Kričanie na deti: Ovplyvňuje počet detí spôsob výchovy?
Len taka uvaha. Minule tu bola tema, ze zeny kricia na svoje deti. Pisali zeny, ktore maju 2 a viac deti a tie sa spolu hadaju a oni potom na deti kricia. A mna zaujima aj tie co mate jedno dieta kricievate na dieta? Lebo my mame jedno dieta, a poviem pravdu este som na dieta nekricala. Ma 3,5 roka a max poviem nono, dieta po mne zopakuje nono a viac to nerobi. Vychovavame v uplnom klude, dieta je kludne vesele. Priklad poviem, ideme umyt zuby a bezi do kupelni 🙂😃. Poviem ideme papat a uteka ku stolu si sadnut. A plno inych situacii. Vsetko sme sa ucili hrou, s kludom. Samozrejme, ze ked bol mensi skusal, hadzal sa o zem. Vsetko sme riesili s kludom. A je to dobry chlapcek.. Ano viem budete mi pisat, ze pockaj si na pubertu 😃. Ale pisalo sa v teme o malych 2-6 rocnych detoch, ze vela po nich kricia. Preto ma zaujimaju ci aj po jedinacikoch sa tak krici cele dni.
No skus sa sama zmysliet, ci naozaj vsetky deti maju taku povahu, ze kde ich polozis, tam su, co im povies urobit, urobia...
Moja otazka znela, ci aj po jedinacikoch vela kricia rodicia?
Niektori ano a niektori nie 🙂 niektori vela, niektori menej, niektori vobec
@lucia23529 Presne moj nazor
Chapem tvojej uvahe ... a nie, nie je to len kvoli vasmu pristupu, hoci, je to dolezity vplyv na vyvoj dietata
Myslim, ze do prveho obdobia vzdoru som ani nekricala. 🤣🤣 a aj ked dieta neposluchlo na slovo. Vacsinou som kricala pri tom, kedy som mala za to, ze nejaka cinnost moze ohroziť zdravie dietata. Vlastne som nikdy neočakávala, ze mojmu dietatu nieco poviem a poslušne to spravi. Nemozem očakávať od svojho dietata nieco, co som nerobila ani ja 😉Teraz 10 rokov, kričím tiez iba ked pri uceni zacne pistat, ze neeeeee nebudem sa to uciiiiiit, neeeeeee a po pol hodine dohadovania uz veru kričím 🤣🤣🤣 ja som toho nazoru, ze dieta si ma vediet aj povedat, mama teraz robim toto chvilu pockaj, alebo spravim to neskor- kedy neskor?- za 15 min- Ok očakávam, ze to spravis za 15 min.. Cize za mna posluchanie nie je o tom, ze ja si poviem a dieta beží. V tomto sa sice s muzom nezhodneme ale uz aj on toleruje viac, ked dieta si nieco povie.
tak kazdy ma ine dieta, tvoje urobi, ja som mala viac menej tiche a kludne dieta, spokojne.. (heh... ked bola mala :D) aj tak som musela 5x zopakovat a to veru aj som hlas zvysila a zuby napriklad, sa umyvali s vreskotom.. :D a umyvali sa tak az kym nesla do skoly.
takze samozrejme, aj po jedinacikoch rodicia kricia, ak 1) rodic ma slabise nervy 2) dieta neposluchne na 55.x 3) ak ma dieta povahu, ze stale robi zlotu :D
Tak si uzivaj ze mas klud.. ako som pisala, moja taka bola, a oc ma cakalo v skolskom veku bolo harakiri pre mna... POTOMsom samozrejme vedela porovnat aj s inymi detmi, kamaratkami, ze fakt, uplne inak sa spravali, cize ked mama nazjapala na dieta, tak nazjapala :D no.. tiez by som neskalala 50metrov od radosti, keby napr. komplet veci v detskej (oblecenie, periny, hracky, knihy.. vsketo zo vsadial) dieta zhrnulo na obrovsku kopu do stredu izby :DD to iba jeden konktretny priklad :DDD
Kym som mala jedno, nekricala som. Vsetok cas som venovala jednemu a mohla som si k nemu v klude cupnut a vysvetlovat do nemoty. Pri dvoch sa mi uz neda hrajkat s jednym do nemoty ked periferne vidim, ze druhy vylieza na opierku gauca a zjavne chce skocit.
@betulinka1 To bol len taky priklad s tym behanim. Len som hladala za co mozu zeny kricat po detoch, ze nepocuvaju co maju robit. Moje dieta ma 3,5 roka a necakam, ze ako 6 rocnemu mu poviem, ze ideme papat a s behom pride 😃. Teraz ma obdobie, ze so vsetkeho takeho sa tesi. A beha najradsej. Takze poviem pod ideme umyt ruky, pozrie si na ruky, a povie mam spinave a uteka si umyt a potom cely hrdy povie, mam ciste ruky. Tato tema je o tom ci aj po jedinacikoch matky kricia a nie co je podla teba poslusnost.
Poklepaj sa po pleci a zablahozelaj si, ze mas take dieta, co bide sediet, kam ho polozis. Hoc ja by som take nepriebojne nechcela. Lebo presne taketo naprogramovane deti su zvacsa utiahnute
Tak si pogratuluj, ze mas dobre dieta. Ja som tiez mala prve ukazkove a potom sa mi narodilo druhe, ktore takmer denne slo a stale ide (uz 5 rokov) za hranice mojej trpezlivosti, nech som tu hranicu posunula kamkolvek. A tam uz naozaj, povacsine zo zufalstva, obcas kricim.
Na tvoju otázku ťažko odpovedať, je jedináčik ktorý je ako bolo vyššie spomenuté kde ho posadis tam sedí a na druhej strane je jedináčik ktorý sa nezastaví a vie o ňom celá ulica 🤣🤣🤣
Ja ti donesiem moje dieta na vymenu 😁. Hodinu ho nahanam, aby sme sli von. Vresti, lebo nechce ist von. Ked konecne ideme, ani za boha nechce ist naspat
Znova vresti, lebo chce ostat von. Chcem ho obliect, vresti. Chcem ho vyzliect, vresti. Ideme jest, vresti. Ideme spat, vresti. Po celom dni mam z toho vrieskania, placu a vzdoru hlavu ako melon, huci mi v usiach 😁. Ano, ked 30x nieco kludne poviem a neurobi to, zvysujem hlas.
@mimi3008 Moje dieta nie je utiahnute 😃. Na zaklade toho ze denne cinnosti robi rad, ked mu ja, alebo muz povie je podla teba utiahnute 😃. Ano lepsie je, ked dieta za vsetko vresti od rana do vecera to uz je idealne dieta 😃. Clovek tu zalozi temu a ty mi ides dieta urazat 😃. Je mi ta luto, asi nezvladas svoje deti a utesujes sa tym, ze dobre ze su take uvrestane ze budu isto uspesne v zivote 😃😃😃.
Mam jedno a obcas kricim. Samozrejme keby mam dieta co pricupita ked poviem jest, umyt zuby, domov tak nekricim 😀
Keď mama kričí na svoje deti , tak podľa teba ich nezvláda??? Ja mám dve deti a áno kričím hlavne po staršom synovi niekedy mám pocit že už je v predčasnej puberte 🤦🏻♀️. Ale tu veľa závisí aj od iných vecí ja mám napríklad taký hlas, keď rozprávam normálne, iný ľudia si myslia že kričím .
Prve dieta ukazkove, kde som ho rano dala, tam som ho vecer nasla(obrazne povedane). Nezvysila som hlas ani raz. Ked sa narodil mensi, bola som na 2 deti sama, manzel v zahranici, starsi bol sice super, ale mensi nonstop reval, ako keby ho tyram (ale to sme sa isli len kupat strihat nechty, reval az mu podam vodu, ktoru mal vedla seba, chce ist von, nechce ist von, tieto topanky nechce,.....) a jasne ze som bola uz nervozna, unavena tak som aj zakricala. Takze vobec nemozes porovnavat 1 dieta a 2 a viac deti.
Deti si zvladam, su dost zive, ale nie uvrestane. Nevravim, ze tvoje je utiahnute, ale ze vacsina takych deti, ktore ja poznam, co funguju ako na baterky, su utiahnute a ako sa povie, len sedia v kute. Ale kedze si vztahovacna v tomto, tak vychadzam, ze trafena hus zagagala. Takze sa daj do pohody, ked tvrdis, ze takto v pohode pristupujes k dietatu, pristupuj tak aj k zivotu
Kricala som, ja som taka natura, kratka zapalna snura a taliansky temperament. Dieta podedilo po nas oboch, niekedy sme kricali obaja😂 do obdobia vzdoru nie, co prislo potom, zmietlo vsetky moje idealy o mne ako o matke. Ked sa to ustalilo a naucila som sa lepsie ovladat svoje emocie, kricim menej
podla mna si pockaj .. nie je nic horsieho nez matka s jednym dietatom vo velmi nizkom veku a mysli si ze ma vychovu zvladnutu. A nie kazde dieta je rovnakej povahy, odkedy mam dve nesudim nikoho za nic.. kazdy robi maximum co vie.
závisí od temperamentu dieťaťa. vy máte kľudne dieta. ja mám dve neposedné. naposledy u lekárky, alebo v akokoľvek kolektíve vidieť rozdiel. zatiaľ čo moje sú vyskriabane aj na stene a neobsedia, rovnako stare dieta sedelo v kociku a ani sa za celých 40minut ani nepohlo, tak takým mamičkám sa lahko hovorí že nekricia, keď sa dieta ledva pohne…nesúďte ostatne mamicky.
Mám dieťa, ktoré prišlo, v ruke pohár vody, videla som, že trošku nahnutý, bola som ďalej, hovorím, pozor, lebo sa ti vylieva z neho. Dieťa šibalský úsmev na mňa a šupspohár otočilo hore dnom. Poviem ti - do toho momentu som bola pokojná mater, od toho šibalského úškrnu už nejak samovoľne to išlo. Dieťa bolo v tom čase jedináčik, mala 2 roky. To len tak jeden príklad z milióna. A gratulujem ti k dieťaťu, ktoré poslúcha na pokojné "nonono" a "všetko si vysvetlíme". Moje sa na pokojné nonono a rozhovory vyprdlo tak okolo tých dvoch rokov. Každopádne, už má 12 a obojstranné vrieskanie (raz za čas, zas nepredstavuj si to, že vreštíme po sebe za každú blbosť a nonstop) nám obom celkom prospeje, vyčistí sa tým vzduch a o 10 minút sa vieme o konflikte normálne pobaviť.
Ked malo moje dieta 3,5 roka, nekricala som. Teraz ma viac, ale este nie dost na to, aby dokazalo rozumne vyhodnotit urcite situacie... obcas ma pocit, ze ma viac rozumu, nez ja (obcas mam aj ja ten pocit) a ma vlastny nazor, ktory sa nie vzdy zhoduje s mojim a ktory sa niekedy snazi za kazdu cenu presadit, takze z toho vznikaju rozne situacie, kedy ho bud okriknem alebo na neho kricim alebo kricime na seba obaja.
Ja som povaha, ze sa rychlo nastvem a vybuchem. Syn je uplne rovnaky. Nastastie, obaja rychlo aj vychladneme a vzdy sa snazime po vystupe jeden druhemu ospravedlnit.
Ja ako trojmama priznám že si neviem predstaviť za čo by som na take 3r jedno dieťa kricala.. lebo u nás sa kričí vždy kvôli hádkam medzi nimi, poprípade keď namna kašlu, lenže to sa tiež stupňuje tlakom spôsobeným ostatnými okolnosťami (mať jedno dieťa znamená menej varenia, menej bordelu, menej podnetov, potom je veľký ukazovateľ aj vek) snáď si z toho zase niekto mylne nevydedukuje že som nemala mať tri deti keď si aj pokricim.. pretože je fakt že keď som mala aj dve deti kde jedno malo 3r a druhé 2r nekricala som lebo nebol dôvod.. keď sa však narodilo tretie uplakané dieťa, deti rástli, emócie gradovali a nafukavali sa tak aj mne časom častejšie a častejšie pretekal pohár trpezlivosti..
Preto nemám rada ak sa niekto hrdí tým že je za každým kľudný, pretože sa jednoducho nedá nič v rodinách porovnávať..
Síce mám teraz druhé, no 12 rokov som mala jedináčika. Všetka pozornosť na ňu. Väčšina vecí išla v kľude aj napriek tomu, že sme museli mať pri nej všetci oči na stopkách. No občas sme museli zvyšiť hlas, podľa mňa je to úplne normálne. Kým iné mamičky kočíkovali, moje hneď ako začalo chodiť nechcelo sedieť v kočari. Linka, skrine, šufle a všetko k čomu sa dostala, bolo behom sekundy "upratané". Občas som povedala s kľudom nie a ona s úsmevom urobila to čom som jej zakázala. No našťastie v škôlke v škôlke bola poslušná a v škole tiež žiadny problém. Kým bola menšia akoby si energiu minula. V podstate si teraz pri druhom nahováram, že horšie to už byť nemôže. A to som maximálny kľuďas.😂
@jana_eyre_2 presne tak, byť kľudný na kľudné dieťa nie je žiadny výkon, o ktorom by sa tu mali viesť diskusie, autorka môže poradiť ako byť kľudná napríklad jedno rodičovi s ADHD deckom a prácou na zmeny.
Ak je to tak ako pises, tak ta obdivujem, ze si nikdy neprisla o nervy a vzdy vsetko riesis s kludom, idealne by to tak malo byt. Ja som temperamentnejsia a aj moje dieta je plus je velmi tvrdohlava, takze ano zvysila som na nu hlas niekolkokrat (teraz ma 4,5r). Zalezi to podla mna aj od povahy matky/dietata, lebo mladsie dieta (skoro 1,5r) mame uplne kludnucke a “poslusne”, starsia je ako vychrica (netvrdim ze je zla, mne sa praveze ta jej zivotaschopnost a tvrdohlavost paci, len je to pre rodica komplikovanejsie)
Co si ale vsimam, tak moja trpezlivost je horsie, ked ja sama nemam naplnene svpje potreby, som unavena, citim sa zle atd. Takze ano nepovazujem za spravne kricat, ale stale to povazujem za 1000x prijatelnejsie ako dieta bit, teda niektori to volaju zevraj vychova a vychovna po zadku/facka 🤮

No ono to je síce veľmi pekne, ale uvedom si, že každé dieťa je iné. Niekto ani nevie, že ho má, iné mami sú radi, keď sa v noci vyspia viac ako dve hodiny vkuse. A hlavne, je úplne iné mať jedno dieťa okolo ktorého behas a v podstate okrem neho a domácnosti ( ktorú stíhaš keď spí) nič iné nemáš. A keď máš tri deti, musíš sa s nimi učiť, nosiť na krúžky, do/zo školy, behať okolo záhrady, domu, prípadne sa starať o rodičov atď. Tam sa to v tom človeku nakopi a ten kľud je nenavratne preč.