icon

Je správne vychovávať deti bez trestov?

15. máj 2025

Na koníku som ako babička - ešte na polovicu pracujúca, takže prepáčte, ale musím sa ozvať. Každý deň tu v podstate sedím, čítam príspevky, spomínam, nadávam, smejem sa. Nedávno som bola s päť ročnou vnučkou v obchode. Chcela kinder čokoládky, povedala som jej, že už má dosť sladkého, že dnes nie. A čo spravila? Hodila sa o zem, vrieskala, kopala nohami. Ľudia naokolo sa len pozerali, ja som sa hanbila až za ušami. Doma som to povedala dcére – a ona mi na to, že „to je v poriadku, má právo na emócie“. A hádka na stole... Ja nie som tá babka, ktorá učí na kinderka a podobné hlúposti. Môj syn keď bol malý a skúšal sa takto hnevať, stačilo, že som naňho zvýšila hlas a hneď vedel, že dosť. A otcovi neodvrával ani raz. Veď keby mu niečo odvrkol, už by sa mu len dymilo. Nie že by ho bil, ale mal rešpekt. Vedel, kde je jeho miesto. Teraz deti rozkazujú rodičom, všetko im treba dovoliť, len aby sa náhodou necítili ukrivdené. A my starí keď niečo povieme, že takto by sa nemalo, ešte aj my sme zlí.

Strana
z5
mamamasama
15. máj 2025

Dcéra má pravdu. Vy ste si svoje už vychovali.
Naša beztresová výchova je v skutočnosti len normálne rodičovstvo. Zlé zaobchádzanie s deťmi je v spoločnosti tak znormalizované, že to nedokážete pochopiť. Ľudia sú v šoku, že dieťa je vychovávané ako človek. Rešpektujeme emócie, usmerňujeme. Hodí sa o zem? A? Mám ho zmlátiť? Hranica bola určená. Sladké nedostane, my sme tam od toho, aby sme mu pomohli tú emóciu zvládnuť.

biba_18
15. máj 2025

ja som na strane dcéry - veď právo na emócie má - ale na kinderko nie ... teda aj nabudúce bude bez kinderka, aj keby neviem ako sa hádzala po zemi ... ide o to, že deti nemáme trestať ani za emócie, ani za názory ...
dieťa je malý človek. predstav si na jej mieste seba - páčilo by sa ti ak by ti niekto zakázal mať emócie? a trestal ťa za vlastný názor?

kristinka92
15. máj 2025

Takze ste čakali že dcéra spraví čo? Zbije ju? Aby mala rešpekt? A vy budete spokojna.
“ otcovi neodvrával ani raz. Veď keby mu niečo odvrkol, už by sa mu len dymilo. Nie že by ho bil, ale mal rešpekt” - jasne že ste deti bili. Asi by sa im nedymilo len tak však.
Treba sa uvedomiť že áno kinderka nemusela dostať. A že sa nahnevala? No nech. Ma na to právo sa nahnevať. Vás tiež v praci zbijú keď sa vam nieco nepáči a oponujete? Viete, aby ste mala rešpekt..

sevrin
15. máj 2025

Aj môj synovec sa zvykne hádzať o zem a trieskať dverami, keď sa mu lordovi niečo nedovolí. Takže asi to bude bežná forma nesúhlasu medzi deťmi okolo 5-7 roku života. Ja to neriešim, rodičov predsa má.

dskjhfdlkdjhl
15. máj 2025

Otazka je, ako sa k takemu o zem hodenemu dietatu dcera sprava. Ak ju necha tak a kinderko jej nekupi, tak dieta pochopi, ze tymto spravanim sa nicoho nedocka a prestane to robit. Ak jej ale to kinderko kupi, tak je to hodne hlupa vychova.

tanyan
15. máj 2025

Podľa mňa nie je správne ani hádzanie sa o zem a ani fyzické tresty. Zvýšiť hlas nie je trest. Emócie možno vyjadrovať aj vhodnejším spôsobom a jednou z úloh rodiča je aj ukázať dieťaťu cesty ako pracovať s emóciami - určite nie nechať ho hádzať sa o zem. Nastaviť hranice a zároveň rešpektovať emócie je taká zlatá stredná cesta s pozitívami pre obe strany a aj pre budúcnosť.

zuzkaa1991
15. máj 2025

My vychovavame dieta starou metodou aby mala uctu aj rešpekt k dospelým....
Nehovorím ze bijeme nase dieťa ale zas nedovolím od mala aby nam skakala.po hlave alebo nas bila atd...
A ano dnesna generácia.dovoli.detom všetko a potom pisu tu ze 3r dieta bije rodičov ze 6r dieta sa nevie chovať atd.....zasnem nad detmi v skole aj v skolke ale bohužiaľ kazdy musi od seba začať az potom moze nastat zmena....lenze deti vidia aj na verejnosti ako s a ludia k sebe zle chovajú

biba_18
15. máj 2025

mne tiež takto vraveli že syn keď ho nebudem trestať za emócie a názor že mi bude skákať po hlave a nebude poslúchať a čo z neho vyrastie ...
a je to jeden empatický človek, ktorý vie súcitiť aj s deťmi v detských domovoch (ako 6-ročný sa rozplakal pri reportáži o takých deťoch) a je aj asertívny, vie dať do laty moju manipulatívnu svokru alebo môjho brata a úplne bez nervov sa im postaví ...
na ňom vidím aké je dobré takto vychovávať dieťa ...

mamamasama
15. máj 2025
@zuzkaa1991

My vychovavame dieta starou metodou aby mala uctu aj rešpekt k dospelým....
Nehovorím ze bijeme nase dieťa ale zas nedovolím od mala aby nam skakala.po hlave alebo nas bila atd...
A ano dnesna generácia.dovoli.detom všetko a potom pisu tu ze 3r dieta bije rodičov ze 6r dieta sa nevie chovať atd.....zasnem nad detmi v skole aj v skolke ale bohužiaľ kazdy musi od seba začať az potom moze nastat zmena....lenze deti vidia aj na verejnosti ako s a ludia k sebe zle chovajú

@zuzkaa1991 Píšu tu práve také, ktoré deti otĺkajú. Prebehni si príspevky.

evcagabi
15. máj 2025

Ak sa ti nepaci, nik ti nekaze sa s malou stretavat. Jedna za ucho a strach z rodicov - to mi len bola vychova - potom sa cuduju, ze decka s nimi udrzuju minimalny kontak aj ja osobne som si nasla cestu spat k rodicom az po 25

zuzkaa1991
15. máj 2025
@mamamasama

@zuzkaa1991 Píšu tu práve také, ktoré deti otĺkajú. Prebehni si príspevky.

@mamamasama je.rozdiel bitka a dat po riti...nasa ma 7r a ked dostane po riti ano bohužiaľ nedostane silnu este sa nam smeje....takze my sme vymysleli lepsie tresty a to co ma rada a tam je lepší uspech ako bitka ;) (u nas zabera zakaz mobil a YouTube) a nemyslim si ze nas trest nici psychiku detsku alebo azda bude mat traumu

mamamasama
15. máj 2025
@zuzkaa1991

@mamamasama je.rozdiel bitka a dat po riti...nasa ma 7r a ked dostane po riti ano bohužiaľ nedostane silnu este sa nam smeje....takze my sme vymysleli lepsie tresty a to co ma rada a tam je lepší uspech ako bitka ;) (u nas zabera zakaz mobil a YouTube) a nemyslim si ze nas trest nici psychiku detsku alebo azda bude mat traumu

@zuzkaa1991 Nie, nie je to rozdiel. To ako keby, ze ta muž buď dokope, alebo len prefacká 🤦🏻‍♀️

kavasmliekom
15. máj 2025

Napríklad, keď idem s deťmi do obchodu ja, vedia, že keď poviem nie, tak to platí. Raz sa dcéra tak nahnevala, že nemôže 30e psíka, že vrieskala, možno až na sociálku ju bolo počuť. Ja som bola v kľude. Ako keby tam ani nebola. Po chvíli si uvedomila, že nikoho nezaujíma jej hystericky záchvat a prestala. To isté, keď sa nevedia správať na ihrisku, poviem raz, nepomôže, ideme domov.
Ale...nepacilo by sa mi, keby na nich zvýšili hlas babka, dedko. Vtedy väčšina detí viac vystrajaju, viac si dovolia. Prekračujú hranice.
To, že moja mama nás zvládala vychovať, mala iné pravidlá, neznamená, že to bude praktizovať na mojich deťoch. Keď viem, že ich nezvládne, tak ich radšej nenechám s ňou.

hopatko
15. máj 2025

Samozrejme, ze nie spravne dieta trestat za prejavene emocie... Mna ale zaraza, ze 5 rocna sa plieska na verejnosti o zem kvoli sladkosti?! To dieta nema doma bezne pristup k sladkostiam? Nie, nie je v poriadku aby sa takto spravalo zdrave 5 rocne dieta kvoli jedlu v spolocnosti kohokolvek a kdekolvek...

kavasmliekom
15. máj 2025
@zuzkaa1991

@zuzkaa1991 neviem co je horšie, či dať na zadok, alebo zobrať mobil. Akože 7r dieťa na mobile, a radšej urobí všetko preto, aby nemala zákaz....zamyslela by som sa ci už to dieťa nie je závislé 🫣

bellaa3007
15. máj 2025

Moja mala je večný nervák. Vie sa jedovať, nervačiť.. Na zem sa nehádže.

No raz (raz za 100rokov) isla pre nu svokra jedovala v satni lebo nechcela čiapku na hlavu v školke a vraj všetci na nu pozerali a ona sa hanbila. Tak som jej povedala, že no vidite ja toto zažívam 5rokov a nikomu sa nestažujem. V 99% som snou ja a muž, takmer vsade ju vláčime so sebou. Nezaujem o nejake stráženie.
Môžem po dobrom po zlom, proste vie sa vynervačiť a za 2min je klud.

dskjhfdlkdjhl
15. máj 2025
@hopatko

Samozrejme, ze nie spravne dieta trestat za prejavene emocie... Mna ale zaraza, ze 5 rocna sa plieska na verejnosti o zem kvoli sladkosti?! To dieta nema doma bezne pristup k sladkostiam? Nie, nie je v poriadku aby sa takto spravalo zdrave 5 rocne dieta kvoli jedlu v spolocnosti kohokolvek a kdekolvek...

@hopatko Ta mozno vobec nejde o to, ci ma, alebo nema pristup k sladkostiam, ale ide o reakciu rodicov-dieta sa hodi o zem a ak dostane to, co chce, tak sa hodi aj na buduce. Deti sa zacinaju o zem hadzat okolo 2 rokov, v piatich by uz mali vediet, ze si tym nic nevymozu, ak maju rodicov pri zmysloch.

dskjhfdlkdjhl
15. máj 2025
@zuzkaa1991

@zuzkaa1991 no, 7 rocne dieta by naozaj mohlo mat ine zabavky ako mobil.

hopatko
15. máj 2025
@dskjhfdlkdjhl

@hopatko Ta mozno vobec nejde o to, ci ma, alebo nema pristup k sladkostiam, ale ide o reakciu rodicov-dieta sa hodi o zem a ak dostane to, co chce, tak sa hodi aj na buduce. Deti sa zacinaju o zem hadzat okolo 2 rokov, v piatich by uz mali vediet, ze si tym nic nevymozu, ak maju rodicov pri zmysloch.

@dskjhfdlkdjhl ja s tebou uplne suhlasim. 5 rocne decko uz ma dost rozumu na to, aby vedelo ze si hadzanim o zem nic nevydobi, kedze ten cirkus musi robit uz roky...na to narazam, ze hranice gde?

mmooly
15. máj 2025

Minule som počúvala rozhovor s českým psychológom a on hovoril, že teraz je to opačne... deti bijú rodičov!! Vybíjajú si na nich svoje emócie... a prečo je to tak?? Oni môžu biť rodičov, veď len prejavujú svoje emócie a zmagorený rodičia sa nechajú... Ozaj je všetko naopak... doba sa mení a vždy to tak bolo, že stará generácia nechápala tú mladú.. ale na mňa by len raz zdvihlo decko ruku

mamamasama
15. máj 2025
@mmooly

Minule som počúvala rozhovor s českým psychológom a on hovoril, že teraz je to opačne... deti bijú rodičov!! Vybíjajú si na nich svoje emócie... a prečo je to tak?? Oni môžu biť rodičov, veď len prejavujú svoje emócie a zmagorený rodičia sa nechajú... Ozaj je všetko naopak... doba sa mení a vždy to tak bolo, že stará generácia nechápala tú mladú.. ale na mňa by len raz zdvihlo decko ruku

@mmooly Poprosím link na odkaz. 😅

martinka13
15. máj 2025

Nie, nie je to normálne, keď sa decko hodi o zem, keď niečo nedostane. Som na Vašej strane. Moje deti by si to v živote nedovolili. A nemuseli sme ich biť. Stačí rázne vysvetliť, pripadne nejaký trest. Táto doba je chorá. Každý má právo na všetko a povinnosti žiadne. A tak to potom vyzerá aj na školách. Učitelia sa boja žiakov. To sme to dopracovali....

dskjhfdlkdjhl
15. máj 2025
@hopatko

@dskjhfdlkdjhl ja s tebou uplne suhlasim. 5 rocne decko uz ma dost rozumu na to, aby vedelo ze si hadzanim o zem nic nevydobi, kedze ten cirkus musi robit uz roky...na to narazam, ze hranice gde?

@hopatko Nikde, bohuzial. Ono ta vychova pred 50-timi rokmi nebola idealna, ale aktualna je tiez otrasna. Radsej dietatu strcim do ruky mobil, aby som mohla byt aj ja v klude na mobile-to je co?? To, ze to dietatu skodi asi viac ako jedna po zadku, to je na 100% a to neschvalujem ani tu po zadku.

zuzinka888
15. máj 2025

Tvoj syn mal z otca strach nie respekt- netreba si to zamieňať. Deti sa byť nemajú. Ak s tým súhlasíš tak iba preto, že si bola bita a rodičkia ti vtlkli do hlavy že je to pre tvoje dobro, alebo preto ze si nevedela inak a bila si svoje deti. A ako to dopadlo- kúpila si Kinder? Ústavla si to aj napriek pohladom? A vysvetlila že takto nie, že jej ju nekúpiš ani keď sa hodí o zem, ani keď bude kričať.....urobi to 2-3 krát a keď pochopi že nepochodi nebude to robiť.

janamt
15. máj 2025

Niektorí ľudia pri vreštiacom dieťati, ktoré sa hodilo na zem cíti hlavne hanbu (a svoje zlyhanie). Ak by som tento výjav v obchode videla ja, povedala by som si, že som svedkom silných emócií malého človeka, ktorý sa so svojimi pocitmi ešte len učí pracovať. Týmto procesom si musí prejsť, ale je preňho prínosné, akých dospelých má pri sebe. Preto by som si všímala hlavne toho dospelého. Či to celé komunikuje zrozumiteľne a či nepovolí preto, lebo dieťa spravilo scénku. Ak povolí, niet sa čo čudovať, že sa hádzanie o zem bude opakovať. Ak dieťa prejaví emócie, na ktoré má každý človek právo, neznamená to, že by rozkazovalo rodičom. Chce to len dospelého, ktorý to ustojí a ktorý situáciu zvládne s rešpektom k sebe aj dieťaťu. Vtedy sa to dá aj bez trestov, bitky, vyhrážania sa, zastrašovania a podobných vecí.

feuille
15. máj 2025

5 ročna? Ja že to robia iba dedičky okolo 2 rokov, takáto veľká by už mala zvládať keď sa jej povie nie. Nech sa hnevá ale nech neobťažuje celý obchod 🙄

zuzkaa1991
15. máj 2025
@dskjhfdlkdjhl

@zuzkaa1991 no, 7 rocne dieta by naozaj mohlo mat ine zabavky ako mobil.

@dskjhfdlkdjhl ano ma lenze ako relax jej dovolime tu chvilu po.skole ale ked.je chora....a byvame v dome takze vonku je stale

ejanjelik
15. máj 2025

Žijeme v spoločnosti, kde sa porušenie nejakých pravidiel trestá rôznymi sankciami. Nevidím dôvod prečo na to dieťa nepripravit. Trest neznamená automaticky bitku, treba zvoliť spravnu formu.

januska12323
15. máj 2025

Neviem prečo si sa hanbila za detské správanie dieťaťa. Hanbiť sa môže akurát ona, má 5 rokov a už dosť rozumu aby také scény nerobila. Mala si to vykomunikovať s ňou po odchode z obchodu a nie až doma. Nabudúce môže čakať vonku alebo sa bude správať slušne.

lenkakravcova
15. máj 2025

Súhlasím s babkou. 😃

Strana
z5