Logopédia - hravé cvičenia pre deti
ahojte, neviete mi prosím poradiť, raz som v nejakej reportáži zahliadla, že nejaký slovenský páni vymysleli, také hravé logopedické cvičenia pre deti bolo k tomu potreba aj sluchátka aby dieťatko napríklad písmenkom šššššššš posúvalo hada do ciela, so synom cičíme a o tomto som mu rozprávala a teraz ma stále otravuje že by to rád cvičil aj takto, ďakujem za odpovede a tipy
@kinelap Uz by ste mali skusit logopeda 🙂 pokial hovori nejaku hlasku uz nespravne a uz to ma tak zautomatizovane v reci, urcite sa obratte na logopeda vo vasom okoli, a to cim skor. Profesional dohliadne aby ste sykavky vyvodili nie len "inak" ale aj spravne. To je prvy dolezity krok a potom tie ostatne pojdu po mensich krokoch ale je dobre ak budu kontrolovane logopedom. On Vam potom poskytne aj tie konkretnejsie rady, cvicenia a navody ktore potrebujete 🙂
Vlastne nie je dobre... je dolezite aby boli kontrolovane logopedom 🙂
Mila @logopedicka,
Ak mozem spytam sa aj ja. Mam syna ktory ma 2r9m. Ma velku slovnu zasobu, rad si cita. Namiesto pismena K hovori T, tak ze kako je tato 🙂 zacal dokonca pouzivat aj zvratne slovesa . Ale najnovsie hovori takto:" ja mammmmmm domaaaaaa havina. Atd. Akoby mu neslo dalsie slovo povedat ci tak dlho rozmysla neviem.
Je to zajakavanie? Manzel mal sprv tendenciu stale ho napravovat ale
Uz s tym prestal. Treba ist podla vas v tomto veku k logopedovi?
Dcerka ma 4r9m rozprava cisto krasne, ma skvely sluch len este nevie povedat R, pritom doma spravny vzor ma. Treba to uz riesit?
Dakujem!
Mila @martiniking 🙂 pravdepodobne ide o tzv. vyvinove neplynulosti. Je to casty sprievodny znak uplne normalneho vyvinu. vyskytuje sa okolo 3 roku u deti, ktore naozaj "chcu povedat viac ako im pusa staci" a "dlho rozmyslaju ako to povedat". Je to prirodzeny a docasny stav. Viac si precitajte tu: http://aktivko.sk/2016/02/zacina-sa-zajakavat/ Je dobre ho v tomto obdobi NEOPRAVOVAT. Ak by tieto neplynulosti do niekolkych mesiacov neustupili same, kontaktujte logopeda.
Zamena T a K je u deti v jeho veku este bezna. Skuste pocuvat ten rozdiel, uz mate velmi dobru dvojicu slov: tato, kako 🙂 mozete si ich napriklad nakreslit a pytat sa ho: kde je tato? kde je kako? zacne rozlisovat, kedy by pouzivate T a K spravne a potom postupne to zacne rozlisovat aj u seba.
Co sa tyka dcerky, R prichadza okolo toho 5 roku.. niektorym detom skor, inym neskor, v podstate sa moze este ukazat same do tych 6-7 rokov sa to zvykne dieta naucit same, ak tam nie je nejaky iny problem alebo ak ho uz netvori nespravne (napri. tzv. "francuzske R"). Ak napr. namiesto neho hovori L, pripadne V,U, pravdepodobne sa to ho tiez coskoro nauci, len nadalej pekne rozpravajte 🙂
@logopedicka -syn bude mat v decembri 4 roky, navstivili sme na jar logopediu,kvoli tomu,ze stale nevyslovuje k,g ale t...bohuzial,nespolupracoval a kazali nam prist v januari, vraj sa to zvykne este samovolne napravit...p.dr.nam dala aj nejake cvicenia,no chcem sa opytat,ci uz davnejsie spominane dvd Lucika Pusinka je vhodne na precvicovanie tejto hlasky...cez prazdniny ma nasa dr. volno,chodime tam aj s malou kvoli sykavkam,tak by som chcela,ci by sme s nim nepotrenovali takto a ak by to nevyslo,isli by sme skusit po prazdninach,ci uz nebude spolupracovat viac...Dakujem.
@lyds ano mozte 🙂 bude to take motivacne mohlo by ho to viac naladit 🙂 k g sa vyslovuju rovnako - jazyk je na rovnakom mieste len jedno je znele druhe neznele. pomerne lahko sa vyvodzuju ale naozaj treba trochu spoluprace 🙂 skuste, staci ak si zakupite 1 dvd ktore hlasky obsahuje 🙂
@logopedicka Dakujem 😀
@logopedicka dobry den, myslite ze mam navstivit logopeda?dcera ma presne 2 r a povie a vie vyznam len tychto slov: mama, panda, tat, havi, papa, ham, bum, hop, pono(ponozka), haji( povie hana), brm brm ( odrazadlo).. vie povedat ako robia zvieratka ale vobec nespaja vety napriklad nepovie mama daj, papa mama alebo tak... nepouziva rec ako nastroj svojich potrieb a pocitov len doma jaci ked sa jej nieco nepaci alebo chce... vsetci ma v rodine uz riesia ze mala vobec nerozprava ;( toto hovorila min rok v septembri a odvtedy ziadny posun ale vazne nic... ziadne nove slovo nechce povedat.. ako pomaly rok a ten vyvin sa nepohol skoro vobec...ked jej hovorim tak chape a vie co chcem...len ma dost znepokojuje ze sa skoro za rok nikam nepohla a skor prestala mat zaujem.dakujem za radu
@emili31 ano, napisem Vam viac v sprave 🙂
@logopedicka Dobrý vecer, tiez mam syna, ktorý bude mat čoskoro dva roky a nerozpráva. Povie iba mama, baba, dada. Uz si začínam robit starosti. So mnou komunikuje neverbálne. Ukáže prstom, chytí ma za ruku a ťahá ma, poda mi dve kocky, aby som ich spojila ... Každý mi hovorí, aby som nestresovala, ze chlapci začínajú neskor a potom sa im ústa nezastavia. Ale on nema ani svoju reč. Ked nieco chce, alebo sa hnevá, vydáva iba zvuky. Mam vyhľadať logopedicku, alebo mam mu nechať este čas?
@katkam123 ano, hladajte uz logopeda. Mozete sa zatial inspirovat aj tu, do blogu pridavam clanky k tejto problematike: www.nehovorinecakajte.sk
@logopedicka dobrý večer, chcem sa opýtať dcérka má 4,5 roka krásne rozpráva všetko okrem r, ktoré zatiaľ vôbec nevie povedať (povie namiesto neho l). Mám to začat riešiť, alebo ešte počkať? Ďakujem Jana
@spoony skuste este pockat do 5 rokov ak nemala doteraz problemy moze prist same niekedy pride az v tych 5 aj 6 rokoch. Ze ho nahradza L a ze vie pekne L to je dobre 🙂
@logopedicka ďakujem.
@emili31 mama daj mi mladsi syn 1.x. povedal v 3 rokoch. dokonca mi 1.x. povedal mama. chodime uz k logopedicke, co nam nesmierne pomaha. mama povedal hned po prvom sedeni, po tyzdni nacviku. u nas bol problem v hyperaktivite a absencii ocneho kontaktu, taktiez v neskorom nastupe reci. keby som nesla k logopedicke, tieto veci by som si sama nevšimla, pretoze mam velmi zive, pohyblive dieta, ktore je velmi samostatne a prve slovicka (tata, havo papat... ) nastupili po roku a pol, alebo az pred 2.rokom. co mne pri druhom starsom rovnako zivom synovi ani neprislo zvlastne - proste dni, tyzdne a mesiace plynuli ako voda, ani som si to neuvedomila., ja som nejak cakala ale ked sa blizil 3.rok, zavolala som logopedicke co si o tom mysli, a hned nas pozvala na sedenie. po nacviku ocneho kontaktu naskocilo samo dost hlasok, zacali pribudat slovicka a aj jednoduche vety. zatial mu okrem mna este malokto rozumie, ale ja uz vidim vyrazny pokrok. viem si s nim lepsie poradit - ako uputat pozornost, ako dosiahnut ocny kontakt, viem s nim lepsie komunikovat aby som mu pomohla a podporila ho. takze super, pomaly sa uz tesim na prve basnicky 😂😂😂
Dobrý deň synček má 3 roky a 4 mesiace. Do 3 troch rokov používal taku hatlaninu (taká arabčina) + základné slovíčka 2- slovné vety alebo 3-slovné vety samozrejme nerozprával ich čisto rozumela som mu len ja. Od 3 rokov sa to zlepšilo rozšírila sa mu slovná zäsoba, niektore slovíčka začal hovoriť čisto, začal tvoriť viacslovné vety. Po nástupe do škôlky sa to rapidne zlepšilo. Ale všimla som si, že nám robia problémy písmenka c, č, z, s, š, ch, l a samozrejme r. Zaujímave je, že všetky tieto písmenka vie vysloviť, ale iba v niektorych slovíčkach. Napr. v slovíčkach s koncovkami la, li, lo , le, lu, l povie pekne, ale lopta je vždy jopta. chlebík šebík. Myslíte, že sa to ešte zlepší, nemyslím, že bude zrazu pekne čisto rozprávať, ale aspon 1-2 písmenka začne používať správne, alebo už máme vyhľadať logopéda??
@logopedicka dobry den,
mam syna skoro 3r. (2r. a 10m.), ktorý nerozpráva, ale komunikuje. vie povedať mama, tato, lalo(tak volá sestru), ham, ka (tak volá seba), uo(voda), papa, kaka, auto (najnovšie slovo, jediné, ktoré sme ho naučili my, predtým hovoril brm), na (nie). pozná veľa slov a dobre nám rozumie, používa veľmi veľa zvukov (hasiči, sanitka, cuvanie)posunkov, ktoré si vymyslel. povie aj vetu, napr. na ka papa (nechcem jesť).
veľmi ma trápi, že vôbec nevie vysloviť hlásky e a i. už som z neho pár krát vymámila ee, ale i nikdy v živote ešte nepovedal. pediatrička povedala, že máme počkať na škôlku, a logopedička po telefóne, že takisto čakať. on ale do minikolektívu chodí pravidelne (7 bratrancov a sestreníc plus dielničky)
mám naozaj čakať, alebo môžem niečo robiť?
@logopedicka mohla by som aj ja poprosit o radu?Dcerka ma 5 a pol roka a vie povedat ,,R" ale az velmi ho zvyraznuje,akoby račkovala.Bola som s nu na logopedii pred 2 tyzdnami prvykrat a mame to trenovat ze ma jazyk davat za vrchne zubky a tak vyslovovat urcite slova ak drhnut,drnkat,drkot... aj ked to skusame aj tak stale rackuje ,nemate na to nejaky trik?Kolegyna mi vravela ze jej syn sa to ucil s gumennym cukrikom pod jazykom... dakujem
@306rio306 urcite sa nieco este zlepsi same. SZCDzŠŽČDž sa zafixuju okolo 4 roku. Je normalne, ak dieta tazku hlasku hovori iba v niektorych slovach. K logopedovi mozete, urychlite proces, alebo chodte po 4tom roku.
@kpt zdravim 🙂 nie, necakajte. Skuste este raz logopeda. Ak ste mu spominali iba hlasky E a I, mohol Vam odporucit cakanie. Viem, ze rodicov moze casto trapit najviac nieco ine, ako vidi logoped. Niektore hlasky dieta v 3 rokoch este nemusi vediet vyslovovat. Avsak ostatne co popisujete je dolezite: hovori na svoj vek malo slov; sklada ich do kratkych viet, ktore este nemaju gramatiku. To, ze nevyslovuje niekt.samohlasky moze byt jeden z dosledkov toho, ze rec sa oneskoruje. Ak sa nastartuje celkovy vyvin reci, nauci sa viac slov, zacne pouzivat gramatiku, spajat slova do dlhsich viet.. pravdepodobne zacne aj lepsie opakovat slova, v ktorych je hlaska E ci I. Na skolku necakajte, to je nezmysel. Niektore deti sa naozaj v skole rozbehnu, ale nie je to ziadna postupna cielena terapia. Skuste logopeda - navrhne Vam terapiu na mieru. Mozete sa inspirovat aj tu: www.nehovorinecakajte.sk/blog Drzim palce a dajte vediet ako pokracujete 🙂
@laura0 je na to mnozstvo trikov 😉 ale treba pri tom dietatko vidiet: co robi, ako cvik vie/nevie zopakovat, kde presne robi chybu, kam posunie jazyk, preco ho neulozi spravne, ako presne tvori to svoje nespravne R... ked to vsetko nevidim, nemozem Vam poradit. Tazko by som popisala nieco, ak neviem skonrolovat, ci ste popis spravne pochopili a spravne ho vykonavate. ALE - vas logoped moze, lebo to vsetko vidi 😉 ak mate pocit, ze tento jej trik zatial u vas nefunguje, pokojne jej to povedzte. Skontroluje preco a ukaze Vam ako to robit inak alebo navrhne novy "trik" 😉 nechajte si vsetko ukazat, pripadne si to vyskusajte aj sama s vlastnym jazykom, aby ste mali istotu ze viete co pozadujeme od dietata. Jedno logopedicke stretnutie je este malo na to, aby dieta hned pochopilo co a ako a zacalo hovorit spravne 🙂 nenechajte sa odradit: skusajte dalej s vasim logopedom. Budte jeden tim. Dajte mu vediet co vam ide, co nie, ako ste cvicili. Prenho to su vsetko cenne rady na zaklade ktorych Vam moze lepsie pomoct.
@kpt my sme u logopedicky od 3 rokov a pravda je taka, ze logopedicka si bsima uplne ine veci, ako som si vsimala ja. maly nevedel velke mnozstvo hlasok. teraz ma 3,5 roka, hovori hlasky adekvatne k veku, hovori vety, odpoveda na otazky, ppuziva minuly cas, zacina pouzivat predlozky, zacina sklonovat. takze za pol roka ohromny posun. v skolke je uz druhy rok a v nasom pripade skolka neznamenala vobec nijaky posun v zmysle "terapie"
@logopedicka
@shira_
dakujem za rady, idem teda zhanat logopeda, ktory nam da termin. Medzitym zacal hovorit dalsie slova- noha, buva, a kooonecne : ajajaaaaj, je uzasne pocut od neho pismenko j a na konci i. kazdy den citame a on by sa aj porozpraval, ale ked mu nejde, zatne sa a nic nechce. netlacim, pockam a skusam potom. snad bude dobre, on je inak asi celkom sikovnik, najma na rozoberanie hocicoho🙂
@kpt skuste aj "Kniha o detskej reci" krasne je tam popisany vyvin reci aj strategie ktore pomahaju napredovat. Uz sa nepredava ale najdete ju na nete v PDF formate 😉
@logopedicka presne tu nam odporucila stiahnut, dobra je.
@logopedicka ahoj, mohla by som sa aj ja nieco opytat? Syn ma 5 rokov 9 mesiacov, rozpravat zacal dost neskoro (v dva a pol roku hovoril asi 30 slov, prve vety trojrocny), od tri a pol roka chodime na logopediu, lebo nevyslovoval velmi vela hlasok. Momentalne sa naucil vyslovit "r", zostava este docvicit sykavky (hlavne c a č) a makke ď, ť, ň (obcas v lahsich slovach ich vyslovi, no vo vacsine nie). Problem je, ze stale zamiena hlasky v slovach, kde je viac spoluhlasok v rade. Najprv vsade tlacil hlasku "L", napr. šlyk namieso šmyk, dla namiesto dva, no a teraz to iste ale s hlaskou "r", cize namiesto dva povie dra. Nasa logopedicka mi na to povedala, ze treba proste dane slovo opravit a trenovat spravnu vyslovnost. Len toho je tolko, ze by som ho nenechala povedat plynule ani vetu, "r" dava uz aj miesto "L". Je nejaka sanca, ze sa to zrochu upravi aj same, alebo to budeme musiet vsetko vydriet? Som z toho zufala, lebo predtym nez sa naucil "R", tak sme nejake tie presmycky uz vychytali a teraz zase nanovo a navyse aj slova s "L" :(.
@uhnakova dobry 🙂 ano s tymto som sa stretla pomerne casto! Ked sa dieta naucilo novu hlasku, zacalo ju pouzivat vsade - aj tam, kde vobec nepatrila. Vravela som rodicom, aby to chapali ako dobre znamenie, vzdy sa to casom upravilo uplne same. Tak, ako kedysi vsade daval L a uz nedava.
Pomoct vam mozu tzv. Cvicenia fonematickeho rozlisovania: pocuvat v ktorych slovach sa nachadza R L V J ... napriklad
Ukazete mu 3 obrazky RAK LAK VAK a pytate sa "kde je lak? Kde je vak?" Podobne slova su LATA VATA RATA KOLAC KOVAC ROK WOK alebo aj slova s inymi hlaskami ako LR napr. MISKA MYŠKA.
- mozete sa pytat ci su 2 slova rovnake VRANA VRANA su rovnake? VRANA VLANA su rovnake?
- rozdelujte obrazky so slovami na kopky podla toho ci v slove pocujete RLVJ... (slova ktore obsahuju napr aj L aj R vynechajte)
Volne dostupny prac.list Hry s recou ma vela podobnych uloh
@logopedicka dakujem pekne za odpoved, potesila 🙂. Snad sa to aj u nas casom napravi, zrovna dnes sa mi podarilo presvedcit syna, ze potrenujeme L a potom sa trochu spamatal a v jednoduchsich slovach ho pekne hovoril. V zlozitejsich zatial nula bodov, vsade len R, ale snad sa to do septembra upravi, potom zaciname v skole. Dakujem aj za tipy na cvicenia, podobne robime s hlaskami C a Č, lebo ich vyslovuje nahodne. No v cviceniach vzdy urci spravne, takze ich pocuje aj rozozna, len vyslovnost nema v poriadku. Este raz vdaka, prajem veselu Velku noc 🙂
@uhnakova vyborne to je super 😉 pridajte si k tomu aj nejaku hru. Pokojne pexeso: povyberajte obrazky slov s L, R, C, Č. Vzdy, ked otocite, musite pomenovat obrazok. Kto nepomenuje spravne, nemoze si zobrat najdeny par! (a pomylte sa niekedy aj vy 😉)

@logopedicka chcela by som sa spytat, syn - predskolak - dava jazyk medzi zuby pri sykavkach. pokial skusame jednotlive slovicka, ide mu to fajn, ked sa na to sustredi, ale v beznej reci sa vzdy pozabudne a jazyk je stale medzi zubami. Skusame uz par mesiacov a stale sa mi to zda rovnake... co by sme mohli este skusit?