Kedy sa vedeli vaše deti obliecť/vyzliect?

16. máj 2024

V akom veku sa vedeli vaše deti samé obliecť a vyzliecť? Moja má presne 3 roky a vie si dať dole akurát tak ponožky, nohavičky, čiapku. Občas si obuje papuče ale väčšinou to vyžaduje odo mňa… nevyziecie sa ani keď ide na WC, musím ju ja… naučí sa to do septembra kým pôjde do škôlky? 🫢

taynee
16. máj 2024

No musis ju to naucit a trenovat s nou, sama sa to po nociach nebude ucit. Do septembra je kopec casu.

maminkadeticiek
16. máj 2024

Z toho co pises nevnimam ze to nevie.Pises,ze to vyzaduje od teba a ty to urobis.Ano,v skolke to urcite bude robit aj bez teba,ako vsetky deti ale asi by som bola doslednejsia v tom,ze to urobi sama.Myslim,ze to velmi dobre vie,ale aj tak by som sa s nou brala ze ty sa vyzliekas a ona opakuje po tebe a uklada si oblecko rovnako ako ty a to iste s obliekanim.

martinkatinka
16. máj 2024

Tak to skus vyzadovat ty od nej. Dieta nie je general 😉

autor
16. máj 2024

@taynee
@maminkadeticiek
@martinkatinka
No ja jej hovorím nech sa oblečie, ukazujem, motivujem ale nie. Povie že to nejde, nedá sa to. Možno je pohodlná… vydierať ju nechcem. Vôbec neviem ako na ňu

maminkadeticiek
16. máj 2024

Ale evidentne ona vie ako na teba.Ona vydiera teba,naozaj to tak nevnimas?Vie ze ked povie nie,tak to mama urobi.Skus ju nechat cely vikend v tom istom aj v noci napriklad.Aby bolo dieta chytrejsie ako mama?No,mozem jej len pogratulovat ze vie ako ta dostat tam kde potrebuje,dieta urcuje co bude a nebude robit a mama skace,super 👍 Som si takmer ista ze je to tvoje jedine dieta.

dominika126
16. máj 2024

Moja staršia nemala ešte 2,5 keď sa vedela komplet vyzliecť obliecť. V septembri išla do MŠ, 3 roky mala až v novembri, ale to bola úplne samostatná v sebaobsluznych činnostiach. Ale teda môžem ta ukludnit, že tam bolo x starších deti, čo to zvládnuté nemali, rovnako ako jedenie a pitie z pohárika.
Teraz mám dvojicky 2r.4m.dcera sa pekne chytá,vie si povyzlielat, s pomocou obliecť v podstate všetko,obuť sa. Syn,tak toho budem asi ešte v 18 obliekať 🤣 hrozne pohodlny a ani to nevie

maminkadeticiek
16. máj 2024

Ale aby som neposobila ze hejtim,odporucam ti knihu "Samostatne dieta,alebo ako sa stat lenivou mamou".Velmi dobra presne na toto.

11bodka11
16. máj 2024

Nemusi sa vediet sama prezliect kym pojde do skolky. Tam im pomozu

slavomira236
16. máj 2024

Ako 2rocna uz vedela sa pozobliekat obliect si pyzamko..v 2,5 isla do skolky komplet sa sama obliekala zoblielala

kris_tin257
16. máj 2024

Syn išiel v dvoch rokoch do škôlky tak tam sa naučil

martinkatinka
16. máj 2024

A ked jej nepomozes, co urobi?

henka123123
16. máj 2024

Moj sa nevie vobec obliect.obut sa vie ale len nasuvacky ale take mu aj kupim do skolky...a vyzliect sa vie na komplet...neriesim nauci sa vsetko..odplienkovany je.najest sa vie.napit z pohara tiez.

januska12323
16. máj 2024

Keď si vie vyzliecť nohavičky vie si vyzliecť aj nohavice len sa jej nechce lebo vie, že stačí len dosť dlho počkať a mama to spraví za ňu. Tak isto s topánkami všetkého druhu. Nechaj ju nech skúša. Nachystaj jej to na posteľ alebo kde sa prezliekate a ty sa choď tiež prezliecť.

tramtada31
16. máj 2024

Deti to nemusia vediet pri nástupe do skolky, pomozu im. Aj keď my sme mali sikovny exzemplar, štvorročné si samo už utieralo zadok🤣🤣🤣 asi ucitelka nechcela tieto ukony robit pri 20 detoch

zuzanka.zuzu
16. máj 2024

pred 3.narodeninami lebo išiel do škôlky

adka3321
16. máj 2024

Moja mala vedela niektore tieto veci robit, ale vacsinu sa naucila v skolke. Tam je to ine ked vidi aj ostatne deticky, ako sa obliekaju, obuvaju...

autor
16. máj 2024

@maminkadeticiek minule sa celá oblielala studenou vodou tak som ju nechala a revala ako tur že treba dať dole tričko lebo je jej zima. Nechala som ju tak, varila som. Stále revala aj keď jej povedala nech si to dá dole sama. Nechcela sa sama vyzliecť.

autor
16. máj 2024

@martinkatinka keď nepomôžem tak reve. 🤷🏼‍♀️

autor
16. máj 2024

@henka123123 odplienkovana je aj moja, vie sa nejesť, piť z pohára, utriet sa po malej potrebe, umyť ruky… len to obliekanie a vyzliekanie niekde viazne

maminkadeticiek
16. máj 2024

Tak este raz-vyzliekaj sa pred nou a obliekaj sa pren nou spoj to a ukladanim veci rovno a nech to spolu s tebou opakuje.Bude sa na teba divat a robi to iste.Samostatnost dietata je skvela pre mamicku ale najma ulahcuje zivot dietatu a podporuje velmi sebavedomie.

hortenziaj
16. máj 2024

Ja som môjho povzdbudzovala, že ideš, kričala tlieskala, a až to raz zvládol. Proste som to nerobila zaňho, iba pomohla, a ten pocit hrdosti keď to zvládol sam po prvý raz bo preňho skvelý, tešil sa a aj teraz keď mu niečo nejde a príde mi vravieť ze mam ja, tak mu oiem ze on to zvládne, ved aj minule to parádne zvládol, a už aj sam povie, ked mu niečo nejde, že veď minule to išlo, pôjde aj teraz. Bolo to krátko po troch rokoch, teraz opakuje aj dvojrocak.
Mne príde blbé robiť veci za deti, lebo im to uber na sebavedomí, a takom tom dobrom pocite ze niečo dokázal sam, aj keď po boji alee zvládol.

majlo1234
16. máj 2024

Moj ma v auguste tri, a tiez si vie dat dole ponozky, topanky a slipy. Verim, ze sa to nauci, ved to vsetci vieme😂

simca06022011
16. máj 2024

moja skor, 1,5r isla do jasiel, uz vedela sa vyzliect. Vlastne na moje nervy to vedela skoro, lebo vzdy ked som nechcela sa prezliekala. Ale napr. na serbel zacala chodit az ako 2,5r, vtedy uz vedela komplet vsetko. ALe to je cvik. Kedze v kolektive bola, deti to poopakuju, ja som ju zagabavala a davala do poriadku este dlho, dokonca po 3,5r obliekala do skolky s amokmi a vreskotmi :DDD (a nie, obut sa nevedela, alebo vetrovku zapnut... )
urcite sa to raz nauci :D Ak by si jej vymyslala zabavu, ze ideme sa paradit, skusat veci/oblecko, nechcela by? ze postupne by si ju pri tom nechavala jedna ruka von z tricka, druha a vytiahnut, a kym nachystat snech vytiahne ruku zatial, potom pomozes a tak postupne ? :D nieco vymysliet nech nereve ale zacne sa vyzliekat 🙂

tara42
16. máj 2024

V škôlke sa naučí, učiteľky pomahaju. Moja si vedela obliecť/vyzliecť tiež len spodok, tricka a mikiny nie a par mesiacov v škôlke a uz sa vie obliecť a vyzliecť na kompletku. Nemaj stres.

pe_mi
16. máj 2024

Moje obe deti v 5 rokoch
Nemala som nikdy na to nervy,že by som ich samé nechávala obliekať a ani čas som nemala na to 😀 viem zle,ale je to tak
Ale v škôlke isto sami sa obliekali .ale nezistovala som Inak by sa sťažovali pani uč.
Obe chodili do školky od 3 rokov

ivangeline
16. máj 2024

Všetky pred 3 rokom. Treba im dať príležitosť. Najťažšie idú u nás krátke trička dole. XD

jazula
16. máj 2024

U nás pomáha, keď niečo veľmi chce…napríklad som kúpila v DMke takého jednorožca do vane….hodila som ho do vody, to začalo robiť dúhu a hovorím “vyzleč sa a šup do vody”, ja som sa nestihla otočiť a bola holá, uplne ma tá rýchlosť prekvapila 😅. Alebo veľmi chce ísť na ihrisko, tak hovorím super, obuj sa a ideme. Ja si zatiaľ niečo iné chystám, kým nepríde za mnou, že hotovo, alebo že s niečím konkrétnym potrebuje pomoc.
Pri úspechu vychválim (najmä keď sa niečo podarí prvý krát).
Ja som si musela dávať pozor, aby som ju nechala, keď prejavila snahu robiť niečo sama. Lebo bolo pre mňa lepšie mať to urobené rýchlo hneď a na prvý krát. Len to nebolo lepšie pre ňu.
A moja sa tiež doma tvári občas, že je bábätko a ona to nevie/nejde, aby som ju obskakovala…občas to urobím, ale dávam najavo, že je to v rámci hry napríklad. Ak sa zlostí alebo reve, tak ju poľutujem a nechám ju sa potrápiť.
Teraz má úplne čerstvo 3 roky a vyzliecť sa vie komplet (občas s mikinou na zips je problém), obliecť vie spodok (gaťky a legínky) a ponožky ak sú také voľnejšie. Tričko si vie natiahnuť, keď jej ho pridržím. Mikinu/bundu jej zatiaľ obliekam, musím ju skúsiť nechať, že čo s ňou urobí.

x_mery_x
16. máj 2024

V skolke sa naucil skoro ako stvorrocny, ale este stale si nevie dat sveter ani bundu

tamtumdo
16. máj 2024

Vieš čo,môj prvý išiel do škôlky ,,hotový" vedel všetko, možno s kombinézu v zime mal trocha problém...ale druhorodený to odmietal....cvičili sme všelijak,nechcel,nespolupracoval....keď sa spýtali na zápise čo vie...tak som povedala,plienku dúfam do septembra zvládneme,.a vie sa najesť.....to bolo všetko čo vedel okrem slová mama,pišat,papa, povedali že je to okej,má kopu času,v škôlke to dobehne,že nevadí....dobehol...ako videl,že ostane deti vedia,niektoré tiež ticho tma...naučili ich,potom som doma pozerala ako krásne skladá oblečenie,aký je hrdý že už vie papučky,tričko....môžem povedať že taká polka vedela a polka tiež nič...veľmi zlaté učiteľky,ktoré to brali normálne,že každé dieťa ide svojim tempom...že v troch rokoch čo od neho vlastne chcem ...že to každý rok polovica detí nevie.

maryetta
16. máj 2024

Kazde inac. Teraz ma najmensi 3,5roka a az teraz mozno mesiac co sam chce. Inac absolutne.