Kedy dovoliť dieťaťu sedieť?
Moja malá ma za 4 dni 7 mesiacov a dávam ju sedieť už asi 2 týždne lebo keď leží plače a už ju to nebaví,aj pri papaní je to lepšie ked sedká myslíte že to je skoro? Hovorí sa že dieťa by malo sedieť až ked sa samo posadí ale to si neviem predstaviť že by ležala ešte nejaké dva mesiace.
@radulienka7 nechat to na dieta. Inak riskujes znicenie chrbtice.
Ved v tom veku sa uz zvacsa deti plazia,prip.ju mozes nosit v satke/nosici, aby videla,co sa deje. Moja bola straasne zvedava,ale max.bola chvilu vo vajicku alebo som jej v kociku zdvihla opierku tak, aby videla. Ale len na kratko.
Ak sa hneva, ze musi len lezat, mozes si ju posadit do lona, chrbatikom sa bude opierat o teba a na bokoch ju budes pridrzat rukami. Nasej malej to tak vyhovuje, zacala som ju tak drzat niekedy v siedmom mesiaci. Sama sedkat este nevie, ani ju nenechavam. Je celkom rada na brusku, pohra sa sama s hrackami, pripadne ju pozabava nas starsi syn, no musi vidiet na mna. Takze ju prenasam so sebou po byte 🙂.
ak sa durdí, tak nech maká a pretáča sa ak je šikovná, tak plazí...žiadne sedenie...čo si...najprv ten chrbátik musí mať pevný, inak to neskôr riadne budeš ľutovať..
@radulienka7 dieťa má jednoznačne sedieť až keď sa samé posadí. moje sa najprv samé postavili a až tak posadili. mali 7 mesiacov
je super sa tešiť, že bábätko už sedí, ale keď o 10 rokov budeš behať po ortopediach a rehabilitaciach, až tak sa tešiť nebudeš
@radulienka7 ja ti napisem moju skusenost... Mam dve deti... Starsi sedel uz ked mal 6,5 mesiaca lebo kazdy furt vravel ze uz musi sediet... ved ma pol roka... tak som ho po chvilkach davala sediet sebe na kolena az sa naucul... potom sa pekne v sede hraval a tak az som si uvedomila ze je cim dalej nervoznejsi... on sa totizto z toho sedu nevedel dostat... takze bol nervozny... no a nemal ziadnu motivaciu tak len sedel a sedel... Mile dieta malo takmer rok a nevedel si stale sam sadnut ani zmenit polohu... zacala som citat... nasledoval tazky tyzden davala som ho na brusko co kedze uz vedel sediet nechcel... zabavala som ho aby neplakal a do tyzdna sa nauc stvornozkovat posadit a postavit pri nabytku... Ale opakujem mal takmer rok... on sa sice plazil a gulal ale nechcel to robit on chcel len sediet... vedela som ze som spravila chybu... Teraz mam druheho drobca a poviem ti ze ked sa nenosi tak je na zemi vacsinu dna... Narodil sa v druhej polke septembra a krasne sa hra stale na brusku uz sa dviha na kolienka a hojda sa... toto starsi nerobil... takze krasne napreduje... preplazi sa za hrackou to robo asi tyzden doteraz len cuval... Fakt nedavam ho sediet a ani nemienim... toto je isto lepsie pre jeho vyvoj... len dufam ze starsiemu som nepokazila chrbatik...
@belllinka zacni zo svojim dietatom cvicit od narodenia a uvidis, normalne z lehu sa skrcila do polo sedu na posteli a vytlacila sa takeho kriveho sedu a dorovnala sa, skoda ze sme nanatacali videa.. Milujem taketo maminky.. ked ich dieta nedokaze to a to v tom a vtom veku tak to nemoze dokazat ziadne ine. pozri si moj album tam je dcerka v 4mesiacoch a tam uz krasne sedi. skorsu fotku to nemam. preto aj dcerka uz skoro 7mes, chodila za ruky a aj to je niecim zvlastne?? Taketo reci pocuvam od zaciatku ked niekomu nieco take poviem ze moja dcera vedela uz ako mimi to a to.. nechapem..
@radulienka7 presne si viem predstaviť aké to je u vás 🙂 ja som mala malého nevracika ktorého tiež nebavilo ležať. Ci na chrbte, ci na bruchu stále mrncal. Ale bola som tvrdohlavá lebo som sa bála ci mu neublížim ak predbehne vývoj. Tak som sa ho snažila zabávať na zemi alebo v hojdacom kresielku.a oplatilo sa. Tie nervy a zvedavosť ho pohánali dopredu. Na konci 3m.sa začal pretácať, od 4m robil v kočíku brúsaky (som chytala vonku hysaky ze sa mi sam posadi) v 6m stvornozkoval, v 7m si sadol aj sa postavil a presne od 10m sam chodí. Vždy keď sa mu niečo nedarilo tak vrieskal ako blázonko ale toľko sa snažil až to spravil a bol týždeň spokojný a potom to začalo znovu. 🙂 je šikovný, chrbát ma krásny rovný, silné ruky ze už davno sa mi vyskriabe na kuch.linku ci stôl alebo parapety. Neľutujem ze som mu nepomáhala aj keď mi bolo všelijako. Možno ma tu odsúdiťe a podla mňa to bolo správne. Dieťa má mať slobodu vo vývoji a robiť veci v čase keď je na to pripravené.
U nas to bolo tak,ze drobec sa v kresielku posadil sam,ked mal 5 mesiacov.Proste bol v naklonenej rovine,chytil si nozicky a posadil sa.V ten den som ho do kresielka prestala davat a cas travil na zemi.Tyzden na to sme boli u pediatricky,tak mu ponukla prsty,vytiahol sa do sedu a sedel.Takze v karte ma napisane,ze v piatich mesiacoch sedi.Ja som ale velka odporkyna pasivneho sedu,takze som ho do neho NIKDY nevytahovala,ani som ho uz nedavala na naklonenu rovinu.SAM sa posadil,ked mal sedem mesiacov.Toto je ten rozdiel,keby som ratala za samostatne sedenie den,kedy sa prvy krat posadil nespravne-cez brusko,tak by som tvrdila,ze sedel ako patmesacny.Ale spravne-z polohy na styroch sa posadil az o dva mesiace neskor.Dovtedy sa naucil plazit a zacal stvornozkovat.Preto vznikaju nedorozumenia,ked niekto tvrdi,ze jeho dietatko sedelo uz trojmesacne,ina mamina tomu neveri...
Je to presne ako s chodenim dietatka-niekto rata za samostatne chodenie den,kedy spravi par krockov a spadne.A pritom by sa za samostatne chodenie malo ratat az to,ked dietatko stabilne chodi,vie zastat a znovu sa pohnut bez toho,aby sa niecoho zachytilo,alebo aby spadlo.
@belllinka poznam dieta,ktore bolo motoricky velmi popredu prave kvoli tomu,ze s nim od narodenia museli cvicit.. Jeho rodicia (doktori inak) boli z toho vysisoreni,lebo 4m.dieta im 4nozkovalo.. .. Dalsie dve deti uz mali bezny vyvoj,dokonca dievcinka zas trolinku pozadu (ale v hranici normalu). Takze v urcitych pripadoch to mozne je...
Existuje veľmi rozšírená fáma o tom, že v 6 mesiacoch by malo dieťa už samo sedieť. Z hľadiska vývoja je ale táto požiadavka úplne nereálna. Tento názor pretrváva ešte z doby, kedy boli deti bežne pasívne dávané do sedu, z dôvodu trénovania chrbtových svalov. Bohužiaľ, až keď táto generácia dorástla, zistilo sa, že ich bolí chrbát oveľa častejšie a skôr, než iné generácie. A pátralo sa prečo. Nakoniec došli odborníci k záveru, že chrbát bol preťažovaný už v detstve, a názor o pasívnom sedení detí sa diametrálne zmenil. Sed je vyvrcholením celého vývoja. Väčšina detí najskôr stojí a lezie, a až potom, čo si lezením posilní chrbtové svaly, začína sedieť. Sadnú si tak, že z polohy na všetkých štyroch idú na bok a potom si vyberú jednu alebo obe dolné končatiny. Zo začiatku sa väčšinou ešte držia rukami zeme. Až v okamihu, kedy si uvoľnia ruky pre hru, je chrbát pripravený na sed. V žiadnom prípade nie je možný sed z ľahu na chrbte, tak ako u dospelých. Niekedy si deti tak sadnú, keď sú vo zvýšenej polohe (autosedačka, kočiar, atď.). Alebo sa za niečo chytia a vytiahnu sa do sedu (tyčky od postieľky, madlo v kočíku). Ale aj to je pasívny sed, rovnaký ako by ste ich posadili na zem vy samy. Tu je na mieste pevne zapásať dieťa bezpečnostnými pásmi tak, aby sa nemohlo posadiť. A prečo je pasívny sed taký nebezpečný? Pretože okrem toho, že deťom ničí chrbát, je schopný aj zablokovať psychomotorický vývoj. Väčšina pasívne posadených detí nikdy, alebo len veľmi krátko lezie. Sed je cieľ celého vývoja a lezenie je cesta k nemu. Ak dieťaťu ponúknete cieľ skôr, než prejde cestu, pravdepodobne už sa po nej nikdy nevydá.
Suhlasim, dieta sa musi same posadit🙂,a TU VETU MILUJEM: ja som pokladala,, choditkovala a moje deti su zdrave ? TAK ZA 1. detom nenu este 50, ale len sa pozrime na nasich rodicov, 80percent 50-60 tnikov ma velke problemy s chrbticou, jak je to mozne??🙂 2, casto krat sa nam to u deti prejavi v pred a pubertalnom veku..... za 3. Napr deti, ktore nestvornozkovali, mozu mat problemy s jemnou motorikou,, disgrafie a ine dis. Mnamky, koktanie.. ( nemaju spravne prepojene hemisfery), za to nestvornozkovanie, casto krat MOZE pasivny sed.... ESTE stale ste niektore maminky nazoru, vsak nam nic neni🙂))
@ivet1371
A este taky detail, ta chronologia vyvoja ma avoje opodstatnenie, kazde sieta si v individualnom casovom obdobi postupne spevnuje svaly, ( a ine), takze ked ma dietatko dostatocne pevnt chrbatik, tak sa same posadi, ale tym, ze mi ho posadime, tak ho to za prve boli, ale hlavne klavicka mu tkaci na chrbticu, ktira sa nespravne zatazuje,, chrbtica na klby, neposiluje sa to co ma , na dalsie svaly, ktore vedu napr k stvornozkovaniu, takze tie svaly ochabuju, alebo nie su spravne vyvinute, alebo sa posiluju ine svaly,:(. TO, ZE rocne dietatko chodi,, este neznamena,, ze je vsetko v poriadku... takze naozaj cele zle:(... a pediatri by mali v tomto prisni na rodicov!!!.. dieta moze aj inak pozorivat svet, nez zo sedu:(... radsej treba zrusit ohradky a dat dieta na brusko a doniest zabavu k nemu a hrat sa s nim a nosit a rozpravat a rozne hravo cvicit... a dropec uecite sa nudit nebude....
@egiginka ja som tu pisala ako som prveho davala sem tam sediet az sa to naucil... nechapala som, ze ako by mohol tak dlho vydrzat na brusku... a cuduj sa svete tento druhy maly mi na brusku vydrzi aj hodinu aj viac sa hrat... stale je na zemi na penovych puzzle a pekne sa prebavime... tam sa gula, plazi... fakt kto dava dieta sadat toto nepozna ako som ani ja nepoznala... proste maly mi tak nechcel byt ked uz poznal iny pohlad na svet 😀
@mimi321 🙂, no sak ano🙂)) sa lepsie pozera z hora, ... ale ci to stoji za to riskovat?.. ja som moju jedine na chvilku davaka do hojdacieho kresielka,ked som ptrebovaka nieco porobit a zle sa mi ju nosilo... a videla dobre🙂, a tym, ze nepoznaka sed,, tak sa velmi rada na brusku hravala a tym, ze som ju nechala volne v priestore,, zvedavost ju naucila sa velmi rychlo postavit na nozky 🙂.. a lozit, plazit... lebo chcela sa pokukat🙂... a ono mozno niekedy nam moze byt luto, ze 10 mesacny sused uz chodi... a ten moj este ani si nevie sadnut, ale vsak sa nikto nebude na maturite pytat, ze kedy kto chodil🙂)))),
malý bude mať 10 a pol mesiaca a len pred necelými 2 týždňami a začal plaziť, inak nerobí nič, chodíme aj na rhb...a poviem, že dám ho sadnúť za celý deň aspoň na 10 minút, lebo je ťažké nosiť ho...ako aj na zemi sa sám dlho prehrá, ale nebaví ho to stále a nosiť ho je ťažké..a ešte v kočiari mi sedí, ale to on sa mi v kočiari sám zodvihne a ked ho chcem naspäť, tak to nie je šanca...mám z toho výčitky, ale neviem ako ho už má zabávať len leží
@radulienka7 daj ju "sediet" do autosedacky-vajicka alebo do lehatka pre babatka ... to nie je take naozajstne sedenie, takze jej to nepokazi chrbatik
a v sportovom kociku moze uz sediet ako 10 mesacne? Lebo do hlbokeho sa uz nezmestime!
@radulienka7 a co je dolezitejsie? Zbavenie sa docasneho nepohodlia, kedy by ste ju museli este "riesit" nesediacu "nejake dva mesiace" alebo jej zdravie a spravny vyvoj? Nechapem, ze nad tym vobec uvazujete. Sediet ma vtedy, ked si sama sadne, spravne a tak to ma byt. Pri jedeni moze byt v detskom kresielku alebo vajicku, to sa da. A do sportaku proste opriet v pololahu ako v tom baby kresielku...urcite sa to da.
@radulienka7 myslim si, ze dieta ma samozrejme sediet az vtedy, ked si samo vie sadnut. dovtedy, keby som ho samozrejme dala sediet, ono sediet bude, ale nie je na to este pripravene, je to napor na chrbticu, klby, bedra, cele postavenie.. avsak su aj pripady, kedy dieta zacne sediet alebo chodit skor a nema napr. este vyvinute jadierka.. to musi posudit lekar.
Moja mladšia mala chrbátik pevný , viem podľa toho že keď som ju mala na kolenách tak krásne rovno držala chrbátik vzpriamene, nevalala sa. Asi v 7 mesiaci som ju občas dala sadkat - pozor nepodopierat vankúšmi, sedkala sama , bez podopretia , ale vždy som ju nechala max. 5 minút. Potom za nejakú 1-2 hodinky zas na 5 min...... Dlhšie som ju nenechavala, povedala som si, že keď sa bude vedieť sama posadiť bude sedieť tak dlho ako bude chcieť. Takže ja by som povedala, že pokiaľ dieťa potrebuje podopretie na to aby sa udržalo, tak určite neni ešte telíčko dostatočne silné, ale ak sa vie samo udržať a vzpriamene nie ohnute alebo že by sa valalo do strán. Sama sa posadila až po 10 mesiaci.
@dooomca Pokiaľ sa ti samé dvíha v kočíku tak ho nechaj, a 10 min. za celý deň určite nič nepokaziš.
dieťa sedí samé, keď sa samé posadí z polohy na kolenách a chodiť začne vtedy, keď sa samé postaví a spraví krok. Nemalo by sa urýchľovať sedenie a chodenie. Moja dcéra samostatne sedela, až keď mala 11 mesiacov, bolo to paralelné s lezením na štyroch a začala chodiť, keď mala 15 mesiacov. Proste to bol jej čas a jej tempo a absolútne to neznamenalo žiadne oneskorenie.
necitala som vsetky prispevky...ale kazde dieta je ine.starsia dcera sama sedela az okolo 8 mesiacov a druha dcera okolo 9mesiacov.Dietatko by sa malo same pomalicky drzat v sede a zotrvat.Pomaly postupuj.Chce to cas😉
Zeny, ked uz sa rozhodnete mat dieta alebo nahodne k nemu pridete, skuste k tej starostlivosti pristupovat aspon trochu zodpovedne a nastudovat si nieco k vyvoju a starostlivosti. Dieta nechaj na pokoji na podlozke a nech sa snazi same rozhybat. Skoda, ze niesto studia odbornej literatury pocuvate kadejake babky, tetky a premudrele kamaratky.

@evka4 ja som ale myslela ze vsetko sa strieka uz ani zelenina neni to najzdravsie ani ta co pisu bio lebo bez postreku by taka nebola🙂