Kreslí iba čiernou. Prečo?
Nasa dcera (2.5roka) zasadne maluje len ciernou farbou popripade tmavymi farbami, ak ju nahodou presvedcim aby nieco namalovala aj inou jasnejsou farbou tak nakoniec to i tak premaluje na ciernu, mam za tym nieco hladat alebo proste len rada kresli ciernou???? Viem ze to znie ako otazka hysterickej matky 😀 ale ked sa pozeram na nasu vystavku kresieb tak to vyzera akoby to malovalo to najsmutnejsie dieta pod slnkom 😅
Rada si citam o arterapii a v jednom clanku, co mi prisiel pod ruku bolo vysvetlene, ze malinkate deti si dost casto oblubia jednu farbu a tu potom favorizuju vo vsetkom. Napriklad nasa malacka takto oblubuje cervenu, chcela by cervene oblecenie, topanky, ovocie, cukriky... A rada cervenou maluje 🙂)) Dalej sa v tom clanku pisalo, ze pre deti mladsie ako 6 rokov nie je este taky vyznam farieb v malbach a kresbach ako pre deti od 6 rokov, kedy je uz ustaleny vyvoj kresby dietata. Pouzivanie cervenej neznamena agresivitu alebo sklony k nej a pouzivanie ciernej neznamena depku...
@jumama 😉 Tiež som preferovanie čiernej fixy spozorovala u mojho 2,5 roč. syna a ako tu tak čítam príspevky,prišla som k (laickému) záveru 🙂 , že v našom prípade by to mohlo byť sposobené tým, že má maximálne pestrofarebnú izbu, hračky a pod. a čierna farba je pre neho ešte taká "neokukaná" .V prípade zamaľovania obrázku čiernou fixou si myslím, že to asi robí preto, že objavil sposob ako nechať obrázok "zmiznúť".

@babulina Ahoj 🙂 je mi jasné, že je to zarážející a kdyby to dělala moje dcera, taky bych se nad tím pozastavovala...hlavně proto, že se zabývám barvami a mandalami už dlouho, a tak si jejich významů a vlivů všímám už tak nějak bezmyšlenkově.
Ale ani arteterapie, která používá kresby k diagnostice a řešení psychických problémů, se nedá používat vytržená z kontextu, takže se zohledňuje rodinné prostředí, zázemí, osobnostní typ člověka, prožité stresové situace, atd. atd. a obrázky jsou jen doplněním pozorování toho, jak se malující chová, jaké má reakce na různé situace a slovní výklad doprovázející malování.
Takže...sama asi nejlépe víš, jestli je Malá šťastné dítě nebo ne-poznáš to z jejího každodenního chování a to, že zrovna teď preferuje jednu barvu může mít mnoho důvodů-třeba jí to připadá nejvýraznější, nejlépe viditelné, děti mají rády kontrasty-stejně jako mají rády režim, protože jim jasně vymezuje hranice-i kontrasty vymezují hranice toho, co kreslí a co vidí.
Nevím, nakolik věříš tomu, že člověk pouze přechází z jednoho života do druhého, ale je-li to pravda, pak si s sebou nese spoustu starých bolístek, se kterými se v nynějším životě musí vyrovnat-a každý se nimi vyrovnává různě-malování a barvy tomu napomáhají...já tomu věřím...ale rozhodně to nikomu nevnucuju 🙂
Lepší černočerné obrázky od šťastného dítěte, než vysněné štěstí na barevném obrázku od nešťastného... 🙂