Kedy by najneskôr malo dieťatko začať liezť?
Ahojte dievčatá, chcela by som sa vás niečo opýtať a budem vďačná za každý váš príspevok. Mám 9,5 mesačne dievčatko a ešte nezačala liezt po štyroch, resp. lezie, ale dozadu. Je aj dosť veľká a váži už skoro 11 kg. Je zdravé a veselé dieťatko, nič jej nechýba, iba čo sa týka pohybového vývoja, je pomalá. Mam sa znepokojovat? Podľa tabuliek by už mala vedieť postaviť, ale je možné sa riadiť podľa tabuliek? Veď každé dieťa je iné, ale aj tak ma to trápi, najmä keď musím čeliť narážkam okolia. Prosím, napíšte mi váš názor. Dopredu ďakujem 🙂
🙂 aj ja si myslim, ze mala je az velky pohodak, mozno to bude tym 🙂
ak sa nad tym nepozastavuje dr, nemusis ani ty 😉
no moja má 9 mesiacov, a tiež sa plazí ako partizán, aj sa dá na štyri, ale rýchlejšie jej to ide plazením, takže hneď je na bruchu.Dostane sa všade kde potrebuje a porohadzuje veru všetko, čo ma v dosahu.
ahoj, my mame nasu rovnako staru a tiez nelozi, ale teda ona je az moc hyperaktivna, stale sa toci, sada si, zas si lahne a stale dookola, da sa na styri, rozhojda sa ale akosi nevie co s rukami a tiez nakoniec skonci pri plazeni... inak je velmi usmievava a hrava, takze to neriesim 😉 vsetko pride a niektore deticky ani nelozia 😉
Ahoj, určite sa neriad podla tabuliek, nie každé dietatko lozí, kamarátkyna dcérka len sedela a hned začala chodit v 11 mes, lozenie vynechala, moj lozil a tým pádom začal aj chodit neskor až v 13mes, aj ked už prešiel kusok, dal sa aj tak na kolienka, tak mu to bolo lepšie, a moj krsný synček začal naraz sediet a lozit a to bolo až v 9 mes, takže aj ona sa trápila že prečo nesedí, ked už iné deti áno, nechaj to na tvoju dcérku, ako jej je dobre, každé dietatko je iné...tak sa tý vobec netráp 🙂
Dakujem vam kocky za nazory, velmi si to vazim 🙂
Mala je tiez zivanik, polozi a poplazi si po celej izbe, ale samozrejme dozadu 🙂 Pred 2 tyzdnami jeden vecer prisla nato, ako sa posadit a tak sa jej to zapacilo, ze to robila cely vecer, ale naspat na 4 sa uz nevedela vratit, musela som ju ja. Este na druhy den rano si vedela sadnut sama a odvtedy uz ani raz, akokeby to zabudla, hmmm?
skús jej ukázať čo má robiť s ručičkami a nožičkami.ale niektoré deti vôbec nelozia,hneď začnú chodiť,tak sa tým netráp.a postaviť? no v 9mes.by sa mala pokúšať,teda podľa dr.tabulkám never.neriad sa podľa nich.ja sa pri oboch deťoch nemôžem riadiť,lebo sú strašne popredu.
@doluma ahoj aj moja mala ma 9.5 mesiacika a nelozi, ona je strasne pohodlna, maximum co sa trosku poplazi ale najradsej sedi a hra sa a je jej jedno s cim, so snurkou s flaskou sa vie zahrat aj hodinu, inak je velmi bystra rozprava si , len ten pohybovy vyvoj sa mi nezda, tiez sa tym trapim ale moj pediater to zatial neriesi, dufam ze to teda nebude nic vazne. inak je tiez z tych vacsich deticiek, ma 10 kg 🙂
Moj maly maly ma 10,5 mesiaca...na styri sa zacal davat tak pred mesiacom, kym prisiel na to, co s tym dalej, tak presli tak asi 2 tyzdne, a potom v priebehu 1 tyzdna zistil, ako sa plazit, stvornozkovat a sadnut si. Proste vsetko naraz 😀 . Ano, niektore deti chodia uz v 8 mesiacoch, ale myslim si, ze vsetko pride vtedy, ked ma. Nakoniec, doteraz som ho nemusela "nahanat" po byte, ...teraz sa otocim a maly uz je na odchode 😀 😀 😀 .
liezt nemusi vobec, chodit by malo zacat najneskor do 18 mesiacov (ano, do 1,5, roka!)
v 9.5 mesiacoch ma casu a casu, v zivote sa nachodi a nalozi viac nez dost 😉
@doluma lozenie je prospesne pre vyvoj dietatka...ale ak je tvoja dcerka casto na brusku a pohybuje sa...urobila si pre to vsetko.
lezanim na brusku si spevnuje krcne svaly a celkovu chrbticu, suchanim noziek ruciek po podlozke sa vraj stimuluju body na nohach ktore su dolezite pre chodzu.
Varovnym priznakom je ak dieta po roku nema ziaden druh aktivneho pohybu ...to jest lozenie, plazenie, suchanie sa po zadku, pregulovanie sa...atd. ktorym sa snazi dostat k niecomu zaujimavemu. 😉
Neboj 🙂 My takto: 8 mesačna plazenie, 10 mesačna sedenie, lozenie, statie a v 13 už uplne samostatne chodenie 🙂 Nič som neurychlovala len som motivovala, proste mala čas 😉
@doluma nas maly tiez nelozil vobec chodit zacal v 13 mesiacoch tiez som mala z toho paniku a az potom zacal chodit obcas po styroch
dcerka chodila po styroch od 7,5 od 6 mesiacov ako vojak v 10tich uz chodila normalne je to indi-vidi u kazdeho dietatka ale neboj sa a na okolie kasli mala je zdrava a spokojna to je hlavne
dcera zacala lozit, ked mala 11 mesiacov, takze uz skoro 3 tyzdne lozi 🙂, ale nemyslim si, ze je nieco v neporiadku, aj v poradni sme boli pred tyzdnom, kazde dieta je ine, syn v takomto case uz liezol po schodoch, nase dievcatka su asi vegetacky, budu sikovnejsie v inom..
@agathokleous ahoj, no veru, mame velke fesandy 🙂 dakujem velmi pekne za tvoj koment 🙂
@doluma ahoj sestrina mala zacala stvornozkovat az na 10 mesiacov, je tiez dost velka, chodi s nou k neurologovi (ale koli niecomu inemu) a ta vravela, ze mala je uplne v poriadku, ze s nou treba len cvicit. Najlepsie sa dieta nauci, ked vidi ine dieta a potom xe opakovat, tak sa aj nasa naucila liezt aj chodit. Takze by som sa neznepokojovala, tabulky si nanic.... 🙂
@doluma naša malá začala stvornozkovať až ako 13 mesačná, dovtedy sa len plazila ako partizán a to plazenie začala az v 11mesiacoch. Dovtedy sa na kolena ani raz nedala, ani raz sa nepostavila, lekári hovorili ze je ok máme čakať. Dočkali sme sa a par dni po 12mesiacoch sa prvý krát postavila a chodiť začala až ako 18mesačná. Ak sa vaša malinká dáva štvornožky ale len dozadu, je to ok, neznepokujuj sa, aj kamoskin maly to najprv robil.
@doluma každé dieťa je ine 🙂 a netreba sa riadiť tabuľkama 🙂
Napr. moja segra tento vývoj preskocila a je veľmi inteligentna a aj môj muz preskočil a je tiez inteligentný 🙂
Oni sa začali hned stavať na nozky 🙂
A môj muž nerozpraval do 3rokoch a potom začal rozprávať tak krásne a čisto že všetci kukali 🙂
Proste vážne každé dieťa je ine a krásne a milujeme ich take ake sú aj s chybami 🙂
Ked budes svoje dieťa do niečoho tlačiť násilím nedosahneš ,nechaj ho tak a on začne sám 🙂
naš začal liezt prvykrat az v 11 mesiacoch ale tomu predchadzali rehabilitacie a masaze to ho naštartovalo dovtedy iba valal sudy teraz ma 12,5 mesiaca a uz pomaličky chodi okolo nabytku 😉
@doluma
@ajca123 dakujem pekne 🙂 ano, ja viem, kazde dietatko je ine a jasne, ze ju do nicoho netlacim 🙂 ja som prave ta trpezliva, len mi niekedy pride luto, ked najlblizsi ludia, ktori by mali byt hlavnou oporou, su presne pravy opak a len hladaju na malej chyby ☹ dcerka je velmi zlata a lubim ju z celeho srdca 🙂
este raz dakujem za pekny prispevok 🙂
@doluma neboj aj me sa snažila rodina montovat do istých veci ale usmernila som ich lebo ja si nenecham hovoriť čo by moje deti mali uz robit a čo by mali znat..
Neziju s nama doma a nik mi z nich nepomáha lebo mi žijeme na SK a oni v CR ...
A vedia že ja si nenecham nic libit. Aj preto radeji sú ticho aj ked od koho si dám sem tam poradiť je moja babička,ta vychovala 5deti..
Ale aj ja si poviem svoje 🙂 a aj sa urazim a babička sa mi omluvi a ja zasa jej 🙂
Ale všetci má obdivuju ako zvladam vychovávať sama 3deti 🙂 ,sem tam mi pomôže aj muz ale on je ten čo nosi korunky domu a nie malo 🙂
Drzkaj sa a nenechaj sa 🙂 je to tvoj maly poklad a robi tebe radost zo dňa na den 🙂 napr.naš maly tento mesiac bude mat dva roky a nerozprava ako ostatne deti ,no nechce sa mu 🙂 a ja si z toho hlavu nelamem,lebo mi rozumie čo od neho chcem 🙂
Ale čo vie pekne povedat je tato veta - to je tati vrrrrmm(auto) a to mi stačí 🙂
@doluma neni zac, ja zijem v zahranici konkretne som na Cypre, a tu sa nad tym nikto nepozastavuje ze nelozi alebo sa nestavia, fakt to tu nejak inak beru🙂 ale ja sa tym pravdupovediac trapim ked vidim ze deticky v tomto veku dokazu tolko veci a moja mala je pohodlna, ale aj tak ju lubim najviac na svete🙂 na druhej strane mozme byt radi ze ich nemusime nahanat 😀
@subidubi to fakt az v 13-ch mesiacoch a lkari co na to hovorili?
@agathokleous 😀 😀 😀 no zatial, ale aj nas to caka, ked vidim nasho huncutika, ze len co sa dostane k suflikom, otvara ich a hned vyhadzuje vsetko, na co zo zeme dociahne 🙂

@doluma kamaratkyn syn sa v 8 mesiacoch ani na 4 nedal. 🙂 je v pohode len bol lenivý.