Koľko času trávite s deťmi aktívne?

6. jan 2020

Ahojte, potrebujem sa trosku vyrozpravat, niekedy mam pocit, ze som zla mama, alebo ja uz neviem. Mam 2 rocnu dcerku, od malicka sme mali problem so spankom. Mala chodi spavat velmi neskoro. Uz sme skusali vsetko mozne, no skor ako o 22./22:30 nezaspi. Rano vstavame cca 7:30. Ranajky a hygiena a je 8. Pol hodinu sa pomotam v kuchyni- pustit umyvacku, pracku, povysavam alebo len zmetiem, mala sa zatial mota okolo mna a vacsinou mrnci, ze sa chce ist hrat. Ked to dorobim, ideme sa hrat- kuchynka, skladacky, plastelina, kreslime atd. Okolo 10 ideme von a sme tam do 12. Prideme domov, obed- len polievku a ide spat. Niekedy spim s nou, niekedy upratujem, podla toho, ci mam nieco na robote. Ked vstane, zje druhe jedlo a ideme von. Vonku sme tak do pol 6./6. Ked prideme, ideme sa zase hrat. O pol 8. ju kupem, potom vecera. Moje plany vzdy boli, ze po vecery pojdeme do izby, precitame rozpravku a pojde spat. Ale u nas nemozne, len by sa hrala, skakala, behala, vsetko len nie citala a spala. Nasilu ju drzat v posteli tiez nepomaha. No a tu je problem. Tiez by som si vecer rada precitala nejaku knihu pozrela s muzom nejaky alebo si len tak urobili pekny vecer, ale u nas je to nemozne, kedze mala je hore. No a ja ked si sadnem k telke, mam vycitky, ze sa malej nevenujem, ze pozeram telku a ona s nami. Pripadne stale po mne skace, liepe sa a vzdy skoncim s nou v izbe. Ozaj by som chcela mat vecer pre seba, ale nejde to. Aj sme uz skusali zrusiy obedny spanok, ale bolo to este horsie. Zaspala o 7, o 9 sa zobudila a boli sme do 1 alebo 2 hore. Ako mam cas aj pre seba, chodim na anglictinu, muz ju obcas brava von a ja som doma alebo idem na nakupy, s kamoskami. Len o to nejde, mne nevadi hrat sa s nou a travit s nou cas, milujem ju, len ozaj ten vecer by som uz chcela mat pokoj.

deedol
6. jan 2020

pytas sa teda na ten spanok, ze ako ju unavit? alebo som mozno nepochopila otazku (dnes som fakt hotova🙂) moj maly ma 20m a podobny rezim, akurat trocha ine casy (napr. vecer zaspava o 20). mozem to rozpisat, ak chces🙂

ruzasipova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pininka1
6. jan 2020

Chápem ťa,ale ty si rodič. Venuješ sa jej podľa mňa maximálne až tak, že nieje vôbec naučená sama sa hrať a vystačiť si trocha sama. Čím skôr ju začnete učiť k samostatnosti tým lepšie. Mám tri deti, ani jedno nechodilo spat takto neskoro. Naši v tomto veku o siedmej už spali.

autor
6. jan 2020

@deedol ani nie ako ju unavit, to sa podla mna neda 😁 skor chcem asi len podporu, ze nie som zla matka, ked vecer chcem pozerat telku a dieta je pri mne.

nerya
6. jan 2020

Prosím ťa, ja dakedy aj cez deň si pozriem seriál, keď vidím že sa chvíľu pohrá sám, tak sa chytro najem a dačo popri tom pustim 😳

autor
6. jan 2020

@pininka1 ja som prva, ktora hovori, ze dieta sa ma vediet hrat aj samo, ze sa mu nesmieme stale venovat, ze sa potrebuje aj nudit, aby rozvijalo fantaziu, aen ona to ozaj nevie. Ak sa s nou akticvne nehram, tak len skace pri nas, stale ma taha do izby, nevezme ani jednu hracku. A ja sa potom citim vinna, ze tu len tak poskakuje alebo pozera tv.

deedol
6. jan 2020

jaj🙂 no neviem, ja by som sa snazila zmenit jej rezim, aby zaspavala skor, uz len kvoli vstavaniu do skolky a potom do skoly. neviem, co vsetko ste skusali (tipujem, ze vsetko mozne🙂). ako dlho spi cez den? moj maly spi cez den 1-1,5h (max) a v noci od 20 do 6. dost malo za 24h, ale to mu staci. mozno tvoja mala spi dlho cez obed, a potom sa jej nechce vecer? neviem no.
co sa tyka vecerneho casu, podla mna nan mas pravo a nie si zla matka 🙂

sapetka
6. jan 2020

Takto neskoro ste ju davali spavat od narodenia?? A to ze sa nevie hrat sama je uplne normalne.. je este mala na to aby sa dlhsie pohrala sama, dieta niekoho potrebuje hlavne v tomto veku aby mu rozohral hru.. a na tomto vzore sa uci a casom sa bude hrat samo

autor
6. jan 2020

@pininka1 robim aj tak, ze ked sa zahlbi do hry, idem akoze na wc, nech sa dalej hra, ale vacsinou je o 20 sekund pri mne. Mozno 3krat sa stalo, ze ostala 2/3 minuty sama.
Aj teraz som na terase, nech mam chvilku klud a len stoji pri dverach a mamiiii, mamiiii

pininka1
6. jan 2020

No ale niekedy musí aj toto, keď pôjde do škôlky tam uvidi že nikto sa jej nebude venovať 8 hodín v kuse. Hlavne sa neobvinuj. Niektoré deti su riadne náročné.

pininka1
6. jan 2020

A babky a pod u vás nefunguje, čo manžel? Skús viackrát ísť večer niekam hoci len na chvíľku, a nech ostane s mužom. Musí sa naučiť že niesi len ty a len ty. Aj moja bola taká prisavka, ale musela sa naučiť že mama ma aj ostatné deti a aj iné povinnosti.

k_a_j_k_a
6. jan 2020

Podľa toho, čo si písala, nemá tvoja malá čas na "nudenie". A deti ten čas potrebujú, tak isto aj rodičia. Ty nie si jej otrok a animátor, nemáš sa jej venovať celý deň. Potrebuješ si aj Ty odpočinúť, mať s mužom chvíľku času, vypiť kávu, oddýchnuť si. Veď nech sa mala hrá pri Vás. 2 ročné dieťa by to už nejakú tú chvíľu mohlo zvládnuť.
Ty jej vypĺňaš celý deň, pomaly každú minútu (aspoň podľa toho, čo si písala). Keď bude staršia, bude vyžadovať omnoho viac. Treba myslieť na to, či si pripravená sa jej venovať 24hodín denne najbližších čo ja viem, cca 10rokov?
Ja mám dve deti, rozdiel 1,5roka, takže sa dokázali "hrať" dosť skoro samé. V živote som sa im aktívne toľko nevenovala.

autor
6. jan 2020

@deedol ten rezim sme uz skusali asi vsetko. Budili sme ju rano o 6. aby sla spat na obed uz o 11 a vstavala okolo 13. Vtedy chodila spat o 21. vecer. Vydrzalo to tak 2 tyzdne a potom si opat zvykla a zaspala na obed az o 13. a vece zas o 22. Tak sme skratili obedny spanok, tiez pomohlo tak 2 tyzdne a zvykla si a zas o 22. A ta 22. je u nas uspech, lebo v lete to bolo aj o polnoci. Skusali sme obedny aj uplne vynechat, ale to bud odkvecne o 16 hocikde, aj vonku na ihrisku zaspala alebo potom zaspi okolo 19 a zobudi sa o 21 a sme hore do neskorej noci.

sapetka
6. jan 2020

Ked bola mala ste to asi pokazili s rezimom a tu je vysledok alebo?

autor
6. jan 2020

@pininka1 zijeme v zahranici, nikoho tu nemame. Ako som pisala, manzel s nou tiez chodieva von, mam cas aj pre seba, ale o to nejde, ja by som ho chcela vecer, uz mat proste klud.

autor
6. jan 2020

@sapetka nemyslim si, ako malinka chodila spavat okolo 19/20. Ale ako sa jej posuvali denne spanky, stale sa jej posuval aj ten nocny. Vzdy sme sa ju snazili uspat skoro, ale neslo to. A ak aj zaspala, za pol hod bola hore.

lenka2710
6. jan 2020

Ahoj, asi ti neporadím, my sme mali také obdobie okolo roka a pol! Do 11 v noci sme ju uspavali, dieťa sa o 1 zobudilo a zaspalo ráno o 6, zas spalo doobeda, nemohli sme to dat dokopy, aj tak sme skúšali, aj tak sme skúšali a nič! Potom si to akosi upravila sama, ale cez deň nám od dvoch rokov nespavala už vôbec! Všetci sa divili, že taká malá ma ešte cez obed spat, no proste som s nou ležala aj dve hodiny a decko nezaspi, tak sme si vždy poobede len polezali, oddýchli a šli ďalej
A kým pôjde do školky sa jej spanie zmení ešte xkrat

deedol
6. jan 2020

🙂 no myslela som si, ze ste asi vyskusali vsetko. my sme na mojho nespaca tiez skusali vselico mozne (on mal zas 30-min denne spanky) a tiez nic nepomohlo :-/
este mi napadla jedna otazka - kebyze ju vecer ulozis o tej 20, co spravi? vylieza z postele? aj potme? ak ked tam si s nou? len pre predstavu.

sapetka
6. jan 2020

No vidis nemalo ste pevne casy a preto mate problem so spankom.. aspon to takto vyzera

pininka1
6. jan 2020

No ak ste to takto už skúšali, asi to budete musieť len pretrpieť. Alebo si jednoducho trvať na svojom. Bude v posteli a bodka. Ja som syna uspavala do dvoch rokov, tiež každý večer zabitý, len zaspával ovela skôr. No musel mi držať vlasy a tak zaspal. Už som mala nervy tak som povedala a dosť a bude spať sám. Asi týždeň trvalo kým vychádzal z izby že sám spat nebude. Zakaždým som ho pekne odprevadila, dala pusu ale trvala na svojom. Po týždni sme mali pokoj.

lucinka1988
6. jan 2020

Si úplne normálna matka, mam 20mesacneho s takmer na vlas podobný režim s tým rozdielom, že keď maly zaspí, ja si nemôžem dovoliť spat s ním, lebo pracujem z domu s je to jediný čas, ktorý môžem využiť. Tiež nezaspi skôr ako o 22h, ide mi to dosť na nervy ale som si takmer istá, že to nie je tým, že by sme za to mohli my. Aktivít má cez deň až až ale on je nezastaviteľný a má energie za dvoch..Režim každý deň rovnaký, aj vonku sa vybeha no proste nevie zaspať skôr. Tiež by som chcela mat večer kľud, on keď zaspí, tak už nemám na nič chuť len sa idem osprchovať a spat

andrejka1974
6. jan 2020

Neviem ako vaša spáva ci s vami alebo v postieľke moje deti o 19 30 už boli v postieľke a vždy od narodenia za spavali samé v postieľke nikdy som ich neuspavala a vermi naučili sa

blondiee83
6. jan 2020

Vieš čo? Mne obe deti chodievali spávať okolo 22, Laura ako bábätko o jednej v noci, neskôr ako ročná okolo 23, syn podobne. Ale teda ja som im to nemenila, lebo prespali celú noc, spali ráno do desiatej a ja s nimi. Nechcela som narúšať niečo, čo fungovalo. Ale v podstate si myslím, že toto ani nie je problém. Problém je to, že sa jej podľa mňa prehnane venuješ. Aby som sa aktívne venovala dieťaťu 5-6 h denne, to by som už asi skákala z mosta. Nechcem, aby to vyznelo nejako zle, ale je rozmaznana tvojou pozornosťou.
Treba ubrať, nech sa nudí, nech mrnci, nech zistí, že maminka nie je na spagatiku, aby skákala kedykoľvek ním ona potiahne. Proste ju obloz hračkami a nech sa zahrá. Skoro každé dieťa sa vie hrať -to uvidis akonáhle pôjde do škôlky. Ciže keď to dokážu deti tam, musia to vedieť aj doma. Len netreba skákať okolo riti akonáhle zapisti. Bude to teraz ťažký proces, keď si ju naučila na taku pozornosť...Ale postupne sa to určite bude dat. Kazdy deň chvilku.bpozetaj telku, jej daj hračky a nech sa hrá. A nevšímaj si ju. Zober si knihu, daj knihy aj jej. Alebo farbičky a ty si akože píš denník, lusti krížovky. Proste skúste robiť najprv akože spolu, ale zároveň každá zvlášť.
Ja som odmalička deti učila samostatnosti, nech sa hrajú samé. Obložila hračkami a bolo. Snáď od pol roka a obe sa hrajú samé. Bez problémov 2-3 hodiny. Spravia bordel, ale ani o nich neviem. A dcerina mala to isté. Prezabava sa hodinu, dve a má rok. Tiež na to šla podobne ako ja.
Držím palce. Kľudne vyloz nohy a nechaj ju, nech sa naučí hrať sama.

autor
6. jan 2020

@deedol uspavam ju tak, ze si lahnem s nou. Ak ideme skor, tak to ma 2 scenare. Bud reve ako by sme ju z koze drali alebo uteka z postele. Ked ju tam drzim nasilu, tak zas rev. Hovorila som si, ze ked neustupim, casom si zvykne a zaspi. 10 vecerov revu a nezvykla si. Len sme sa vsetci trapili. A potom uz bola taka rozrusena, ze nezaspala ani o 22.

xjakubikovak
6. jan 2020

mna tak napadlo.ze co napr. skusit plávanie ? kazdy den asi nie ale 2x do tyzdna dajme tomu 🙂 mozno.aspin tie 2 vecery by šla spat skor a mala by si volno 😀

autor
6. jan 2020

@blondiee83 presne toto mi hovori aj muz, ze nech ju necham tak, ze nech skace, nech mrnci, ze si zvykne, bude sa nudit a nieco si najde. A ja tomu rozumiem, je to logicke, ale srdce mi to nedovoli, potom sa citim, ze kaslem na nu. Presne, mne ani nejde o ten rezim, len o to, ze sa citim zle, ked sa nej aktivne nevenujem

autor
6. jan 2020

@xjakubikovak byvam pri mori, mame bazen. V lete sme cely den vo vode, presne som si myslela, ze z vody bude ko, ved aj mna to uplne znici a ona nic, frci dalej.

autor
6. jan 2020

Asi len musim zmenit myslenie a prekonat sa a nechat ju viac samu. Neupratovat ked spi, ale ked je hore, aby sa aj ona zapojila alebo sa zatial nudila/hrala. Co obcas robim, ale ked som sama ide to lahsie. A teda asi zacnem tym, ze si kazdy den na pol hodinu budem citat a skusim sa s nou nehrat

deedol
6. jan 2020

drzim palce v tomto. ja som tiez taka "premotivovana", co sa tyka hrania, ale tato debata ma celkom inspirovala.
co sa tyka spania, nuz, mozno bude nocna sova a nie ranne vtaca 🙂

autor
6. jan 2020

@deedol no ako ja sa necudujem, zijem v krajine, kde je bezne, ze deti chodia spavat po 22, ale ja som bola vzdy striktne proti tomu a vyhlasovala som, ze moje dieta tak chodit spavat nebude. A vidis, dopadla som rovnako. Len s rozdielom, ze my sme vecer uz doma a oni este su vonku. A teda dcera sa vo vela veciach podoba na svokru a moja svokra chodi spavat o 3./4. v noci a vyspava cele doobedie.