Je to vzdor u dvojročného chlapca?
Ahojte maminky...chcem sa poradit, moj syn mal nedavno 2r, od malicka bol narocnejsi, viac umrncany ale vzdy to mal obdobne,raz lepsie raz horsie...vacsinou sa hrame spolu, uzivame si spolocny cas, je fakt inteligentny a velmi sikovny a proste miluje ked mi ukazuje co vsetko vie a uziva si ked ho pochvalim,este si aj sam zatlieska...Ale v poslednej dobe ako sa hrame zacal mat hry ako: vyberanie veci z kabelky a naspat, ja musim sediet na jednom mieste a presne ukladat veci rovnako😄 nebodaj to ulozim inak ako si on predstavuje je nestastny 🤦
Potom detske riady- po jednom mi ich nosi,musim ich ukladat na koberec presne kde chce v opacnom pripade plac...ja mu uz rozumiem a viem co a ako ale napr svokra alebo babka nechapu ako sa on chce hrat lebo to este nevie povedat a potom pride zachvat placu...
Len proste to je dookola to iste, nosi veci ja ich ukladam a potom ich dava spat a takto dokola dokola...dalsia vec co sa zmenila,ze vsetko sam..ok chapem,chce sa sam najest,obut,skusat. Sa obliect ale v jeho pripade to znamena aj hranie samostatne..cize sme v centre a on je v hracom domceku a ked tam nahodou vstupi ine dieta zachvat 🤦no nechapem,nebol taky,mate noekto podobnu skusenost?
V jasliach povedai,ze je dominantnejsi chlapec ale ze inak zdravy plny energie ale ked nie je po nom tak je zle
@sisah85 Aj moj toto robi. Ja mu vyhoviem, ak nemam vnutorne pocit, ze mi skace uz po hlave. Zase o niecom moze rozhodovat aj on a nieco mozem robit aj po jeho. Ja napriklad nemam rada, ked si sadnem a on mi kaze, ze si mam presadnut na nim urcene miesto. To je uz za mojou ciarou a tam nepopustim ani cez plac. Kompromis je,,ze ma moze usadit, kym este nesedim a ked je mi jedno, kde budem sediet. Ked moze rozhodovat o takychto "blbostiach" (z mojho.pohladu), tak je menej skriepny vo veciach, na ktorych mi viac zalezi.
Nie vzdor...velmi slaba vychova
@sisah85 presne ako u nás 🤦♀️ môj syn je maniak na lopty, takže skoro celé dni vyberáme lopty z krabice, ukladáme a dávame naspäť. Ale popri tom sa aj učíme 👍. Už vie povedať akej farby má loptu, či je malá alebo veľká, či je mäkká alebo tvrdá 😁😁😁🤦♀️ aspoň niečo prospešné pri tom robíme 👍
Ja by som povedala, ze to nie je “slaba vychova”, ale obycajna “mocenska hra”. Dieta potrebuje mat pocit, ze v niecom rozhoduje…nerozumiem preco by mi malo skakat po hlave, lebo sa hrame ako chce ono? Ked si dieta nasyti pocit, ze o niecom rozhoduje, lahsie sa s nim potom rodic dohodne na inych veciach…moj nazor
@katka1989ba anooo ved aj my pritom pocitame, pomenuvavame veci, naucil sa pritom vela slov plus pocitat sam do desat cize to neni len nosenie....
Ja som bola len zvedava ci taketo nieco funguje aj inde 😄
Len ma trochu zaraza,ze ked to polozim inak ako by on chcel konec ale tak musi mat v tom asi poriadok alebo ja neviem, detailista je to ale po hlave si nenecham zase skakat, vzdy mu dohovorim
Nechcem ta nahnevaf vacsinou tu matky hladaju diagnozu kde netreba .. ale toto ., Tato vasa hra s vecami z kabelky a to jeho ukladanie ktore musi byt tak specificke . Mne to pride ako diagnoza niekde na hranici spectra. Mozno som mimo.. ale ty mu zas nemas vo vsetkom vyhoviet. Ved ty ho ucis ze mà byt len po jeho. Takto sa nebude vediet zahrat s inymi detmi Lebo tie nebudu posluchat jeho organizacne predstavy ako ty. Takto pasivne otrocky sa snim nikto okrem teba hrat nebude . A nie len Preto ze babka nerozumie. Ale Preto ze jednoducho nemoze byt hra cela podla neho . A ta hra je strasna nuda repetitivna. Skus mu dat Lego nech si stavia Daj mu plastelinu nech si tvori Daj mu stetec nech si maluje.( Moj Taketo veci robi od roka staci mu dat sancu robit aj ine veci ) Nech sa hra trochu kreativnejsie Mozno zisti ze veci nemusia byt len jednym tym istym stylom robene. A ked zuri ze nie je po jeho tak co ? Smola chlapec zvykaj si v zivote nie je vsetko tak ako ty chces. Nech len zuri, Ved jeho to prejde ked zisti ze si tym nic nevydupal.
@sisah85
Podla mna je uplne normalne ze v tom veku dieta objavi svoju vlastnu moc a potrebuje ju uplatnovat, ale tiez ma napadlo ako pise @miadi ze ak nema ziadne ine hry a iba cele dni robi to ukladanie podla presne urcenych pravidiel, tak by som sa trochu zlakla ze ide o nejaku poruchu, lebo to je jeden z klasickych znakov napriklad autizmu. Ale to by tam musela mat aj ine priznaky a nielen tento jeden. Nas syn ma tiez taketo mocenske chutky a zakazuje nam spievat, tancovat, piskat (mozno ze sa to len neda pocuvat)😂 ale ked sa hrame s autickami je to celkom vyvazene a na striedacku robime to co on navrhne a potom zase on robi to co navrhneme my.
Zaujimalo by ma aky mas celkove pristup k vychove? Ma on moznost rozhodovat o veciach, alebo musi posluchat na slovo? Lebo je mozne ze si v tej hre kompenzuje pocit utlacaneho a konecne ked sa hra, tak moze o veciach rozhodovat a tak to vygraduje na plne obratky. Alebo ci nema v jasliach prilis pevny rezim a tak ked je konecne s tebou, tak si potrebuje naplno vychutnat ten pocit slobody a rozhodovat o vsetkom. Ono zatial je este maly na spolocnu hru s inymi detmi, ale ak bude takto pokracovat, o par rokov ho ine deti velmi rychlo naucia ze je to neprijatene. Zatial by som to neriesila a naplnila jeho potebu o veciach rozhodovat ak to neprekracuje tvoje hranice.
Ale to s domcekom v obchodnom centre by som nedovolila. Ak nechce ine deti pustit do domceka, ideme domov. Doma si moze uzurpovat narok na hracky ale ten domcek je spolocny pre vsetky deti. Ale ak sa do toho domceka zmesti iba jedno dieta, tak by som ho ucila ze musi pockat kym pride na neho rada a ak on bol v domceku prvy, tak to ine dieta musi cakat kym sa tvoj syn dohra. Tieto pravidla slusneho spravania voci inym detom treba dieta ucit od najutlejsieho veku.
@sisah85 Inac, vzdor je podla mna vtedy ked ti odpovie na kazdy jeden navrh NIE. To asi este len pride ak mas dominantne dieta, budes mat zabavu.
@miadi Ale aj moj sa takto hrava a aj niektore veci ma ritualizovane, ze musia byt v presnom poradi inac krik,
niekedy plac. Ma necele 3, na spektrum.mi inac nepripada, hra sa aj hry na nieco, vymysla pribehy a hypoteticke situacie, stavia z Dupla veci, co sam vymysli, pyta sa aj na pocity. Tieto ritiualy mi pridu, ze proste vymyslel, ako by nejaka vec na svete mala byt a teraz tu predstavu presadzuje. Alebo je to presne poradie v niecom dolezite, v niecom, co sa prave uci.
Ja mam iny nazor ako ostatni tu. Podla mna je hra uplne v poridku. On si ju vymyslel, takto sa mu paci, hrala by som tak ako chce on. (Pokial ty s tym nemas problem) Dieta obcas chce mat pocit, ze ma nad vecami moc, tu ten pocit ziskava. Urcite by som mu nevnucovala nieco ine, ked ho to bavi takto. Moje deti tiez dokazali aj 100x za sebou opakovat tu istu blbost a stale ich to bavilo ako prvy krat a nemaju ziadnu diagnozu ☺️ Pokial ti nejde prikazovat ako si mas ulozit svoju kuchynu tak ti urcite po hlave neskace.
K tomu "sam" to je tiez obdobie. Deti chcu vediet, ze to zvladnu. (Opat pocit moci)
A ten zachvat v detskom centre, no mal inu predstavu o svojej hre, vstupilo mu tam ine dieta. Kedze nevie povedat "nepaci sa mi, ze si tu so mnou, teraz tu chcem byt sam" tak proste zacne vrieskat. Tam by som zasiahla lebo nejste doma a hracky su pre vsetkych. Kedze chodi do jasli, mal by to chapat. 🤷🏼♀️
@marianarem Jasne ze deti sa radi hraju ritualovo maju radi rutinu opakovanie dookola. Kazdy clovek mà viac menej znaky spectra . Kazdy sme trosku autisticky v urcitom zmysle. Ale to aby robil cirkus a sceny ked to nema v tom svojom presnom poradi moze byt nieco viac ako len obycajny vzdor a panovacnost ci rozmar. Moze aj nemusi. Ja som to len spomenula aby si to mamicka zhodnotila aj ako moznost. Ale je mozne ze je to len vychovou. Je jedna vec nechat dieta hrat sa ako to bavi jeho ale je ina nechat ho skakat cloveku po hlave pre rozmar. Hranice treba. Len u toho autistickeho dietata to uz nie je rozmar ale potreba a tam je lepsie vyhoviet a nechat ho nech si presadzuje ten svoj “poriadok” poradie.

Nie nie je to obdobie vzdoru… ty ho teraz krasne učíš ako ti skákať po hlave 🙂 Pockaj o rok dva, tam sa to pekne ukáže. Asi by som ti iba poradila, zmeniť cely prístup k výchove. Je pekne že sa tak chce hrať, ale aby mi dieťa chytilo záchvat pri tom že neuložim tanier ako on chce, tak to je už moc. A ty mu pekne ukazujes, že keď začne revat, tak ty urobíš čo chce on. A to len začína. Príprav sa na iné veci keď to takto bude pokračovať. Veľa stastia