Ma význam učiť 10 mesačné dieťatko na nočník?
Ahojte, mamičky. Dostala som radu, aby som malého začala učiť na nočník. O chvíľku bude mať 10 mesiacov. Má to takto skoro zmysel? Mám to skúsiť? Ak áno, tak ako? Neviem, kedy malý bude kakať alebo piškať. Len tak ho tam proste posadím a zabavím a počkám, či niečo urobí?
Nočník si má vraj vybrať sám, aký sa mu bude páčiť. Asi blbá otázka - Vezmem ho do obchodu, ukážem nočníky v regáli a ktorý sa mu zapáči, ten kúpim?
Ďakujem.
u najstarsieho sme praktizovali nocnik na kakanie od cca 8mes, lebo mal tvrdsiu stolicu a posediacky sa mu lepsie kakalo. prv to bolo o tom, ze sme si vsimli ze sa zastavil a zacal tlacit, tak sme mu ten nocnik proste doniesli. potom zacal sam hlasit a-a....okolo roka tusim, takze kakalo sa vylucne do nocnika. a citalo sa pritom, proste pol hodinovy ritual 😀 potom zrazu zacal hovorit a-a.doniesol nocnik, ale nekakal, len cikal a povedal hotovo (sme mysleli ze zas ma zapchu)...toto robil 2 dni a bolo po plienkach (22mes). jeho mladsi brat nechcel nocnik ani vidiet, on sa odplienkoval zo dna na den, ked videl v lete svojho brata ocikavat stromy, tiez chcel a plienku uz ani vidiet. u sestry sa opakovala historia prveho dietata 😀 len s tym rozdielom ze u nej som ja zacala castejsie posadzat na nocnik a ona sa len vtedy vycikala...kym som ju neposadila, tak zdrziavala...(cize mi z toho vyplyva ze vedia 22 mes. deti ovladat zvierace) ale to sa mi nepaci, tak som jeden den ignorovala kym sa jej pri nejake hre nestalo, ze zabudla ovladat, mala 3 nehody, aj to len cvrkla a zadrzala, zbytok siel do nocnika...a naucila sa sama hlasit. takze sme bez plienocky, akurat dnes po 2 tyzdnoch na ihrisku si malicko cvrkla...takze zmysel to ma, ak to nie je nasilu. ak ale dieta nie je vobec stotoznene (ako moj prostredny), nedala by som sa nikym presvedcit, ze to mam robit.
Podla mna to mozes skusit, ale bez stresu, tlaku. Ak tam bude chcet sediet, tak posedi, ak nie, tak nocnik odloz a skus neskor. Vsetky deti sa to naucia, skor ci neskor. Chvalabohu uz neplati ako volakedy za nasich mam ze ta co odplienkovala skor je lepsia mama ;)
@siska53 kazde dieta hlasi inak a meni santo aj s vekom, to uz si matka musi vypozorovat. Zalezi aj od situacie. Napriklad ak je v nosici zacne bojovat a chce ist von, ak ho pedtuje babka zacne pomrnkavat a chce ist od nej prec, nechce ju ocurat. Ak samovolne lezi, tak zacne ee-kat. Pri druhom som si toto vsimla uz v porodnici u malych babatiek ze tlacia ovela skor ako sa realne vycuraju vykakaju. Proste si mrmlu, ze idu nieco robit. Ak ma dieta koliky a prereve pol dna tak asi sa to tazko odhali a tu by som to fakt neriesila. Vela pomoze nosenie sa na rukach a zistovanie potrieb babatka. Ak chce papat tak sa posuva k prsiam, ak ho boli brucho tak ma iny druh placu.
@janifer tak moj starsi,co nemal koliky,nevydaval ziadne taketo signaly,ako popisujes. Dokonca raz mu muz zabudok dat plienku,sli sme von. Dieta pokojne lezi,usmieva sa a zrazu zacne plakat. Netypicke u neho. A on uz precikany,lebo nemal plienku. Mal tri mesiace,ale teda nenaznacoval nic,len spokojne lezal v kociku. Ani na rukach sa nikdy neodtahoval.. Skor ten hlad,ze k prsiam,to ano,ak plakal,vzdy za tym bolo,ze chce mliecko.
Nemyslim si,ze kazde dieta vie signalizovat. Tak ako niektore sz nevedia prisat na prso a matky ich to musia ucit (resp.laktacne).
My sme zacali s pouzivanim nocnika cca pred 3.tyzdnami, a tento tuzden mal 8mesiacov. Spociatku som davala tak na 5-10 minut, ale uz tam vydrzi aj dlhsie. Na nocnik ho davam 3x za den, rano, naobed a vecer a nech sa nauci 🙂 od druheho dna kaka do nocnika, hoci sem tam sa mu podari do plienky ale to len malokedy
@5petusik55 desat minut je vela, nepredlzuj to v ziadnom pripade, sprotivis mu nocnik.
@maslenka ako som pisala, to bolo zo zaciatku. Paci sa mu tam, hlavne ze je bez plienky a vydrzi tam aj pol hodinu. Nic mu nesprotivim, okolo seba ma same hracky, cize kaka a zaroven sa moze aj hrat. Nebudem nic menit. Samozrejme ze ho tam nenecham nasilu, ked sa napr jeduje alebo je prilis nespokojny. Kazde dieta je vsak individualne a treba sa riadit aj tym 😉
Je to samozrejme tvoja volba, dieta ma osem mesiacov, o pol roka sa moze spravat uplne inac.
@maslenka samozrejme, dieta sa meni a beriem to. O pol roka sa postavi a odkraca aj s nocnikom 😀
@5petusik55 a mozno sa uz vypyta o pol roka sam, prinesie si nocnik, urobi co treba a plienku bude mat iba na noc. Robilo to tak jedno dievcatko, uz som o nom pisala v predoslych prispevkoch, malo 13 mesiacov. Myslela som si, ze sa mamina vytahuje, ale bola som u nich a naozaj sa v tom veku pytalo. Este samozrejme nerozpravalo, iba ukazalo ze sa mu chce, z pusiny my vyslo ciii a cupitalo pre nocnik.
@hviezdickka Nie, nemá to význam. A to sa opieram o rady odborníkov a lekárov.
Osobné pokusy, skúsenosti a rady iných mamičiek sú síce zaujímavé, ale lekári a ich rady či odporúčania sú pre mňa proste "vác" 😉🙂.
Tak ako vsetko je to individualne, preco sa jedno dieta nauci chodit uz na devat mesiacov a ine nechodi este v 15 mesiacoch. Ja som starsieho syna davala na nocnik odkedy vedel sediet, vzdy na chvilu, a pozerali sme si knizky, aby si zvykol,ze vobec nieco take existuje a vysledky boli take ze viac do plienky nekakal,len do nocnika,krasne si na to zvykol. S pisanim to trvalo troska dlhsie, ale na chlapca aj tak super, na rok a pol bol odplienkovany uplne,aj v noci. Mladsi syn je zivel neskutocny, nechcel na nocniku sediet,prenho to bola nuda, ale stale sme ho mali v izbe, aby ho registroval. Zacal sa pytat presne v den svojich druhych narodenin a to hned aj cez noc, ziadne nahody, budil sa aj v noci ak mu bolo treba. Podla mna vyyiahnut na dieta nocnik v dvoch rokoch a chciet aby tam zrazu sedelo je cista somarina.
Ja som sa úplne normálne vyhla všetkým opisovanym cirkusom, usadzaniu, odchytavaniu a pod. Pri dcére to bola čistá intuícia, nebol internet a vyslovene sa mi protivili rady starších posadiť a nechať sedieť .... Dcéra sa sama odplienkovala v 19 mesiacoch zo dňa na deň, začala sa pýtať a nepocikala sa ani v noci, syn rovnaký scenár ale v 2 a pól roku. A to dokonca predbehol známej dieťa, ktoré od 8 mesiacov vysedavalo a keď mama neodchytila bola nehoda a na noc mala plienku do 3 rokov. Dokonca poznám aj jednu čo praktizovala bezplienkovu, to už čistá hruza, keď nechcela sedieť cely deň doma nakoniec dávala aspoň na vonku plienku, bola som svedkom ako sa už takmer 3 ročný niekoľko krát pocikal na verejnosti, vôbec ani nemukol, že potrebuje ísť, čo sa mojim deťom nikdy nestalo lebo som plienky dala dole, keď boli na to zrelé. Pre ženy čo majú kopec času, chcú ušetriť alebo si radi komplikujú život, prečo nie, treba usádzať hneď ako si dieťa samé sadne.
Aj ja
Dnes mam pocit ze si kazdy vsetko len zlahcuje, este aj posadit decko trikrat za den na nocnik je problem. Ja som byvala na deti cely cas sama, muz styri dni v praci 200km od nas a tri dni doma,niekedy som bola sama cely tyzden. Kazdy den navarene, popratane, ziadny stari rodicia, ked boli chori,nikto mi v noci nepomohol, nepostrazil a aj tak som mala cas ich nenutene dat obcas na nocnik a nieco ich aj naucit. Pracujem v skolke a som zhrozena z toho ake deti nam chodia, zakladne veci neovladaju, som rada ze su moje deti samostatne a ze im neskacem okolo zadku pre vsetko, kebyze nemam system,tak som si to s nimi mohla hodit ked som bola sama.
@pininka posadiť nie je žiaden problém, akurát nevidím dôvod, keď dieťa nie je na to zrelé a neovláda svoje zvierače Skratka je to úplne zbytočne, príroda nepustí. Odvodzovat od skorého či neskoršieho odplienkovania lenivosť matky je už trochu drzé. Moje decká boli vždy vedené k samostatnosti a už dávno žnem výsledky svojej výchovy - dcéra má 18 a je samostatná až až, syn má 9 a už bol nie raz od cudzích pochvaleny aký je samostatný ... ale kľudne si namyslaj, že usádzanie batoliat na nočník je základom samostatnosti.
@pininka ja to mam tak ako ty do starostlivostou o deti, aj cas by som si na to posadzanie nasla, ale podla mna naco? Posadzanie na nocnik nema nic spolocne s tym ako su deti samostatne.. Moj syn dokazal pochopit v 2r ze sa do plienky necika, ale dcera sama plienku nechcela uz v 15mesiacoch a obaja su samostantni dostatocne, dcera co ma 3,5 je viac popredu ako niektori 5r spoluziaci mojho syna.. Kazde dieta je ine..
Suhlasim, ze je hrozne vela veci co rodicia zanedbaju, deti su potom nesamostatne a neovladaju veci, ktore by mali, ale posadzanie na nocnik podla mna nic neurychli..
@evittam nemusis byt ironicka, keby si si precitala moj prvy prispevok napisala som v nom ze kazde dieta je individualne a urcite neznevazujem to ked sa niekto rozhodne davat alebo nedavat na nocik,ale tiez sa mi nepacia reci typu ked maju cas nech davaju na nocnik. Medajlu nepotrebujem,nepripada mi nic vynimocne co robim pre svoju rodinu, a ani to nelutujem.
Ja som nedavala... take male dieta nechape co od neho chcete... ak sa vycika, tak je to skor nahoda, kedze tie svaly mocoveho mechura este svojvolne neovlada... a po prebudeni je jasne, ze cikne vzdy... mojho som skusala odplienkovat 3x, prvykrat v 21.mes, to mu to bolo sumafuk vtedy, ze bol aj mokry (bolo leto)...po 2tyzdnoch sme to nechali tak... potom v 25mes... uz mu to trochu vadilo, ale aj tak neriesil cikanie, aj ked prve dni sa mu pacilo chodit na pisoarik, serbel nechcel... treti pokus som dala ked mal 2r4m... chodil celkom bez natlaku na pisoarik ci velke wc postojacky, nepytal sa sam... na serblik nechcel... az som jedneho dna doniesla serblik vyssi, co byzera trosku ako wc, ma aj taky vrhnacik na zatvorenie a o 2hod na to, ako bol serblik doma pocujem z detskej krik, ze Maminkaaa, cikal som... a ja ze sa pocikal a on si 1x v zivote dal sam dole gate i slipy a vycikal sa sam... odvtedy chodi sam cikat (aj ked niekedy zabudne a pocika sa mimo -on akurat necvrkne nikdy do gati, ked uz cika, tak poriadne) ☺ kaka vsak stale rad do plienku ci gati :( proste sa mu lepsie kaka postojacky a s tym uz neviem ako mu pomoct
@hviezdickka
Podľa mňa to význam nemá, ale keď Ťa baví dieťa stále sledovať a naháňať na nočník, skús. Kamarátka dávala všetky deti od polroka na nočník, bez plienky ostali zhruba vtedy, keď moj syn (1 rok a 4 mesiace). Syna som odplienkovala za týždeň, keď som videla, že chápe, čo od neho chcem. Do dvoch týždňov bol bez plienky aj v noci.
my sme malu dali na nočník 1x asi 4 mesačnú 😀 pridŕžala som ju, a odvtedy každý deň po spaní sa vyciká do nočníka, teraz na ňom sedí už sama... ale nikdy som ju nenútila, keď sa jej nechcelo, že bola nespokojná, dala som plienku a neriešila...kým robím vodu na kúpanie zvyknem ju k vani posadiť na nočník a tiež sa vyciká, aj sa stalo už, ze sa vykakala do nočníka... ale neriesim to nasilu 😉
Mozno trochu ironicky ale tema je trochu posunuta smerom ci ma zmysel...ma zmysel skúšať..mm ako som skusala najstaršieho na nocnik od 6 mesiacov len aby poznal na co to je..aj urobil co treba asi desatmesacny..aj sa mu nedarilo...potom sme prestali aby nemal odpor bol este na spanie v plienke 2 a pol rocny..
Zato nase dievcatko na nocnik nechcelo potom asi rocnej sa jej zapacilo sedadlo na wc a od 18 mesiacov uz spala sucha...zato na cestu sme nocnik brali tam jej nevadil nechela cikat kakat vonku ani na verejnom wc..
Mali sme aj sucheho spaca co sa pocikal az ked sa zobudil a do troch rokov..no proste každé je iné..
Ma zmysel skúšať co mu vyhovuje..a kedze je leto nas najmladší uz skusa tiez..na nocniku sa stale stazuje na kacicku na nocniku ze ho boli..tak som ju odlepila..asi pol roka dozadu spravil velku aj malu..teraz ani za svet...kupila som mu slipky..tak verim ze sa mu zapaci nenosit taky naklad ale ak by nie mame aj ine moznosti...wc alebo trava vonku..

@siska53 ved pisem stale nech si kazda urobi, ako jej vyhovuje. Mne sa to velmi osvedcilo, niekomu to vyhovovat nemusi. Ale nesuhlasim s nazorom, ze je to zbytocne vytvarat navyk po zobudeni sa vyprazdnit do nocnika. Aj to, ze si pred jedlom a po prichode z vonku umyjeme ruky, sa dieta muselo naucit. A tiez este nechapalo preco.