Koľko a aké slová vedeli vaše detičky okolo roka?
Viem, ze co sa tyka hovorenia, je to velmi individualne a napredovanie deti rozne, ale aj tak by ma to zaujimalo. Moj maly ma 13 mesiacov a povie mama, tato, tata, babo, baba, kaka (zatial som neprisla na to, co to znamena), au (ako auto-ale to uz davno nepouzil) a absolutny favorit je slovo havo. Najprv nim oznacoval iba psa, teraz uz je havo vsetko. 😀 Tieto slova vsak nepouziva s rovnakou frekvenciou, niektore pouzil len par krat. A este podotazku. Ako stimulujete u deti hovorenie, co sa Vam osvedcilo? Dakujem za odpovede.
u nas mama a tam. moj syn sa rozhovoril az ked mal 28mesiacov a to zo dna na den. az som nechapala 🙂
Naša má 18 mesiacov a dá sa povedať, že začínala s prvými slovami už od roka. Teraz už má na svoj vek celkom bohatú slovnú zásobu dokonca už vytvára jednoduché vety. Je to však veľmi individuálne, mám známe ktoré majú deti približne v rovnakom veku a nie sú také "ukecané", ale sú šikovnejšie v niečom inom. S malinkou často prezeráme knihy opisujem jej obrázky v nich , ale nepoužívam skomolené slová a také tie detské skomoleniny už vôbec nie. Ak vysloví niečo zle neopakujem to po nej , ale to dané slovíčko jej vyslovím správne. Často jej spievame, na prechádzkach jej opisujem čo vidí, a veľmi ju motivuje keď vidí dotyčnú vec, alebo zviera na živo.Aj keď pozerá nejakú rozprávku (snažím sa, aby bola po slovensky) tak jej opisujem postavičky - hovorím jej aké je to zvieratko a ako sa volá. Dieťa však netreba prílišnou horlivosťou stresovať 🙂 .
U nás malý zacal zo dňa na deň ked mal 26 mesiacov....
no moj v 15 mes už pekne rozprával že sme mu rozumeli čo chce 🙂
dcera zacala hovorit postupne, postupne pribudali nove slova, rychlo zacala vety, islo to vsetko plynule a rychlo, presny vek si nepamatam. ale na synovo rozpravanie/nerozpravanie sa neda zabudnut. on nechcel rozpravat, neviem si to inak vysvetlit, iba ze nechcel a tak nerozpraval, lebo napr. pismena a cisla, ktoreho zaujimali vymenoval. tak som stavala len na tom, co chcel. rozpravat zo dna na den zacal az po 1/2 roku od nastupu do skolky, cize ako 3,5 rocny, dokonca to slo tak rychlo a cisto, ze nepotreboval logopeda.
a co som robila... denne som s nim vela rozpravala, naucila som sa to, lebo ja som tiez tip, co nemam potrebu vela rozpravat, hlavne nie o nepodstatnych veciach. spomenula som si vsetky basnicky z detstva a na prechadzke som mu vela recitovala, doma vela citatala, rozpravala mu viac ako mozno bol schopny rozumiet. napr. ukazal na travu a ja som mu o tom porozpravala vsetko co ma napadlo, preco je trava zelena, ze rastliny obsahuju chlorofyl, co to je a fakt plno veci, co bolo skoro, len som chcela stale rozpravat a dat zmysel tomu, co mu rozpravam. a syn postupne javil o to zaujem a stale vacsi, ze som si musela postupne niektore veci overit, aby som mu nehovorila nepresne/nespravne veci.
presli sme si aj obdobim koktania, k tomu som si nasla, aj pediatricka hovorila, ze to byva prechodne, ze jeho mysel sa vyvija rychlejsie ako rec, po roku preslo aj koktanie, len zase sme sa mu venovali, spomalili ho, nech pomaly zopakuje, co chce, nech si premysli a pod...
moja dcera v roku tak ako tovja riadne zacala hovorit az po dvoch, syn rozprava od roka, teraz ma skoro 2.5 a rozumieme mu len my 😀
Staršia je asi jazykovo nadaná, lebo cca po roku už používala ľahšie dvojslovné vety a r roku a pol aj trojslovné - a odvtedy sa jej pusa nezatvorila 😝 a mladšia hoci vychovávaná rovnako používa teraz /1 rok/ iba slová mama, baba, tata, dedo, cici /na mačku/ a najčastejšie slovo je TOTO - tým povie všetko a nech si mama s tatom domyslia 😀 😀 😀 .
O priamom stimulovaní reči sa nedá u nás povedať, ale samozrejme sme deťom ukazovali na ľudí: Aha, tam je mama. tato, baba, dedo,.. na zvieratká : pozri pipa, havo, cica... a pod. U staršej sme po roku už nabehli na "dospelácke" pomenovania, lebo sme videli, že jej to ide. U mladšej s tým počkám minimálne do roka a pol.
moja dcera v roku uz opakovala a hovorila tym padom vsetky slova, vo vetach zacala hovorit asi v 14tich mesiacoch, v 16tich uz normalne rozvinute texty, v 2och rokoch uz vedela naspamaet mnoho pesniciek a basniciek 🙂 teraz ma 6 a este stale riesime logopediu - kedze hovorila tak skoro a strasne vela ziskala vela nespravnych navykov - na logo chodime od necelych 3och rokov - riesili sme sykavky, postupne L a R - s tym sa este pomalicky trapime ale konecne hovori tak ako sa patri na malu skolacku😉
syn ma teraz 25 mesiacov a este nehovori - jeho slovna zasoba je asi ako tvojho dietata😀 rozumie ale vsetko, slova ktore hovori hovori velmi pekne, zrozumitelne a cisto - ale neda sa to ani nahodou porovnavat so slovou zasobou dcery v 1nom roku😀 buduci tyzden s nim idem na logopediu - uvidim ako nam to pomoze
a este podobny priklad ako tu niektore maminy davali - neter este v 35tich mesiacoch nehovorila nic - len toto - ziadne mama ani tata - zo dna na den zacala v 3och rokoch hovorit v rozvitych vetach s nadhernou vyslovnostou😉 takze netreba zufat a zavidiet tym ktorych deti hovoria skor😉 nepoznam ziadne zdrave 5 rocne dieta ktore by nerozpravalo😀
Stále na neho rozprávať. Čítať knižky ale skôr pomenúvať obrázky a keď sa s ním hráš, tak pomenúvaj čo robíš. Veľa robí aj počúvanie detských pesničiek.
@luciaq moj ma 27 mesiacov tiez sa mu neako rozpravt nechce, chape vsetkemu, aj vsetko prinesie,ale rozprava malo, par slov, mama, dedo baba,a take jeho vie zvierata robit, ale tak rozpravat sa mu nechce, a pritom sa stale rozpravam, ukazujem, ze podnetov ma az az, ,,, tak sna to pride aj na neho za chvilu... 😠
ja odporúčam znakovanie pre detičky...veľa čítania a rozprávania ..
Niekto odporuci znakovanie, ale napr. pre nas by to bola uplna zbytocnost, lebo moj syn velmi skoro rozpraval. Ked mal 15m, vedel urcite 100 slov. Ked mal rok, vedel ovela menej, ale napodobnoval napriklad strasne vela zvieratiek. Znakovanie by nam bolo nastastie uplne zbytocne. Podla mna je lepsie s detmi citat knizky - dokola to iste, deti to aj tak bude bavit a zblizka na nich rozpravat prehnanou artikulaciou. Moj syn tym bol strasne fascinovany a sam skusal vselijako krivit pery, ked ma videl rozpravat. Teraz ma rok a pol a v mojom okoli nie je dieta, ktore by rozpravalo tak vela ako on, cele vety, ale myslim si, ze na tom nemam ziadnu extra zasluhu, proste je to nieco, co sa on konkretne rychlo naucil. Ine deti urcite vedia ine veci, ktore on nevie. Ak sa dieta nebude chciet ucit, nic ho nedonuti. So easy 🙂
@zigzag náš malý má 2r8mesiacov a tiez nerozprava má pár slov ktoré používa kedy sa jemu chce, spieva zo Spievankova len ked sa jemu chce aj to len nieco a ked ta spominam ked mal rok a pol narozpraval daleko viac ako teraz....
je to individualne, ja mam velmi zhovorcive dieta a teda mozem povedat, ze usta sa mi pri nej nezatvorili za cele obdobie co som s nou bola doma, cize mozno naozaj preto.. stale som jej rozpravala, co robim, kam idem, kam ideme, pytala som sa jej, ked uz vedela nieco povedat a reagovala tak som sa jej vypytovala a nechala som ju skusat hovorit, spievat atd.. a teda trkoce 3 jazykmi, spieva v nich pesnicky, basnicky, pocita (teda sa snazi :P to pocitanie je take.. podla mna to vedia povedat ale nie presne vedia co to znamena ze pat, desat...). CIze komunikovat treba a nechat tak... dieta sa to nauci ked bude jeho cas, ja som napr. odmallicka spievala jedinu uspavanku malej, a ona raz sa na mna otocila a ze "mamka vari slize..." a ja som skoro odpadla... :P cize tie deti pocuvaju a nasavaju vedomosti kade chodia.. detto rozpravky, ukladala si babiky spat a pocuvam ju, ze "kde bolo tam bolo, bola jedna kralovna a mala zrkadlo... " :P Vobec ziadne alternativne postupy som nestudovala ani nepotrebovala, telku do cca 2 rokov nevidela a spievankovo uz vobec nie, pustala som jej rozpravky z CD take tie stare hovorene... su deti co nerozpravaju ani 3 rocne, proste je to tak... a neriesim to...
moja v uvedenom veku len hmkala,čítanie,pesničky,riekanky nič nepomáhalo,tvrdohlavo mlčala,všetko šlo veĺmi ,veľmi pomaličky.Začala rozprávať až teraz dva týždne pred 3 rokom.Tu na MK sa,, traduje" ,že ak niekto začne skoro rozprávať bude inteligent a iné........Syn taktiež začal horko ťažko rozprávať po troch rokoch a dnes chodí na osemročné gymnázium.
starsia v roku hovorila iba par slovicok, naozaj hovorit zacala ked mala 2 roky.Mladsia hovorila uz super vety ked mala 11 mesiacov. Deti nie je potrebne porovnavat, su ozaj individualne, videla som to u nasich dvoch dcerok 🙂
mama, tata, baba, inac len cinstina 😀 teraz je vsetko ĎE?. po cinsky uz vravi aj vety, len bohuzial nic mu nerozumieme. 🙂 on rozumie celkom dost.
moja dcera sa rozhovorila zo dna na den v lete. To mala 1,5 a v decembri uz "citala" letak. co poznala vedela krasne pomenovat. samozrejme okrem pismenka r,l .. ale rozumeli sme jej vsetci krasne. a syn, ma 1,5 a vie len mama (aj ked ma tak neoslovuje), baba, tata, nie (ne) a to je asi vsetko. a inak vacsinu veci vola koko 😀
neviem ci je to tym,ze je chlapec a bude neskor rozpravat, alebo bola dcera jednoducho sikovnejsia, aaaalebo sme sa jej ako prvorodenej a jedinacikovi viac venovali 😕 😀
a fakt odporucam "ciatnie" letakov, napr. tesco. alebo take kde su potraviny co pozna. tak sme ho listovali, ukazovali na zeleninu, ovocie, plienky, deti, mlieko....
v roku este toho dcera vela nehovorila, to bolo len par slov takych podobnych, ako pises. prelomilo sa to tak v roku a pol, vtedy zacli tie slova rychlo pribudat a v 2 rokoch uz hovori hocico 😀
naša krpaňa je ukecaná, rýchlo sa učí nové slová. Vedela dosť slov, vyše 30 to bolo vtedy určite, vedela pomenovať osoby rodiny : mama,tata, babi, dedo, jája (sesternica Sára), jojo (bratranec Jožo), dom, havo, tam, kde je, čo je to, daj, poď, vedela podľa obrázku napodobniť zvieratká - havo, cica, koza,ryba, koník, vrana -krá krá, prasiatko, ježko, kravička .... aj plno ďalšieho vedela napodobniť- vláčik, auto...... hovorila hop hop -ako skákať - má takú skákajúcu zebru, čaj, ham ham - tieto slová si pamätám, že vedela okolo prvých narodenín,ale bolo ich viac,len teraz už neviem presne každé slovo. teraz už má o ďalších asi 20-25 slov viac vo svojej slovnej zásobe. teraz už dáva slová do vety, už sa jej darí dať dokopy 3-4slová. Som zvedavá aké bude druhé. Ale fakt sa netreba to nejak riešiť, deti sa do toho dostanú. Jedna moja sestra tiež vedela veľmi skoro rozprávať a druhá vedela len pár základných slov a rozrozprávala sa až keď mala 3.
uz si nepamatam presne kolko vedel slov okolo roka, ale viem ze ich bolo dost, mama, tato, baba, dedo, havo, cica, vedel napodobnit vsetky mozne zvierata. uplne doslovne krasne opakovat zacal ked mal 18m a do mesiaca uz spajal dve slova, v 20m uz rozpraval v celych vetach a potom uz sa len precistoval jazyzec, sykavky a taketo veci, v oktobri bude mat tri a konecne sa naucil povedal L, obcas sa podari aj R
k tej stimulacii, jednoznacne knizky a citat, ukazovat, vysvetlovat, vyslovovat nahlas, pomaly, zrozumitelne, hlavne pekne po jednom slovicku, jednoduche knizky, s velkymi obrazkami.. nasmu ak sa nejake slovo podarilo, tak som mu ho castejsie opakovala a po dvoch dnoch uz ho vedel perfektne, opravovali sme ho ak nieco zle vyslovil, ano niekomu sa to moze zdat divne, ale ked som videla ze proste vie rozpravat a chce, tak som ho v tom podporila v maximalnej moznej miere.. trebars nas vedel pekne povedat traktor a susedin o pol roka starsi hovoril kagac akoze tragac, pritom by to vedel povedat pekne ale oni ho nechali tak, vsade sa chvalila ako pekne plynule rozprava, ale bohuzial nikto mu nerozumel iba ona
nas tolko, ze az nic 😀 a odporucam znakovanie baby signs, je to perfektne pre deti, ktore sa este slovne nevedia vyjadrovat
naša tiež toho veľmi nenahovorila keď mala rok (mama, tata, baba, te-chcem a ešte zopár) jazýček sa jej rozviazal ako oslávila druhé narodeniny, potom to už šlo veľmi rýchlo..každý deň nové a nové slovíčka...a ako sme ju podporovali? No tak, že sme sa s ňou veľa rozprávali, doma, vonku, vždy sme jej popísali to čo vidí, aby vedela ako sa to volá..No a keď to aj nepoužila hneď, tak sa jej to uložilo do hlavičky a vytiahla to keď potrebovala 🙂 No a teraz bude mať tri roky a je z nej utárané kecadlo, čo je ticho len keď spí alebo papá 😀
nejak som to ani pri jednom nerátala ale starší je velká papulka od malička ..a mladší vie povedať mama ,tata .Dado (braček) daj daj ,,,no no .....pa pá hlavné je že kecaju 🙂

nasa ma 17 pol mes., a pekne povie od 14 mes: kde je, co to je,auto,dole, mama,tato, dedo, baba, lolo- to pes, cica, daj tam...a na ostatne veci povie len zaciatocne pismena napr: banany -ba, kocky - ko...nasej sa pusinka nezavrie cely den... svoju sestru vie volat menom, je pre nu lahke :Ada, mozno aj preto lebo chodi ddo jasliciek....inak ta starsia nevedela tolko co tato mladia, je to individualne, kazde dieta je ine