icon

Je v poriadku občas dieťa ignorovať a neodpovedať mu?

26. feb 2025

Ahojte, ignorujete niekedy schvalne svoje dieta ? Dnes som napr. uz fakt nemala naladu a dala si sluchatka do usi pustila hudbu a neodpovedala jej. Ona je ale taka ze odkedy rano vstane vkuse sa jej nezavru usta do vecera (na obed uz bohuzial nespi a este k tomu ma strasne vela energie). Milion otazok na vsetko,aj ked sme vonku pyta sa kazdeho cloveka ako sa vola, co robi.... Jasne ze mozem byt rada ze rozprava, ale mam pocit ze cim viac sa jej snazim odpovedat, tym viac som ja mimo. Fakt mam problem odpisat jednu vetu bez prerusovania, vacsinou zabudnem co som sla robit, pomotam vsetko lebo stale mi je v patach a nieco chce, proste neudrzim pozornost na jednej veci a jednej myslienke :( ....Asi som sa len chcela vystazovat a uistit sa ze su tu podobne pripady....

Strana
z2
pribinak
26. feb 2025

Nie, ignorovanie nie je v poriadku

V poriadku je oznámiť, že vieš čo? Idem teraz na pol hodinu počúvať hudbu, budem mat slúchadla, nebudem počuť čo hovoríš a preto ti nebudem odpovedať

Ignorovanie proste nie je ok

mimka1402
26. feb 2025

Mne toto robila mama a zanechalo to na mne stopy. Dosť vážne, problém komunikovať lebo "aj tak nikoho to nezaujíma". Či to, že mám pocit, že každého obťažujem... Toto nikdy nebolo v poriadku. Máš právo byť aj sama, ale ju o tom oboznámiť, povedať jej, že potrebuješ čas na hudbu.
Ale toto voči deťom, partnerom mlčať a trestať ich tichom, je forma psychického týrania.

caroline_
26. feb 2025

@mimka1402 suhlasim

zuzinka888
26. feb 2025

Nie nie je. Dieta sa uci od teba a o par tyzdnou to bude robit ona tebe- bude to pre teba v poho? Ved s nou komunikuj- treba povedat ze teraz potrebujes byt chvilu ticho. Ze si "triedis" myslienky. Ze potrebujes aby ta chvilu nechala v tichu- a zatial moze vsetko co potrebuje povedat "babike" alebo ti to povie neskor. Viem je to vycerpavajuce ked dieta stale hovori no ignorovat ju je to ta najhirsia vec. Davaj jej najavo ze
ta nezaujima a moze to vyustit do nezelaneho spravania. Dieta bude "zle" nieco vyvedie, rozbije len aby uputalo tvoje spravanie. Uz ta niekedy ignoroval manzel, kamoska matka ci niekto iny- kwd mas taketo napady? A bol to fajn pocit?????

lenkakravcova
26. feb 2025

Keď chceš mať chilli voľno, pust dieťaťu rozprávku. V kľude si odpis správy a oddýchni, a dieťa nebude mať pocit že je ignorované. Ešte bude rado za pár minút rozprávok. Podľa mňa je na toto telka ako stvorená. 😂

balerina2025
26. feb 2025

nie ingoracia nie je dobra.
alebo daka zmena temy.ked ta nebavi pokracovat v jej otazkach, skus ju niecim inym zaujat

patka06
26. feb 2025

Nie je to v poriadku
Predstav si, že dieťa vyrastie a bude ti robiť to isté.

sono2
26. feb 2025

Nie. Nerobím to ani ja aby som ignorovala.

autor
26. feb 2025

@pribinak no vsak to som jej samozrejme povedala ze si davam sluchatka a nebudem ju pocut...2,5 rocnemu dietatu je jendo ci jej poviem 5 minut alebo pol hodinu kedze este tomu aj tak nechape...

ajsha123
26. feb 2025

Nie, ignorácia nie. Čo ak práve vtedy, ked Ty si dáš sluchátka a vedome ju nepočúvaš, potrebuje povedať niečo dôležité? Co sa stalo, chce sa priznať, v staršom veku zdôveriť.... Stratíš vlastné dieťa, aj ju budeš ignorovať..

akvi
26. feb 2025

Skús si to otočiť - predstav si, že tvoje dieťa má slúchadlá na ušiach a ty sa nu snažíš niečo povedať a ono ťa ignoruje. Ako sa cítiš? Toto sú presne situácie, ktoré ťa čakajú, keď dieťa bude v puberte. Spomen si potom na to. 😉

anna777115
26. feb 2025

Hlavne, že sú tu v kuse témy, ako partneri ignorujú, nepočúvajú, nereagujú, že je to istý druh agresie a manipulácie. Nakoniec, sa opýtaš, či je to v poriadku. Nie, nie je to v poriadku. Dieťaťu, treba vysvetliť, ako to cítiš a vnímaš a nie si pred ním strkať slúchadlá do uší.

nika23t
26. feb 2025

Ja mám také doma tri... Neignorujem, ale priamo poviem, že nech mi dá chvíľu, že si musim utriedit myšlienky, spísať zoznam, sústrediť sa na niečo. A poznám to. Keď nezapnem na chvíľu telku, prepne mi. Kto to takto nemá, nepochopí. Všetky tri dcéry sú od malička naučené úplne všetko mi hovoriť. Dokonca aj najstaršia 15 ročná príde zo školy a hodinu pri mne sedí a rozpráva. Fakt. Ja si ju vypočujem, potom ide do izby a vystrieda ju mladšia. Niekedy mám pocit, že len cakaju, kedy ktorá skončí aby hneď mohla druhá začať. Celý deň, každý deň. Som za to vďačná, sú úžasné, ale niekedy proste potrebujem chvíľu ticho. Alebo len počúvať niečo iné. Úplne Ti rozumiem, ale riešila by som to priamo, vysvetliť, čo je vo veci. Dieťa pochopí.

mimka1402
26. feb 2025

O to je to smutne pre mňa, 2,5 ročne dieťa je v tej fáze, kedy potrebuje rozprávať. Neviem nič ľahšie ako zapnúť rozprávku, alebo nájsť spôsob ktorý ju zabaví, či pesničky.
Podľa mňa s takýmto dieťaťom dokážeš ešte "vypiecť" a nájsť formu, ktorá ho zabavi bez ignoracie.

nika23t
26. feb 2025

A pri malom dieťati by mi slúchadlá ani nenapadlo dat si, veď môže sa niečo stať a nebudeš ho pocut.

selena_luna
26. feb 2025

Je to psychicke tyranie. Ticho a ignoracia najprv sposobi ze bude tvoje dieta este viac putat pozornost na seba, ale nakoniec to moze skoncit tak ze sa uplne uzavrie pred tebou a rezignuje. Podla vasho vztahu si nastavi svoje buduce vztahy a napriklad sa stane super lahko manipulovatelnou osobnostou, ktoru lahko zneuzije kazdy narcis, ktore stretne, lebo pre seba bude mat hodnotu len ak bude mat pozornost od inych.... co teda urcite nechces sa vydat na tuto cestu. Chapem ze si ohucana, skus si inak nastavit hranice - teraz sa polhodinku hraj sama, maluj si, pozeraj si knizky, mama musi teraz nieco urobit a potrebujem tvoju pomoc, teraz vydrz bezomna. Mam doma dve velmi zive striebra, 2 a pol rocna to uz chape, ze mamka teraz nieco robi. Rocna nie, stale by sa nosila, ale vie sa uz zahrat sama s nejakou zaujimavou hrackou, s kuchynkou, vlacikom, hracou hrackou.... alebo pusti rozpravku, pesnicku.

lucia13022023
26. feb 2025

No ja by som sa pri 2,5 ročnom bála mat sluchátka. Ved to nie sú deti ale malé opice 🤣
Ale teda k otázke, nie, nie je to v poriadku. Ja viem ako sa cítiš, môjmu malému sa tiež ústa nezatvoria, on veľmi veľa rozpráva, no nikdy som ho neignorovala. Mne sa to par krát stalo, že som rozprávala a ľudia ignorovali a bol to hrozný pocit.
Stalo sa, traumu z jedného razu by to v nej nemalo zanechať, ale už to viac nerob. Skôr sa sústred na to, aby si mala kvalitný čas sama pre seba keď bude s dcérou muž.

kaca222
26. feb 2025

Nie, nie je to v poriadku. @pribinak to dobre zhrnula.
Ale keď som sa ďalej dočítala, že tvoje dieťa má 2,5 roka, tak to už mi vôbec hlava neberie.

hederamonstera
26. feb 2025

Jezisi, urcite nie. To ako potom fungujes, ked nic nepocujes? Vsak by som sa bala, ze sa jej nieco stane (nebudem pocut ako niekam lezie a pod)
Proste to musis vydrzat, co ine sa s tym da robit.
Ja este po muzovi zhuknem, ked maly na neho vola a chce mu nieco ukazat a on nevnima lebo kuka do telefonu, to je uplne neuctive

kavenkaa
26. feb 2025

Ahoj, odporúčam ti knihu “Toto mali čítať naši rodičia (a naše deti sa potešia, ak si to prečítame my)”. Je tam fakt veľmi pekne vysvetlené, aký dopad to môže mať na dieťa a váš vzťah.

katkasav
26. feb 2025

Začni jej vymýšľať aktivity, niečo triediť, ukladať, vystrihovať, maľovať niečo na štýl Montessori. Patnera - manžela zapojiť, aby mala čas na reset. Určite máš veľmi šikové a inteligentné dieťa, ale ignorácia nie. Inak ti veľmi rozumiem, ja som z tohto dôvodu šla rýchlo späť do práce a deti do škôlky.

carolynka
26. feb 2025

V poriadku by to bolo, keby mala 5/6 rokov a predtym si jej vysvetlila, ze si unavena a potrebujes si odpocinut a mat chvilu pre seba. Pri 2.5 rocnom dietati sa mi to zda nevhodne, ono to asi tazko pochopi.

laila22
26. feb 2025

@nika23t presne mi napadlo to isté, veď nech si dá slúchadlá, keď zaspí, ale aj tak.. pustila by som si to normálne, nie cez slúchadlá. Ja mám 17 ročnú, ale vždy si oznámime, dávam si slúchadlá, ak by som neodpovedala. Rovnako ona mne.

anketkarka
26. feb 2025

@autorka ja Ťa poteším. Ignorujem tiež svoje dieťa. Hlavne keď si vynucuje niečo a neprestane, lebo si myslí, že pol hodinu alebo hodinu to vzdám a ukecá ma. Ak sa niekde ponáhlame a ja potrebujem všetko stihnúť a pripraviť, tak tiež ignorujem nepodstatné veci, ktoré vtedy len zdržujú. Vie o tom, že ignorujem. Vie aj dôvod. Ich generácia sama o sebe má problém sa sústrediť na jednu vec a tak ich učím, že sa aj ja potrebujem sústrediť. Vysvetlím čo robím a prečo sa potrebujem sústrediť a môžu hučať. Ide to mimo mňa. Mám tiež deti, ktorým sa pusa zastaví len výnimočne a potrebujem sa aj ja chrániť. Je to neskutočne vyčerpávajúce. Slúchadlá nie sú riešenie. Ticho je liečivé. Ja mám dve také deti a niekedy hučia obe cez seba. Nie je iná moznosť zachovať si zdravie ako ignorovať. Aj tak dve naraz počúvať neviem 🤭 🤷

akvi
26. feb 2025

Ešte taká drobná rada - keď ti dieťa niečo rozpráva, tak veľmi často to je len o tom, že potrebuje rozprávať a cítiť, že si s ním. Nepotrebuješ za každú cenu nejako "mudro" reagovať, u malých detí stačí potvrdzovať. Ono je často otravné to, že malé dieťa vkuse opakuje niečo. Ja si pamätám, ako syn bol schopný pol hodinu hovoriť aha bager, mami, bager, čo robí ten bager, žltý bager, pozri bager, a toto vkuse celú prechádzku, tiež mi šla hlava prasknúť. Prišla som ale na to, že jemu stačí, že mu potvrdím to, čo on komentuje. Čiže som sa na neho vždy pozrela a len skonštatovala, že áno, vidím, je tam bager. Toto mu stačilo, len musel skutočne vidieť, že som zaregistrovala to isté, čo on. Inak by neprestal ani pol dňa. Áno, občas je to vyčerpávajúce, ale podľa mňa je to veľmi potrebné, takto sa dieťa učí komunikovať a keď nedostáva správnu reakciu, tak bude akurát tak frustrované a ty nahnevaná. Čiže fakt občas stačí len malá zmena v spôsobe komunikácie. A keď potrebuješ ozaj chvíľu kľudu, tak mu to proste povedz. Čím bude dieťa väčšie, tým viac bude schopné nechať ti tých pár minút v kľude vydýchnuť. Môj syn to začal používať aj sám, keď som mu chcela niečo povedať a on nemal náladu počúvať, iba mi povedal, teraz prosím nie, daj mi 10 minút - presne to isté, ako som mu hovorila aj ja. Dodnes nám to funguje.

autor
26. feb 2025

@mimka1402 nie ona aj pri pozerani rozprava, aj pri jedeni, pri hocicom rozprava, vnkuse nonstop....

svetlonos
26. feb 2025

Autorka,
keby práve nesedia u druhého, vybuchne smiechom 😂
Ak chces, napis mi správu s tvojim číslom, môžme si pokecat! Aj my mame toho syna, bude mat 5 rokov. Vstava medzi 4-5 ráno a aj ked pri nom ležím na gauci a tvárim sa ze spim, on keca aj sam so sebou, komentuje si všetko, usta sa mu nezastavia! Keď už vstanem, idem robiť raňajky, desiate tak mele nepretržite tiez.
Povedať si súvislé 2-3 vety s muzom v jeho prítomnosti je zázrak! On ide ako pila. Ja prejdem od pracovnej dosky ku chladničke a neviem už, co som tam chcela. Lebo maminka sem a to chcem a kedy pôjdeme.... Su to len 2 netreba k tej chladničke.
Muz tvrdil, že to mám len problém s koncentráciou- pokial s nim nebol týždeň sam, ked som bola v porodnici 😁
Aj potom už vybuchol, nech je chvíľu ticho lebo nie je schopný ani len udržať vlastnú myšlienku 😂 Dlho som od neho taku úprimnosť nezažila. A bola som aj trisku skodoradostna - konecne pochopil, nie ze to su proste deti!
Kolko krat makemu piviem, ze mam teraz to a to, keď skončím porozprávame sa. Funguje to tak v 7x z 10.
Je to masaker. On sa teda vie aj krásne zahrať sam, je kreatívny atd. Ake je to kolkokrat náročné.

svetlonos
26. feb 2025

Joj, tetaz čítam ze ma 2,5 roka len. Tak to ti blahoželám ku geniálneho dieťaťu. Tu by som ti skôr poradila nejakého výchovného poradcu pre nadané deti, ako snou jednať, rozvíjať ju a hlavne nastaviť správne hranice.
Pri takomto dietati som pracovala nejaký čas ako opatrovateľka, mama veľmi angazovana maminka celým srdcom. Ten chlapec dokazal zamestnať 3 dospelých a aj tak mal ešte večer energie za troch. Mama mu neustále vysvetlovala, venovala sa mu naplno, odložila kariéru koli rodine.
Ale bolo to veľmi vyčerpávajúce, a ostalo mu to roky.

autor
26. feb 2025

@svetlonos to si pekne napisala o tom muzovi 😀 uplne to chapem ako si sa citila...a inak cele to tu vyznelo zle ako som to napisala, ja som cely cas pri nej len som na chvilu si dala sluchadla povedala ze teraz idem pocuvat a nejdem jej odpovedat, normalne to nerobim (skor muz toto obcas robi ked potrebuje pracovat, ale tiez jej to najprv vysvetli). Ale uz sa to tu zvrhlo na kadejake scenare, tak sa mi nechce kazdemu zvlast odpisovat 🙂 Inak hej je celkom sikovna , kreativna a ako vravis zamestna nas naplno aj ked sme obaja pri nej, ja som taktiez odlozila karieru nech sa jej mozem naplno venovat , len je to obcas na nervy, nici ma to trochu...

autor
26. feb 2025

@svetlonos nastastie ona mi tak skoro rano nevstava, to je masaker o 4-5 😂

Strana
z2