icon

Kedy treba začať chodiť logopédiu?

kisub1985
14. mar 2014

Maminky, kedy je spravny cas zacat riesit logopeda u dietata? Mame dva roky a povieme ledva sedem slov :( Viete nejakého v Ziline odporucit? Treba mat vymenny listok aj k logopedovi? Vdaka . Radsej pojdem zbytocne, ako neskoro 🙂

Strana
z2
nikuska83
20. mar 2014

ahoj Ja som s dcérkou začala chodiť k logopedičke až keď mala isť do školy cca 5 ročná pretože nevedela vyslovovať sykavky a to som ju navštívila pretože si to vyžiadala škola inak by som to ani nerešila.. Aj keď je pravdou že nam logopedička pomohla.. po pol roku rozprávala celkom pekne neskor sa to vyvinulo a dnes ma 9 a rozprava čisto aj keď niekedy sa jej stane že zašušle... Tým som chcela povedať že vôbec nemáš stresovať 😨) ono to príde časom.. teraz je ešte skoro riešiť tieto veci... 🙂

zuzana141
4. apr 2014

@eva31eva31 ako prebieha to strihanie uzdicky...nas to caka asi tiez ..ideme 14.4. k doktorke..dakujem

eva31eva31
5. apr 2014

pretoze malemu to zistili az ked mal skoro 3 roky, takze som sa rozhodla pre zakrok v narkoze, mensim detickam, to robia bez uspania, idealne je to urobit do 2-3mesiacov, upozornovala som na to nasu lekarku, ze maly nema spicku jazyka a ona ma ukludnovala, ze to je v poriadku, mohol to mat urobene skor a nemusela byt narkoza. Kedze to bol zakrok v narkoze vseko prebehlo rychlo a bezbolestne, ked sa maly preberal, uz som bola pri nom, v ten den a nadruhy den bol taky malatnejsi, co doznievala narkoza, asi 2 tyzdne sa to hojilo bolo to take biele, a maly nastastie nemal ziadne komlikacie(nehnisalo mu to a hned bez problemov jedol.

michala1104
6. apr 2014

Ahojte.Moj synček ma 26mesiacov.Vie povedat len mama ,tata, toto, hav ,mina ,baba.,a cici.ak ho učim rozpravat teda nech opakuje pomne tak sa namna len kuka a pochvili odide odomna.Niekedy ked poukladam autička vedla seba a začnem počitat raz dva tri ..tak pribehne a opakuje ta ..ta.. ti....aj ked mu bratranci ukažu neaku detsku srandu .tak hned zopakuje čo sa tyka skakania alebo šplhania ..alebo grimasy..to opakuje ..ale nic ine nechce rozpravat .ked pocujem deticky v jeho veku ako krasne rozpravaju dlhe vety ..som neštastna ..aj ked niečo pyta ukaze palcom alebo ma zavedie ktomu a ukaže čo chce ...rozumie aj ked mu poviem Jakubko dones topanočky ideme papa..a donese ..neviem co si mam mysliet .mam pockat či sa rozrozpraava ...som smutna ked rano vstanem a nepocujem ako keca ...len tisko sedi a hrasa ..kedy zacali vase deti rozpravat .(čitam mu knizky aj sa spolu hrame )ale ziadna odozva

adamica
26. feb 2015

Ahojte. Mate skusenosti s mudr. Erbertová alebo Dunajská. Su to detske logopedicky a neviem sa rozhodnut ku ktorej ist . Su v Brezne. Alebo mi poradite v BB dobrú logopedicku? Dakujem

lenuska36
28. feb 2015

@michala1104 ahoj, ak sem este chodis, len som sa chcela spytat, ako sa to dalej vyvijalo s tvojim malym, tipujem, ze v pohode? 🙂 Aj ja to teraz troska riesim, moj ma cerstve dva a v zivote by ma nenapadlo sa tym zaoberat, ale uz niekolkokrat som natrafila v casopise, alebo aj v knihe o detoch na informacie, ze ma vediet zrozumitelne povedat 200 slov (????????), a ked je to menej ako 50 (????), treba riesit. Tak ja mam potom neandertalca 😀 , pretoze sa vyjadruje len zaciatkami slov: mama ta i , maaaa baaaa (mama tam ide, malicky balonik), ale vyjadri vsetko, aj emocionalne intonuje a rozumie uplne vsetko, len sa neobtazuje to pouzivat. osobne sa odmietam znepokojovat, pretoze na druhej strane cita pismena abecedy....stacilo mu parkrat povedat ake je to pismeno....

nikusssik
28. feb 2015

@lenuska36 moja ide mať o mesiac dva roky a používa cca. 35 slov (mama, tata, dedo, babka, havo, maja, mamina, lampa, ryba, ryby, ujo, teta, ela, ham, papam, cikat, kakat, bubo - kubo, jeden, dva, tri, kolo, ako, ide, moj, mám, krko - krtko, voda, stoj, chytaj, chytám, minnie, halo, ahoj, čau, papa, strarká, hus, gagy - kačky, malý, bába.) no od 200 to je poriadne ďaleko, ale tiež neviem, či to reišiť už teraz...snaží sa veľa opakovať, čo povieme, a občas sa jej aj podarí a tým jej slovká pribúdajú. Rozumie myslím,že všetko, aj keď niekedy nepočúvne, ale vie čo kde íst zobrať a urobiť, keď treba. Ale je pravda, že vidím v okolí aj keď kúsok staršie deti, ale už toho viac povedia...a hlavne pred cudzími sa niekedy hanbí...len predavačkám hovorí čau teta :D

ala76
28. feb 2015

ahoj,ja som zacala chodit s dcerkou ked nevedela povedat R.inac rozpravala celkom pekne aj L aj S.ako tu spomina jedna mamina este stym pockaj do 3rokov.myslim ze tam vymenny listok sa nedava.unas v dt sa plati poplatok na zaciatku a potom uz nic.konkretne ja s nasou som spokojna.a aj ked je v predskolskom veku mame odklad ale nie koli reci ale inemu. 😉

lenuska36
1. mar 2015

no uplne najhorsie podla mna je tlak typu (inak moja mama trocha taky dava..., ze no povedz pekne ... ako to hovoris, ved zopakuj.... to sa maly zasekne a len kuka a uz nepovie nic. myslim ako tu aj pisu baby vyssie, ze treba im dat cas a riadit sa celkovym dojmom z dietata. len ked som minule sla v buse a sedel tam dvojrocny a rozpraval sa s babkou vetami Kam ide tato teta? Kde mam gombik? Kedy vystupujeme? tak som trocha zmrzla 🙂 , ale zasa 2rocny moze znamenat aj 2 roky a 4 mesiace, 5... moj mal dva pred dvomi tyzdnami. Tak si drzme palce a ostanme v klude 🙂 , len ti blizni keby neboli taki znervoznujuci

alenie3
2. mar 2015

skor ako na 4 roky sa logopedia neriesi niektore pismena s dokonca ucia az v 5 rokoch lebo oromotorika sa u deti vyvija do 5,5 roka. Takze netreba sa stresovat to ze nerozparava nevadi ak vsetkemu rozumie je to ok. Vela deti zacne rozpravat nastupom do skolky 🙂 a vymenny listok netreba 🙂

siska53
2. mar 2015

@lenuska36 moji v dvoch rokoch vedeli tak mama,tata,baba a nejake zvuky zvierat.
Rozkecali sa po 2,5r. Mala bude mat o mesiac 3roky a sice hatlaninou,ale pozna basnicky z 1knizky naspamat...
Takze vsetko dobehli.
Je sice pravda,ze s malym (bude mat coskoro 5r.) chodime na logopediu od jeho 4r., riesili sme L, to uz vie vyslovit. Este doladujeme.sykavky a R.

A nic si z toho nerob, ja som sice zacala kecat po roku,aj moje "aupairca" uplne zrozumitelne rozpravalo v 3r.,az som dakedy zabudala,ze ma.len3roky,ale zato moj drahy zacal kecat az v 3rokoch. Prosto dovtedy len nasaval slova.

Dolezite je,ze rozumie.

ivanapetrasova
2. mar 2015

@lenuska36 moj ma tiez 2 roky a rozprava tak isto - len prve slabiky slov 🙂 ale rozumie vsetko takze neriesim. Ale je faktze mame kamosa o 2 mesiace starsieho a ten rozprava rozvite vety, sklonuje, pouziva minuly cas atd. Napr. telefonoval s babkou a povedal jej : bboli sme na dovolenke ale uz sme na slovensku. Takze ked sa tito dvaja chalani stretnu tak je celkom komicke ich pocuvat. Jeden filozof a druhy da taku vetu ze "toto me be ba mama..." 🙂 ale zaj je sikovnejsi v inych veciach...

laura181023
23. mar 2025

Ahojte, ako sa vám to rozbehlo potom s deťmi? Ja to mám s malým podobne. Staršia dcéra vedela v jeho veku už vety. Dalo sa s ňou konverzovať. Malý ide mať o mesiac dva roky a nevie ani zďaleka vety. Ani dvojslovne. :( už ma to mrzí, lebo nedá sa nevšimnúť aj o polroka mladšie deti, ktoré kecajú viac ako on. Interaguje aj všetko rozumie dokonalo. Aj sa snaží opakovať ale väčšinu zopakuje vštýle- mesiac a povie mema, lietadlo- tedado, dole- do, atď. Už vidim aj na nom ze je nervozny ze nevie povedat veci a ze na neho pozerame ze co vlastne chce 🙈 Inak je velmi pohybovo sikovny, odplienkovany od roka aj 8 mesiacov. Proste fakt sikovne dieta ale ta rec ma uplne zaraza. Hlavne ked to porovnavam s dcerou tak ostanem potom uplne smutna ze kde som urobila chybu pri nom…. Budem rada za vase skusenosti 🙂

lenuska36
23. mar 2025

@laura181023 Ahoj, no dnes ma moj dvojrocny 12 rokov 😃 a nic nezmeskal. Ono sa to potom rozbehlo postupne, este v troch rokoch to teda nebolo hlavne co do dlzky viet ktovieco (myslim, ze toto im aj celozivotne ostava 😂), velmi dlho nevedel "r", az do prvej ci druhej triedy, ale tiez to nabehlo samo. Tam bol kovid a vtedy som logopediu neriesila, boli ine starosti a ani by nas nevzali, ze to nie je akutna vec. A zrazu potom uz bolo aj r. Podla mna najma s dievcatami netreba vobec porovnavat, ten vyvoj je strasne individualny. Urcite netreba zanedbat, ked ozaj vidis problem, ale v tom utlom veku je to zbytocny tlak. Ako vravim, potom keby sme uz ozaj boli sli riesit logo s tym r a aj l, tak to vyslo na obdobie karanten a vyriesilo sa to samo. Dnes je to ukecany mlady muz 🙂

cecilia29
23. mar 2025

Medzi 3-4 rokom staci

lenuska36
23. mar 2025

@laura181023 este jedna vec - fakt by som sa vyhla tomu porovnavaniu a hlavne s dcerkou. Pamatam ako zle robilo, ked dosla moja mama a uz to slo - ako to rozpravas, povedz pekne, to vy v jeho veku.... uplne sa potom zasekol a znervoznel.

laura181023
29. mar 2025

@lenuska36 ďakujem krásne za odpoveď 🤩 Musí byť pre teba milé vidieť čo si riešila keď mal 2 roky a teraz že už má 12 a všetko dopadlo dobre wooow 🤍 Dúfam, že sa mu postupne rozviaže jazýček. Pred ním sa snažím neporovnávať, ale sem tam si sama pozerám videá s dcérou a s ňou sme v jeho veku už debatovali o všetkom. Tak ma potom chytí pocit smútku, keď on len svojich pár slov aj to len pár je fakt zrozumitelných. Tak asi musím len počkať a uvidíme. 🙈 Snáď sa mu ten jazyk rozviaže. On pozná toľko slov, že keby mu ten mozok dozreje tak hadam zrazu bude vediet všetko povedať 🤣

Strana
z2