ako umiestnit 13 mesacneho syna do day care - jasliciek, kedze tu matky sa bezne vracaju do zamestania 6 tyzdnov po porode!!!!!!
Syn mimoriadne vykazoval zaujem o druhe deti, tak sme skusili umiestnit ho do jaslickiek v YMCA, kde je maximalny pocet na jednu ucitelku 3 deti!!!! Syn tam je iba na 2 hodiny denne, pre mna vsak su 2 hodiny nepredstavitelnym casom, ktory som nemala.
Po precitani clankov som vyhnala manzela s dietatom s tym, ze tam bude travit najblizsie tyzdne, kym si zvykne.
Prvy den, ako sme tam syna odiesli, ani sa na nas nepozrel a odisiel sa hrat s inymi detmi. Ani raz nezaplakal, ked som po neho dosla bol v super nalade, fakt si to uziva.
PS: podla mna v tomto veku dieta potrebuje kolektiv. 2 hodiny su podla mna akurat dost a inak so synom urcite ostanem doma do jeho 3 rokov 🙂
Prečo ju chceš dávať do jaslí, keď ešte nemáš prácu ? Kvôli miestu v jasličkách ? Ak áno, tak to chápem. Mám dve kolegynky, ktoré dali deti do jasličiek od 1 roka a obe to zvládli (myslím tým deti, ale aj mamy 🙂)) úplne v pohodičke. Takže prečo nie ?
moj malinky ma prave teraz 15 mesiacou, a neviem si predstavit že by som ho mala dat do jasli. teraz je na mna naviazany a potrebuje ma. toto je to najkrajšie obdobie a nechcem si ho nechat ujst za žiadnu cenu aj ak sa musime uskromnit, myslim že je doležitejšie dat dietatu lasku ako peniaze.... nikto vaše dieta nepochopi tak ako vy!! a čitala som tu nazory že maminky doma maju vela prace a evenuju sa tak ako v jasliach.... ale to je sprostost!!!! v jasliach nema každe dieta svoju vychovavatelku, a matka sa dokaže venovat stale, my sa cely den učime a hrame, cez obed my spinka tri hodinky, vtedy navarim , upracem a zasa zme spolu ked sa zobudi... ja si myslim že laska je ovela viac ako peniaze no v dnešnej dobe už vela ludi na to zabuda, preto je dnešna mladež taka aka je!!!!!!!!!!!!
ahoj, ja som dala syna do škôlky, keď mal 22 mesiacov. Vzali mi ho do sukr. MŠ lebo nemal plienky, cumlik a sám sa najedol. Dala som ho tam na 3h denne doobedu a to aj keď ja ostávam ďalej doma na RD. V našom meste zrišili materské centrum, kam sme veľmi radi chodili a syn si vyslovene žiadal kolektív. Keď je teplo, ešte sa vonku nejaké deti nájdu, ale akonáhle sa ochladí, nikde nikoho. Preto som sa rozhodla takto, je to lepšie ako blúdiť po obchodoch a nák. centrách. V triede je 8 detí medzi 2-3 rokmi, syn je tam najmladší. Chodí tam rád, plakal len prvý deň. Po chorobe trošku pred triedou vyjednáva, ale akonáhle sa mu prihovorí učiteľka, je všetko ok a ide tam rád. Aj keď som sa obávala, myslím, že som spravila dobre. Kvalitne sa mu tam venujú, robia tam činnosti, ku ktorým napr. ja nemám vzťah, veľa vecí vytvárajú, pracujú z hlinou, farbami, prírodninami. A naobed ide domov. Deti po 1,5 roku si už vyžadujú kolektív, myslím, že izolácia doma im neprospieva. Ja som zvolila takýto kompromis 🙂
ahoj, na slovensku je zakorenena predstava, ze ked davas dieta do jasli/skolky skor, ako ma 3 roky, tak si zla matka. je to velka skoda. zazila som to na vlastnej kozi. a pritom detom vie dat viac impulzov skolka, su v kolektive, su socializovani, neboja sa deti ani dospelych... a spokojna je aj matka aj dieta. matka moze ist do prace, mozno na ciastocny uvazok, realizuje sa, pouziva mozog... a este ma cas aj na dieta. vsetci su spokojni. mnohym maminam je na materskej dlho. ale ved je to uplne prirodzene. skuste sa rozpravat 2 - 3 roky iba s malymi detmi alebo maminami na okoli... moje deti isli obidve do skolky, ked mali dva roky. je im fajn. aj mne. doma mame pohodu, nikto nie je nervozny... ja to len odporucam.
Dobrý deň mamičky ja by som sa chcela opýtať či nevie nejaká mamička o jasliach v Brezne okrem súkromných ďakujem.
Je tu nejaka mamicka, ktorej dietatko si na jasle nezvyklo? Syna - 19m, davame do jasli - maly kolektiv ,max 3 deticky. Chodili sme na skusku 10 dni po 1-2 hod.spolu, ked som vcera prvy krat odisla na 30 min, maly ich preplakal, dnes 2 hodinky rovnako...som z toho nestastna, nechcem mu ublizit :(. Ked som tam je spokojny, hra sa, v momente ked ma nevidi velky plac:(
@luciferkax Suhlasim s vami. Podla mna davaju skoro do jasli tie matky co sa nevedia dietatu ani trochu venovat, boja sa ze ich dieta nieco zmeska, nevedia ho naucit hovorit ani chodit na nocnik. Myslia si ze nejaka pedagogicka im da viac. Ale spamatajte sa mamicky.
@zulla Ahoh ako ste dopadli?

ja som jednoznačne proti, ale keď situácia( hlavne finančné dôvody) nepustí...Keď má matka šancu byť doma s dieťatkom, mala by byť s ním doma. Napríklad ja chcem vidieť ako sa moje dieťa učí chodiť, rozprávať, ako sa vyvíja a nie aby to videla nejaká cudzia osoba...Ale je to každého osobná vec...Ja osobne sa ani malú nechystám dávať do škôlky, ale ešte je malá, uvidíme že čo a ako neskôr...Podľa mňa dieťa potrebuje byť pri matke do 3 rokov, myslím že aj výskumy tak preukázali, veď aj maminka môže svoje dieťatko zobrať medzi deti do kolektívu, na ihrisko a tak, nie? Ale nech každý robí podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia..🙂