Je správne vychovávať deti bez trestov?
Na koníku som ako babička - ešte na polovicu pracujúca, takže prepáčte, ale musím sa ozvať. Každý deň tu v podstate sedím, čítam príspevky, spomínam, nadávam, smejem sa. Nedávno som bola s päť ročnou vnučkou v obchode. Chcela kinder čokoládky, povedala som jej, že už má dosť sladkého, že dnes nie. A čo spravila? Hodila sa o zem, vrieskala, kopala nohami. Ľudia naokolo sa len pozerali, ja som sa hanbila až za ušami. Doma som to povedala dcére – a ona mi na to, že „to je v poriadku, má právo na emócie“. A hádka na stole... Ja nie som tá babka, ktorá učí na kinderka a podobné hlúposti. Môj syn keď bol malý a skúšal sa takto hnevať, stačilo, že som naňho zvýšila hlas a hneď vedel, že dosť. A otcovi neodvrával ani raz. Veď keby mu niečo odvrkol, už by sa mu len dymilo. Nie že by ho bil, ale mal rešpekt. Vedel, kde je jeho miesto. Teraz deti rozkazujú rodičom, všetko im treba dovoliť, len aby sa náhodou necítili ukrivdené. A my starí keď niečo povieme, že takto by sa nemalo, ešte aj my sme zlí.
Na emocie pravo ma,na hadzanie sa v obchode na zemi nie.Nie so mnou,viac by so mnou nikam nesla kym si ju dcera neusmerni.
@mamaaja82 A hodenie sa na zem nie je prejav nezrelého mozgu? Ženy, vy by ste už mali mať rozum a aj tak nedokážete emócie ovládať.
to je jedno kde je "pravda". svoje si si vychovala. respektuj vychovu svojej dcery a nevyjadruj sa k nej - respekt ocakavas od dietata a sama ho nemas.
a to ze maly neodvraval a vedel kde je jeho miesto :D :D typicke reci starej generacie ktora vychovala kopu uzkostnych ludi.... 🙈
Čo si konkrétne predstavuješ pod výchovou bez trestov? Tresty aj dnes úplne bežne uplatňuje väčšina rodičov, ale rodič, ktorý rozumie dieťaťu a tomu, ako ho vhodne vychovávať, udeľuje pri takto malých deťoch tresty, ktoré sú logickým dôsledkom prečinu.
Čo také hrozné spravila vnučka? Vyžadovať si veci hodením sa o zem a krikom, je pomerne bežná fáza vývoja a pri vhodnom usmernení z toho dieťa rýchlo vyrastie. Ty ako babka ju môžeš potrestať tým, že ju v najbližšej dobe do žiadneho obchodu nevezmeš, ak sa tam nevie správať. Môžeš to skúsiť po čase a vnučku motivovať k vhodnému správaniu - stratégia na motiváciu môže byť rôzna. U nás sa síce decká nikdy nehádali o zem, ale vedeli rumázgať na celý obchod. Najviac nám funguje to, že dieťa dostane do ruky nákupný zoznam, malý košík, nakupuje samo, samo vyloží tovar na pult , alebo ho samo nablokuje v samoobslužnej pokladni, samo sa pozdraví predavačke, dá jej peniaze. Nie je treba nijaké drastické tresty. Vlastne realita je taká, že často je dospelý ten, ktorý situáciu nezvláda v rovnakej miere ako dieťa, len iným spôsobom. Dieťa sa hodí o o zem, lebo nedostane kinderko, dospelý prepadne strašnému stresu a nervozite, lebo sa cíti byť pod tlakom okolia.
Dnešné deti sú bez pravidiel, vidím to na mojej pubertiačke. Často, keď sa spolu rozprávame, tak mi povie, že spolužiaci nemusia doma pomáhať. Že oni sa majú hlavne učiť a vo voľnom čase sa venujú krúžkom a oddychujú. A samozrejme počúvam reči tipu, že prečo oni nemusia a ona áno. Mne to urobila raz, keď mala 3 roky. Chcela bábiku z výkladu za 30 eur. Samozrejme, že som jej ju nekúpila a do toho obchodu sme ani nešli. Urobila to na námestí. Navyše je hneď vedľa kostol, pred ním bolo plno ľudí, lebo bola omša. 🙈 Kým ona sedela na zemi a revala, ja som sa zobrala a išla preč. Keď som bola od nej asi 10 metrov, postavila sa a s revom utekala za mnou. V obchode sme sa vždy dohodli dopredu, čo si kúpi. Samozrejme, že niekedy aj navyše. Ale čo budú deti robiť, keď budú staršie. Keď už teraz rodičom skáču po hlavách. A vidím to aj v okolí. Takže tá voľná výchova sa im "pekne" vypláca. A úprimne ľutujem učiteľov. Ja teda chodím na rodičovské, len so slušnosti. Ale keď počúvam dcéru, čo si spolužiaci dovolia, tak by som to ani za milión nerobila. A ešte sa rodičia tvária, aké majú úžasné deti.🙈 Takže babka má pravdu.
to je jedno kde je "pravda". svoje si si vychovala. respektuj vychovu svojej dcery a nevyjadruj sa k nej - respekt ocakavas od dietata a sama ho nemas.
a to ze maly neodvraval a vedel kde je jeho miesto :D :D typicke reci starej generacie ktora vychovala kopu uzkostnych ludi.... 🙈
@bg92 No, teraz uzkostami trpi ovela viac mladych ludi, ako v starsej generacii, takze tato nova vychova je v istom smere ovela horsia.
Moja mladsia robila ked mala 2 roky to iste a co som jej mala vytat? Urcite nie. Verte tomu, ze mne ako matke je to tiez velmi neprijemne a najhorsie su tie pohlady, ale nespravim s tym nic, len ju nechat tak a ked prestane najvacsi amok pomoze objatie. Sem tam mi pomohlo ked sa k detom prihovorila nejaka ochotna pani a odviedla pozornost. Doteraz spominam na jednu babku, ktora dala starsej sacok cukru, ktory odviedol jej pozornost a skutocne prestala ziapat na cely park. Takze skuste namiesto odsudenia, radsej pomoct.
ja som toho názoru, že , áno , dieťa má právo na emócie, ale aj spôsob spracovania emócii napr. už vo veku 5 rokov má tiež svoje hranice a dieťa by malo byť usmernené, v zmysle, že síce je nahnevaná a môžeme počkať dokiaľ ťa to prejde, ale nie je správne sa hádzať o zem. Proste musí vedieť, že aj spracovanie emócie neznamená, že sa hodím o zem, nabudúce urobí čo ? Je potrebné aj deti viesť ako spracovávať emócie samozrejme podľa veku...
Suhlasim, ak sa 5 rocne dieta hadze v obchode o zem, tak je niekde vo vychove chyba…dieta musi mat stanovene hranice, musi sa naucit ze akcia vyvola reakciu a musi vediet, ze moze prist aj adekvatny trest (tym vsak rozhodne nemyslim bitku ani nic podobne)
So slečnou si treba nastaviť pravidla a môžete ísť , kam chcete. Keby na uliciach, každý vyjadroval svoje emócie, čo by bolo? Dieťa,keď má vysvetlené,primerané veku, nikdy hanbu pardon emócie nebude robiť. Niekedy sa to volalo hanba, dnes prejavovanie emócii.😉
5 rocne dieta sa uz zhrovna nemusi hadzat o zem, Kinderko nedostala, nic tym neziskala, spravi to mozno este zo dva krat a pochopi, ze u babky cez to vlak nejde a prestane ju to bavit.
Moja mladsia robila ked mala 2 roky to iste a co som jej mala vytat? Urcite nie. Verte tomu, ze mne ako matke je to tiez velmi neprijemne a najhorsie su tie pohlady, ale nespravim s tym nic, len ju nechat tak a ked prestane najvacsi amok pomoze objatie. Sem tam mi pomohlo ked sa k detom prihovorila nejaka ochotna pani a odviedla pozornost. Doteraz spominam na jednu babku, ktora dala starsej sacok cukru, ktory odviedol jej pozornost a skutocne prestala ziapat na cely park. Takze skuste namiesto odsudenia, radsej pomoct.
@pandorra môže mi byť jedno keď na mňa pozerá nejaký cudzí človek ktorého buď už v živote nestretnem alebo aj keď stretnem, dávno si to nebude pamatať - dôležitejšie je pre mňa vlastné dieťa ... tak by na to mali ľudia pozerať ...
Suhlasim, ak sa 5 rocne dieta hadze v obchode o zem, tak je niekde vo vychove chyba…dieta musi mat stanovene hranice, musi sa naucit ze akcia vyvola reakciu a musi vediet, ze moze prist aj adekvatny trest (tym vsak rozhodne nemyslim bitku ani nic podobne)
@modrahruska lenže nikde som sa nedočítala či sa takto 5-ročná hádže o zem aj mame - alebo to urobila iba babke - a hlavne aké dramatické to bolo ...
Akože podporovať 5 ročne decko (takmer školáka) aby sa hádzalo o zem, že ma na to právo, je na hlavu. Ta matka je hlúpa, prepáč. To ako keby v hneve bolo dovolené všetko. Ale nie je. Treba deti učiť že hnev nie je ospravedlnenie na takéto amoky. V budúcnosti doboda v škole učiteľku a spolužiakov?
@mamaaja82 A hodenie sa na zem nie je prejav nezrelého mozgu? Ženy, vy by ste už mali mať rozum a aj tak nedokážete emócie ovládať.
@mamamasama ja mam teda dost deti ale ani jedno sa takto neprejavovalo hadzanim o zem a to mam silneho autistu kde on nerozumel mne ja jemu pretoze nikdy neprehovoril ale toto sme nezazili.Takze tvoj argument o nezrelom mozgu je pre mna len vyhovorka, moj syn ma 18 urovnou niekde na troch rokoch a neurobil to ani v skole ani vychovavatelom.Dieta proste nema vychovu a blahosklonne sa to hadze na respektujucu vychovu.Nech si kazdy vychovava ako chce pokial jeho vysledky neobtazuju okolie.
@mamamasama ja mam teda dost deti ale ani jedno sa takto neprejavovalo hadzanim o zem a to mam silneho autistu kde on nerozumel mne ja jemu pretoze nikdy neprehovoril ale toto sme nezazili.Takze tvoj argument o nezrelom mozgu je pre mna len vyhovorka, moj syn ma 18 urovnou niekde na troch rokoch a neurobil to ani v skole ani vychovavatelom.Dieta proste nema vychovu a blahosklonne sa to hadze na respektujucu vychovu.Nech si kazdy vychovava ako chce pokial jeho vysledky neobtazuju okolie.
@mamaaja82 ale toto čo teraz robíš, je povyšovanie sa nad niekým, konkrétne matkou dieťaťa - pretože ani nevieš ako ho vychováva, ani nevieš ako to všetko bolo, čo tomu predchádzalo, nevieš nič a napriek tomu píšeš že tvoje dieťa to neurobilo len preto, že TY si ho dobre vychovala ... ale takto to nefunguje ...
btw nehovoriac o tom, že neviem či som zažila dieťa ktoré by v období vzdoru, ktoré je prirodzené pre vývoj dieťaťa, nevzdorovalo...
@mamaaja82 ale toto čo teraz robíš, je povyšovanie sa nad niekým, konkrétne matkou dieťaťa - pretože ani nevieš ako ho vychováva, ani nevieš ako to všetko bolo, čo tomu predchádzalo, nevieš nič a napriek tomu píšeš že tvoje dieťa to neurobilo len preto, že TY si ho dobre vychovala ... ale takto to nefunguje ...
btw nehovoriac o tom, že neviem či som zažila dieťa ktoré by v období vzdoru, ktoré je prirodzené pre vývoj dieťaťa, nevzdorovalo...
@biba_18 ja sa nepovysujem ani nikde netvrdim,ze som dobre vychovala,nevkladaj mi do ust a klavesnice nieco co som zo seba nevypustila.O matke vieme len co napisala autorka a o situacii,ze sa hodilo o zem pre cokoladu a babickino nie.Ako sorry o rok pojde do skoly a aj tam sa hodi o zem,lebo ma pravo na emocie?Staci zapojit obycajny zdravy rozum,nestavat dieta na piedestal a nerobit z nich bohov.Deti vzdoruju,ale je na nas urcit im hranice,to je cele.
Takto veľa žien si žiaľ pomýlilo láskavú výchovu s beztrestovou. Tak to potom aj vyzerá. Dieťa keď sa nevie spratať do kože musí dostat trest inak sa to nemá ako naučiť. Potom vyrastajú ľudia čo si myslia že sú sami na svete a ku všetkým si všetko môžu dovoliť. Deti netreba biť to vôbec, treba vysvetliť a keď neposluchnu mal by za to prísť adekvátny trest napríklad obmedzenie TV, sladkého podľa veku. Ale to čo riešite vy že dieťa sa hodilo zadkom o zem je pomerne bežné, moje dieťa sa tiež hádže zadkom o zem niekedy a tomu sa nedá veľmi predísť podľa mňa
Má právo na emócie, ale aby sa mi 5 ročné dieťa hádzalo o zem v obchode to je na zamyslenie. Na to je už ozaj veľká. Som na tvojej strane autorka. Dieťa by malo mať za svoje zlé správanie primeraný trest. Ja by som jej za to napr. 2 dni nedala sladkosť. Som proti bitkám, ale aj proti tomu aby deti nemali hranice.
Moje deti si uz velke a mnohe situacie z obdobia, ked mali 5 rokov si uz bohuzial nepamatam..ale som za vychovu bez trestov, akychkolvek, sama ju aplikujem a deti mam myslim vychovane dobre. Nemyslim, ze by som z deti vychovala lepsie osoby, ak by mali obcas zakaz mobilu alebo som vypla wifi.
Volna "vychova" a dovolenie vsetkeho je cesta do pekla. Ano, dieta ma pravo na emocie a za emocie sa netresta, ale zase hranice urcene byt musia. Mne sa tiez mladsie dieta hadzalo o zem,zacala s tym po 1.roku, ale co by mi pomohlo ju vytrieskat? Nic. Stacilo pockat,kym sa upokoji a zatisl si ju nevsimat,lebo vsimanim sa amok iba zhorsoval. Az ked ma sama zavolala, pomohlo objatie. Nastastie vonku sa hodila o zem iba raz. Rychlo pochopila,ze so mnou nepohne a ze ju to vlastne boli a nic s tym nedosiahne. Neviem si predstaviť,ze by mi to spravila teraz ako 5rocna v obchode. Niekde bude naozaj chyba.My mame pravidlo, ked ideme do obchodu,ze si mozu kupit 1 vec a vzdy im musim odsuhlasit vhodnost. Funguje mi to od malinka pri oboch.Neviem si predstavit fungovanie uplne bez trestov. Ak raz mame nejake pravidla, po ich poruseni nasleduje dosledok. Cely zivot budu musiet dodrziavat nejake pravidla-skolka, skola, paca, v spolocnosti atd, ci v dospelosti si budu chodit do prace ako sa im zachce a bez trestu? Ci nebudú dodrziavat pravidla cestnej premavky,lebo naco? Budu po partnerovi vrieskat na ulici,lebo emocie?
Má právo na emócie, ale aby sa mi 5 ročné dieťa hádzalo o zem v obchode to je na zamyslenie. Na to je už ozaj veľká. Som na tvojej strane autorka. Dieťa by malo mať za svoje zlé správanie primeraný trest. Ja by som jej za to napr. 2 dni nedala sladkosť. Som proti bitkám, ale aj proti tomu aby deti nemali hranice.
@mimikarol súhlasím s tebou podľa mňa z detí bez hraníc rastu ti najhorší dospelí neskôr
Moje deti si uz velke a mnohe situacie z obdobia, ked mali 5 rokov si uz bohuzial nepamatam..ale som za vychovu bez trestov, akychkolvek, sama ju aplikujem a deti mam myslim vychovane dobre. Nemyslim, ze by som z deti vychovala lepsie osoby, ak by mali obcas zakaz mobilu alebo som vypla wifi.
@dadis a ako si docielila že si im nemusela dať žiadny trest? Na veľa detí totiž dohovor absolútne neplatí
A cosbte očakávali že dcéra urobí? A čo ste urobili v obchode vy s vnučkou?
A áno dieťa má tiež právo na emócie, ale osobne mi príde cez aby sa o zem hádzalo 5r dieta
Ty ako babka by si chcela, aby to že jej niečo nekúpiš brala v pohode. Ak však po ňom neskutocne túžila, uvitala by si, keby povie niečo ako napr: vieš, veľmi mala som nan veľkú chuť, som sklamaná a možno i trochu naštvaná. Prečo mi to Kinderko vlastne nechces kúpiť, a dáš mi ho niekedy inokedy alebo si môžem vybrať inú sladkosť?
Ibaže toto sa nedeje, dieťa ešte presne nevie, čo sa v ňom deje, nevie to vyjadriť a slovne odkomunikovať. Preto by sme mu s tým ako rodičia/dospelí mali pomôcť.
Ak dáš dietatu trest, niečo mu zakazes, čo ho naučíš? Možno dosiahneš, že sa o zem nehodí, že ti nič nepovie. Iba jeho prejavy zastavíš. No môže sa to ukázať inde, pasívnou agresiou, bude niečo odmietať urobit, …
A čo take emócie? Tie iba potlači, neznamena to, že sa smutne či nahnevane cítiť prestane a to bez ohľadu na to, či sa ti to páči alebo nepáči, či ma podľa teba na ne právo. A vôbec nám kto dal právo rozhodovať o tom, čo môže cítiť ten druhý cítiť? A vie niekto cítiť niečo iné, akoze správne? A pokial nie, tak sa ma za to hanbiť, skrývať to, alebo čo teda…?
Teda respekt k emóciám, pomoc s ich regulovaním, vyjadrením je podľa mna výchova. Naučiť ho správať sa ako dospely, co mnohí ani cely život nezvladaju. Buď nechaju so sebou zametať, alebo nadávajú, ohovárajú, vysmievajú sa, ponižujú, sú pasívne agresívni… a odkiaľ to tak asi prameni?
My tiez riesime formou trestu,ale inak..vyvadza na ihrisku?upozornim raz,druhy x poviem ze ak neprestane tak ideme domov,na treti x uz beriem za ruku a ideme domov.vyvadza v obchode?poviem dcere ze uz ju so sebou do obchodu nevezmem(rada chodi somnou) a je vybavene.ale dcera ma 2.5roka, 5 rocna uz by mohla sa vediet spravat...
Mnohí dospelí nevedia svoje emócie zvládať. Nie to ešte malé deti ktoré majú nedozrety mozog.
Koľkokrát sa medzi sebou muži pobijú kvôli žene, koľkokrát dá zena facku mužovi, koľkokrát muž udrie ženu. A to sú dospelí ľudia, ktorí nevedia zvládať emócie. A práve títo ľudia tvrdia, že jedna výchovná neublíži, len pomôže. A potom svoje problémy riešia krikom a nasilim.
Som za to, aby sa deti vychovávali a aby vedeli rešpektovať hranice druhých, ale rovnako syna učím, že aj na jeho pocite záleží a ze rešpektujem jeho hranice. Vediem ho k rešpektu, ale nie k strachu. Ak urobí niečo zlé (prekročí hranicu) bude nasledovať dôsledok. Ale určite nie bitka.
VI vašom prípade to bolo nekupenie kinderka. Nie je nie, mala sa hodila o zem, prejavila svoj nesúhlas, svoj postoj k tomu, ale nabudúce bude vedieť, že to na vás neplatí a neustupite keď spustí rev.
Aj v dospelom živote ak nesplnite svoje povinnosti alebo dohody príde trest. Ak neprídem do roboty stihne má trest, nezastavím na stopke dostanem pokutu, nezaplatim v obchode chytia ma policajti, niekoho napadnem pôjdem do väzenia, budem sa ku kamarátom správať nevhodne - stratím ich. A nikto mi nebude dookola pri peknom vysvetľovať. Ani ten šéf mi na desaťkrát nebude hovoriť no moja ale zajtra príď do práce lebo tak je to správne. A ja ho budem ignorovať a trest nepríde len večne dohováranie. Proste deti treba naučiť že si musia plniť svoje povinnosti a vedieť sa správať k ľuďom. A treba ich to naučiť s láskou ale jednoznačne a rázne

Na emocie pravo ma,na hadzanie sa v obchode na zemi nie.Nie so mnou,viac by so mnou nikam nesla kym si ju dcera neusmerni.