Čo sa učia 3-ročné deti v škôlke?

24. feb 2023

My sme ostali doma, pretože mali plno, takže ide syn do škôlky až tento rok.
Chcela som ale tie učiteľky trochu nahradiť a syna uviesť do toho, čo sa deti učia v škôlke aby nezaostával. Lenže nejak mi to nefunguje.
Práve čítam na nemenovanej stránke komentáre učiteliek v materskej škole, že vlastne 3 ročne dieťa, sa má vedieť kompletne samé obliecť, obuť, vyzliecť a skladať si veci. Toto nám tak celkom nejde. Veci si poskladá, topánky obuje, ja zaviazem a ešte nohavíce si vie obliecť a to je všetko. Bojím sa, čo bude po nástupe do škôlky, nechcem aby bol hneď frustrovaný.
Čo všetko učia vaše 3 ročne deti v škôlke? Čo také ešte musia ovládať samé, bez pomoci?

ariannazara
24. feb 2023

🤣 môj chodí do škôlky dávno a nemá záujem sa obliekať,obuvat atď atď a chodí tam a nieje frustrovaný ani nič podobné. Učiteľky im pomôžu,navedu. U nas jedine chceli aby sa vedeli samé najesť, ani na WC nevie sám ísť učiteľka s nim ide. Atď atď naučí sa.

zitaje
24. feb 2023

Moja má 3,5r, do škôlky pôjde, keď bude mať 4r. Čiže dosť podobná situácia.
Ale moja sa teda vie obliecť / obuť už dávno, vie sa najesť, sama chodí na nočník, ale utrieť ju musím ja. To sú veci, ktoré by podľa mňa malo vedieť dieťa pri nástupe do škôlky - za mňa je to taký základ samostatnosti, aby mi nebolo ľúto, že tam nechávam také nesamostatné úbožiatko.
Určite sa ľahšie naučí doma s mamou ako v škôlke - zas nemajme ilúzie, tam na deti nie je čas, tam im len pomôžu, nie naučia.
Takže za mňa - využite ten polrok na osvojenie si samoobslužných vecí 🙂 všetkým bude v škôlke ľahšie, aj dieťaťu, aj učkám.

luccija
24. feb 2023

Chces samoobsluzne cinnosti ci aj vedomostne?

autor
24. feb 2023

@ariannazara no nie všade máš také učiteľky vieš. Väčšinou sa stretávam s tým, že sa učiteľky sťažujú, že majú veľa detí a to pindanie okolo toho, že keby mali každé dieťa obúvať a obliekať, tak von idú o hodinu. To naozaj máte šťastie keď natrafíte na takéto ochotné učiteľky.

beata_k
24. feb 2023

@luccija Mohla by si mi napisat vedomostne? Dakujem pekne 🙂

autor
24. feb 2023

@zitaje áno presne, aj ja mám pocit, že doma sa.to aj lepšie naučí a pôjde tam pripravený. On je šikovný dosť, lenže tu máme prísne učiteľky v škôlke a nechcem aby sa na neho zaujali len preto, že išiel o rok neskôr.

autor
24. feb 2023

@luccija aj samoobslužné aj vedomostné

svetlonos
24. feb 2023

Ahoj,
nas nastupi tiez po troch rokoch. Pytala som sa ucitelky, ci je nieco co vediet vyslovene musi. Usmiala sa, ze nech vobec nestresujem, nemusi vobec nic, ze ved sa nauci a kazdy ma svoje tempo. Bola som milo prekvapena. Znama mi zase hovorila, ze opatrovatelka (Tagesmutter v Rakusku) povedala, ze dvojrocny uz ma chodit sam na wc a po vykakani sa aj sam utriet do cista zadok 😂
Uz sa asi spamätala, bo mne nic podobne nezahlasila :D V jaslach sme mali skoro trojrocneho, ktory sa vedel obliect aj vyzliect sam, obut si gumaky. Ked zrovna nemal naladu, tak to zrazu nevedel. Nevadi, pomohla som mu, ved aj dieta ma narok na blby den ako aj dospely.
Asi aj zalezi na aku ucitelku natrafis.

havranka31
24. feb 2023

U nas napr. mali vediet ako 3r iba pytat sa na zachod, umyt ruky, vyfukat nos, a same sa najest (lyzicou). Obliect/vyzliect zo zaciatku pomozu, ale postupne aj to sami. Obut sa a vyzut (suche zipsy) tiez vie. Na rodicovskom potom este vraveli ze mame ucit prevracat naspat veci co si vyzlecu. Vacsinu odkukaju od seba ak aj nevedia najprv.

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zorkahorka
24. feb 2023

okrem obliekania a vyzliekania sa mal sam najest, to je tiez samozrejmost. mal uz nieco vediet nakreslit - aspon kruh. mali by vediet deti farby a napocitat na par prstoch. v skolke sa ucili rozlisovat, co je stvorec, obdlznik, kruh a trojuholnik. ucili sa kreslit zakladne veci - dom, postavu a pod. a vymalovavat. aj strihat s noznickami. no a pracovali s casopisom drobcek, teraz maju tusim vcielku. su tam dobre cvicenia, pribehy. tie sme robili spolu doma

zitaje
24. feb 2023

@kukulda1234 to by som zas takto nepaušalizovala... pozadu nie sú tie deti, ktoré nechodili do škôlky, ale tie, ktorým sa nevenovali 😉

autor
24. feb 2023

Ďakujem takže až taký pozadu nie je. Dosť sa bojím lebo to obliekanie mu nejak nejde. Ale ostatné veci ovláda je strašne výrečný a zručný toto všetko už dávno vie. Vie farby začíname počítať a už vie aj obaliť rezeň takže týchto vecí sa nebojím 😀 máme nato už iba necelých 7 mesiacov tak to hádam dotiahneme 🤐

lienka.7
24. feb 2023

Jedine co musi, je byt bez plienky. Vsetko ostatne ho naucia. Plusom je ked vie pit z pohárika a sam papat lyzickou. S obliekanim v pohode pomáhajú.

filodendron
25. feb 2023

@kukulda1234 toto ma pobavilo :D ozaj by som nehadzala vsetky deti, co nastupuju az do predskolskej do jedneho vreca a oznackovala ich - "pozadu"

nelca0510
25. feb 2023

Veď ti ešte dieta nejde ani do škôlky a už píšeš:"Väčšinou sa stretávam s tým, že sa učiteľky sťažujú, že majú veľa detí a to pindanie okolo toho". Ja som sama učiteľka,bavím dá aj s učiteľkami v MS a nič som nikdy nepočula.
Ja som sa snažila moje dieťa pripraviť,ale stačilo im iba bez plienky,najesť sa s lyžicou a vedieť piť z pohárika a fľaše klasickej. Vedela sa moja obliecť aj vyzliecť,ale napr. také otepľovaky cez zimu ju naučili pekne samu obliecť, doma si kresliť extra nechcela tak si kreslí tam. Každé dieťa je iné,moje chcelo byť už od malička vonku tak vybije energiu a pekne spinka.
Nemusí rodic vyslovene suplovať ucitelia v MS. Oni (ti učitelia) majú vzdelanie na to.

andreatytler
25. feb 2023

Tu kde zijem idu deti do skolky ked maju 4 roky. Dovtedy su v jasliach a tam sa ucia:
1. byt samostatne, obliekat a vyzliekat, obuvat a vyzuvat, chodit na zachod, pit z pohara, jest lyzickou, vidlickou, utriet si servitkou usta a ruky, umyt a utriet si ruky a usta, zahodit servitku do kosa
2. regulovat svoje emocie - schopnost sa ukludnit ked placu, hnevaju sa
3. vyjadrovat emocie slovami miesto placu a kriku
4. zaklady slusneho spravania - prosim, dakujem, dovidenia
5. pomahat - napriklad pri upratovani hraciek, pri priprave na obed rozdavaju servitky.
6. fungovat v kolektive a spravat sa podla pravidiel a posluchat ucitelky
7. socialne zaklady - pockat kym na mna pride rada, poziadat o hracku ak ju ma niekto iny, pomoct kamaratovi

Vedomostne nie je vyucba, vsetko je to len v ramci hry (abeceda, pocitat, farby, tvary). Akekolvek tvorive cinnosti su zamerane na vyjadrenie pocitov, to znamena ze pri kresleni sa neucia kreslit kruh ale kreslit ako sa im paci.

elmivelmi
25. feb 2023

@kukulda1234 ano?no moja vedela R v 2,5r .Ona uz davno vedela farby,pocitanie a aj abecedu,sla v 4,5,nemyslim ze bola pozadu.Vystrihovat ,to vedela,lebo ju to bavi.Takze pozadu??🙂

elmivelmi
25. feb 2023

neboj sa s obliekanim mu pomozu,nebude jediny.To je ten najmensi problem.Skor sa priprav mozno u vas to tk nebude,ale povatsine prve 3m su take ze rano vymyslaju,revu,nechcu ist do skolky a tak. A potom samozrejme sople a kasle.Ale obliekanie nech ta obec netrapi.Tak sa aj sam oblecie.Moja 6r je samostatna ale doma x krat sa necha obliekat,lebo naco ked nemusi🙂

zuzkaa1991
25. feb 2023

Každá ucitelka Každá MŠ je ina....zaklad je aby dieta vedelo ako tak obliecť vyzliecť (tricko ponožky teplaky) co sa tyka oblečenia na vonku pomaha ucitelka upratovačka nepisete aky vek ma dieta resp aky bude mat.
Moja isla.ako 2.5r nerozprávala nevedela.sa poriadne obliekať.....teraz bude mat 5r tak je jasne ze vie sama.ale.cca.od 3r by malo mat aspon snahu sa vedieť obliecť ale nemusi vediet.....co sa tyka wc musi byt odplienmovany a vediet sa pytat na wc u nas utiera stale ucitelka aj pytala som sa na splachovanie kedze dcerka hovorí ze oni to nemusia doma ju snažíme donuit nech to robí kedze uz bude mat 5r bola som prekvapená kedze brigádujem v sukromnej kde su 2r 3r deti a splachuju voac menej same ;) takze rmajte strach je este ďaleko jansom tiez rok polroka stresovala co musi a nakoniec nic....ucitelka zas hovorila ze 2.5r moja vedela viac ako 3r deti ale.zaa.kazde dieta je ine moja nevedela rozprávať dlhsie jej trva ale zas je šikovnejsia v iných veciach a samo sa vela veci nauci pocas roka odkuka od vas ;)

zorkahorka
25. feb 2023

@nelca0510 hm, vsade citam, ako sa uciyelky v ms stazuju na rodicov, ze im posielaju nesamostatne deti, ze sa nevedia obliect, vyzluect... to by uz malo vediet. Osobne mi bolo proti srsti povedat,ze ved v skolke ho naucia, na to tam tie ucky su... nie su. Oni im pomahaju, zaklady ma naucit rodic.

diewcatqoo
25. feb 2023

@kukulda1234 toto vobec nemusi platit. Ja som sla do skolky az ako predskolacka a bola som uplne samoobsluzna, vedela som strihat, kreslit, tvorit, vedela som citat s porozumenim a pisat a bola som dost socializovana. Nikto ma to cielene neucil, lebo som mala este 3 dalsich surodencov a nasi nemali az tolko casu, aby sa kazdemu venovali na 100%. Bolo to pred 30 rokmi, vtedy predskolska trieda nebola povinna a mama ma do skolky povodne dat vobec nechcela, len som ju uprosila, lebo som sa doma uz strasne nudila. V skole som sa prve dva roky nudila, lebo som vsetko vedela.

Je to jednak v tom, ako sa dietatu venuju doma (mam viac kamosiek, ktorych deti sli do skolky az ako predskolaci a decka su sikovne) a jednak v tom, aku povahu deti maju. Niekto je proste pohodlny lenoch, ktoremu treba 100x opakovat jednu vec, dalsi rad vyuziva ostatnych, takze naco by sa sam robil cokolvek, ked vie, ze to neho spravia ini, dalsi bazi po vedomostiach, chce byt vo vsetkom najlepsi.. jeden ma nadanie na pohyb, iny ma hlavu na memorovanie, jeden ma vela kamaratov, dalsi je introvert... Kazde dieta je uplne ine, neda sa v nicom pausalizovat.

nikamia8316
25. feb 2023

nečítala som celú diskusiu ale nemusíš sa báť, určite je šikovný aj zručný. Veľa detí keď nemá mamu pri sebe robí bežne veci samé aj keď doma je to presne naopak. Čo sa týka vedomostí veľa sa dá naučiť hravou formou a ak aj niečo nebude vedieť v škôlke sa to naučí a potom sa ti bude doma chváliť a uvidíš ako bude napredovať
Čo sa obliekania týka tak samozrejme je plus keď sa vie obliecť sám ale to v tomto veku je málo takých, takže pomáhajú pani učiteľky. Dôležité je aby vedel, ktoré sú jeho veci, lebo nás sa často stávalo prvý rok že hneď mala v skrinke niekoho iného veci alebo jej boli v inej. Neni v moci pani učiteľky aby si zapamätala oblečenie 20 detí v lete a nie to ešte v zime. Vyberaj oblečenie tak, že ak mu to ešte celkom nejde, aby mali pani učiteľky čo najmenej práce pri pomáhaní - topánky na zips alebo na našuchovanie, žiadne šnurovanie pokiaľ to sám nevie, v zime rukavičky radšej palčiaky ako klasické prstové. Dcérka napríklad sprvu nosila mikinu čo sa oblieka cez hlavu, lebo to si vedela aj sama obliecť ale na zips mala problém lebo mala problém si nájsť za chrbátom druhý rukáv a obliecť sa.
Neboj sa určite to všetko zvládne a stále je pred vami pol roka kým nastúpi do škôlky a do vtedy sa môže všetko úplne zmeniť.

mogaa
25. feb 2023

ono je rozdiel či nastúpi dieťa čo má čerstvo 3roky a rozdiel ak už bude mať 4roky....pri tých starších samozrejme vyžadujú viac ako pri mladších, ale pomáhajú im....neviem presne čo riešiš, tvoje dieťa zaradia do triedy k najmenším deťom, takže štartovacia čiara bude rovnaká ako pri tých mladších deťoch....nedajú ho rovno do strednej triedy len preto že má 4roky....takže nepríde o nič....ten prvý rok si deti v škôlke skôr zvykajú, hlavne sa hrajú cez aktivity skôr kreslia, strihajú, lepia....možno pár básničiek, pesničiek....

luccija
25. feb 2023

@beata_k necitala som vsetko mozno niekto pisal inak na webe, ked das ci ma vediet dieta mas do skolky napisane…
Vediet farby, svoje meno, kde byva..ale to sa ucia s ucitelkou vobec to nie je niˇutne, ale plus
Topanky aj cizmy tenisky kupovat na lepky..boli deti, ktore nikdy nerobili s noznicami, plastelinou, stetcom, lepidlom..

@lienka.7 Tak to nemas pravdu preco by mala uvitelka ucit pit deti z poharika a dokrmovat, lebo nevie sam jest ci vyzliect sa do pyazama.Su deti hlavne dievcata, ktore su uplne samostatne su deti, ktore mi nastrcili ruky pod kohutik, lebo mama ich umyva to maju vediet same.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
borabalazova
25. feb 2023

Jedna vec je príprava pre škôlku, druhá vec je samotný rozvoj dieťaťa. K otázke obliekania: treba skúsiť čo najjednoduchšie oblečenie, žiadne "čačky-mačky" (bez urážky), ale tielko, nohavičky, tričko, legíny/tepláky, mikina, otepľovačky a bunda/kombinéza, bez šnúrok, gombíkov, komplikovaného zapínania, topánky na suchý zips. Z vlastnej skúsenosti: jednoduchšie je pre dieťa mať v škôlke oblečené legíny a ponožky, na ktoré si len natiahne otepľovačky/softshell nohavice ako prezliekať pančušky, tepláky, atď., a pri príchode z vonku si len gate stiahne dole a už nič neprezlieka. Na prvý pohľad banalita, ale čo najmenej komplikované. Pre trojročné dieťa by to nemuselo byť problém zvládnuť. Čo sa týka samotného rozvoja dieťaťa pred škôlkou, ja som sa nechala viesť knihou Montessori 100 prvých aktivít, pre ktoré nie sú potrebné žiadne drahé pomôcky, ale sú to aktivity, ktoré využívajú bežné veci z domácnosti a krásne dieťa rozvíjajú všetkými smermi (vygooglila som cenu, cca 12 eur). Nesúhlasím s niektorými názormi v diskusii, že všetko potrebné dieťa naučia v škôlke, myslím si, že ja našou úlohou matky naučiť dieťa tak veľa, ako vieme. Čiže nielen všetky samoobslužné činnosti, ale komplexný rozvoj motoriky - kognitívnych funkcií v kontexte veku dieťaťa.

lucia147852
25. feb 2023

@kukulda1234 tak s týmto si dovolím nesúhlasiť. Moja šla až do predskolskej a je popredu pred ostatnými deťmi. Často sa tam nudí. Na testoch sk. zrelosti teraz dopadla najlepšie. A to neni žiaden génius. Ale ja som sa jej dokázala venovať plnohodnotne. Máme super učiteľky, ale prosté pri Tom počte detí je nereálne, aby ich dokázali učiť všetko podrobne a ešte skontrolovať či to robia dobre. Pokiaľ sa rodič dieťaťu nevenuje, tak škôlka to nikdy nenahradí. A samé učiteľky hovoria, že vidno, kto s dieťaťom pracuje a kto nie.

andreatytler
25. feb 2023

@elizabet173 S obliekanim chapem... su deti co nemaju zaujem byt samostatne, ale nechce sa mi verit ze su 3 rocne deti co potrebuju nakrmit, lebo nevedia same jest. Ved aj keby nevedelo lyzicou, tak sa rukami narkmi. Teda predpokladam ze im davaju jedla ktore lahko zvladnu aj sami a nie nejaku polievku s rezancami.
Tu kde zijem sa deti same krmia od 1- 1-5 roku ked idu do jasli. Posadia ich za stol, daju pred nich misku s jedlom lyzicou a nechaju to na nich. V triede je jedna ucitelka na 6 ziakov takze by ich mohla hravo krmit, ale neurobi to. Len ak vyslovene dieta nezje nic, tak mu pomoze. Ale pri dalsom jedle ho zase necha jest sameho zo zaciatku. To iste s obliekanim. Ukazu im ako sa nasuchnut do oteplovaciek ako urobit flip s vetrovkou a potom uz len nabadaju aby sa obliekali sami.