icon

Je živé dieťa automaticky hyperaktívne?

nikusssik
6. okt 2014

Ahojte, mám dcérku 18m , doslova živel 🙂 dá sa povedať, že je stále v pohybe, posedí minimum, len keď papá, inak všade behom...pozorujem deti v jej veku, za niektorými sa treba vliecť, moju keď pustím z kočíka, tak ideme rýchlym krokom 🙂 málokedy je unavená, že by zaspala len tak niekde od únavy...vie sa aj pohrať s niečím, keď sa na to upriami, ale je živá....no a už mi svokra povedala, že bude hyperaktívna a že s ňou budeme mať problémy v škole a tak...akože ja som už pripravená na všetko, fakt mám pocit, že moja dcéra je všade 🙂 nerobí nejako zle, akurát ju všetko zaujíma a veľa jej musíme zakazovať,tak sa hnevá...neznáša keď jej iné dieťa obmedzuje hru, alebo jej berie hračky...spinká dobre, vacsinou celu noc, max. raz sa zobudí...naozaj to tak platí, že keď je dieťa takéto živé, bude hyperaktívne a problémové aj v škole, školke?

ichbinich
6. okt 2014

@nikusssik:
Nie, nie je automaticky hyperaktivne, neboj sa.
Inak pises o mojej dcere, vsak? 😉 😀
Hyperaktivita sa da urcit az ovela, ovela neskor a uz vonkoncom nie "hobbypsychologmi", ktori si precitali Cas zeny a pod. 😉
Mas uplne normalne, zdrave dieta. V tomto veku su strasne zvedave. Mas dobre, ze ti dobre spi a sedi aspon pri jedeni... Moja sa budi x krat a ani len na jedenie neostane sediet. V kociari malokedy, v privese na bicykel iba za manzelovym bicyklom, v nosici tiez uz nie... Dnes som ju niesla 2km na pleciach!
Proste jej umozni sa co najviac vybehat, ked to zjavne potrebuje. Chod vonku za kazdeho pocasia, doma ju nechaj skakat po posteli (pod dozorom, samozrejme), behajte, tancujte... V skole sa nasedi viac nez dost 😉

kiki68
6. okt 2014

nei nie je hyperaktivna v zmysle,ze by to bolo na riesenie u lekarov, je to iba zive dieta. Hyperaktivne deti velmi zle spia a ked spia,tak mozno dve hodiny a potom su zle. Tiez neudrzia pozornost, mate doma len zive dietatko,mozno bude mat taku raznejsiu povahu,to sa vyfarbi cele casom. A to by som mozno skusala korigovat ako sa bude dat,aby tolerovala dobre ine deti pri hre. Ale inak to vyzera byt vsetko ok 🙂
Hyperaktivne deti to je uplne ina liga,to je fakt o drzku.

milotaa
6. okt 2014

@nikusssik jaj to je blbost nad blbosti. Mas normalne sikovne zive dieta, take maju zdrave deti byt. Je prirodzene zvedava a to je super, vela sa nauci. A ked ma tolko energie, tak ma velky potencial robit nejkay sprot, ked ju to bude bavit. Mne sa to paci, ked je dieta zive, tak to ma predsa byt.
Vobec nepocuvaj kydy o hyperaktivnom dietati, podla mna v 98% pripadoch tym ludia ospravedlnuju svoju lenivost a mlandravost, lebo za dietatom nestihaju ;)

hradnapani
6. okt 2014

@nikusssik normalne zive zdrave dieta 🙂 Neboj sa, teraz sa vybeha, v skole budete mat s nou pokoj. Moj muz bol presne takyto isty, rodicia boli z neho na prasky. akonahle zacal chodit do skoly, skludnil sa a ostalo mu to. Ked sa vie sustredit a vykonavat nejaku cinnost, zaujmu ju hracky, knizky, ktorym vie venovat pozornost, tak by som si nerobila obavy.

nikusssik
autor
6. okt 2014

@kiki68 snažím sa ju brávať čo najviac medzi deti a niekedy aj sama dá loptičku alebo pohladká nejaké dieťa, ale napr. na bratranca je ako tiger...ten ju vytáča, niekedy odíde do inej izby a radšej ostane tam sama akoby ho mala vidieť 🙂 on je mladší, začína chodiť, možno neskor ho bude akceptovať...neviem 🙂 ale nemá moc rada, keď sa jej chytáme niečoho, čo si ona myslí, že je jej 🙂

slniecko2
6. okt 2014

@nikusssik môj syn je ževraj toež hyperaktívny, vie sa sústrediť keď sa mu niečo páči, keď nie,tak ho nedonútim. Už je predškolák, nerešpektuje autority ale v škôlke poslúcha. Obávam sa však ako to zvládne v škole, zistila som, že existuje aj integrácia takto znevýhodnených detí (ADHD je naozaj choroba a dieťa za ňu nemôže). Lenže v 18mesiacoch to asi nezistíš. Inak môj syn tiež dobre spinkal a je veľmi šikovný (dr mi odporučila ísť s ním do školy pre nadané deti). Ale všetko sa dá riešiť, ani ADHD nie je koniec sveta, lenže netreba si to hneď myslieť, veď je ešte malá a ževraj z toho deti časom vyrastú, alebo sa to aspoň zlepší. veľa šťastia s dcérkou 🙂

arizona
6. okt 2014

@nikusssik svokra má prehľad... 😀 😀 absolútne netuší, čo je ADHD (u dievčat sa vyskytuje úplne minimálne a väčšinou v spojitosti s inou poruchou) a pokiaľ myslí iba hyperaktivitu (pohybovú zdatnosť), tak tá nemá absolútne nič spoločné s tým, koľko bude vedieť malá presedieť v škole o 5 rokov...

kiki68
6. okt 2014

@slniecko2 to potom nebude nejaka tazka forma ADHD, lebo co poznam ludi s ADHD,tak ti casto beru lieky stale,lebo inak by nemohli normalne fungovat, niektori z toho celkom dobre vyrastli da sa povedat,ale to hovorim o 25 rocnych ludoch, niektori aj v tom veku beru lieky, zalezi aj od inych veci, ci k tomu nie su pridruzene ine diagnozy, rodinne zazemie atd. Problem je ta integracia, mnoho ludi co poznam sa modli,aby im na tieto veci ofiko prisli az po nastupe do skoly,lebo ono sa povie integracia,ale v praxi je to rozne.

a ze nema rada bratranca mala,tak to je normal,to by som nejako neriesila velmi, sme len ludia, mame svoje sympatie a deti tiez nie su kamosi s kazdym inym dietatom.

25daniela
6. okt 2014

Nie 😀 😀 😀

matozazzo
6. okt 2014

@nikusssik Neboj, nebude 🙂 Mam doma 2 taketo "zivly" :D Starsia je skolacka a v skole je kludna, vybeha sa potom 🙂 Mladsia v skolke to iste...

mirkava
6. okt 2014

@nikusssik my máme 6 mesačného synčeka a vkuse musí zo sebou niečo robiť... točiť sa, kopať, neobsedí a aj pri papaní sa musí s niečim baviť a s nožkami kopká v jednom kuse a už teraz rozmýšlam ake to bude ked zacne chodit resp. sa plaziť.... bola aj tvoja dcérka takáto ked bola menšia??? závidím mamičkám ktorých ditčiky sa vyhrali pri hrazdičke (na ktorú navešali hračky) aj pol hodiny... náš toto nedokáže a niekedy ťažšie zaspáva keďže je v kuse v pohybe mám problém ho dať "do kľudu" aby mohol zaspinkať...

deniss_megan
6. okt 2014

@mirkava moja maly je este velmi maly a bud rada ze je zive dieta, chce sa hybat, moj bol taky isty a ked zacal v siedmych mesiacoch lozit tak vsetku energiu spalit lozenim🙂

lucikaa
6. okt 2014

Moja mala bude mat o tyzden 19mesiacov a je presne taka, ako pises. Chodit nechodi, ona vsade beha, zeby si sadla a sedela chvilku, to nehrozi. Este aj ked pozera rozpravku, tak lozi po gauci, alebo so sebou naraba, na nic nema cas, musi stihnut denne milion veci, takze vsetko rychlo. 🙂) deti, co mam v okoli, tak su kludnejsie, v podstate ziadne nie je take hyperaktivne ako to moje 🙂 ale neriesim, je proste ziva, zaujima sa o veci, vsetko chce vyskusat, hoci nevie obsediet pri nejakej hre napr. 10min.

lukaemma
6. okt 2014

Ahoj,aj my máme doma niečo podobné 😀 ale chlapca,teraz bude mať 3 a je to živel 😝 neposedí,stále niekde lezie,od 2r. nespí na obed,ale v noci spí perfektne 😵 raz ide na WC,inak je stále v pohybe,sedí len vtedy,keď papá,lebo ľúbi papať,ísť s ním na nákup,niekde na úrad niečo vybaviť je katastrofa 😕 všeko ho zaujíma a všetko musí okomentovať,vôbec sa nehanbí a ničoho sa nebojí,takže všade vlezie.Od malinka je živý a kým sa naučil,a uvedomil si nejaké to nebezpečenstvo,tak sme mali čo robiť,aby sme ho ustrážili 😝 Doma ho už nič nebaví,má všetko obkukané a čo má vyskúšané,to ho už nebaví.Starý rodičia jeho náročnosti nestačia,tak ho berú,len keď musia 😀 Vždy som závidela mamičkám,keď som videla,ako idú na prechádzku a detičky cupkajú pár krokov pred nimi ☹ alebo len tak sedia a deti sa hraju na ihrisku,ja ho stále niekde naháňam,čakám kým vylezie spod mostíka alebo zlezie z plota 😀 a kočiar? to nehrozí už asi od vtedy,kým sa naučil chodiť (11mes.) 😵 A teraz má to obdobie vzdoru,tak len vysvetľujem a vysvetľujem a on sa zlostí a zlostí ako čertík 😉 Už som si veľa krát povedala,či je hyperaktývny alebo len živý.Do škôlky ho nezobrali,som strašné zvedavá,ako to bude,ale ešte rok,tak dúúúúfam,že dovtedy sa aspoň trochu ukľudní 😝 Na svoj vek je veľký,vyzerá na 4-5 rokov,aj rozpráva všetko,tak veľa krát pôsobí,že je neposlušný´,ale ja si to už nevšímam.proste je živý a nič s tým nenarobím 😎 Už som sa rozkecala,ale aspoň sa mi uľavilo,lebo kto má,tak živé dieťa,tak ma chápe 😉...a pikoška nakoniec,boli sme v kostole a on na plné hrdlo,lebo on neviem potichu rozprávať 😝 "mama,prečo toho uja zaviazali,lebo on je zlodej?" a to bol obraz Ježiša 😀

julypetkova
6. okt 2014

ahojte ,nahodou som si precitla tuto temu lebo som uz zufala z mojej dcerky 😕 ,v rodine co mame male deti tak vsetky su sqele ,suprove ,zlatucke ,len ta nasa tak to je pripad sam o sebe,niekedy uz sa nam rozum zastavuje ,neda vydychnut uz dva a pol roka pomaly,celi by sme s mm druhe ,ale bojim sa ze este jedno take decko,tak by som to nezvladla alebo bola siva v 32 😖 .Pripad podobny co pisala lukaemma,nebudem to tu rozpisovat lebo by som tu bola asi dva dni 😒 ,a tiez rozmyslam ci nema nejaku tu poruchu pozornosti ADHD 😕

nikusssik
autor
7. okt 2014

@lukaemma
@lucikaa
@julypetkova
vidím, že nie som sama...ja taktiež v okolí nemám takýto typ dieťaťa, všetky sú akési kľudné a poslušné 🙂 a tá naša je osobitná kapitola...tá ma roboty celý deň, nezastaví sa, mama mi vždy hovorí, že nevie po kom je taká elektrika...veď ja som tiež akčný typ, aj som športovala aktívne, ale mama si nepamatá, že by som všade šla behom :D malá sa ničoho nebojí, všade musí byť a čo najrýchlejšie a milujem, keď mi rodinní príslušníci povedia, že ju nemám toľko strážiť a chodiť jej za zadkom...ale iba ja viem, čoho je ona schopná, keĎ odíde napr. do inej izby, kde sú police, skrine, gauč, postel alebo hocico...ona si vždy vyberie to najnebezpečnejšie čo sa vybrať dá...a svokra mi povie, že keĎ spadne tak spadne...no ale to by padala nonstop odniekiaľ, lebo ona sa ani nepoučí...bože vyčerapaná som :D

klincek
7. okt 2014

@nikusssik to je samozrejme blbost🙂
ani my dospeli nie sme rovnaki..moj muz hovori, ze ja mam v riti vrtulu a on sa snazi priebezne ma dobiehat 😀. kamosku mam taku, ze ked sa o siestej rozhodne ist na prechadzku, z domu vychadza o siedmej...a dalsich x ludi je nieco medzi..
dieta ma tiez isty vrodeny temperament, ktory nezmenis. proste je akcna a zrejme aj bude, cely zivot. to ale neznamena, ze aj problemova 😉.
aj moje deti boli v tom veku velmi narocne, na pozornost aj na nervy. a hoci aktivne zostali, ja sa uz pomalicky spamatavam. vekom sa to zlepsi, lebo cim je dieta samostatnejsie, tym viac svojich aktivit dokaze realizovat samo a menej nebezpecne🙂. neboj sa, aj u vas bude lepsie. ak by si mala pocit, ze nico nie je v poriadku, nic ti nebrani navstivit s dcerkou psychologa. ale povedz si uprimne, keby to svokra neriesila, mala by si dovod o tom vobec uvazovat? 😉