icon

Logopédia - hravé cvičenia pre deti

erickam
19. máj 2013

ahojte, neviete mi prosím poradiť, raz som v nejakej reportáži zahliadla, že nejaký slovenský páni vymysleli, také hravé logopedické cvičenia pre deti bolo k tomu potreba aj sluchátka aby dieťatko napríklad písmenkom šššššššš posúvalo hada do ciela, so synom cičíme a o tomto som mu rozprávala a teraz ma stále otravuje že by to rád cvičil aj takto, ďakujem za odpovede a tipy

Strana
z5
lucka02713
12. apr 2018

@logopedicka dobrý deň chcela by som sa vás opýtať dcérka má 2r8m a nechce sa jej rozprávať.ked má dobrú náladu povie mama,tata,(proste základ) ale ďalej nič. Všetkému rozumie ale ten jazyk nie a nie rozviazať. Keď pozerá fíha tralala, Spievankovo .. opakuje po nich ale tou hatlaninou. Všetci ma strašia či nebude autista a že už som dávno mala vyhľadať pomoc logopeda.

logopedicka
13. apr 2018

@lucka02713 nevidim tu otazku 😉 dcerka vobec nemusi byt autista nenechajte sa naplasit. K logopedovi vsak uz urcite treba zajst. Ak hladate odpoved na otazku, co sa to deje, odpovie vam najlepsie logoped po diagnostike. pozrite aj moj blog, mozete tam najst niektore odpovede na nevyslovene otazky 😉 https://www.nehovorinecakajte.sk/l/susedov-chla...

shogun
13. apr 2018

@logopedicka ja mam otazku, preco to tak je, ze niektore dieta vie pekne rozpravat a niektore nie, myslim tym napr.ze nehovori R ale L, namiesto K povie T, nas ma 4 roky a tiez nas caka navsteva logopedicky...

logopedicka
14. apr 2018

@shogun to ze deti hovoria L namiesto R alebo K namiesto T je do urciteho veku prirodzene a normalne. Robia to, ked je pre ne este R tazke a L uz nie - zjednodusia si to. Tak, ako "psik" je najprv hav-hav potom havo a az potom pes, psik... ak to trva aj po 4-tom, 5-tom, 6-tom, 7-mom roku... ide pravdepodobne o dyslaliu - poruchu vyslovnosti, najcastejsiu detsku poruchu reci. Moze byt pricinou drobnost alebo viac drobnosti naraz - nespravne dychanie, pohyb a ohybnost jazyka, zly recovy vzor, nedostatocne rozlisenie 2 podobnych hlasok... a preco je tych deti teraz tooolko, to nik nevie ale tu je moja uvaha: https://www.nehovorinecakajte.sk/l/preco-ma-dne...

logopedicka
14. apr 2018

@shogun a este samozrejma moze ist aj o nieco ine ako o dyslaliu ale to uz by bolo na inu diskusiu 🙂

maminecka2
17. apr 2018

@logopedicka Ahoj, chcela by som Ta poprosit o radu. So 4 rocnym synom musime cvicit cviky na myofunkcnu poruchu a poruchu hlasu- zachripnutie, je toho dost vela a chcem sa poradit ci je lepsie prejst po sebe vsetky cviky a postupne ich niekolkokrat zopakovat, alebo dat z kazdeho niekolko opakovani a az potom ist na druhy cvik. Neviem co je lepsie aby mi pri tom vydrzal aj aby sa neunavil, ale zaroven aby bolo cvicenie efektivne. Viem, ze je idealne pocas dna kedykolvek len tak "mimochodom" pocas hry urobit nejaky cvik (to mi aj radila logopedicka), ale toto pre nas nepojde. Kym prideme zo skolky, ihriska atd., pri troch detoch a povinnostiach ja uz nie som schopna to takto absolvovat, ani casu uz tolko nie je. Este mu treba cvicit aj jemnu motoriku, uz teraz ma chyta depka. Dakujem pekne za kazdu radu.

merymarus
29. nov 2018

@logopedicka dobry den chcela by som sa opytat,mam syna 2 roky 10 mesiacov,pocuje,rozumie,urobi co chcem,ale nechce opakovat a vobec mu nie je rozumiet,ma svoju hatlaninu,usta sa mu nezavru,ale nic zrozumitelne nepovie,sem tam mama,mnam,skor ukaze ako povie,neviem ako ho motivovat aby sa rozbehol,mam uz prislubenu skolku od januara na doobedie aspon,co sa tyka pesniciek,basniciek napodobnovania to vsetko bude napodobnovat a velmi ho bavia cisla a pocitanie akurat na vsetko hovori A uz som z neho zufala a uz aj padli uvahy okolia o autizme

merymarus
29. nov 2018

@logopedicka pediatricka povedala,ze ak sa nerozbehne do 3 rokov,potom to budeme riesit, ze u logopeda by sme aj tak nepochodili,ked maly nespolupracuje,tiez som rozmyslala nad dvd lucinka pusinka,len neviem,ci by mu to pomohlo

maminecka2
29. nov 2018

@merymarus Ja by som sa rozhodne poradila s (fakt dobrou) logopedickou, pediatri velmi radi odsuvaju... Ved ked nebude treba tak vas odlozi na neskor.

drobcek104
22. feb 2019

@logopedicka dobrý deň písala som vám správu .Ďakujem

logopedicka
11. apr 2019

@erickam vola sa to Speekle 🙂

logopedicka
11. apr 2019

@logopedicka aha pardon vidim toto je stara sprava :D

magdusska
30. máj 2019

Dobrý deň, vidím, že tu máte veľa rád, tak skúsim aj ja 🙂 so synom už navštevujeme logop. cca 2 roky, je momentálne prvák. mali sme problém so sykavkami a rozlišovaním, s,c a š, č. Zmenili sme logopedičku a pekne sa nám to teraz darí eliminovať. No máme problém aj s podobnými spoluhláskami, p, b a t, d. Nevie mi to rozlíšiť a prenáša sa mu to písania. Pokým prepisoval text, bolo všetko ok. Ale ako diktát mi to píše stále opačne. On to asi sluchovo nevie rozlíšiť. T a D je preňho stále T . Našla som aplikáciu speekle. Prosím Vás o Váš odborný názor, myslíte, že nám to pomože pri tomto probléme? Ďakujem veľmi pekne

lienka9040
8. okt 2019

@logopedicka prosim vas mozem sa opytat, dcerka mala v lete tri roky a pekne rozpravala, len namiesto slovicka "kde" pouziva slovicko "kam" a do minuleho tyzdna rozpravala v muzskom rode... tebto tyzden zacala pouzivat zensky rod a zacala zvojovat a niekedy aj strojovat hlasky v ktorych sa vyskytije "L" napr. Robilalala, plalalava a a robi aj s "Lo". Myslite, ze mame navstivit odbornika?

femme1
6. nov 2019

Dobry den. Mozem sa prosim spytat? Syncek bude mat 4r k logopedicke chodime od cca 3r a 3m. Spociatku uplne odmietal cvicit teraz uz aj cvici aj ked sa mu nechce tak spolupracue uz cca 4m. Ale ja nevidim nejake zlepsenie. Ma slaby jazyk nevie ho dat riadne hore. Najhorsie mu idu makčene ťa, ťu, ťo, ďa, ďu, ďo, ňa, ňo, ňu.... Cvicime posilovanie jazycka so spachtlou, taktiez precvicujeme tie makcene, cvicime pohyby jazyka podla obrazkov (hore, dole, do prava do lava...), mame aj taku gulocku do ust na cvicenie jazycka. Uz sme zacali cvicit sykavky vraj aj ked este nie su zvladnutne makcene tak nech to do skoly zvladneme. Viete mi este nieco poradit ako mu pomoct nech to uz dajak zvladneme? Dakujem

banka555
23. nov 2019

@logopedicka Dobrý deň. Ani neviem kde začať. Syn bude mat o chvíľu 5 rokov. Žijeme v anglicku. Keď mal jeden rok začal rozprávať slova ale nebolo ich veľa. Žijeme vo viacjazycnej domácnosti ja rozprávam po slovenský, manžel so synom litovsky, a v škôlke/ škole po anglicky. Syn sa veľmi dlho vyjadroval posunkami, vždy premýšľal ako veci ukázať a nie povedať. Snažila som sa aby začal veci opakovať ale sa len hneval. Keď som chcela citat knižky len ich zatváral. Žiadny záujem.Ked chodil do škôlky sme boli s ním na speech terapy a tam ho vyšetrili a povedali že je v poriadku len má oneskorený vývin reči, že mám s ním pomaly cvicit/ pridávať slova. S manželom sme sa rozhodli že vyradime litovcinu. Inak syn rozumie všetkým jazykom, na všetko reaguje.Vie narátať do 10, nemá problem s porozumením. Od septembra začal chodiť do školy (lebo tu sa chodí od 4rokov). Konecne sa to pohlo a začína rozprávať, všetko však prebieha malými krocikmi. Ale už je aj záujem z jeho strany. Čítame spolu knižku, opakuje slova. Chcela by som sa spytat ci by ste mi prosím nevedeli poradiť nejaké pobyty , možno denne letné logopedicke tábory.Plánujeme sa vrátit na Slovensko pred nástupom syna do školy a chcela by som mu pomôcť ako sa dá..Zabudla som napísať že to vyzerá na dedičnosť keďže manželov brat aj ich dedo začal rozprávať neskoro 😞 Dcéra má 2 a pól roka a už teraz rozprava 3 jazykmi. Dakujem Vám za vás čas.

shmoulinka1
Odpoveď bola odstránená
itmama15
1. jún 2020

@logopedicka dobrý deň. Môj syn mal v januári 5 rokov odvtedy chodíme k logo.pokroky sú r a l sa začali objavovať aj keď r vždy výrazne zdôrazňuje. Logo hovorila,aj že má kratšiu uzdicku, že ju možno bude potrebné lodrezat. Stále čakáme či to r zapadne ale mne sa zdá že či nestracame čas či to vôbec u neho bez podrezania naskočí.... Po akej dobe cvičenia sa zvykne objAvit r u detí s kratšou uzdicku.objavi sa vôbec? Objavi sa ?vôbec?

monika333slov
30. sep 2020

@logopedicka Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu, syn mal nedávno 5 rokov a chodíme logopedičke. Nevedel povedať š, č, ž, L, r. Teraz ma cvičiť "č" počas toho sa mu podarilo povedať "L". Hlavne čo vidím, že to č mu stále nejde, vidím, že sa snaží ale nejde.
Má dosť výrazný predkus, aj zubárka hovorila, že sa to bude neskôr musieť riešiť. A čo ma teda zaujíma, je možné, že koli tomu predkusu mu niektoré písmená proste nepôjdu? Cvičíme poctivo každý deň už druhý týždeň a zatiaľ sa moc nezlepšil až na to "L".
Ďakujem

Strana
z5