icon

Je správne vychovávať deti bez trestov?

15. máj 2025

Na koníku som ako babička - ešte na polovicu pracujúca, takže prepáčte, ale musím sa ozvať. Každý deň tu v podstate sedím, čítam príspevky, spomínam, nadávam, smejem sa. Nedávno som bola s päť ročnou vnučkou v obchode. Chcela kinder čokoládky, povedala som jej, že už má dosť sladkého, že dnes nie. A čo spravila? Hodila sa o zem, vrieskala, kopala nohami. Ľudia naokolo sa len pozerali, ja som sa hanbila až za ušami. Doma som to povedala dcére – a ona mi na to, že „to je v poriadku, má právo na emócie“. A hádka na stole... Ja nie som tá babka, ktorá učí na kinderka a podobné hlúposti. Môj syn keď bol malý a skúšal sa takto hnevať, stačilo, že som naňho zvýšila hlas a hneď vedel, že dosť. A otcovi neodvrával ani raz. Veď keby mu niečo odvrkol, už by sa mu len dymilo. Nie že by ho bil, ale mal rešpekt. Vedel, kde je jeho miesto. Teraz deti rozkazujú rodičom, všetko im treba dovoliť, len aby sa náhodou necítili ukrivdené. A my starí keď niečo povieme, že takto by sa nemalo, ešte aj my sme zlí.

tiika
15. máj 2025
@cafelatte

5 ročne ak sa hádže o zem to je chyba vo výchove..je zvyknuté že takto dosiahne svoje..v našej škôlke vidím, ako deti bijú svojich rodicov a ti rodicia si nevedia dat s nimi rady..

@cafelatte áno, rodičia chcú viest deti rešpektujúcim prístupom, no popritom nerespektuju vlastne hranice. Boja sa primerane zakročiť a priamo vyjadriť nesúhlas s takym správaním. A tak namiesto prísnej výchovy, dovolia deťom aj to, čo im normálne vadí, čo je zas druhy extrém. Je to preto, že málokto zažil naozaj zdravú respektujucu výchovu a teda ani nevie ako sa v takých situáciách v podstate zachovať.
Určite to však nie je o tom všetko trpiet, ci nechať dieťa robiť čokoľvek si zmyslí.

tiika
15. máj 2025
@mamaaja82

@elianto_01 v okoli nepoznam dieta,ktore by sa hadzalo o zem a mam kamaratky s dvomi ,tromi,styrmi,piatimi detmi.Tak ako to asi robia,ze sa nam deti o zem nehadzu a mozme s nim chodit kamkolvek.Zrejme chyba niekde je,len tazko si ju niekto prizna.Deti s diagnozami nechame tak,my sme opustili Slovensko koli ludom lebo...A dospely autista sa na sk ani nevrati,ale prepac aby sa mi trieskalo o zem 5 rocne zdrave dieta to je moc a mysli si o mne co chces.

@mamaaja82 tebe sa to môže zdať moc, no 5 ročne dieťa je stále malé dieťa, nezvláda svoje emócie a nemá ich pevne pod kontrolou. Preto je veľmi dôležité, ako sa k nemu v takých situáciách pristupuje, aby sa to naučilo.

tiika
15. máj 2025
@kaca222

@zuzkaa1991 toto milujem, že úctu a rešpekt k dospelým. V preklade = strach. Nie, nemám úctu ani rešpekt k niekomu, kto na mňa dokázal zdvihnúť ruku.

@kaca222 súhlasím, je dôležité rozlišovať medzi rešpektom z titulu strachu, moci, následkov a respekt z úcty, ohľaduplnosti. To prvé sa dosahuje trestom (ako píše babka).

annm81
15. máj 2025
@tiika

@mamaaja82 tebe sa to môže zdať moc, no 5 ročne dieťa je stále malé dieťa, nezvláda svoje emócie a nemá ich pevne pod kontrolou. Preto je veľmi dôležité, ako sa k nemu v takých situáciách pristupuje, aby sa to naučilo.

@tiika Tuto nie je pravda asi na jednej strane. Ak si babka predstavuje, že facka je dobré riešenie (nenapísala, čo si predstavuje pod trestom), tak sa mýli. Na druhej strane, 5ročná slečna by už naozaj nemala robiť takýto cirkus v obchode - to robia 2-3 ročné deti. Nie je to vlastne ani o tom, či zvláda silné emócie, lebo je dieťa, ale o tom, že nedostať sladkosť, keď sme v obchode, by už dávno nemala byť žiadna silná emócia.

nelka93
15. máj 2025
@feuille

5 ročna? Ja že to robia iba dedičky okolo 2 rokov, takáto veľká by už mala zvládať keď sa jej povie nie. Nech sa hnevá ale nech neobťažuje celý obchod 🙄

@feuille hlavne ze minule ma tu dobreze nezozrali za to, keď som písala, že 8 ročne dieťa by si už mohlo uvedomiť ako sa správať. Vraj sa vyvíja a nevie narábať s emóciami. A tu sa ma uvedomiť 5 ročne dieťa. Dvojaký meter nie je bohviečo

mamaaja82
15. máj 2025
@tiika

@beronsche
@tiika ja som k tomu uz napisala svoje,opakovat sa nebudem.

beronsche
15. máj 2025
@mamaaja82

@beronsche
@tiika ja som k tomu uz napisala svoje,opakovat sa nebudem.

@mamaaja82 áno, viem, napísala si napr.ze dieťa nemá právo sa hodiť na zem.. a že na teba nik nemá ísť s argumentom o nezrelom mozgu.
Plus tvoje deti a vraj ich je viac, to nerobia, tak žiadne to nesmie robiť..
Nuž, opakovať sa nemusíš, ale z toho čo píšeš, je viac ako jasné, že o vyvinovej psychológii nemás ani páru...

taktotedanie
15. máj 2025

Uprimne svoje si si vychovala do ich vychovy sa nestaraj ale v podstate suhlasim respektujuca vychova je ok ale aj ta misi mat hranice

ullala
15. máj 2025

No ja mam pocit, ze zeny ktore tu pisu o zrelych 5 rocnych detoch, ktore nemaju uz pravo na frustraciu a amoky, ze nevideli v zivote dieta v obdobi vzdoru. Hlavne, ze niektore svokry nevedia ovladat svoje amoky a frustracie ani po 60ke.

biba_18
15. máj 2025
@ullala

No ja mam pocit, ze zeny ktore tu pisu o zrelych 5 rocnych detoch, ktore nemaju uz pravo na frustraciu a amoky, ze nevideli v zivote dieta v obdobi vzdoru. Hlavne, ze niektore svokry nevedia ovladat svoje amoky a frustracie ani po 60ke.

@ullala pritom aj sama autorka sa pohádala s dcérou 🤷‍♀️

ullala
15. máj 2025
@biba_18

@ullala pritom aj sama autorka sa pohádala s dcérou 🤷‍♀️

@biba_18 ano, lebo dcera nereagovala presne tak, ako chcela jej matka. A v podstate to dieta malo amok kvoli tomu, ze babka nespravila to, co chcelo ono. Akoze ja s tym nemam problem, len nechcime od deti to, co neovladaju sami dospeli. A by ma zaujimalo, komu to dieta tym hodenim o zem ublizilo okrem seba.

beronsche
15. máj 2025
@ullala

@biba_18 ano, lebo dcera nereagovala presne tak, ako chcela jej matka. A v podstate to dieta malo amok kvoli tomu, ze babka nespravila to, co chcelo ono. Akoze ja s tym nemam problem, len nechcime od deti to, co neovladaju sami dospeli. A by ma zaujimalo, komu to dieta tym hodenim o zem ublizilo okrem seba.

@ullala podľa babky jej, lebo sa "musela" hanbiť...
Ja by som fakt chcela vedieť, čo babka čakala, že jej dcéra spraví s vnučkou po príchode domov..

ullala
15. máj 2025
@beronsche

@ullala podľa babky jej, lebo sa "musela" hanbiť...
Ja by som fakt chcela vedieť, čo babka čakala, že jej dcéra spraví s vnučkou po príchode domov..

@beronsche ano chapem, ze babka sa hanbila. Ale to je uz problem v jej nastaveni. Babka by sa mohla hanbit, keby sa ona sama hadzala o zem 😀 Ale to je problem tej starsej generacie, ktora stale pozera na to, co si ludia pomyslia.

tiika
16. máj 2025
@annm81

@tiika Tuto nie je pravda asi na jednej strane. Ak si babka predstavuje, že facka je dobré riešenie (nenapísala, čo si predstavuje pod trestom), tak sa mýli. Na druhej strane, 5ročná slečna by už naozaj nemala robiť takýto cirkus v obchode - to robia 2-3 ročné deti. Nie je to vlastne ani o tom, či zvláda silné emócie, lebo je dieťa, ale o tom, že nedostať sladkosť, keď sme v obchode, by už dávno nemala byť žiadna silná emócia.

@annm81
Objektívna skutočnosť: dieťa ma 5 a hodilo sa na zem. Subjektívne očakávanie, názor: v 5 rokoch by to už nemalo robiť.
Vyjadrenie psychológov, objektívna pravda na základe výskumov, pozorovaní “..konkrétne stratégie, ako sa vyrovnať s obdobím vzdoru u rôznych vekových skupín detí (2-5 rokov), …”
“ Najčastejšie sa objavuje medzi 2. až 3. rokom života dieťaťa, no je bežné, že sa obdobie vzdoru objaví aj skôr – v 1. roku, či dokonca neskôr – obdobie vzdoru vo veku 4 či 5 rokov. ”

Áno, nemalo by, nemuselo by, no robí to. My však nevieme, čo je za tým. Pre mna je zbytocne posudzovať to dieťa, či matku. Comu to pomôže? Proste to je (i) v takom veku. Aj dospely môže vybuchnut kvôli prkotine. Mozno je za tým niečo z minulosti, alebo je to niečo naakumulované a vidíme len vrchol ľadovca v celom príbehu, ci žena ma PMS?
Co ak dietatu doteraz tieto prejavy nepomáhal nikto spracovat (ignorancia, ustupovanie, iné), alebo sa u neho objavili az teraz? Ako ono za to môže? Mozno by sme sa inak na to pozerali, ak by sme počuli, ze mu sladkosti rodičia vôbec nekupujú, cely čas sa teší iba na babku, že mu konečne niečo kúpi, aj kamoska zo škôlky sa chválila, akú krásnu hračku si našla v kinderku a ona tiež chcela mat takú,, navyše dnes mala úplne hrozný deň a….

martinbezek
16. máj 2025

Milí rodičia,

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR momentálne vyvíja nový elektronický systém na podávanie prihlášok do materských, základných a stredných škôl – tzv. ePrihlášky. Aby sme zabezpečili, že systém bude pre rodičov zrozumiteľný, jednoduchý a praktický, hľadáme dobrovoľníkov na overenie používateľského dizajnu.

🧩 Čo to obnáša?

absolvujete krátke testovanie prototypu, ktoré trvá max. 60 minút,
testovanie prebehne online cez videohovor (napr. cez Google Meet alebo MS Teams),
nejde o skúšku z počítačových zručností – nás zaujíma, ako rodič vníma systém, čo mu funguje, čo mu prekáža.
🎁 Za Vašu pomoc Vám ako poďakovanie pošleme 10 € poukaz do obchodného reťazca Lidl.

Ak máte záujem zúčastniť sa alebo sa chcete dozvedieť viac, ozvite sa mi prosím e-mailom na adresu:
📩 martin.bezek@minedu.sk

Ďakujeme, že nám pomáhate vytvoriť systém, ktorý bude priateľský pre rodičov aj školy.

spenat9
16. máj 2025

Ja toto nepochopim v zivote.. dieta nema rozum.. nie na takej urovni ako my dospeli (aj ked ocividne ani to nie u kazdeho plati).. dieta vela veci nechape lebo je to dieta a prejavuje sa tak ako vie - placom, krikom.. ja nechapem naco si robite deti ked na ne nemate trpezlivost, radsej by ste mu hodili po riti aby “vedelo kde je jeho miesto” a mali od neho pokoj

mantilka
16. máj 2025

Babka, päťročné dieťa je už veľké. Treba upozorniť pred obchodom, nebudeš sa mi hádzať o zem, je to neslušné, lebo aj tak nedostaneš a pôjdeme domov úplne bez nákupu. Keď to zopakujeme nabudúce a tebou nepôjdem na nákup lebo sa neslušné správaš. Dieťa nevie, že to správanie je neslušné, lebo nikto jej to nepovedal. Ona si to v hlave nespojí. Vie len že si jej nekúpila kinderko. 5 -ročnému dieťaťu treba vysvetľovať ako sa správne treba spravat. Keď dokonca povie rodič, že má právo na emócie, to dieťa si myslí, že má právo sa hodiť na zem a je to normálne. Kedy vlastne sa dozvie, že je to neslušné a v spoločnosť to obťažuje ? Keď to urobí 10 ročné dieťa, tiež má právo na emócie ? Dieťa netreba bit ale preto sme homo sapiens sapiens aby sme sa učili nielen odpozorovanm ale aj vysvetľovaním. Keby sme sa všetko učili odpozorovanm, ani školy by sme nepotrebovali a naša úroveň by bola nízka.

modrahruska
16. máj 2025
@biba_18

@modrahruska lenže nikde som sa nedočítala či sa takto 5-ročná hádže o zem aj mame - alebo to urobila iba babke - a hlavne aké dramatické to bolo ...

@biba_18 to je uplne jedno, je dost velka na to, aby sa nehadzala o zem nikomu 🤦‍♀️

annm81
16. máj 2025
@tiika

@annm81
Objektívna skutočnosť: dieťa ma 5 a hodilo sa na zem. Subjektívne očakávanie, názor: v 5 rokoch by to už nemalo robiť.
Vyjadrenie psychológov, objektívna pravda na základe výskumov, pozorovaní “..konkrétne stratégie, ako sa vyrovnať s obdobím vzdoru u rôznych vekových skupín detí (2-5 rokov), …”
“ Najčastejšie sa objavuje medzi 2. až 3. rokom života dieťaťa, no je bežné, že sa obdobie vzdoru objaví aj skôr – v 1. roku, či dokonca neskôr – obdobie vzdoru vo veku 4 či 5 rokov. ”

Áno, nemalo by, nemuselo by, no robí to. My však nevieme, čo je za tým. Pre mna je zbytocne posudzovať to dieťa, či matku. Comu to pomôže? Proste to je (i) v takom veku. Aj dospely môže vybuchnut kvôli prkotine. Mozno je za tým niečo z minulosti, alebo je to niečo naakumulované a vidíme len vrchol ľadovca v celom príbehu, ci žena ma PMS?
Co ak dietatu doteraz tieto prejavy nepomáhal nikto spracovat (ignorancia, ustupovanie, iné), alebo sa u neho objavili az teraz? Ako ono za to môže? Mozno by sme sa inak na to pozerali, ak by sme počuli, ze mu sladkosti rodičia vôbec nekupujú, cely čas sa teší iba na babku, že mu konečne niečo kúpi, aj kamoska zo škôlky sa chválila, akú krásnu hračku si našla v kinderku a ona tiež chcela mat takú,, navyše dnes mala úplne hrozný deň a….

@tiika Iste, nevieme čo je za tým, ale nebude to scenár,
aký si opisala - babka sa vyjadrila, že kinderká a podobné nekupuje. Kombinácia toho, že dieťa má už 5 rokov a toho, že matka sa vyjadruje že je to v poriadku a nič netreba riešiť, nasvedčuje, že sa tu stretli dva extrémy - jedna by za každú blbosť (k žiadnej škode nedošlo, len babka sa dostala do nepríjemnej situácie) dala na zadok, druhá, čo nepochopila, že vychovávať s rešpektom k dieťaťu neznamená neusmerňovať.

Keby si bola v situácii, že sa ti 5ročné dieťa hodí prvý krát o zem, ukončila by si to tvrdením, že netreba nič riešiť, alebo by si zisťovala informácie od dieťaťa aj od babky a komunikovala s dieťaťom aj s babkou, ako to zvládať v budúcnosti?

Keby sa ti dieťa až v 5. rokoch dostalo do obdobia vzdoru, ignorovala by si to, alebo by si babke vopred povedala, čo je vo veci, vystríhala ju pred možnými spúšťačmi a dala odporúčanie, čo je najúčinnejšie, ak k vzdoru dôjde?

Jednoducho vzhľadom na vek dieťaťa a na reakciu matky, s najväčšou pravdepodobnosťou je to dieťa, pri ktorom rodičia zlyhali v stanovovaní hraníc. A babka tiež netuší, ako dieťa rozumne usmerniť.

biba_18
16. máj 2025
@annm81

@tiika Iste, nevieme čo je za tým, ale nebude to scenár,
aký si opisala - babka sa vyjadrila, že kinderká a podobné nekupuje. Kombinácia toho, že dieťa má už 5 rokov a toho, že matka sa vyjadruje že je to v poriadku a nič netreba riešiť, nasvedčuje, že sa tu stretli dva extrémy - jedna by za každú blbosť (k žiadnej škode nedošlo, len babka sa dostala do nepríjemnej situácie) dala na zadok, druhá, čo nepochopila, že vychovávať s rešpektom k dieťaťu neznamená neusmerňovať.

Keby si bola v situácii, že sa ti 5ročné dieťa hodí prvý krát o zem, ukončila by si to tvrdením, že netreba nič riešiť, alebo by si zisťovala informácie od dieťaťa aj od babky a komunikovala s dieťaťom aj s babkou, ako to zvládať v budúcnosti?

Keby sa ti dieťa až v 5. rokoch dostalo do obdobia vzdoru, ignorovala by si to, alebo by si babke vopred povedala, čo je vo veci, vystríhala ju pred možnými spúšťačmi a dala odporúčanie, čo je najúčinnejšie, ak k vzdoru dôjde?

Jednoducho vzhľadom na vek dieťaťa a na reakciu matky, s najväčšou pravdepodobnosťou je to dieťa, pri ktorom rodičia zlyhali v stanovovaní hraníc. A babka tiež netuší, ako dieťa rozumne usmerniť.

@annm81 lenže my nevieme vôbec ako to prebiehalo - ani ako to prezentovala autorka dcére - iba že sa pohádali 😉

annm81
16. máj 2025
@biba_18

@annm81 lenže my nevieme vôbec ako to prebiehalo - ani ako to prezentovala autorka dcére - iba že sa pohádali 😉

@biba_18 autorka predsa napísala reakciu matky- že je to úplne v poriadku. A nespomína, že by dcéra s ňou situáciu akokoľvek riešila. Ja byť rodičom dieťaťa, ktoré sa takto správa a ktoré dám na zodpovednosť inej osobe, danú osobu informujem - v záujme jej, mňa, mojej výchovy dieťaťa aj dieťaťa samotného.

biba_18
16. máj 2025
@annm81

@biba_18 autorka predsa napísala reakciu matky- že je to úplne v poriadku. A nespomína, že by dcéra s ňou situáciu akokoľvek riešila. Ja byť rodičom dieťaťa, ktoré sa takto správa a ktoré dám na zodpovednosť inej osobe, danú osobu informujem - v záujme jej, mňa, mojej výchovy dieťaťa aj dieťaťa samotného.

@annm81 ale čo povedala že je úplne v poriadku? že prejavuje emócie všeobecne alebo že sa hodila na zem? a čo myslíš prečo sa pohádali s autorkou? nie napr. preto že dcéra jej vysvetlila ako by podľa nej mala postupovať lebo jej to nerobí?
napr.... ja neviem ... ale ani ty nevieš ... my nevieme, čítame len jednu malinkú neúplnú časť príbehu ktorý sa stal a ja vravím, že nerobme súdy nad matkou ak nevieme o čo tam išlo ...
lebo vieš čo je sranda - autorka vôbec nespomína že by dieťatu bolo total všetko dovolené doma, alebo že dcéra povedala že jej to autorkina vina že kinderko mala kúpiť a vnučka by nerobila cirkus - išlo primárne o jednu situáciu
...a potom len také všeobecné plky o staršej generácii...

annm81
16. máj 2025
@biba_18

@annm81 ale čo povedala že je úplne v poriadku? že prejavuje emócie všeobecne alebo že sa hodila na zem? a čo myslíš prečo sa pohádali s autorkou? nie napr. preto že dcéra jej vysvetlila ako by podľa nej mala postupovať lebo jej to nerobí?
napr.... ja neviem ... ale ani ty nevieš ... my nevieme, čítame len jednu malinkú neúplnú časť príbehu ktorý sa stal a ja vravím, že nerobme súdy nad matkou ak nevieme o čo tam išlo ...
lebo vieš čo je sranda - autorka vôbec nespomína že by dieťatu bolo total všetko dovolené doma, alebo že dcéra povedala že jej to autorkina vina že kinderko mala kúpiť a vnučka by nerobila cirkus - išlo primárne o jednu situáciu
...a potom len také všeobecné plky o staršej generácii...

@biba_18 Komentujem situáciu ako ju opísala autorka - dieťa vo veku, kedy je už hádzanie sa o zem veľmi neštandardné a matka, ktorá povie, že je to v poriadku a netreba to ďalej riešiť.

Ak babka dostala informácie a matka situáciu riešila aj s dieťaťom, ale autorka toto všetko zatajila, potom autorka nedostane žiadne relevantné odpovede, lebo popísala úplne inú situáciu.

Nie sme predsa na súde, kde rozhodujeme o vine a treste, ale v nezáväznej diskusii, kde komentujeme situáciu, akú opísala autorka.

biba_18
16. máj 2025
@annm81

@biba_18 Komentujem situáciu ako ju opísala autorka - dieťa vo veku, kedy je už hádzanie sa o zem veľmi neštandardné a matka, ktorá povie, že je to v poriadku a netreba to ďalej riešiť.

Ak babka dostala informácie a matka situáciu riešila aj s dieťaťom, ale autorka toto všetko zatajila, potom autorka nedostane žiadne relevantné odpovede, lebo popísala úplne inú situáciu.

Nie sme predsa na súde, kde rozhodujeme o vine a treste, ale v nezáväznej diskusii, kde komentujeme situáciu, akú opísala autorka.

@annm81 a ja vravím že neopísala všetko - či zámerne alebo náhodou, neviem o čo jej išlo týmto príspevkom...

tiika
16. máj 2025
@mantilka

Babka, päťročné dieťa je už veľké. Treba upozorniť pred obchodom, nebudeš sa mi hádzať o zem, je to neslušné, lebo aj tak nedostaneš a pôjdeme domov úplne bez nákupu. Keď to zopakujeme nabudúce a tebou nepôjdem na nákup lebo sa neslušné správaš. Dieťa nevie, že to správanie je neslušné, lebo nikto jej to nepovedal. Ona si to v hlave nespojí. Vie len že si jej nekúpila kinderko. 5 -ročnému dieťaťu treba vysvetľovať ako sa správne treba spravat. Keď dokonca povie rodič, že má právo na emócie, to dieťa si myslí, že má právo sa hodiť na zem a je to normálne. Kedy vlastne sa dozvie, že je to neslušné a v spoločnosť to obťažuje ? Keď to urobí 10 ročné dieťa, tiež má právo na emócie ? Dieťa netreba bit ale preto sme homo sapiens sapiens aby sme sa učili nielen odpozorovanm ale aj vysvetľovaním. Keby sme sa všetko učili odpozorovanm, ani školy by sme nepotrebovali a naša úroveň by bola nízka.

@annm81 áno, zachovala by som sa nejako podobne ako popisuješ.

Matka dievčatka povedala, že ma právo na emócie. Ci a ako sa však vyjadrila ohľadom jej spravania, neviem.
To pozadie situácie bol len príklad. Chcela som tym napísať, ze nevieme, čo sa za nejakym správaním skrýva. Každý jeden človek i dieťa ma nejaký dôvod pre svoje konanie. Snažím sa ho skôr pochopiť (napr. bez ohľadu na vek) i keď ho nemusím schvalovat.
Ok, veď určite by sa už 5-ročne nemuselo hádzať. Keď to napriek tomu robí, čo teraz….? Autorka sa pýta, či ho je dobre potrestať? Podľa mna nie, a môže mat aj 7 či 8 alebo 12 rokov. Nastaviť hranice, zachovať pokoj, komunikovať svoj názor, nesúhlas, zároveň pochopenie, pomôcť mu inak vyjadriť hnev, je väčším prínosom pre jeho život.
@mantilka rozlišovala by som právo dieťaťa či akéhokoľvek človeka na emócie a na druhej strane to, ako sa správa, či napr.niekomu neubližuje, niečo neničí, či vie primerane vyjadriť nespokojnosť. Matka sa vyjadrila iba ohľadom tých emócií. Ty to však už automaticky prenasas, ze keď suhlasi s jedným (citovým prežívaním), ze suhlasi i s druhým (hádzaním sa o zem).

elianto_01
Autor odpoveď zmazal
annm81
16. máj 2025
@biba_18

@annm81 a ja vravím že neopísala všetko - či zámerne alebo náhodou, neviem o čo jej išlo týmto príspevkom...

@tiika myslím, že trest závisí najmä na tom, ako sa dieťa celkovo správa. Ak ide o veľmi zriedkavý výkyv a dieťa inak pekne funguje, potom je to búrka v pohári vody. Väčšina detí ale skúša, kde sú hranice a vysvetľovanie bez trestu nemá žiadny efet - prečo by sa totiž malo obmedzovať, keď nikdy nepríde žiaden následok? A mňa v tomto prípade najviac vyrušuje ten vek - zdravé 5ročné dieťa by už ozaj nemalo zrazu napadnúť hodiť sa o zem, ak to už neskúsilo v minulosti a rodičia ho správne viedli. Najmä nie v bežnej situácii, akou nákup bezpochyby je. Veď 5ročné dieťa je už mnohokrát schopné normálne samo ísť do obchodu, ak mama pečie a zabudla kúpiť maslo.

Ale pozor, viackrát som sa tu stretla s tým, že ľudia pod trestom chápu len fyzický trest (a bojím sa, že autorka to vníma podobne). Ja pod trestom rozumiem najmä dôsledky, ako napr. že dieťa bude mať istý čas zákaz ísť do obchodu, alebo že najbližší týždeň nedostane žiadne sladkosti.

@biba_18 to je ale len konštrukt. Ja som v texte autorky nenašla žiadny jasný signál, že zamlčala tak dôležitú informáciu. Ak áno, a rodičia na tomto zvládaní hnevu usilovne a správne pracujú, potom autorka možno odíde s dobrým pocitom, že ju niekto potľapkal po pleci, že dcéra nerobí dobre - a to je všetko, problém nijako nevyrieši, bude sa nabaľovať a to len na jej škodu.

biba_18
16. máj 2025
@annm81

@tiika myslím, že trest závisí najmä na tom, ako sa dieťa celkovo správa. Ak ide o veľmi zriedkavý výkyv a dieťa inak pekne funguje, potom je to búrka v pohári vody. Väčšina detí ale skúša, kde sú hranice a vysvetľovanie bez trestu nemá žiadny efet - prečo by sa totiž malo obmedzovať, keď nikdy nepríde žiaden následok? A mňa v tomto prípade najviac vyrušuje ten vek - zdravé 5ročné dieťa by už ozaj nemalo zrazu napadnúť hodiť sa o zem, ak to už neskúsilo v minulosti a rodičia ho správne viedli. Najmä nie v bežnej situácii, akou nákup bezpochyby je. Veď 5ročné dieťa je už mnohokrát schopné normálne samo ísť do obchodu, ak mama pečie a zabudla kúpiť maslo.

Ale pozor, viackrát som sa tu stretla s tým, že ľudia pod trestom chápu len fyzický trest (a bojím sa, že autorka to vníma podobne). Ja pod trestom rozumiem najmä dôsledky, ako napr. že dieťa bude mať istý čas zákaz ísť do obchodu, alebo že najbližší týždeň nedostane žiadne sladkosti.

@biba_18 to je ale len konštrukt. Ja som v texte autorky nenašla žiadny jasný signál, že zamlčala tak dôležitú informáciu. Ak áno, a rodičia na tomto zvládaní hnevu usilovne a správne pracujú, potom autorka možno odíde s dobrým pocitom, že ju niekto potľapkal po pleci, že dcéra nerobí dobre - a to je všetko, problém nijako nevyrieši, bude sa nabaľovať a to len na jej škodu.

@annm81 áno, presne to vravím - všetky naše príspevky sme dali na základe našich predpokladov a nie skutočnosti ☺️

tiika
16. máj 2025
@annm81

@annm81 áno, presne kvôli tomu rozlišujem, čo je a nie je trest. Co popisuješ sú podľa mna prirodzene dosledky, vyvodenie následkov - bude mat špinavé oblečenie, modriny, odídeme z obchodu, pred nákupom mu vysvetlím, že mu nekúpim žiadnu sladkosť…
Nesnažím dieta chrániť aj pred nepríjemnými skúsenosťami, zároveň som autentická v tom, čo chcem/nemám chuť robiť, ak sa tak správa. Nemusím však nič extra vymýšľať v snahe, nech dietatu ukazem a nech nejako trpi, aby si to nabudúce zapamatalo.

mantilka
17. máj 2025
@annm81

@annm81 Ja som pod trestom myslela, že nepôjde do obchodu, ale v prípade, že sa to bude opakovať. Nie okamžite trestať.... Nie fyzicky trest.