Kedy ste deťom vysvetlili, že Ježiško neexistuje?
Ahojte, chcem sa spýtať, ako ste deťom vysvetlili, keď sa dozvedeli, že Ježiško neexistuje. Syn je v 4.triede.Ešte stále verí v Ježiška, že nosí darčeky.
Ako pekne vysvetliť deťom, že prečo rodičia o tom klamú. Rodicia predsa nemajú klamať, učia to aj vlastné deti 😉 Rozmýšľam dopredu, ak príde s tým, že už to vie. Ako mu to pekne vysvetliť 🎄
@pe_mi hned ked zacali rozmyslat😀teda cca vo veku 3 rokov.naco deti klamat?a to sme veriaci,nevidim zmysel v tom zavadzat deti .Vianoce prezivaju napriek tomu carovne.oslavujeme narodenie Jezisa+z dovodu tej radosti si davame darceky
Ako klamú, toto nie je klamstvo.. je to fantázia, deti keď príde čas samé budú vedieť že to je proste to isté čo rozprávka.. ako mali tiež tak trocha verili že draci v rozprávkach existujú, ale dospievanim pochopili že to tak nie je..
Ja mám deti 11, 10, 7r a prví dvaja už vedia že darčeky sú od nás, ale stále sa tvária že to ježiško.. je to proste pre deti čarovne obdobie.. v triede samozrejme rozoberajú tieto veci, sú veľkí ale stále sa im páči predstava že je to niečo ako kúzlo.. ja som to mala tak isto..
@pe_mi prvemu synovi to vysvetlil spoluziak v skolke, ked mal 5r, ako to je 🙂
Druhemu synovi sme to mi povedali v druhej triede. Uz sa nam zdal velky na to, aby veril v Jeziska. Ale sam nam povedal, ze uz rok pred tym vedel, ze darceky davam pod stromcek ja.
Tretia dcera je este malicka a neviem, ci jej budeme vraviet o Jeziskovi a darcekoch.
Ziadne sklamania, nic sa u nas nedialo.
Ježiško existuje 🙂 Ako veriaca rodina veríme, že Ježiš existuje a verí v to aj naša dcéra. Keď bude veľká, tak jej len upresnime, že darčeky nie sú priamo od neho ale aj vďaka nemu. Vianoce sú vlastne oslava jeho narodenín a keďže on fyzické dary nepotrebuje, tak sa na počesť jeho narodenín obdarúvame navzájom.
@pe_mi ja mam tretiačku a už mi je to samej blbe že taka ,stara koza, este veri na jeziska, ale tak co uz. Dokonca jej to v triede nejake kamky uz povedali a ona sa s nimi vyhadala ,ze existuje a basta. Piše list jeziskovi,ale aj povie mne a tatinovi co si prosi.cize vie ze aj my kupujeme,ale nejake tajnosti nosi aj jezisko. Bohes neviem dokedy ju ideme takto motat 😀😀😀 ale tak tento rok tomu este verí
Ja deťom hovorím, že dávanie darčekov je symbol, že keď sa Ježiško narodil, tak dostal darčeky a každý rok oslavuje narodeniny, tak ako všetci ostatní oslavujú narodeniny. A že ako poďakovanie Ježiškovi, že sme zdraví, máme prácu, kde bývať atď tak oslávime jeho narodeniny tým, že sa navzájom obdarúvame. A že darčeky nie sú dôležité, majú byť hlavne z lásky. A dôležitejšie ako darčeky sú čas a pozornosť, venovanie sa jeden druhému. U nás sú Vianoce celkovo také tiché, pokojné, s rodinou. A minulého roku sme si aj my s manželom našli krásnu maľbu pod stromčekom od najstaršieho syna. Dokonca aj pani učiteľkám dal darček v podobe obrázka, sám od seba.
@anjelicek26 presne tak aj my.
Nie nie som veriaca a neospevujem Ježiša krista ani tieto modlidby a podobne..ale nemienim oberať o niečo dieta..radost.. jednoducho ze sa objavia na Vianoce pod stromčekom ale hovorím na Mikulasa ze Dedo s veľkou bradou rozdáva sladké hovorím ze došiel a vopchal nám lebo toho aj vidí reálne v meste. Keď porastie ani Dedo nebude lebo narástol.. ze nosí len deťom maličkým. Každý sme iný nie každému je môj komentár po chuti
@pe_mi nech veri. Kym veri, je dietatom. Nasa dlho verila. Je to milosrdna loz. A potom mi sama povedala, ze vtedy jej skoncili Vianoce, ked to sama zistila, stale chcela verit na zazraky. Uz to je o inom, Vianoce, uz nie o iskriacich ockach... a je mi jedno, kto si co mysli, aj tie deti ostatne chcu verit, ibaze neviem preco im to rodicia vykvakaju. Ved deti su detmi vtedy, ked veria na zazraky. Ked sme boli mali, nam nasi povedali - Dobrym nosi Jezisko, zlym rodicia. Jasne, ze sme chceli byt my tie dobre deti, aj ostatne, dcerka detto, aj jej spoluziaci... Je pekne verit, nechajte ho este snivat a verit na anjelikov...
@jana_eyre_2 presne tak. Kym veria, maju detstvo
Dcéra je mimoriadne inteligentné dieťa(teraz už žena) a asi ako 4r začala zisťovať ako by bolo možné logisticky zabezpečiť dodanie darčekov v jeden deň. Tak sme pripustili,že Ježiško nosí darčeky skôr a pod stromček ich dajú rodičia. Syn 6r ešte verí(čo mi vyhovuje,lebo ho môžem od septembra vydierať, keď neposlúcha)🤣 pravdu mu poviem,keď sa priamo opýta. Nech si on určí,kedy sa vzdá ,,kúzla Vianoc".
@dusankomoj ano moja už od septembra poslucha, a pripominam jej že mikulaš a vianoce za rohom 😀😀😀
@dadka_bb sme potvorky,ale účel svätí prostriedky! 😇
Ja nerozumiem tomuto osialu okolo "klamania" a následne vysvetľovania..ty si sa to ako dozvedela?Väčšina detí na to príde po diskusii s kamarátmi a žiadnu traumu z toho nemajú. Rodicia to väčšinou len viac menej potvrdia.
My verime, ze Jezisko existuje...je dobre ked dieta vie, ze ho strazi a chrani pred zlym...a ze nenosi darceky...asi ked mala dcerka 4 roky, povedali sme jej, ze Jezisko dava tatovi pracu, takze ma korunky a my kupime darček...a ze sa niekedy pytame Jeziska, co im kupit ,🤗
@pe_mi Ale ved Ježiško existuje 🥰
Dcéra riešila, že Ježiško nosí darčeky kvôli škôlke a nechali sme ju v tom. Minulý rok 7rocna na to prišla a nikto to neriešil, proste len povedala ze uz vie, že nosíme teda kupujeme ich my. Nijak sa nehnevala ani nič pretože sme jej pekne vysvetlili, že sme ju chceli nechať v tom čare Vianoc, ktorý v podstate sama zaviedla do našej rodiny.
@maciatkoe ze ich tam Jezisko nechal 24.pod stromcekom.
Moj je tiez stvrtak a veru zatial veri. Zostala som prekvapena, uz minuly rok som cakala, ze pride s rozumami od spoluziakov, ale my sme sa stretli v triede vsetko rodicia, ktori vieru na Jeziska podporuju, a tak pravdu vedela len jedna spoluziacka a tu ostatni uplne prevalcovali s tym, ze darceky predsa nosi Jezisko 🙂 uvidim, ako to bude tento rok.
@pe_mi no, ale Ježiško existuje 😊, len nenosi darčeky... Mne to rodičia vysvetlili tak, že Ježiško, Pan Boh dáva rodičom zdravíčko a dobru robotu aby mali peniažky a mohli kúpiť tie darčeky, pre to sa hovorí, že darčeky nosí Ježiško. Bola som spokojná. Určite tak poviem aj svojim deťom.
@pe_mi veľmi jednoducho...deti sa o tom bavili v škole a ona už prišla stým že ako to je....viacej neriešila bola v 3triede a samozrejme aby ur9bila napriek tej menšej prvačke tak jej to vysvetlila tiež rýchlo ...a otázka pred 2dnami bola,,mamka a čo nám kupite teraz na vianoce keď už vieme že to nenosí Ježiško???,, haha a odpoved bola ,,nooo už asi nič keď to viete,,haha
.. povedz, ze rodicia pomahaju Jeziskovi, lebo sam by tolko darcekov nestihol dat po stromcek ..navyse ak si veriaca tak existuje ;)
@rebrambora preco by mali deti v škole vysmiat jej syna, že verí na Jeziska? Aj moje deti veria a nik sa im nevysmieva. Preboha naozaj sa nečudujem, že je všade šikana, ak sú niektorí rodičia ako ty. Uf
@mamamasama ani ako malá som nikdy nemyslela že ježiško by mal byť bábätko, chápala som že bábätko bol kedysi a keď nosí darčeky, je to mily starý pán, to boli moje predstavy..
Moje dieťa od 3 rokov vie že to dávajú rodičia pod stromček darčeky aby deti sa potešili. On dajako sám nato prišiel 🙂
On neveril na duchov lebo čo nevidí to neexistuje
Trochu zle formulovaná otázka - Ježiš existuje, aspoň pre veriacich. A to že nenosí osobne darčeky je už druhá vec. Ako bolo už spomínané, je to v prenesenom zmysle, nosí ich vďaka rodičom, ktorí z jeho pomocou majú financie a zdravie... takto to vysvetlím aj svojim deťom keď sa budú pýtať.
@pe_mi no pravda je taka, ze Jezisko existuje. U nas to neslo detom do hlavy okolo 9r, tak sme im povedali ako s Vianocami s tym, ze mladsim to nesmu prezradit. Druhak este veri. My vysvetlujeme tak ako to vychadza z viery...Jezisko je pre nas ten najvacsi dar, ze sa narodil aby sme boli spaseni...a na znak toho si my ludia davame darceky... deti nemali ziadny problem to prijat, skor boli rady ze ako to je, lebo im to vrtalo v hlave...tak mali jasno...
U nás deti celý čas vedeli, že dospelí majú istý podiel, lebo aj spolu s nimi pomáhame Ježiškovi vyrábať darčeky. Staršej dcérke sme ako tretiačke vysvetlili, že vlastne pomáhame aj s tým ostatným 🙂 Ale v podstate sme jej to vysvetlili tak, že darčeky stále sú od Ježiška, lebo bez neho by sme v sebe nemali lásku a bez lásky by sme nevedeli, či dokonca nechceli darčeky chystať.

@maciatkoe my to tiež tak máme, proste poviem, že Ježiško aj u babky nechal nejaké darčeky a deti sa tešia, vôbec to nejako neriešia, teda u nás už len najmladší verí, ale je to také pekné, aj mi ľúto bude, keď už nato príde