icon

Kedy ste deťom vysvetlili, že Ježiško neexistuje?

pe_mi
10. okt 2023

Ahojte, chcem sa spýtať, ako ste deťom vysvetlili, keď sa dozvedeli, že Ježiško neexistuje. Syn je v 4.triede.Ešte stále verí v Ježiška, že nosí darčeky.
Ako pekne vysvetliť deťom, že prečo rodičia o tom klamú. Rodicia predsa nemajú klamať, učia to aj vlastné deti 😉 Rozmýšľam dopredu, ak príde s tým, že už to vie. Ako mu to pekne vysvetliť 🎄

Strana
z3
ddanike
11. okt 2023

my sme to vyriešili vo 4. ročníku, ale dosť dlho pred Vianocami, aby to stihla spracovať 🙂 tiež som na to šla tak, že to s Ježiškom nebolo klamstvo, ale že od Ježiška máme ten dar, že môžeme byť všetci spolu a obdarovať sa navzájom - takže nám dáva darčeky tak nepriamo... Bola trošku sklamaná, ale teraz si užíva to, že ona už vie a mladšia sestra ešte nie 😉 a že sme spolu mohli nenápadne pašovať darčeky pod stromček 🙂

katkaseiner
11. okt 2023

dcera s tym dosla v 4.rocniku po vianociach...spoluziaci sa podelili o info. Našťastie nebola nahnevana, len mi šepla ze uz vie kto kupuje darceky - ale ze kvoli Teovi bude hrať dalej (syn je teraz uz tretiak...mozno este rok vydrzime)

dadulkaf
11. okt 2023

My máme tiež štvrtáka. U nás chodí Dedo Mráz. A už to akosi aj asi zo školy pochopil, že tým Dedom Mrázom sú vlastne rodičia a tí, čo ho majú radi a chcú mu urobiť radosť.

rebrambora
11. okt 2023

@aurora33 bohuzial viem ake je to byt sikanovana a zakazdym ked som bola niecomu takemu svedkom, bola som prva kto zasiahol bez ohladu na to, ci islo o moje dieta alebo nie.
Rodicia ako ja? Taki co neklameme? To je problem?
Nech si kazdy vychovava podla svojho uvazenia, ja tiez niesom dokonaly rodic, ty tiez nie. Autorka pridala prispevok do volnej diskusie, ja som poskytla svoj pohlad na vec. V 10.rokoch uz u niekt. zacina pomaly puberta a nechat dieta do takeho veku zit v bubline mi nepride okej. Pozri asi ked som mala 15, prisla za mnou moja kamoska s placom, ze jej dal nejaky chlapec pusu a ona sa boji, ze je tehotna - uplne rovnaky princip ako Jezisko a darceky. Klamstvo od rodicov. Potom chudak z tej bubliny vyjde a zlomi si srdiecko velmi tvrdo. Alebo vyrastie niekto ako omg1992, alebo niekto kto si foti ocikany test. Prinajlepsom.

inana11
11. okt 2023

Ja mam skoro 6rocneho… mikulasa mu robí jeho dedo,keď bol malinky ho aj bozkával že si dal bradu dole a syn aj tak stále že Mikuláš a keď sa išiel svokor domov prezliecť a prisiel k nám tak mu syn referoval že tu bol Mikuláš. Cert je moja super kamoska,pozna ju odmalinka ,dohovadi sa síce poriadne ale tie jej oci by mal spoznat a on sa tak drzi toho že je to cert že môže sto deti vykrikovať že veď to je Hanka a on aj tak že to je cert🤷‍♀️aj sa boji certa,už teraz s tým narába,ja mam plno fotiek s nou keď je za certa prezlečená a aj keď mu poviem,nie to nie je ona veď to je cert… a mam zdravé dieta,inteligentne,sikovne len skratka on sa upol na ten čarovný svet a chce ho… aj keby sa pred ním odstrojili tak by podľa mna neveril že sú to oni,skratka stále cert a Mikuláš takze aj jezisko u nás funguje ale nebojim sa toho vysvetľovania ,raz pride cas kedy sa toho bude chcieť vzdat a vtedy sa vzda🤷‍♀️a mne sa páči tá myslienka že čo všetko nám Boh dava a aj Jezis takze tiež si viem predstavit take vysvetlenie že fakt mame od neho veľa a nezáleží na materiálnom 🤷‍♀️😃

derdia
11. okt 2023

@pe_mi Jezisko, existuje. Len nenosi hmotne darceky pod stromcek.
Ale uzdravuje, vracia nadej, silu, odvahu, dava nadherny dokonaly pokoj, ktory ked raz skutocne zazije clovek, tak uz vlastne nic ine nechce, nepotrebuje, nezela si... Dava lasku, uzdravuje vztahy, manzelstva, hlboke rany z detstva....je jediny dokonaly, Kral, lekar, priatel...
Skoda, ze ludia, daju vsetko za pozemske veci... Ale ze Boh im chce a ponuka vsetky milosti, a vecny zivot... Ten odmietaju vymenou za tento pozemsky....

aurora33
11. okt 2023

@rebrambora nikde netvrdím, že som dokonalý rodič, len ma dostala ta tvoja poznamka, že sa mu bude niekto vysmievať pre takúto vec. Podla mňa to je choré. Rovnako ako si dala ďalší príklad. Pletieš jablká a hrušky.

elisebah91
11. okt 2023

Našim deťom(6,4,1) to predostierame v rámci našej večernej modlidby, že ďakujeme ti dnes za to že bol ocko v robote aby mohol zarobiť koruny, že bolo slnko, že sa máme radi, sme zdraví, máme teplo a perinku, máme čo jest a iné. Myslím, že to plynule časom prerastie do vysvetlenia Ježiško a Vianoce. Že nie si to sviatky materiálne ale hlavne duchovné, pokoja.

huginko
11. okt 2023

@pe_mi nie ze neexistuje, že nenosí darceky

ruzovakrava
12. okt 2023

@pe_mi on už možno niečo tuší, deti sú veľmi všímavé na detaily ktoré dospelým unikajú. Synovcovi to hovorili už v 2.triede že darčeky nenosí Ježiško a on si išiel svoje, že ale samozrejme že nosí 😃
Ja si pamätám ešte ako cca 5r decko že som mala podozrenie že to dávajú naši lebo list bol napísaný fixkou akú máme aj doma 😃 a varecha v balíčku bola zo zásuvky v našej kuchyni. Darček boli zabalené v papieri ktorý som videla mame v skrini. Zatiaľ to boli však iba moje domnienky a doma ma ubezpečovali o opaku. Nemala som teda hmatateľný dôkaz kým som ako prváčka nenašla škrečka aj s akvárkom v skrini 😃😃😃

valerya
12. okt 2023

Ja by som mu povedala toto. Ježiš žil a vravel, že je Boží syn. Ľudia mu verili, lebo robil také zázraky, že uzdravolal chorých a kriesil mŕtvych. Keď budeš starší, môžeš si to prečítať v knihe kníh, ktorá sa volá biblia. A v deň jeho nerodenin dve miliardy ľudí na celom svete urobia ešte jeden malý zázrak pre svoje deti. Darujú im kúzlo.

nella130
12. okt 2023

Je nadherne verit na to. Pamatam si, ze naozaj boli Vianoce carovnejsie, ked nosil darceky Jezisko. Raz mi moja starsia sesternica povedala, ze to tak nie je, isla som za maminou a ta mi povrdila, ze Jezisko darceky nosi a tak mi pokracovalo toto pekne obdobie. Raz ked Jezisko nosil darceky, pukali mu kolena a ja som to pocula 🙂
Tak som na to prisla. Ze to je tatino. Nikdy som sa nehnevala na rodicov, ze mi klamali. Bolo to krasne klamstvo a som im za to vdacna. Myslim, ze kazde rozumne dieta, ktore citi velku rodicovsku lasku to zoberie v pohode. Tiez som sa zamyslala nad tym, ako bude ked sa to dcerka dozvie, ale verim, ze to pochopi a raz bude taka vdacna ako som bola ja, a bude to iste robit pri svojich detoch aby mali tieto sviatky este krajsie. Je uzasne, ze tak dlho tvoj syn veri.

raduska458
12. okt 2023

@pe_mi U nás to napr. pri súrodencoch (sú o dosť mladší odomňa) išlo tak prirodzene. Niečo sa postupne dozvedali od kamarátov, tak začali pochybnosti a tak. Ale ja mojím deťom plánujem vysvetliť, že áno kupujeme si darčeky z lásky a preto, aby sme potešili toho, koho máme radi, že Ježiško by to všetko nezvládal, ale že deti ktoré neprestanú veriť v kúzlo Vianoc si tam aj tak nájdu aspoň jeden od Ježiška.

basurka
12. okt 2023

@pe_mi Ja som sa dozvedela že Ježiško nenosí darčeky až v 5.triede(!)od spolužiakov,keď sa ma pýtali čo mi naši kúpili na Vianoce či som už našla tajnú skrýšu darčekov..Tvárila som sa že som tú skrýšu ešte nenašla tak neviem,no doteraz si pamätám ako sa vo mne niečo zlomilo,taký divný pocit,nie však dobrý..Doma som však potom
po škole okamžite išla kutrať a hľadať a našla som 😃 A veľmi som sa tešila,ale našim som nepovedala že viem že sú tam darčeky..Ďalej si už nepamätám ako to bolo..Ale pamätám si aj jednu milú spomienku-ako 3-4ročná som si odbalila darčeky,veľmi som sa tešila a postavila som sa pod okno a zakričala hore do nebíčka "Ďakujem Ježiško!" 😊❤
Dcérka je narodená na Vianoce,bude mať tento rok 5,list Ježiškovi (výkres😃)visí na chladničke už dva mesiace 😃 Neviem si predstaviť že by som jej vzala toto kúzlo detstva hneď od začiatku..
Ale určite by som išla na to tým pekným štýlom ako hore baby písali ☺ Že ste mu nechceli vziať detstvo,no teraz je už veľký chlap a aj ho tak beriete,preto mu to hovoríte..No ja by som si to kúzlo Vianoc aj tak ponechala - písanie listu Ježiškovi či čistenie čižmičiek pre Mikuláša ☺

derdia
12. okt 2023

@damira90 ked nie si veriaca nrmas co oslavovat Vianoce. Pretoze Vianoce su o narodeni Krista.

mikella912
12. okt 2023

@pe_mi v prvom rade Ježiško existuje len treba vysvetliť,že nenosí darčeky priamo,ale vďaka nemu si môžme dopriať tie darčeky,lebo sa o nás stará,máme prácu,domov,kamarátov.

damira90
12. okt 2023

@derdia oslavuje každý ;) po svojom a keď ti to vadí je to tvoj problém

abcmajacba
12. okt 2023

@pe_mi ja si neviem predstaviť, že by mi rodičia nedopriali to čaro, že ten Mikuláš aj Ježiško nosí darčeky. Milovala som to tajomné, zázračné kúzlo...to je práve krásne keď veria na rozprávky, na kúzla... Tie pocity čo som mala mi 100x vynahradili to "sklamanie" z pravdy. Už som bola dosť veľká a povedala mi to moja sestra, nenechalo to na mne žiadnu stopu lebo viem, že rodičia pre mňa chceli len to najlepšie a pre mňa to bolo najlepšie. Zbytočne sa netráp dopredu, možno mu to niekto iný prezradí a keď sa tak stane tak vysvetli, že si ho o to čaro nechcela ukrátiť a že sa ti to zdalo byť pre neho najlepšie 😉✊ inak u nás to tiež riešili štvrtáci (nevidím v tom absolútne nič zlé, čím dlhšie veria tým lepšie).

mrva
7. nov 2023

@pe_mi a u nas este v 5. Triede dcery verili na Jeziska 😁 tretia dcera je tretiacka a zacina mat pochybnosti 😁 Ale ako poznam manzela, urcite jej da nepriestrelne argumenty a bude verit isto aspon do 5. Triedy 😁 s vacsimi sa na argumentoch nasho tatina rehoceme. Baby ho zeru a veria mu kazdu volovinu 😁 dnes uz aj ako takmer dospele este vahaju. Ale uz si radsej googlia, lebo nas tatino je majster v argumentovani hovadin 😂

andreabug
9. nov 2023

My sme dlho verili. Lebo dobrym detom nosi Jezisko a zlym rodicia. Tak jasne, ze sme boli dobri 😀 nenicte detom detstvo. Kym veria, su detmi. Aj nasa to potvrdila, ze skoda, ze to zistila, uz nikdy Vianoce neboli take carovne krasne... Raz som jej zabudla celu tasku darcekov dat a dala som jej ju zo skrine. Ta total sklamana, ze este chcela verit. Ja uz som myslela, ze prestala. Bola daka piatacka a vsetci spoluziaci ju uz presviedcali, ze nie je. Ona im povedala, ze zlym detom nosia rodicia, dobrym Jezisko. Tak este aj tie, ktore neverili, zrazu zas verili 😀 deti chcu verit v zazraky 😀 nechajme im detstvo...

Strana
z3