icon

Logopédia - hravé cvičenia pre deti

erickam
19. máj 2013

ahojte, neviete mi prosím poradiť, raz som v nejakej reportáži zahliadla, že nejaký slovenský páni vymysleli, také hravé logopedické cvičenia pre deti bolo k tomu potreba aj sluchátka aby dieťatko napríklad písmenkom šššššššš posúvalo hada do ciela, so synom cičíme a o tomto som mu rozprávala a teraz ma stále otravuje že by to rád cvičil aj takto, ďakujem za odpovede a tipy

sugi81
23. aug 2016

Dobry den prajem @logopedicka so synom 3,5 r. chodime do asobi uz cca 3 mesiac. syn zacal rozpravat po nastupe do skolky, ca ako 2,5 rocny. Logopediu sme zacali navstevovat kvoli zajakavaniu. Zial nevidim u syna zlepsenie, pravda vsak je, ze doma nechce vobec citat knizky, ani robit cvicenia (a to predtym miloval so mnou citat knihy, a s manzelom obaja velmi vela citame). Zajakavanie ma stale, preslo to dnes do predlzovania hlasok a ma problem tiez s dychanim - chyti akoby krc, nadychne sa a nevyda ani hlasku. Tiez namiesto č, ž, š pouziva v slovach CH. Hoci ked ideme len tak pre seba abecedu, tak tieto pismenka vie povedat. L, R zatial nevie (napr. Laska povie uachka). A tiez ked chce vela viet povedat (napr. co sa mu stalo), tak ku koncu netaci s dychom a zacne sepkat.

skusali sme doma aj vytlieskavat, aj kreslit obluciky (obluciky vobec nechce), vytlieskavat vie, aj hlaskovat slova mu krasne ide, dokonca niektore velmi dlhe slova vie krasne povedat, ked ich pomaly odhlaskujeme (napr. zopakuje aj amfiteater a podobne).

Moja otazka znie, ako ho viac zamotivovat, ake knizky, hry mozno odporucate aby som ho doma zaujala. Zacinam vidiet, ze ma strach rozpravat, viackrat mi povedal, aby som za neho nieco povedala, ze on mi to posepka do uska. Nikdy sme mu samozrejme nic nevycitali, ani sa nesmiali, prave naopak, ked bol zufaly ze chcel nieco povedat a neslo mu, tak som povedala, ze pojdeme teda k pani doktorke, ktora nam pomoze najst tie slovicka, co sa nam schovali v hlavicke niekde a nechcu ist do pusy. To pochopil a zasmial sa, k logopedicke chodi bez problemov, len proste doma ma vzdor a akusi nechut.

dakujem za radu.

logopedicka
28. aug 2016

@sugi81 skuste takto: http://aktivko.sk/2016/02/ako-primat-dieta-k-sp... a obrnte sa trpezlivostou. zajakavost je beh na dlhe trate, po 3 mesiacoch sa molokedy uz ukaze viditelny pokrok. v asobi mate dobru starostlivost. drzim palce 🙂

barborita2010
15. sep 2016

@logopedicka Dobry den ja by som sa chcela spytat, moja dcera chodi do 1 triedy a stale mi rackuje...chodili sme aj ku logopedicke, ale volako sme od toho opustili pretoze sa na to nenasiel cas...chcela by som o poprosit o nejaku radu..skusali sme take spojenia ako TD aby sa jej troosku jazycek rozplietol...dakujem za odpoved. Prajem prijemny den

misunovajana
2. nov 2016

@logopedicka idem trošku oživiť tému 🙂 chcem sa spýtať s odstupom času, ako hodnotíte DVD lucinka pusinka, mám dve detičky 2 a 4 roky/ narodené august, september/, mladšia rozpráva veľmi málo, všetkému rozumie, je vnímavá, urobí čo sa jej povie, ale moc nerozpráva, nevie spojiť dve, nie to ešte viac slov. Jej sestra v tomto veku už básničkovala 🙂 ja viem, že deti sa nemajú porovnávať, veď preto som sa do teraz neznepokojovala, ale už začínam 🙂 staršia dcérka rozprávala v dvoch rokoch už pekne vety, síce sme rozumeli najmä len my doma ale ako 2 a pol ročná už začínala mať aj naozaj peknú reč. Teraz má 4 roky a rozpráva pekne, len má problém s L a R, a taktiež s P, chcem obom deťom skúsiť pomôcť hravou formou doma a DVD mi príde ako super vec, len by ma zaujímal názor odborníka, prípadne mamičiek, aké s nimi majú skúsenosti. Vopred ďakujem za odpoveď

lubik9
15. nov 2016

@logopedicka
5 ročná dcerka krásne rozpráva, všetky písmenká správne vyslovuje, okrem Ľ...nevie povedať Ľ, ale povie tvrdo L...v škôlke ju vybrali na recitovanie a má reprezentovať škôlku a úryvok, ktorý bude hovoriť má hneď v prvej vete slovo CHVÍĽA a ona povie chvíla....ako ju mám rýchlo naučiť vyslovovať písmenko Ľ?
Ďakujem za pomoc 😉

logopedicka
15. nov 2016

@lubik9 a vy ho vyslovujete? Doma, v skolke, vo vasom okoli? vela deti ho totiz nehovori jednoducho preto, ze ho nikdy nepoculo! 😲 skuste iba napodobnovanim v slabikach ľaľaľa, ľiľiľi, ľoľoľo, ľuľuľu.... 🙂 ak je sikovna o chvilku sa na to urcite chyti 🙂

logopedicka
15. nov 2016

@barborita2010 uf, tazko vam takto povedat! nespravnu vyslovnost treba vidiet, inak nezistim preco konkretne Vam to R nejde ☹ jedine mi napada opatovne logoped vo vasom okoli - lebo bez toho aby sme to videli a aby sme vam to mohli ukazat - vam asi ziaden clovek spravne neporadi...

logopedicka
15. nov 2016

@misunovajana mate pravdu, deti by sa nemali porovnavat 🙂 kazde ide svojim tempom.

Ale napriklad take jednoduche kriteriumv 2 rokoch /teda v 24mes/ je prave niekolko 2-slovnych kombinacii alebo aspon 50 zrozumitelnych slov + ja vzdy vravim, ze pochybnosti/ znepokojenie zo strany rodica je najlepsim dovodom na navstevu logopeda. Urcite tym nic nepokazite a ak uz mala 2 roky a nehovori 2-slovne kombinacie, je aj naozaj vhodny cas.

Logoped Vam poradi akym sposobom mozete jednoducho upravit vasu rec doma tak, aby sa z nej dcerka efektivnejsie ucila a aby ste jej dali viac prilezitosti ju rozvinut.

Lucinka pusinka nie je terapeuticky nastroj. Nepomaha zlepsovat rec. Skor by som povedala, ze to moze byt nastroj na domaci nacvik, ak uz k logopedovi chodite. Alebo vhodna PREVENCIA pre deti, ktore logopeda este nepotrebuju.

Vo vasom pripade, pre 4-rocnu dcerku, ktora nehovori niekolko tazkych hlasok (este nepotrebuje logopedicku terapiu) to moze mat prave takyto motivacny preventivny ucinok. DVD je hrave, pesnickove, putave, ciastocne edukacne aj pre rodica. Kupte si to, ktore obsahuje hlasky L, R, P.

Vasej 2-rocnej dcerke sa zrejma budu pacit pesnicky a pestrofarebna Lucinka. Nic tym zrejma nepokazite ak si ho pozrie, ale profitovat z neho z hladiska reci nebude.

🙂 prajem vam vela RRRRRecovych uspechov! 😉

pencil
15. nov 2016

@logopedicka chcela by som Vas velmi pekne poprosit o radu, ako postupovat, ked ma dietatko problem so sluchovou pamatou. Dnes ma 5 rokov a stale si nedokaze zapamatat jednoduchy vers. Nedokaze sa naucit ani Spadla hruska zelena, obila si kolena, teraz place na zemi, dobre liecky dajte mi... Vie povedat, ze je to o hruske, co spadla a place.. ale vobec sa nedokaze ani sustavnym nacvikom naucit doslovne aspon jeden vers.
Sme z toho uz uplne hotovi, nevieme si predstavit, ako pojde do skoly.

lubik9
15. nov 2016

@logopedicka ja ho vyslovujem (ešte aj meno nám Ľubka 😉) a aj všetci v okoli...aj 8 r. syn ju už dávnejšie skúšal učiť a žiaden výsledok..
Skúšala som s ňou včera ľaľaľa...a podobne, ale povie to stále tvrdo 😣...sú ešte nejaké cvičenia na to vhodné?
Ďakujem

misunovajana
15. nov 2016

@logopedicka Veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🙂 Tak sa spoločne vyberieme na návštevu logopéda 🙂 Mohla by to mať aj psychického pôvodu, ona okolo roku pekne začínala hovoriť, ale potom sa stopla, mali sme vtedy veľmi ťažké obdobie, ja som ju musela odstaviť od mliečka, nakoľko som ochorela a užívala silné lieky, mesiac na to mal manžel vážny úraz a bol 6 týždňov v nemocnici, často som ich nechávala s babkou a kamarátkou a ona sa potom úplne na mňa upla :( aj keď teraz je už jedno čím to je, za logopedičkou si zájdem tak či tak 🙂 ešte raz ďakujem . A čo sa týka Lucinky pusinky, staršia dcérka je nadšená ale ja mám pocit, že čím viac sa ju snažím "učiť" tým viac sa zamotávame 🙂 asi som išla na ňu moc zhurta 🙂 ale mladšia to nechce ani vidieť, hneď to vypína 🙂

logopedicka
17. nov 2016

@pencil hmm. napada mi: k basnickam pridat rytmus a melodiu + nejake rytmicke cvicenia, tvorba rimov. Zacnite hovorit basnicku a vynechajte v nej nejake slovo a ukazte jej gestom ze cakate aby ho doplnila. Vymysliet si nejake jednoduhsie hry, kde si musi zapamatat iba 1-2-3 slova alebo zvuky. Pexeso pre usi od Alexanders edicia Mudra sova by sa vam mozno zislo. Hry typu: Pojdeme do obchodu a kupime maslo; maslo a chlieb; maslo a chlieb a mlieko... alebo: Pod perinou mam kocku, lyzicku a poharik. Co mam pod perinou? (a odokryt perinku). Pripadne z vyberu: "Podaj mi toto a toto...". A potom postupne vymyslat strategie ako si tieto veci v rade zapamatat: napriklad vymysliet pribeh, vizualizovat, pozriet si podobnosti (napr.vsetky sa zacinaju na rovnake pismenko, vsetko su to zvierata, vsetky maju kruhovy tvar..). Do skoly sa nebojte - nastastie dobry ziak nie je iba ten co sa vie vsetko nabiflit ale ten, ktory rozumie suvislostiam. Mozno prave v tom bude dobra a potom sa nauci ako inak si zapamatat veci nez sluchom. Hlavne teraz skusajte iba take aktivity, ktore bude chapat ako hry, aby ju to neodradilo. A nezabudnite sa striedat a mylit sa aj vy 😉

logopedicka
17. nov 2016

@lubik9 uf no tazko to opisat ked sa to nevidi :D skuste spicku jazyka pridrzat palickou (napriklad od nanuka) za dolnymi zubami a este jazyk trosku viac potlacit do ust (vyskusajte najprv na sebe). Ľ sa vyslovuje podobne ako Ť, Ď a Ň - spicka jazyka oddychuje dolu, nedviha sa. Ak vie ŤĎŇ, nemala by mat problem s Ľ. Skuste vynuchat nejakeho logosa alebo studenta logopedie v okoli nech Vam to ukaze 😉

logopedicka
17. nov 2016

@misunovajana to nevadi 🙂 ta vasa starsia ma na tieto posledne hlasky este cas. Mozno to P - to zvyknu deti mat uz medzi prvymi ale je to prudko individualne 😉 no to staci ak jej poviete aby zasepkala B a mate P 😉 a s tym L, R ju zatial netrapte, ono prichadza niekedy okolo 5, aj 6 roku (zas je to prudko individualne) ale este ma cas, vy ho doma pekne vyslovujte a pride na to zrejma sama 🙂
S mladsou chodte k logopedovi. Ano, moze byt, niekedy sa deti takto "zaseknu" ked sa deju nejake zmeny v ich prostredi.. to nevadi. Ona zrejma tiez potrebuje svoj cas a citit ze uz je vsetko v poriadku, opat bezpecne prostredie bez nahlych zmien. Pridate k tomu citlivo strategie co vam poradi logoped a uvidite ze sa opat nastartuje 🙂 A opakujte si aj denne rutiny ktore mate (kupanie, prechadzky, hry pred spanim...) nevynechavajte ich a pocas nich sa ucte nove veci. Rutiny vyvolavaju pocit bezpecia a dobre sa v nich ucia nove veci 🙂

lubik9
17. nov 2016

Ďakujem...skúšame...zatiaľ neúspešne...inak ď,ť,ň vie vpohode 😉
@logopedicka

domin85
13. dec 2016

@logopedicka zdravim, mozem sa na Vas aj ja obratit so ziadostou o radu? Mam syna, v januari bude mat dva roky. Cez leto zacal skusat niektore slova (leti, svieti, vtacik-samozrejme s vyslovnostou ktorej malokto rozumie) potom vsak zrazu prestal slova opakovat, skor sme ho len parkrat pristihli ze si nieco vyskusal, ale inemu nepovie nic. Dnes okrem hlasneho "papa" nepovie ani jedno zrozumitelne slovo. Moze to byt dovod na navstevu logopeda, alebo je na mieste vyckat, ako sa syn rozhodne dalej? Mozu byt pricinou rastuce zuby, alebo co sa mohlo odohrat, mate prosim nejake skusenosti?

logopedicka
14. dec 2016

@domin85 hmm.. a co presne znamena "zacal skusat" a "prestal opakovat"?

Slova 2-rocneho dietata nemusia byt take ako nase - su zjednodusene a iba ciastocne sa podobaju. Zrozumitelne su pre matku a najblizsiu rodinu, resp. v kontexte. Takto vyzeraju prve slova, pretoze dieta este nevie spravne vyslovovat vsetky hlasky. Take slovo, ktore je sice nezrozumitelne, ale vy ho viete interpretovat, ratame za slovo. Napriklad "GOU" ked sa hrate s loptou, "VO" ked chce pit vodu, "VÚ" ked nieco huci.

Naopak, slovo, ktore dieta sice zrozumitelne a presne zopakuje po mame ale nechape jeho vyznam a nevie ho este pouzit same od seba, za slovo neratame.

Ak po Vas dieta slova opakovalo a teraz ich neopakuje, znamena to, ze ho to uz "nebavi". Chapal to zrejma ako hru, ale v skutocnosti nepoznal vyznam tychto slov a neosvojil si ich. Iba opakoval. Rovnako by po vas zopakoval aj "šrobovák" alebo "kokošpaniel". Neziadajte od neho opakovanie. Mozete ho tym skor brzdit nez rozvijat.

Cakajte na to "co si par krat nieco vyskusal pre seba" - z toho sa nam nakoniec nejake nove slovicka vykluju. Ak k tomu pridate pozorne pocuvanie, trpezlive cakanie a citlive vnimanie toho, co vam chce odkomunikovat (hoci bez slov) - motivujete ho k tomu, aby sa ich ucil.

Ak krici hlasne PAPA ked je hladny, resp. ked odchadzate, toto PAPA je take slovo, ktore by sme do jeho slovnej zasoby ratali. Ak ma iba jedno taketo slovo, je najvyssi cas na navstevu logopeda. Necakajte s tym. 2-rocne dieta by malo mat takychto slov aspon 50.

Rastuce zubky na vyvin reci vplyv nemaju 🙂

Pricin, preco sa deti oneskoruju v rozpravani je viacero. Casto sa neda na nejaku konkretnu prist a casto je to zklbenina pricin. Dobra sprava je, ze prisposobenim vasej komunikacie zlepsite aj jeho komunikaciu.

Logoped bude patrat po pricinach, pozrie si ako presne vyzera komunikacia dietata (nie len rec, ale i celkova komunikacia) a poradi vam ako vy mozete vytvorit viac prilezitosti k tomu, aby sa vase dieta efektivne ucilo nove slova, aby s vami efektivne komunikovalo.

Kontaktujte logopeda. Pokojne mu vopred telefonicky povedzte, kolko ma dieta rokov a ako rozprava. A dajte potom vediet ako ste obisli 🙂 drzim vam palce

domin85
15. dec 2016

@logopedicka Dakujem velmi za odpoved. Opakoval a prestal som myslela napriklad mal slovo svieti- hoc on to vyslovil skor ako siti- a ukazoval na vypinace,znamenalo to, ze chce zapnut svetlo. A od istej doby len ukazuje na vypinac a mrnci.
Kazdopadne vela mi Vasa odpoved pomoha, napriklad jeho vyrazy ktore ma som niektore neratala ako slova (napr povie aka namiesto dakujem, resp. vdaka). Pockam teda, aj tak teraz medzi sviatkami nic asi neporiesim a uvidim ci najde par dalsich slov, ktore si skusal a ked nie pojdem ho po novom roku objednat na prehliadku, kedze tych slov aj v jeho podani isto 50 zdaleka nema.
Este raz velka vdaka za radu 😉

domin85
12. jan 2017

@logopedicka zdravim. Chcela som sa teraz opytat- u logopedicky sme zatial neboli, ale vyzera to tak, ze maly nechce rozpravat iba pred nami. Boli sme nedavno s kamaratkou v detskom kutiku a stazovala som sa, ze maly nerozprava. A kamaratka sa ma pyta ako to myslim, ze ved teraz chlapcom pri autodrahe pekne povedal "ano auto tam". Byva to bezne, ze dieta nerozprava pred rodicmi, ale pred inymi detmi ano?

shira_
29. jan 2017

@logopedicka dobry den, mam chlapceka 2 roky 7 mes., od septembra chodi do skolky. vie vyslovit len samohlasky a par spoluhlasok - k,p, v, t, d,g,j. pesnicky a slova opakuje len poslednu slabiku (resp.samohlasku) . komunikuje velmi vyrazne, rozumie velmi dobre, rec ma poskladanu z toho co vie a s tym plynule komunikuje (rozumiet mu je skor intuicia, kontext.. cudzí nema sancu) 50 slov ma, takych vlastnych, niektore co su zo spominanych hlasok su zrozumitelne a niekde si hlasky nahradza. namiesto cajik povie kajik, cikat povie kikak, na psa povie "avo" povie "otovo" akoze hotovo, dvojslovne tata pod, avo stoj... suvisly hovor je hatlanina. chcem sa spytat, ci sa tie hlasky nauci postupne sam, alebo sa to da cielene ucit - je schopne dieta napr.na logopedii spolupracovat? mam obavy ze by tam bol ticho.. co potom?

lili2803
17. feb 2017

logopedička Dobrý deň chcela by som sa spýtať pani logopedičky, či mám syna opravovať. Navštevuje logopédia v škôlke, má 5 rokou, práca od pani logopedičky mu ide super. Krásne to opakuje. Akonáhle prejde do bežnej reči,, zase vynecháva čšž...ďakujem za odpoveď

logopedicka
16. mar 2017

@shira_ dobry 🙂 deti v takomto malov veku este nevedia tak vela hlasok. Mozno na vas posobi jeho rec ako riadna "hatlanina" pretoze je sikovny a uz hovori suvisle vety, vela rychlo za sebou a s tak malo hlaskami musite vediet o com rozprava aby ste mu rozumeli... to nevadi, casom na to vsetko pride. Na logopediu by vas este asi nevzali a mate pravdu - zrejma by nespolupracoval. Mozno vy by ste mohli skusit to DVD Lucinka pusinka.. pre dieta bez viditelneho recoveho problemu takouto hravou formou v ramci prevencie by to mohlo byt fajn 🙂 A nasledne po pozreti si vyskusajte rozne slabiky a zvuky s hlaskou, ktoru ste si vybrali, pozreli tiez tak hravo.. napriklad skuste H - haha, sova huuu, havo hav hav vsetko tak az prehnane spociatku. Tiez nanho pomaly a zretelne rozpravajte. Prikladom a casom by sa mal nove veci naucit 🙂

logopedicka
16. mar 2017

@domin85 no pozeram ze som tu riadne dlho nebola 😀 uz mate isto nejake pokroky...? 😉 no velmi to zavisi od toho AKO sa s nim rozpravate. Je dolezite pozorovat a pochopit co vase dieta motivuje k rozpravaniu. Treba dat pozor aby sa nasa rodicovska konverzacia neobmedzila na prikazy, zakazy, siahodlhe vysvetlovania a organizacne veci. To deti rozhodne nemotivuje zapojit sa do rozhovoru. Tiez vacsina deti nereaguje na "zopakuj toto, poved toto" ani na testove otazky "ako robi havo? Aka je to farba?" ... Ak je vasa komunikacia vacsinovo takato (co nie je nic zvlastne lebo o organizacnych veciach s detmi potrebujeme hovorit) moze byt ze doma hovori menej. Skuste povymyslat zaujimave temy a otazky ktore sa mozete dietatka spytat. Ake veci ho zaujimaju? Mohli by ste napriklad ist na nejake zaujimave nove miesto kde sa naskytne prilezitost rozpravat sa o niecom ulne inom ako doma? Napriklad bagrovisko, zverinec... ake otazky sa mozete pytat ked sa doma hrate? Take aby sa na ne nedalo odpovedat len "ano/nie"..

logopedicka
16. mar 2017

@lili2803 hmm no zavisi to od toho ci uz ste vo faze automatizacie hlasok... 😲 viete to zistit? 😉 hlasky sa najprv tzv. VYVODIA samostatne, v slabike. Potom sa FIXUJU napriklad opakovanim slov, neskor viet a potom sa AUTOMATIZUJU v beznej reci. Ak ich uz automatizujete a on vie ze a ako to ma povedat spravne, opravy odporucam. Ale ak v tej faze este nie ste, mohlo by ho to skor odradit. Skuste pre zaciatok napriklad vymysliet nejaku hru:
1 vezmite niektore slova zo zoznamu pani logopedicky
2 najdite na internete obrazky ktore ich znazornuju
3 vsetky obrazky vytlacte 2x a mate pexeso 😉
4 hrajte sa pexeso a vzdy ked otocite nejaku karticku musite ju pomenovat spravne
5 pouzivajte to pomenovanie vo vetach. Ak napriklad cvicite š hovorte naŠla som Šarkana. Ak cvicite č tak otoČil som Čiapku
6 vymyslajte pribehy o paroch ktore ste nasli. Vo vetach dajte pozor aby cvicena hlaska bola spravne v celej vete nie len v danom slove
7 zapojte humor vymyslajte vtipne vety skuste pohladat aj vtipne basnicky. Mozete vyskusat napriklad Hovornicek od Daniela Heviera

domin85
20. mar 2017

@logopedicka Zdravim 🙂 no, pokroky.. Ale uz by bolo tak do 20slov co naratat ktore maly pouziva docela pravidelne, aj ekd su to velmi detsky upravene slova. A plus mnozstvo dalsich, ktore sme ho nahodou zaculi povedat niekomu- cize ano, stale pred nami, resp obzvlast rpedo mnou vela nenahovori. Ale on vie fantasticky dat najavo co chce neverbalne, obcas mam dojem, ze jeho nerozpravanie vychadza z "naco by som si hubu dral, ked viem ze mi rozumies". Toto sa nejak nemeni, ani ked prideme na ine miesto. On nereaguje na to, ci sa ho pytam "co je toto?" a "ako robi..." opakovanie po nom nevyzadujem, kdesi som citala ze to skor moze blokvat deti a plus on neznesie prikazovost. Skor ked pozerame rozpravku, citame, alebo vidime vonku nieco nove, snazim sa mu popisovat co sa deje. Niekedy zoapkuje slovo-dve, inokedy vobec.
Este by som dodala- moja sestra tiez zacala velmi neskoro rozpravat (trojrocna) a ked s nou bola mama na vysetreni udajne jej povedali ze ak ma dieta jemnu motoriku dobru, tak ma vyvinute aj recove centrum, je to pravda?

shira_
20. mar 2017

@logopedicka mam Lucinku, včera som začala skúšať, musíme ale učiť napríklad aj M,N- ani toto on nevie.. ale aj odvtedy, čo som písala minule, zlepšil sa, nie síce v hláskach, ale v slovnej zásobe a hlásky čo nevie, nahrádza inými, no nahrádza podľa mňa "premyslenejšie" , namiesto M začal dávať B, M učím na slove "ham" a už sa sem tam podarí.. nie je vždy hab ale aj ham.. svoje meno /LUKI/ hovoril len U-I, potom UKI teraz je už KUKI, čo už mi príde tiež ako snaha k zlepšeniu 🙂 L zrejme je ťažké písmeno

basena001
20. mar 2017

@logopedicka dobry deň,tak usmernenie od vás by zrejme pomohli aj mne.Dcera ma 3 r.a2 mesiace.rozprava cca od 2,5roka.dovtedy komunikovala neverbálne plus pár slov,ale tak,že sme jej fakt rozumeli.teraz povie všetko,čo potrebuje.myslim,že jej slovná zásoba je dosť široká,rozpráva vo vetách,básničky,pesničky - ovláda,prerozpráva aj rozprávku (samozrejme,s pomocou a skrátenú verziu).Ale nie vždy jej je rozumieť,resp.niekedy sa treba poriadne započúvať a požiadať o zopakovanie.zvacsa je to v prípade viet.samostatne povedané slovo je zrozumiteľne.neviem identifikovať,s kt.hlaskami má problém.ja jej de facto rozumiem vsetko,ale som s ňou stále.na 3-rocnej prehliadke pediater skonštatoval ako krasne rozprava,čo mňa teda dosť zaskočilo,lebo ja si krásne rozprávanie predstavujem inak.on to myslel najmä tak,že rozpráva veľa (to je fakt a stále🙂.Čo som si všimla,napr.ked sa naučí novú básničku,zo začiatku jej nie je niektoré slová rozumieť.ked si ju opakuje,po čase je jej ,zrozumiteľnosť jednoznacne lepšia.ja viem,že ťazko sa radi,keď nemáte kontakt s dietatom.ale podľa čoho by som sa mala riadiť?Čo by som mala sledovať?Pediater mi medzi rečou spomenul,že do 4 rokov,pokiaľ rozpráva a vie si vyžiadať rečou čo chce,nemám riešiť.ze on 3-rocnych pošle na logo len vtedy,ak nerozprávajú,resp.malo a obrazne povedane,skomolia aj mama.

sirep
21. mar 2017

Dobrý deň, mám dvojicky, o dva mesiace budú mať tri roky. Už celkom pekne rozprávajú, majú aj dosť veľkú slovnú zasobu, krásne už tvoria vety. R a L ešte nevedia povedať. Jeden už vie povedať h a druhý hovorí namiesto h ch. V strede slov aj na začiatku. Treba výslovnosť písmena ch nejako trénovať alebo na to príde dieťa samo? Bez dudla sme asi tri týždne.

shira_
22. mar 2017

@basena001 moj slovo mama este nikdy nepovedal, bude mat 3 roky. nevie totiz M