Keď dieťa nechtiac ublíži na zdraví
Ahojte mamičky.
Zaujíma ma váš pohľad na vec. Ak by vaše malé dieťa spôsobilo neúmyselne zranenie dospelej osobe, ako by ste sa k tomu postavili? Cítili by ste sa zodpovedne za to a mali by ste potrebu to riešiť k spokojnosti obidvoch strán? Alebo by ste si povedali, že môj problém to nie je, môže si za to ten dospelý zranený človek, mňa sa to rozhodne netýka?
Pre bližšie info, hrala som sa s neterkou, kým jej mama (moja sestra) ležala na gauči s mobilom. Čas strávený s malou je pre mňa vzácny. Dievčatko je jedináčik, veľmi aktívne, taký roztomilý "besnoško" :D :D Už som pri nej utŕžila zopár malých zranení, ako sa pri deťoch stáva, napr. často hádže rôzne predmety po ľuďoch. Skúša kde sú hranice a keďže zvýšiť hlas po nej nemôžete, to by mi sestra so švagrom nedovolili, je to len o dohováraní a byť v strehu. Nedávno pri hre sa nečakane vymrštila zo zeme a v pochabosti mi pichla ostrým predmetom do oka. Bolesť až sa mi ruky triasli. To bol okamih. Mám porezanú rohovku a čaká ma ešte zopár vyšetrení. Liečba ma zatiaľ stála na moje pomery dosť peňazí. Priznám sa, som chudobná a musela som siahnuť na svoje rezervy. Finančne je to teraz zlé. Naopak sestra s rodinou sú veľmi bohatí, teda ona je na materskej. A keď sa to stalo, z ich strany nebol žiadny záujem riešiť vzniknutý problém. Sestra sa ani vlastne nezaujímala, ako sa mám, či ma netreba zaviesť k lekárovi, keďže bývam ďaleko od mesta a auto nemám. Tvárila sa a fungovala ďalej, akoby nič. Keď som jej napísala, že rozumiem, že nešťastné nehody sa stanú či malým či veľkým, ale nerozumiem jej prístupu ... Odpísala, že nechápe, čo od nej chcem, že či si hádam len nemyslím, že je za to zodpovedná. Som vraj dospelá a mala som si dávať pozor. A koniec.
Sme sestry, ja by som rozhodne konala inak. Stačil aspoň záujem, spýtať sa, či niečo nepotrebujem alebo čo ja viem, aspoň malú mastičku kúpiť v lekárni a pripojiť k nej výkres od malej, čo mi z lásky nakreslila. Niečo milé, čo poteší. Nič. A to dúfam, že nebudem mať trvalé následky.
Mamičky, vy máte detičky, keby sa stalo, že váš drobec nechtiac blízkeho takto zraní, aký by ste mali k tomu postoj? Ďakujem za odpovede 🙂
Určite by som sa zaujímala, ponúkla pomoc. Mňa by to mrzelo, cítila by som sa zodpovedná, ale to som ja. Nechápem, že takýto bezohľadní ľudia sú medzi nami, tobôž nie vlastná sestra.
Tak ja mám rovnaký názor ako sestra tvoja. Mám dcéru, ak tu mám sestru, malú neriešim. Nech sa s ňou hra ako chce, nerobím im dozor, tým pádom aj zranenie by som riešila len slovne. Veď si dospelá, musíš predvídať a rozmýšľať viac ako to malé dieťa.
Určite sestru nepovažuj z a bohatých, v dnešnej dobe hypoték a smiešnych štátnych príspevkov 😀
Je síce smutné že sestra sa ani Nespyta ako vyšetrenia keďže máš s tým nejaký problém, ale je to o charaktere.
Mala tiež keď omylom niekoho buchne tak nechám nech si to vyrieši on, daný človek jej musí povedať stačí, dosť atď... Áno, ak vidím že nereaguje na taký podnet zakrocim, ale nie že sa jašia a ja budem stáť nad nimi a rozkazovat im
Dobre ti napisala
Určite by som to riešila. Ponúkla pomoc, vzhľadom na tvoju situáciu o ktorej podľa mňa tak blízky človek vie ak je čo i len trochu vnímavý ponúkla by som aj nejakú finančnú pomoc. Tvoja sestra sa správa riadne neempaticky a egoisticky. Ale keď mohla oddychovať s mobilom v ruke a o dieťa bolo postarané to jej určite nevadilo. Prajem ti skóre uzdravenie.
No teda ja neviem, ale nepreháňas akože trocha??Pokiaľ je dieťa moc živé, treba si naozaj dávať pozor. Mam syna 3 r, tiez je divocak a keď nám ublíži svojimi prudkým pohybmi, nedajboh daco do nás hodí, tak ja aj nakričím. Povedz segre narovinu co chceš. Jemenu ani vlastná mat nerozumie.
Pri deťoch sa stane rýchlo zle.Ale to, že sa ani nespýta či niečo netreba ju smutné.Mozno si nič nehovorila, nepýtala si sa či Ta môžu odviezť...nesťažovala sa a berie to zľahka.
@kleopatra114 ďakujem za názor 🙂
Ja to beriem tak , že keby moje deti rozbijú druhému telefón , oskru auto , tak to riešim ja ako matka , pretože som za ne zodpovedná ja . A ked niekomu ublížia, tak je to tiež moja zodpovednosť - preplatiť náklady a ponúknuť pomoc je podľa mna samozrejme
@1sally12 ďakujem za názor 🙂
@diamond007 ďakujem 🙂 buchla mi 1000x, teraz je to vážnejšie. Predvídať? Dajú sa nešťastné náhody - nehody predvídať?
@zazvorka87 ďakujem 🙂
@danka56 Ďakujem krásne, vážim si to 🙂
Pridavam sa k tym, ktori sestru "odsudzuju". Financne prispiet je otazne - mozno ich ty fakt vnimas ako bohatych, a az taki "v plnke" nie su, do tohto ozaj nevidime, ale aspon za ludsky pristup, odvoz, zaujem o zotavovanie by nic nedala, to by bolo slusne aj voci cudziemu, ak by to spravilo moje dieta, nieto este voci sestre. No a k tomu, ze dieta hadze predmety po ludoch a nemozno nanho zvysit hlas? Akym sposobom malej davaju najavo, ze robi nieco zle? Cize hodi a nic, ide sa dalej? Nepises, kolko ma rokov, ale pises, ze skusa hranice. Aka bola reakcia na jej neprimerane spravanie, aby si uvedomila, ze hadzanim veci po ludoch uz tu hranicu prekrocila? Akoze viem, toto nie je v tvojej "kompetencii" extra riesit (hoci povedat si slusne svoj nazor ako blizka pribuzna mas iste pravo), ale sestra bude asi tiez zastancom tejto eno-nuno volnej vychovy, ktora produkuje malych divochov bez hranic a bez ohladov na inych ludi... Pristup sestry 👎
Buchla ti 1000x? Ja by som sa teda od žiadneho decka nenechala otlkať.
Tak sa s malou nehraj. Pri detoch musis pocitat zo vsetkym. Neterka je pravdepodobne malinka, ziva, a nerobi tie veci umyselne. Je to dieta a nedokaze predvidat, na to si tu ty ako dospela osoba.
Tvoj vztah so sestrou asi nie je nejako hlboky, pravdepodobne si nerozumiete, ty jej aj trocha zavidis.. pokial sa v ich rodine necitis dobre, tak ich nenavstevuj casto.
@zdenka11081983 Keď sa sestra nezaujímala o môj stav, nebola som nemá. Kontaktovala som ju ako sa veci majú, že potrebujem len poradiť, pomôcť. Všetko ignorovala. Žiadna odpoveď. Neskôr odpoveď, čo som zverejnila.
Ja si myslim, ze situacia len upozornila na nedostatky vo vasom vztahu...zrejme to nie je prvykrat, co mas pocit, ze ty si ta, co sa stara a zaujima o druheho viac, ako sa ti vracia...
Otázka? Čo robil ostrý predmet v rukách toho dieťaťa? Okrem toho že ublížila tebe, mohla aj sebe. Keby vypichla oko sebe pri hre s tebou ako by reagovala jej matka? Tiež by ju to nezaujímalo? Čudnú sestru máš. Aké veľké je dieťa??? Ak mu už teraz nedávajú hranice, majú sa na čo tešiť.
@diamond007 ale autorka nerieši, či mala sestra zasiahnuť a malú riešiť a kto je za to zodpo, tu ide o to sestru, že by sa mala aspoň zaujímať a spýtať sa sestry ako sa má.
postoj....je to tvoja sestra-blízka rodina.Riesila by som skor spravanie tvojej netere.
Ahoj, mne by to bolo ľúto a snažila by som sa pomôcť. Asi by som cítila vinu za to, že moje dieťa niekomu ublížilo. Ale nemyslím si, že tu na fóre niečo takto vyriešiš, každý sme iný, tvoja sestra má na to celé evidentne iný názor. Malú asi vychováva tak, že si môže dovoliť všetko, tak by som od sestry nečakala, že bude cítiť nejakú vinu za to že jej dieťa niečo spravilo (keďže je "bežné", že hádže hračkami a všeobecne nikto z rodičov ju nevedie k tomu, aby bola ohľaduplná k okoliu). Čiže... Treba si dávať väčší pozor a pri neterke byť neustále v strehu 🤷🤷🤷.
...pokial je to v rodine tak akosi je kazdy zodpovedny sam za seba. verim tomu ze keby dieta spavilo nieco taketo niekde na ihrisku inemu dietatu, inej dospelej osobe, tak by sa to riesilo. Tiez keby spravilo nejaku metrialnu skodu,skratka rdic je za dieta vo vsetkych smeroch zodpovedny, takto v rodine kde dala plnu zodpovednost za dieta tebe sa to uz zrejma inak berie, ale kazdopadne aspon trochu zaujmu zo strany tvojej sestry a nejake ospravedlnenie ze juto tiez mrzi, by bolo namieste.
Takže takto, keďže tvoja sestra ako tvrdí nie je zodpovedná za malú, keď si sa s ňou ty hrala, tak by som pri každej hre, tak isto ja nerešpektovala ich požiadavky. To ze oni si neželajú, aby si zvýšila hlas na ich dcéru je len a len ich zbožné prianie, keď sa s ňou hráš ty, tak ty si podľa sestry za ňu zodpovedná a môžeš k nej pristupovať ako chceš len ty sama. Btw. Byt tebou sestre poviem pekne od srdca co si o jej sebeckom správaní myslím. A neboj sa, zeby sa sestrička nezmenila, ako som pochopila ja tak jej robíš opatrovateľku zadarmo. Hneď ako by si sestrička uvedomila o co môže prísť, tak by sa hneď spamätala.
@ckocka obrazne povedané ;) že malé nehody sa stali. Nerobila som z nich vedu, deti sa udrú často, dospelý to schytá nechtiac tiež. Ale toto je trochu iné.
@777januska777 presne 👏👏👏
Ja ti napíšem náš príbeh. Moja sestra nemá deti, moje sú pre ňu všetko. Syn bol malý, zobrala ho na výlet a keď ho priniesla rozprávali sme sa pri aute malý vystupoval a pekne za sebou zatvoril dvere, no a jej prsty tak. Najprv že ok dá si obklad.
Večer jej volám, čo robia a ona že ocino ju nesie doktorovi. Muž to počul a kým sme sa dorozpravali už bol u nich, zobral ju na pohotovosť ešte sme to aj platili komplet, lebo sestra žije v zahraničí a tu nie je poistená. A teda mňa to veľmi mrzelo aj keď to teda nemalo s malým nič spoločné, ona sa oprela o auto a chytila stĺpik medzi dvermi
Ak sa už viackrát stalo ze by do mňa niečo hodila alebo ma. Buchla tak prečo sa ty ako dospelá osoba necháš a neprisposobis hru tak aby ste sa vyhli obe zraneniam.
A áno ja ako matka som zodpovedná za dieťa pokiaľ som pri ňom, ak je s ním iná dospelá osoba a ja som mimo, nie v tej istej miestnosti, tak je zodpovedná ta druha dospelá osoba
@kleopatra114 Presne tak. Moja dcéra zlomila nedávno kamarátke na tréningu mažoretkovou palicou okuliare a preplatila som jej nové. Tiež som tam nebola a bolo mi to trápne aj za ňu a hanbila by som sa, keby som sa zachovala ako Tvoja sestra.
Pri deťoch sa naozaj stane všeličo, ale človek by sa nemal zachovať ako sebecký kretén.

Samozrejme , žeby som to riesila ja ako matka . Čo sa stalo sa už neodstane , ale veľmi by má to mrzelo. Urcite by som ponúkla akúkoľvek pomoc , urcite aj preplatenie nákladov na ošetrenie . To , že ju ani nezaujíma ako sa mas je pre mna nepredstaviteľne .