Je vhodný Halloween v jasličkách?
Ahojte mamičky. Blíži sa koniec mesiaca október a sním aj v poslednom čase "udomácňujúci sa " na Slovensku sviatok Halloween.
Bola som prekvapená, keď som tento týždeň v programe mojej dcérky= jasličkárky našla príprava na Halloween.
Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice/ Jack O´Lantern/ ,vo vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá, oranžová a čierna.
Minule v rádiu riešili problematiku ako deti odnaučiť sa báť v noci. Do diskusie sa zapojilo veľa ľudí...teda asi veľa detičiek so strachom z bubákov bojuje. Popisovali tam mnoho problémov, vrátane nočných desov.
Keď dám 1+1 dokopy je to dva...ako to vlastne je. Je vhodný Halloween pre také malé deťúrence ( jasličkári, škôlkári)...nerozvýjame tým ich už aj tak dosť veľkú fantáziu o bubákoch? Je normálne strašiť deti a podporovať deti v strašení? Keď si predstavím ako to prebieha pripadá mi to ako vzájomné strašenie.... K tomu by som si priala, aby sa vyjadril nejaký detský psychológ...ako to s našimi deťúrencami je?
Halloween je vymyslena hovadina a vobec nie je vhodne ani pre vacsie deti nie to este v jaslickach. Je to nezmyselne a degeneruje nase deti. Je normalne podla vas pre deti,aby sa obliekli do siat znazornujuce kostry,duchov a vselijakych sprostych hovadin? Neprospieva to detom urcite!
@cmulinko chápem čo chceš napísať. Pochopila som to na obhajobe mojej druhej atestacky. Tému som mala Zvyky a tradície z učiva vo vlastivede v 4.ročníku. komisia bola milo prekvapená, ba priam nadšená témou. Samozrejme tvorili ju ľudia vekovo nad 50rokov. A super sme podebatili. Napr.to oblečenie dnešných mladych- siltovky, tričká,bundy,...a na nich americké vlajky. Kolka národná hrdosť. Zostáva nám dúfať,že aj teenageri v iných štátoch hrdo nosia na sebe našu vlajku. Maličkosť? Možno. Ale aj alkoholik začal štamprlikom.
@cmulinko a kde je napisane, ze ludia, co oslavuju halloween na slovensku si neuctievaju svoje sviatky? Halloween je 31.10, nase dusicky 1.a2.11, takze nevidim zmysel v tom, co tvrdis, preco by sa deti 31.10 nemohli prezliect, vyrezat par tekvic a na druhy den ist s rodicmi zapalit sviecky na cintoriny? A za druhe, ako maju ludia slavit nase sviatky, ked tolko ludi je pocas nich nezmyselne v pravi a nemoze ich oslavovat vtedy, kedy sa maju?
@henamichal hej, vsetky generacie deti v krajinach, kde sa oslavuje Halloween su prave koli tomuto sviatku uplne zdegenerovane.
@cmulinko netreba z komara robit somara. Mam kopec kamaratok z roznych kultur a nabozenstiev, ktore si udrzuju svoje tradicie z povodnej krajiny a pestuju nielen jazyk, ale aj lasku ku krajine povodu aj u svojich deti. Na "trick or treating" posielaju deti aj silno veriace katolicky z Filipin, aj hinduistky z Indie, aj budhistka z Ciny, aj moslimka z Pakistanu este ani od jednej som nepocula, ze tento sviatok ohrozil nejak ich tradicie, ale to zase Slovaci musia vsetko nafuknut a este z toho spravit oslavu smrti, okultizmu a bohvie coho este.
@mantilka ahoj kamoška ma jasle a na halloween nemajú žiadnu hrôzostrašnú výzdobu, tekvice pavúky a pod. deti prídu v kostýmoch ale čo som videla tak víly, piráti nič strašne...hrajú sa spievajú, samozrejme tvorivé dielne....ozaj nič strašné, tak isto nebudú malé deti strašiť, ale veď je to na tebe, dieťa tam na halloween nemusíš dať, aj tak sa tomu nevyhneš strašidelné veci môže stretnúť kdekoľvek...No a slovenské zvyky tiež nie sú dokonalé, u nás po dedine chodil čert s mikulášom ak sme nevedeli básničku povedali nám, že nás zoberie bola som vydesená a ledva som niečo vykoktala...koľko detí som pri tom videla revať lebo sa báli toho čerta a pri tom maska úplne nahovno, bolo vidno kto v nej je ani nijako extrémne strašidelný neboli a aj tak sa toho deti báli a čo by len čerta ale aj mikuláša! A čo to teraz zakážeme? Mne osobne sa halloween páči, isto by sa aj malej páčilo keby mohla byť večer vonku,klopať ľuďom na dvere a za básničku dostať sladkosti. Aj taký americký skauting by sa zišiel, aspoň u nás na dedinách ozaj tie decká nemajú čo robiť tak robia sprostosti.
@sisaka dovol mi vyjadrit svoj nazor a robit z komara somara.Ja nepochopim ako sa jeden nazor neda akceptovat.Este v uvodnom prispevku som pisala,ze nikoho neodcudzujem za to,ze Halloween uznava a privlastnil si ho ako sviatok...pisala som o inych hodnotach,ktore sa tykaju nasej kultury a je to moj osobny nazor.to,ze silno veriaca filipinka ci moslimka posiela svoje decka na trick or treat je ich vlastny problem a vlastna vec.Dovolte mi s mojimi vlastnymi detmi narabat ako ja chcem a ucit ich tomu co ja uznam za vhodne.Moje deti neskryvam od okoliteho sveta a od okolitych zvykov a sviatkov...vsak chodia tu do skoly a uplne sa tomu zabranit neda aj keby som bojovala rukami nohami,ale to nie je ani potrebne.Jednoducho ale potrebne vnimam to,aby pochopili rozdiel medzi kulturami a rozdiel v tom preco klasicka slovenska rodina ( minimum ta nasa urcite ) neslavi Halloween.Tvoj prispevok absolutne nechapem lebo ja nic nenafukujem ale normalne som vyjadrila svoj nazor,ktory sa nie kazdemu musi pacit a ja zasa nie som povinna prijat Halloween za sviatok a zabavu len preto,lebo vacsine sa to paci a vacsina si bude mysliet,ze ja len nafukujem veci lebo vsetko je to take nevinne a zabavne a ja neviem o com pisem.Ono to raz dobehne aj nas..rodiny sa modernizuju,klasicke slovenske zvyky idu do uzadia a nie kazdy sa nad tym zamysla tak ako ja.Niekomu je vsetko uplne suma fuk co sa deje a neprekaza mu zmena a preberanie cudzych zvykov.Mne to prekaza v mojej vlastnej rodine a co mi prekaza,alebo sa s tym nestotoznujem,tak to nepredavam mojim detom ako zaklad do buducnosti.Ak sa rozhodnu raz slavit Halloween s vlastnymi detmi...nech sa paci ja im v tom branit nebudem.Budu dospeli a budu mat vlastny nazor na vychovu svojich deti.Ja mam tiez ten svoj...nech je aj nafuknuty je mi to uplne jedno kto si o tom co mysli.Ja sa skor pridavam na stranu zachovat si a praktizovat nase tradicie,spoznat rozne ine tradicie je sucastou ucenia sa o roznych kulturach ale neopicit sa a nezavadzat ich do rodiny v ktorej na to nevidim najmensi dovod.Bodaj by v Amerike mali vztah k nasim sibackam len preto,lebo by sa im to pacilo ako super zabava a decka by sa pri tom dobre zabavili,ale to sa asi nestane nakolko nase sibacky dost vymieraju uz aj na Slovensku a to co sme mali pred 20 rokmi tak to je uz nenavratne prec.Moderna doba si vyziadala svoje obete a ludia zatvaraju dvere a radsej sa ide niekam na dovolenku,alebo sa len jednoducho zamknu dvere a cumi sa na telku cely den.Maximalne sa ide k babke na veceru,ktora si este nefalsovanu sibacku pamata a navari a napecie pre celu rodinu.O tomto som pisala co sa mojho vztahu k halloweenu tyka.
@cmulinko ale ved halloween sa neslavi v ponimani, ako to ty podavas.
proste sa deti jednoducho zabavia a nic ine neriesia.
ty tu furt pleties nejake trick or treat , to sa u nas neptraktizuje..a ked sa naaaahodou niekedy bude, nevadi mi to. ja s deckami po ulici behat nebudem, ked ich vezme nejaka dobra dusa, pustim ich s nou :D
pochybujem, ze ktorekolvek dieta, co beha v maske, si uvedomuje nejaky iny dovod, ako ZABAVA.
ked ideme palit sviecky, nase deti vedia, preco tam ideme, zmysel tohto SVIATKU je nam zrejmy.
ale koncom oktrobra chodime na karneval a je to velka zabava.
aj vo februari mavame karneval, aj to je zabava...a chodíme aj na senecky karneval, aj to je zabava.
rodicia su na to, aby detom vstepili to, co povazuju za dolezite a zmysluplne.
ale pisat taketo litanuie kvôli jednej neskodnej zabave, no mam dost.
pises, ze nic neodsudzujes, nic neriesis...ale uz ikstry takyto siahodlby príspevok o (s prepacenim) hovne. robis z komara somara.
Ja sa tiež domnievam, že tieto niektoré sviatky ako sú Valentín a Halloween sa u nás príliš "nanominovali" - jednoducho je to komercia v prvom rade, čo sa týka obchodov - dá sa na tom zarobiť, tak obchody profitujú z takýchto sviatkov. Áno, aj z tých ostatných, ktoré sa u nás "slávia". Mne osobne by sa tiež viac asi páčilo, keby sa naše tradície a naša kultúra viac presadzovala v tejto dobe- čím netvrdím, že tieto novoprinesené sú apriori zlé, avšak myslím, že Slováci ako národ sme nie veľmi hrdí na to, kým sme. Veľká Noc sa poväčšine medzi mladými zvrháva len na to, kto kde viac peňazí "vyoblieva, vyšibe", pritom podľa mňa práve tento sviatok má svoje zvláštne "čaro" práve v tých zvykoch, ktoré nám- ženám veľmi príjemné nie sú, ale napr. moje zahraničné kamošky keď tom počuli, páčilo sa im to a zdalo sa im to zaujímavé 😀 Vynášanie Moreny, stavanie májov, prvý bozk pod rozkvitnutou čerešňou, Jánske ohne... je toho veľa, čo súvisí s naším územím a kultúrou (v rýchlosti mi toto napadlo) a pomaly to upadá do veľkého zabudnutia, vidieť to najmä v posledných rokoch. Je zvláštne, že ako národ sa vôbec nesnažíme tieto zvyky zachovať - ostávajú len súčasťou folklóru. Napr. v Španielsku je zvyk páliť "Jánske ohne" medzi mladými rozšírený a obľúbený - pláže sú v najkratšiu noc roka plné mladých ľudí a zábavy. Asi to bude tým, ako si my ako národ vieme zachovávať svoje tradície, ako vieme byť hrdí na seba. Nemyslím si, že je úplne zlé spoznať aj iné sviatky a tradície, tomu sa asi vyhnúť nedá, ale zase je na zamyslenie, čo sa stane s tými našimi - že ich vlastne prevalcuvávajú tie nové, cudzie. A to je škoda. Lebo sa hovorí niečo v tom zmysle, že keď národ stratí svoju históriu, svoje tradície, tak sa sám stratí ☹
@katrinka8 fakt sa niekomu paci ten POHANSKY zvyk (nema to nic spolocne s krestanstvom, akosa mnohi mylne domnievaju), ze zenu treba poriadne zmlatit korbacom (co symbolizuje, snad netreba vysvetlovat), poytom slahnut do vody...a ona za to za odmenu chlapom naleje a da nazrat ?? :D :D :D
a jasne, ze take janske ohne su super oblubene, ved sprievodnym, milym zvykom bola bohapusta sexovacka :D :D
a doteraz je, nezabudat na to :D
Neda mi sa nezapojiť . Moja dcéra je už druháčka a minulý rok sme mali tú "česť" zažiť "skvelú" zábavu keď halloween organizovala Zš. Úplne ma šokovalo ako sa škola a pedagógovia(česť výnimkám) aktívne zapájajú a ukazujú deťom už od malička, že zlo je vlastne zábava. Videla som ako privážali rodičia deti oblečené na ples ako vystrihnuté s hororu, vrátane imiítácií rozrezaných a krvavých častí tela nalepených na koži, resp. zlovestné masky zombie a podobne. Boli to aj deti na 1.stupni od 6 rokov. Myslím, že rozumný rodiť bez ohľadu na vieru vysvetlí svojmu dieťaťu, že takáto zábava nie je zábava, ale hnus ... Moje dieťa v tom má jasno a neváha svoj názor aj vyjadriť ...
Citam kolko negativizmu voci "dovezenim" sviatkom... nic v zlom ale 80% dnesnych 30tnicok ani nevie co je to VELKA NOC (ved od mala bojuju aby nebodaj nejaky kupac neprisiel, dvere sa neotvaraju, rodicia veselo podporuju miesto rodinnych stretnuti a kupaciek vylety) , nevedia co su to fasiangy, co je to morena a ine "tradicne veci" z nasej kultury a to su teraz mamy co maju problem s jednym karnevalom na halloween, ktory si kazda moze prisposobit (nic v zlom ale ked na ZS pridu deti v zombie oblekoch, niekto im ich nakupil/pozical a boli to prave rodicia podla mna a nie ucitelia, tak komu to potom vadi?). Aj v rozpravkovom lese (ci v ramci skoly alebo taborov) sme mali kopec strasidiel a nikto neskolaboval :D sem tam sme sa bali ist aj na wc v noci, ale zvladli sme to ako skolaci :D
@nyusika ja som veru nie z ery janskych ohnov, ale o tomto presne viem :D to bola zamienka vypadnut za tmy z domu a zaliezt dakde do sena :D
@simca06022011 presne...a splietaju krestansky sviatok s pohanskými zvykmi, ale nazvu to spolocnym menom Velka noc...
a k tym super neznym tradiciam, citate detom Dobsinskeho ??
to ten zlyzlyzly helovin je mierova misia proti tomu
@cmulinko ved jasne, oslavuj si s detmi sviatky, ake sa ti hodia a pacia, ja len pisem, ze ked niekto pusti svoje deti v kostyme po susedoch pytat sladkosti este neznamena, ze prestal oslavovat ine/svoje sviatky, z hinduistky sa nestane krestanka, ked si na vianoce vymeni darcek s kamaratkou, ani ked pozbiera na Velku noc poskryvane vajicka na zahrade. Ty to hned beries ako ohrozenie svojich tradicii pricom prave tento sviatok ziadnu tradiciu ani nenahradza ani nevytiska a ani nema ziaden nabozensky podton. V skolach/skolkach ide vyslovene len o prilezitost deti niecim zabavit, chystat sa na nieco, pripravit nieco. U nas sa napriklad "oslavuje" St.Patrick's Day - pritom je to len prilezitost predstavit inu kulturu, porozpravat nejake legendy o Leprechauns, hladat poklady, vyrobit si leprechaunsky klobucik ... pritom sanca, ze je v triede co i len jedno dieta s irskymi korenmi je blizka 0, pritom deti mi chodia do statnych skol a teda participuju deti z roznych kultur/nabozenstiev.
Co sa tyka slovenskej sibacky - tak tento zvyk ma daleko od zabavy (mozno este tak pre nejakych muzov) a som rada, ze sa tu nepraktizuje. neviem, ci si niekedy svojim irskym kamaratkam porozpravala o tychto tradiciach, ak ano, predpokladam,ze ziadna neprejavila nadsenie, ci zaujem vycestovat na Slovensko na Velkonocny pondelok a vyskusat si to ....
@simca06022011 ved prave, v skolach ide viac-menej o karneval, ktory nie je spraveny na fasiangy, ale v oktobri a uz je to veeelky problem. Z vlastnej skusenosti -deti sa radi boja, maju radi strasidelne (a teraz nemyslim nejake hororove) pribehy, syn koli sladkostiam bol ochotny aj v 3 rokoch prejst okolo strigy, ktora sa strasidelne rehotala, ci okolo kostry, hompalajucej sa vo vetre. Nesiel sam, isli viaceri, pochytali sa za ruky, nabrali odvahu a vykrocili 🙂 . Inak rovnako sa bal aj certa, ked sme boli na slovenskej Mikulaskej oslave, ani ma nenapadlo koli tomu neist a to tam niektore deti revali, co sa bali prist k mierumilovne vyzerajucemu Sv. Mikulasovi.
@sisaka ano rozpravala som im o sibacke...ba ukazovala videa a bolo im to cudne,ale zabavne.mam kamosky irky vydate za slovakov,ktore tento zvyk absolvuju od svojich manzelov a nestazuju sa,ze su mokre,lebo beru to ako zabavu.irky su uplne ine v tomto smere...oni su za kazdu srandu.
je...
@kankam tak toto by sa mi nepačilo..pride mi to ,,nevkusne,, a hnusne...a okrem toho moje deti su ,,strachoprdi,, a po takom ,,karnevale,, by sme zase riešili ze im ,,musim, ,chodiť svietiť aj na wc lebo sami sa boja...ono sa tieto ,,obrazy,, zaryju do podvedomia a u citlivých jedincov to moze vyvolavať strach...
Podla mna velmi závisí ako je to cele ponate- ak tam vyrezavau tekvice a je to dajme tomu karneval typu kostymy ala lienka, včielka, rytier, princezná tak nech..plus občerstvenie...ale inak ani ja to velmi nemusím ale našťastie to ani neriešim nakolko sme cirkevna škola takze taketo ,,nemilé,, prekvapenia nam nehrozia.
@nyusika - ale tu nejde o to, či je zvyk kresťanský či pohanský v tomto podtexte. Ide skôr o to, že je tradíciou pre tento národ. Jeho podstata nespočíva v tom, že ženu má niekto "zdrať a zliať" a ona mu za to dá "nažrať a naleje mu" či v dnešnej dobe hodí do vačku 20-ku... Smutné na tom je práve to, že väčšina ľudí tejto krajine to presne takto aj vníma a nevidí v tom tú tradičnú kultúru. Kamoška Španielka, keď bola v máji na Slovensku, tak sme ju zobrali do nášho skanzenu, bola tam práve akcia okolo májových zvykov a tradícií, mohli sa zapájať návštevníci - májové veštenie, bozky pod čerešňou, hádzanie venčeka na ponad čerešňu, stavanie májov.. proste také tie tradičné veci. Ona bola z toho unesená. Proste tu ide o to zachovanie našej kultúry, našich tradícií, ktoré miznú práve v záplave nejakých novodobo prinesených komerčných sviatkov. Nech mi nikto nehovorí, že by Slováci začali z ničoho nič oslavovať napr. ten Halloween, keby sa zrazu v obchodoch nezačali k tomu objavovať podnety vo forme predajných artiklov.
Ja netvrdím, že je to zlé, že tu prenikajú aj tieto zvyky, že sa o nich niečo ľudia naučia, ako sa žije inde. Ja len tvrdím, že tieto cudzie tradície kvôli tomu, že sú predajné, valcujú tie naše, ktoré sa veľmi predať nedajú a nedá sa na nich zarobiť. Mimochodom, my sme si tiež s deťmi vyrezali tekvicu. Ale nevysvetľovala som im, prečo a začo. Proste sme si vyrezali tekvicu.
A áno, cudzincom - aj ženám - sa naše veľkonočné zvyky zdali zábavné. Ja som im povedala, ako a prečo, a aj to, že ako sa to vníma dnes. Napr. v Španielsku (tam to poznám najviac, mám tam kamarátov, preto o tom píšem) sú tradície dosť silné, oni si ich chránia, možno vo veľkých mestách to nie je až tak viditeľné, ale na dedinách je takáto tendencia pomerne silná.
no tak ja teda tiez zijem v irsku, ale velku noc som bojkotovala uz od puberty, este na svk. zena je cely den mokra, smrdi 20timi zmiesanymi vonavkami, musi sa pri tom usmievat a este aj tym mladsim dat cokoladu a starsim uliat za stamperlik? sorry, ale nie som masochista. a ze bude potom cely rok zdrava? pravy opak, hlavne ak velka noc pripadla na skorsi termin a vonku bol este sneh. este kym som byvala v prenajatej izbe, prisiel ma vysibat znamy s malym synom. no ako kvoli tomu dietatu som to nejako prekusla, ale nadsena som nebola. a zeby sa to irom pacilo? o tom teda neviem. vacsinou som sa stretla s nechapavym krutenim hlavou a vyrazom, ze mame barbarske zvyky.
no a zijeme v irsku, navrat na svk neplanujeme, tak nepletiem detom hlavu s nejakym jeziskom napriklad. aj tak je to vsetko klamstvo a darceky kupuju rodicia 😀
halloween oslavujeme, decka sa velmi tesia na kostymy, aj na trick or treat a vyrezavanie tekvice. ano, je to pohansky sviatok, ale vianoce predsa tiez vznikli z pohanskeho sviatku zimnej rovnodennosti. a u nas to nie je len o zabave a kostymoch, ale aj duchoch, pribehoch pri svetle sviecok a tajomnej atmosfere. ako mala som bola niekolkokrat v tabore, alebo na chate, kde sme nonstop kazdy vecer sedeli pri vatre a rozpravali si strasidelne pribehy. najvacsie caro to malo vtedy, ak ta chata bola 10km od najblizsieho obydlia, bez elektriny a vody, a dookola lesna zver, vratane medvedov. atmosfera jak svina 😀 takze nerobte z halloweenu nieco, co je zle, radsej deckam vysvetlite podstatu tohto sviatku. v podstate je velmi podobny slovenskym dusickam.
@ladywitch26 veľká noc len ukazuje kde žena patrí....do riti, u nás chodili v skupinách nepoliali ma, polievali ma každý minimálne 10min pri čom ma držali za ruky a trhali zo mňa veci, rodičia sa spokojne pozerali tak toto im nikdy neodpustím, aj roztrhane tričko bolo a ruka ma 2týždne bolela ani by si nevšimli, kebyže mi ju zlomia, vraj aby žena nebola lenivá a čo chlapi? Tento sviatok neuznávam a ak to niekto urobí mojej dcére kľudne ho i strieskam!

@nyusika ja nepisem o porovnani jedneho karnevala v skolke...to je jeden karneval v mieste X a v jednej skolke Y a verim tomu,ze takych X aj Y bude ovela viac na Slovensku.....a to uz az take nevynne nie je.Vsetko sa zacina pomalicky ale isto.Ja to nevnimam ako nieco co konkretne ohrozuje nas ale nasu kulturu ano a rozhodne ak sa tento sviatok zavedie ako samozrejmost aj na dalsie roky v X skolkach,skolach a v domovoch,tak sa necudujme,ze kam potom nasa kultura smeruje a preco zanika a preco nie je popularna u mladej generacie.