icon

Kedy sa ukľudnia hyperaktívne deti?

11. mar 2025

Ahojte idem si pre nejake rady alebo aspon pre utechu. Moje dieta je neznesitelne. A to slovo neprehanam - naozaj uz ho nezvladam. Ma 1,5r a neustale krici, vresti ked nieco nie je po voli vsetko rozhadzuje, zhadzuje, nici veci, nechce sa obliect, nechce sa najest, nechce spat, neda sa s nim ist do obchodu, neobsedi minutu ani pri rozpravke, ak si omylom niekde clovek necha pohar do par sekund je vyliaty, cukornicka vysypana na zemi, okuliare zlomene. Vsetko vykladam do vysky ale ak na nieco dotiahne hned to ma v rukach. Vyhadzuje veci z tasiek z pradelneho kosa. Omylom som si nechala polozeny sprchovy gel na zemi v kute a hned bol vyliaty na zemi a v koberci. Po jednom mesiaci je koberec cely spinavy od toho co furt robi. Takto to ide od rana az do neskoreho vecera nonstop nikdy sa nezastavi ani na chvilu. Okrem toho sa bije po hlave. Niekedy bil mna s tym prestal a bije seba. Snazim sa mu pekne vysvetlovat ale to sa len nervuje, skusala som aj kricat ani to nepomohlo ani ked mu silno chytim ruky aby sa nebuchal. Pri inych ludoch to nerobi len pri mne. Neviem co sa deje a ako dalej uz mi dochadzaju sily. Nema mi ho kto postrazit. Akonahle som na blizku nikomu nedovoli sa ho ani dotknut. Krici aj ked sa ja s niekym chvilu rozpravam a vynucuje si pozornost. Niekedy sa kvoli tymto maskaradam nestihnem ani vobec najest. Mali ste niekto taketo dieta? Preslo to?

Strana
z2
kristinka92
11. mar 2025

Mám 1,5rocne dieťa a toto je normálne Aj staršie take bolo a už v 3rokoch je to znesitelnejsie. 1,5roka je presne ten blby vek, kedy dieta si začína uvedomovat vlastnú vôľu- ze niečo chce inak, a keď to po ňom chceš ty po svojom, nevie ako zareagovať a hodi sa o zem od nervov a vymýšľa. všetko je boj. a nepomôže ti dohováranie, pretože je ešte malé aby rozumelo, chápalo súvislosti, uvedomilo si čo sa môže stať keď…keď chyti sprchovy gel, že urobí zle keď ho vyleje, ale ono len v ten moment zistilo že jeeej sranda že sa to vylieva, neuvedomuje si následky. No proste hlúpy vek. Trojročnému už povieš normálne a pochopí, ale 1,5rocne na teba bude kukať že čo kričiš, ešte sa bude prekvapene tvarit keď tepuješ koberec a o minutu ma na haku čo bolo…A fyzicky tiež dokážu čo to vystrojiť, ale neuvedomujú si, že si môžu vážne ublížiť.. Nevedia sa ešte ani vyjadriť že čo chcú, takze keď nespravis čo chcú tak hneď majú nervy….hlupy vel naozaj.

ivetta1234
11. mar 2025

@reela jak myslis

autor
11. mar 2025

@reela dakujem♡ dotycna mala asi normalne zive ale zvladatelne dieta a tomu co opisujeme my ktore sme to zazili nerozumie...ticho jej zavidim😄
@carduelis haha a predosli dvaja boli kludnejsi? Verim ze ako mama tretieho uz mas vacsi nadhlad lebo toto je moje prve a tiez si vravim ze mozno keby som mala taketo druhe uz by som velakrat asi aj mavla rukou a nerozhodilo by ma to az tak

777januska777
12. mar 2025

Autorka chápem ta. Môže to byť diagnóza a nejaký problém alebo to môže byť povaha. U syna to bol problém a diagnóza, keď sme to vyriešili zlepšilo sa to.

autor
12. mar 2025

@777januska777 a co mate ak sa smiem opytat?

carduelis
12. mar 2025

Ano predosli 2 boli kludnejsi (ale teraz spolu su uz “nebezpecni” ako partaci 😁, naposledy rozsypali v obyvacke kilo muky) a ano, to ze je treti mi dava dost nadhlad. Na niektorych veciach sa uz len zasmejem aj ked su tragikomicke, ale nad niektorymi sa mi zastavi rozum - mame akvarium a trci z neho filter (trubicka ako slamka), kym som bola v inej izbe tak trubku odpojil a pil cez nu vodu z akvaria 🥴

777januska777
12. mar 2025

Nks a mal velmi veľkú nosnú mandlu. On bol taky od mala ako si pamätám a na mandlu sme prišli až v 2. roku, takže aj rok a možno viac ju mohol mať veľkú a nemal žiadne príznaky (skoro nebyval chory a ani nechrapal), len vkuse veci rozhadzoval, ničil a robil naschvál a bol velmi frustrovany zo vsetkeho. Po odstránení mandle sa viditeľne ukludnil.

aliaray1
12. mar 2025

Ahoj, takto, dam ri mozno tip. Na nasu platilo odvracanie pozornosti a:
1. Vyhadzovala mi 3 na sebe umiestnene kose na separovanie. Ja: ok, naucim ta separovat. Nechala som ju vsetko vyhodit co chcela na zem a potom som jej ukazala. Chytim a ked to viem roztrhnut, je to papier - ide sem (hodila som do vrchneho). Ked nejde trhat a susti, je to plast (hodila som do druheho). Dama mi zacala separovat a dvihala po byte ked tam cosi bolo vysypane.

2. Mania: voda. Vodu vylievala a pancovala doslova vsade. Zas som len usmernila jej energiu na to, co je zabavne a hlavne prinosne...davala kupel oblubenym hrackam (na zaciatku som jej napustila umyvadlo, dala penu a potravinarsku farbu aku si z 2 ponukanych vybrala a umyvala hracky)

3. Ked som chcela prejst na stavebnice...vstko na atom rozlozila, neposkladala ze nic. Vravim si fajne, nevadi. Manzel mi kupil metlu, stavebnicu som pozametala a zamkla do skrine. Rev? Zopakovala som pravidlo: rozhadzes, neupraces, tak beriem.

4. Hadze vecami? Zaviedla som pravidlo 2x a dost: raz hodila, upozornila som, ze este raz ked to hodi, zoberiem. Hodila. Zobrala som. Rozplakala sa. Povedala som jej, ze mi je to luto, ale plati pravidlo: 2x a dost. Hracku dostala az o 24 hodin.

Bez pravidiel a laskaveho pristupu by som sa zblaznila.
Nechcela sa obliekat...dala som pri obliekani v tv rozpravku Krta. Zacala vystrajat? Spytala som sa jej, ci to vypnem. Ze ee. No, tak sa nechala obliect a sli sme prec.

autor
12. mar 2025

@aliaray1 som rada ze ti tieto pravidla fungovali len by som chcela povedat ze to nie je tak ze ja by som nemala pravidla alebo ze som nic z tychto veci neskusala len u nas proste to nefunguje. Napustila by som vodu do umyvadla a dala tam hracky? Vodou by do par sekund bola vytopena cela kupelna a dieta by pravdepodobne lezalo s rozbitou hlavou lebo by sa posmyklo. Tam nejake pekne hranie sa s niecim vobec nehrozi len splechot, treskot a podobne. Tiez poviem ze zoberiem a odlozim a aj to dodrzim len problem je ze jemu je to jedno najde si nieco ine a ked uz je vsetko skryte zacne hadzat inymi vecami proste to sa neda pekne vysvetlit. Pride len vacsia zlost. Snazim sa pokojne pristupovat a vysvetlovat ale zaroven dodrzat co poviem no bohuzial s uspechom sa to nestretava... akoby cely moj prispevok nie je o tom ze ja neviem pristupovat k dietatu je to o tom ze som skusila snad vsetko a proste dieta je stale take iste a dost ma zaujimalo ci to tak maju aj ine zienky a kedy to preslo. Potom presne clovek dostane sice taketo dobre mienene rady ale citi sa blbo aj ked mi okolie nieco taketo povie ze no tak skus ho takto a takto zabavit. Ludom sa to tazko vysvetluje ze to nefunguje. Potom si obcas pripadam ze si ludia myslia ze som uplne blba a neskusala som zakladne vychovne postupy pri dietati. Inak nie je to ani o tebe si mila ze sa mi snazis poradit to som si tu len tak vyliala srdce

autor
12. mar 2025

@aliaray1 skusim sa este opytat a popisat nasu situaciu. Ked sa nechce obliekat, zapnem rozpravku, nechce sa obliekat aj tak, vyhrozim ze rozpravku vypnem, nechce sa obliekat aj tak, rozpravku naozaj vypnem, zacne totalny vreskot uz sa nechce obliect vobec. A toto sa opakuje dokola. Akoby ze sa nepouci. Vie ze sa ta rozpravka vypne a aj tak dokola bude robit to iste. Aj hracku ze zoberiem to nie je trest lebo jeho nezaujima hracka ale to ze sa da rozhdzat a buchat s nou a to iste so vsetkymi ostatnymi predmetmi v byte. Realne ho bavi ze jedna hracka s tou sa pohra 2 minuty denne a hotovo. Ked mu zoberiem inu hracku nevadi mu to skratka si najde daco druhe. Je to narocne vysvetlit naozaj ziadne tieto zakladne vychovne veci sa mi nedaju uplatnit a aj v rodine teda to vidia rovnako aby som sa dako obhajila ze to nie je ze ja sa tu vyhovaram a popritom som nic neskusila

tiika
12. mar 2025

Nemala som až takéto, i keď veľmi živé. Snažila by som sa ho uchrániť o čo najviac stimulov, zdá sa, akoby to potom nevedel soracovat, všetko ho zaujíma, všetko chce vyskúšať. V jeho veku prirodzene, avšak už príliš prehnane. Čo najviac chodit von, nie ihriska, hernicky ale príroda, park, les, popri vode. Lebo doma to musí byt des, poznám.

Hračky - ubrať z množstva, farieb, zvukov, multifunkčnosti. Radšej odložiť a dávať postupne, keď sa s jednou dohrá. Žiadne rozprávky, videá, lebo to je opäť strašne vela stimulov. Obmedziť sladkosti, cukor.
Určiť si 3-4 základné pravidla. Čo tebe najviac prekáža a to nedovoliť, to bude platiť vždy, aj keď bude plakať. Napr. nebrať veci z kuchynskej linky, z nejakej skrinky. Postupne, ako si zvykne, pridávať.

Veci, ktoré nechce robiť, alebo urobí a nemal by, v čo najväčšej možnej miere nechať pocíti dôsledky. Napr. Nechce sa obliecť, keď idete von, nech ide bez bundy, čiapky (vezmi so sebou) a pocíti ako mu je zima.

janickacrazy
12. mar 2025

Určite nepoužívaj takto tie rozprávky, on je príliš malý, aby to pochopil. Prezradím ti tajomstvo, nepoznám dieťa do 3 rokov, ktoré sa rado oblieka. Proste sa s ním rozprávaj, dáme topánočky, aby sme mohli ísť von na ihrisko, musíme dať aj bundičku, lebo fúka vetrík, atď. A popritom ho obliekajú, aj keď protestuje alebo plače. On si zvykne. Rozprávky na telke, mobile by som zrušila úplne. Uvidíš, že bude pokojnejší.

tiika
12. mar 2025

A ešte, keď sa rad hra s vodou, priprav mu aktivity (do kúpeľne, na terasu, trávnik) vodu s nadobkami, pohárikmi, krhlickou, handričkou nech nalieva, vylieva, prelieva… Ak rad búcha - priprav hrnce, misky, varechy, paličky. Ak rad hádže - nazbieraj rôzne predmety, kamienky, šišky, paličky a hadzte spolu napr. do potoka, z výšky, do vedra…; ak rad rozhadzuje - nech rozsypa piesok, kamienky, nejake paličky…; ak presýpa - nachystaj nádobky, misky, cestoviny. Nech si dostatočne nasýti svoje potreby a robí tak dlho a v bezpečnom prostredi, vhodným spôsobom ako len bude chcieť.

aliaray1
13. mar 2025

Ahoj ha ti uplne rozumiem a dobre, ze si popisala situaciu. Nasa vylievala vsade vodu a trvalo to rok. Tu vodu som preto obmedzovala.

Velmi rada by som ti pomohla a jedine ty kedze poznas situaciu si vies vyhodnotit alebo sa inspirovat cimsi co u nas fungovalo.
Teda pravidla a odvadzanie pozornosti bol zaklad. Dalej co som zabudla spomenut bol rezim. Nasa napriklad vedela, ze cca 2-3 hodiny po zobudeni pojde von. Ja som chodila denne nonstop bez ohladu na pocasie. Pomahalo mi dost, ze ju vonku nieco zaujimalo. Napriklad pri kocikovani (na ceste na ihrisko), som ju ucila vonku sposobom hry:
Co je to? A ukazala som na smetiak. Povedala som: To je kos. A takto strom, kvetina, stlp...vsetko mozne co som videla. Do ruky som jej dala konarik, na krk som jej na gumicku prevliekla ocistenu mrkvu/cerstvu uhorku (lebo zuby). Proste vedela, ze vonku bude zabava. Na ihriskach u nas v Ba byvaju pohodene hracky, takze sa na ne tesila. No ked som ju takto ucila pomenovat veci vonku, nasledoval reverz, ze som sa jej len spytala: Kde je stlp? A ona ukazala. Ja ze anoooo (radostne) a skrikla som, ze vyhravas 1000 bodov! A ideme daleeej...a takto som jej robila show az k ihrisku. Proste snazila som sa ju "namotat" na to, ako je vonku uzasne a co vsetko tu moze spoznavat. Zacalo sa jej to pacit tak velmi, ze ked mi v cca tom 1.5 roku uz odmietla kocik a vsade isla pesi, zasli sme do lekarne a tam dostala lizatko (uz si ho za mince zaplati sama (bude mat 3 r)...proste ma svoju hlavu, len sa neustale snazim jej zrotovat jej energiu na spravnu (zelanu) cinnost. Nie je to 100%, ale 90%. A velmi to pomaha vsetkym.

Pomohlo mi cca v 1.5 odsledovat kedy je tak unavena, ze potrebuje ten 1 spanok. Ked vstala o 7:30, cca od 10-12 som s nou bola vonku. O 12 som ju nakrmila, nechala 30 min pohrat (oni sa hrou doma vo svojom prostredi odreaguju zo vsetkych zazitkov z vonka), a sli sme spolu do postele, dala som mliecko, oblubenu deku, cumel a haji. Vyspala sa a zasa akoby podobne

aliaray1
13. mar 2025

Ked vecer nechcela spavat, lebo mala kopu svojej agendy a isli tie hrozne bolave stolicky von...spravila som z uspavacieho utrpenia zabavu. Vyhlasila som akademickych 15 min a ak nezaspi do 15 min, ideme z postele sa hrat. To zachranilo aj mna od stresov a aj ju. Pohrala sa hodinu a sama unavena sa pytala do postele. Proste manzelovi som povedala, ze postel bude u nas za odmenu a nie za trest. A funguje nam to

valentinkas
14. mar 2025

Určite sa poraď s odborníkom. Existujú centrá včasnej intervencie alebo psychológ, prípadne, pediater.

iwesska
14. mar 2025

Ano mali sme podobne dieta,ma ADHD. A deti si vzdy najviac dovoluju pri matke,pretoze tam paradoxne citia najvacsie bezpecie.

simonetta2910
20. mar 2025

@reela podchytila obdobie vzdoru ktore ma kazde druhe dieta 🤦‍♀️ tak ja neviem ale toto je uz moc 🤣🤣🤣 ano hranice musia byt stanovene ale ked dieta nervaci lebo mu clovek nedovoli zivot ohrodzujucu vec tak vtedy moze vysvetlovat kolko chce 🤦‍♀️🤣 myslim si ze to treba iba prezit a presne ako ste napisala ze nezazila v zivote take dieta a nevie sa vzit do koze autorky ktora tu hlada radu a namiesto toho sa tu najde "ucebnicova" matka ktora jej este nalozi lebo vsak jej dieta to nerobi a vyvolava u nej akurat ten pocit ze je zla matka 🤦‍♀️ boze niektore matky by sa mali prebudit zo sna

Strana
z2