icon

Kedy sa deti naučia vyslovovať písmeno R?

12. máj 2025

Ahojte, syn mal teraz 7 rokov, este stale mu to R nenaskočilo
Zacal rozprávať ako 3 rocny postupne tak je taky oneskorený ale obávam sa ze sa to uz nenaučí ked doteraz nevie.. ostatne mu nerobia problem
Cvičíme skoro kazdy den cviky na posilnenie jazýčka aj slova atd
Logopedička povedala ze ma slaby jazyk a len cvicit
No zatial bez úspechu
Co by ste odporučili? Kedy sa naucili vaše deti hovorit R?
Viem ze v triede asi tretina žiakov nečisto rozprava🥲

sulavikova
12. máj 2025

Cvičenie s paličkou, lentilkami, haribo gumíkmi a množstvo riekaniek, vyplazovanie jazyka, olizovanie nosa🫣rok nám to trvalo.

dzulli1980
12. máj 2025

Dcéra sa naučila R ako prváčka.

lucy_ms
12. máj 2025

Naša na začiatkj prvého ročníka, mala 7 rokov a 1 mesiac presne 😃 cca rok sme chodili na logopédiu a cvičili jazyk, plus taká tá klasika TTT, DDD, TD, DD, TDN, DDN. Až som nakoniec našla video, kde ukazovali ako dať malíček do úst na stoličky, nejak hore oprieť jazyk a skúšať. A za týždeň vedela R.

hanka_se
12. máj 2025

dcerka na zapise do skolky ako 2 rocna pekne rozpravala, akurat "l" jej robilo problém, "r" este nevedela. Do skolky isla v 2r.5mes., a uz vedela aj "r". Akurat to "l" bolo take divne. Nepovedala lalala ale uauaua, neviem ako to napisat. S tym mala problem, ale v 5 rokoch ked bola v skolke logopedicka, kazala nam len ju opravovat. Za 2 mesiace nebol ziadny problem. Ja som nikdy nechapala, ako 2 rocne deti nevedia rozprávať, aby im bolo rozumiet. Ale co pozorujem, je velmi vela takychto deticiek a aj ako píšete, aj po nastupe do skoly velmi vela deti nevie sykavky, rackuje alebo je tam iny problem. Aj vela znamych ma take deticky, aj som to pripisovala dobe, vela mobilov, tabletov a malo rozpravania sa. Ale tyka sa to aj deticiek, ktorym sa rodicia poriadne venuju, citaju si, rozpravaju.... Je super, ked riesite logopeda a nebojte, ono to pojde 🙂 Netreba tabulkovat, ako som to aj ja kedysi robila. Kazde dietatko je ine, kazde je sikovnejsie v niecom inom. Drzim palceky

zuz1177
12. máj 2025

A ako dlho uz chodite logopedicke? Ja mam sice este o nieco mladsieho, my cvicime skoro rok (a nielen R ale aj Č, Š, Ž) a zatial bez vysledku. Cvicime kazdy den, aj ked ligopedicku mavame iba raz za 2 mesiace.

zuz1177
12. máj 2025
@lucy_ms

Naša na začiatkj prvého ročníka, mala 7 rokov a 1 mesiac presne 😃 cca rok sme chodili na logopédiu a cvičili jazyk, plus taká tá klasika TTT, DDD, TD, DD, TDN, DDN. Až som nakoniec našla video, kde ukazovali ako dať malíček do úst na stoličky, nejak hore oprieť jazyk a skúšať. A za týždeň vedela R.

@lucy_ms nam dala teraz logopedicka, ze si ma do niecoho zahryznut (jablko, chrumka) a tak opriet/cvicit hore s jazykom - funkciu to ma ale rovnaku ako ten malicek. Vraj potrebuje oddelit pohyb sanky a jazyka, lebo predtym s tym hybal sucasne a tak nepovie R. Ked zahryzne sanka/brada je pevna a hybe iba jazykom, tak cvicime a uvidime aky to bude mat efekt 🙂

lulu0123
12. máj 2025

Cvicit ako hovori logopedicka.My sme sa trapili trapili,ale cvicili sme skoro kazdy den hadam aj 2 roky a zrazu to nabehlo.Nevzdavajte sa.Bude to stat za to,ked bude hovorit cisto.

sidon
12. máj 2025

cca 6,5 roka.
Cvičenie logoped. cvičení, nabehlo postupne

ema22270
12. máj 2025

Teraz, ako 7 rocny, ale chodi na logopediu. Ale chodi tam raz mesacne.. uz asi pol roka cvici R.. uz ma basnicky a uz mu to ide.

20erika07
12. máj 2025

Ako prvák keď mal 7rokov ,predtým sme chodili k logo a doma cvičili ale nič, v škole mali špeciálneho pedagoga a asi traja z jeho triedy k nemu chodili a naučili sa raz dva.

pe_mi
12. máj 2025

Ahoj,dcéra 6 rokov.
V septembri bude prvacka
R nevie.
Uvidíme kedy nabehne

silvike
12. máj 2025

Moj prostredny syn sa naucil spravne vyslovovat "R" az posledny prazdninovy tyzden pred 2.rocnikom. Pomohlo mu dvd lucinka pusinka 3.
(https://www.lucinkapusinka.sk/)
Parkrat sme si ho pustili, pocvicili podla toho a fakt asi do tyzdna "R" naskocilo. Tak sme sa tesili, ze do druheho rocnika uz siel s cistou a sparvnou vyslovnostou.
https://www.lucinkapusinka.sk/dvd/dvd-lucinka-p...

silvike
12. máj 2025

Este k tomu poviem, ze chodil v prvom rocniku aj k skolskej logopedicke, to mali tak 2x do mesiaca. Ale teda, nepomohlo. Az potom koncom prazdnin, ked som s nim aktivne zacala pracovat podla dvd, tak potom sa to uz nejak podarilo.

liligreg
12. máj 2025

Mal takmer 7 rokov, asi 6 a 3-/4. Bolo to na jar, v septembri šiel do školy, narodený 4.9.
Ale je pravda, že občasne sa mu podarilo už aj predtým. Teda cielene, keď sme “cvičili” sami domáce k logoedicke nechodil

terezkaarthuramax
12. máj 2025

Ja som sa velmi neskoro naučila. Uz som do školy chodila.

terezkaarthuramax
12. máj 2025

Ale take ze crrn.a take to mi nejde povedat ani teraz a to mam kristove roky.

vilma7
12. máj 2025

Syn chodil ako 6 r. tiež k logo, naskočil na R už po 3 mesiacoch.

kris_tin257
12. máj 2025

Syn má NKS ale R sa naučil keď mal čerstvých 5 rokov, teraz bude mať 6 ale nevie sa naučiť S,Š,C,Z a Ž ani za svet 🙈

leonifarbiarova
13. máj 2025
@silvike

Moj prostredny syn sa naucil spravne vyslovovat "R" az posledny prazdninovy tyzden pred 2.rocnikom. Pomohlo mu dvd lucinka pusinka 3.
(https://www.lucinkapusinka.sk/)
Parkrat sme si ho pustili, pocvicili podla toho a fakt asi do tyzdna "R" naskocilo. Tak sme sa tesili, ze do druheho rocnika uz siel s cistou a sparvnou vyslovnostou.
https://www.lucinkapusinka.sk/dvd/dvd-lucinka-p...

@silvike ja som ako ako mala tiež nevedela R, keď som mala nastúpiť do školy. Mala som odhlad. Ale začala som aj neskoro rozprávať až v 3 rokoch.
Čo si pamätám tak mi pomohli len cvičenia od logopedičky a prišlo to samé.
Dnes mám 23 a musím povedať, že keď mám v nejakom dlhom slove, kde je slabika zasebou s R a následne L, tak ich niekedy zamením- namiesto R poviem L a opačne. 😂 A chvíľu mi trvá kým sa skoordinuje hlava s jazykom.

autor
14. máj 2025

Dakujem krasne za príspevky