Malá mi neštvornožkuje, je to problém?
Ahojte mamicky. Obraciam sa na Vas s mojim problemom. Mam 9,5 mesacnu dcerku. Nikdy nebola rada na brusku, hoci som ju davala velakrat na brusko. v 5. mesiaci sa mi tak vzpierala, ze stabilne stala na dvoch nohach. dlho sa nic neudialo, az napokon ako 6 mesacna dostala choditko od starych rodicov, co som ja nechcela. ako 7 mesacnu ju do nej davali, ale nastastie sa jej v nej nepacilo. tak sme choditko na cas odlozili. Avsak som urobila osudovu chybu, ked som ju raz do choditka dala, zacala v nej chodit a pacilo sa jej to a zacali sme s nou avsak ruckovat. ja som bola rada, ze je taka sikovna. medzitym mi bolo vynadane, ze dieta musi vsetko samo dosiahnut. teraz si pripadam za najhorsiu matku, ze moje dieta nepreslo fazami, ktorymi malo. teraz pred mesiacom mi zacala lozit, ale dodnes lozime dozadu a otacame sa 360 stupnov, neviem vsak docielit, aby sa lozila dopredu. Viem, ze som to pokaslala predcasnym chodenim, ale teraz sa pokusam to napravit. je to este mozne? alebo som ako matka zlyhala? :(
@sandri3 Prečo by si mala zlyhať?! Mat tvoje problémy.
.. Syn vôbec nestvorkoval, rovno zacal chodit v 10.mesiacoch. Dcera zacala az okolo 10.mesiaca. To že susedov Jozo stvorkoval, behal, robil to a ono a susedova Anca zase to a ono inokedy neznamená ze to musí a ma robiť aj tvoje dieta. Nechaj ho vyvíjať sa ako treba ak je zdravé a nic mu nechýba.😉
vôbec si nezlyhala,moja dcéra štvornožovanie celkom preskočila,nerieš ...ale chodítko vyhoď
Už sa ani veľmi nepamätám, syn má 9 rokov, ale určite neštvornožkoval, proste sa rovno postavil na nohy a učil sa chodiť. Je zdravý a nič mu nechýba. Preskočil nejaký úsek, ale to nevadí, každé dieťatko je iné a ide si po svojom.
@sandri3 neber to tak tragicky 🙂 skus ju motivovat k lozeniu dopredu a ak ti na tom zalezi skus sa vypytat k fyzioterapeutke, moze ti ukazat ako na to. Ja som sa sice snazila robit vsetko spravne, ale moja mala zacala lozit az v 11 mesiacoch. Mnoho deti je vodenych za ruky a v choditkach, a lozia v pohode. Tak si nerob tazku hlavu.
Ani môj najstarší nestvornozkoval, mladší zas od 5 mesiacov, obaja boli v chodaku, takže si sama určí či to malo vplyv. Jeden chodil na 10 mesiacov, druhý na 9 mesiacov.
Nasa tiež bola sem tam v choditku. Nie často, ani dlho. Začala stvornozkovat v 10. mesiacoch a v 11. mesiacoch začala sama chodiť. Vynechala fázu plazenia sa. Je zdravá, nič jej nechýba. Krásne chodí, aj behá.
Ani naša nelozila , rovno stala a v 8 mesiacoch chodila☺️
@sandri3 nebooooj, moj starsi syn stvornozkoval presne 1 den, v nedelu rano zacal a vecer skoncil. a v pondelok rano uz chodil 😀 co si bude drat kolienka. Mal 11 mesiacov. Teraz je to uplne normalne sikovne 3,5 rocne dieta, a prejde pesiviac ako dospely. Neries kazdu prkotinu prosim ta, dieta nie je hlupe, ono vie co kedy ako, daj jej cas 🙂
Moj syn mal takmer 10 mesiacov a len sa plazil a tocil dokola. Neskusal ani stvornozkovat, nevedel si ani sadnut. Az raz sa mu neviem ako podarilo postavit sa na nohy pri nabytku. Chvilu stal, potom padol na zadok a tato chvila ho zrazu nejako osvietila, ze zrazu zacal aj stvornozkovat (ako padol, zo sedu na zadku sa dal na 4 a zacal sa hybat) a hned si vedel aj sadnut. Cize v jeden den sa nam postavil, sadol a zacal stvornozkovat 🙂
Nerob si starosti, je fajn, ak si dieta prejde vsetkymi fazami tohti vyvinu. Ale nie je to pravidlo. Motivuj ju ku pohybu vpred a ona casom pochopi, ako sa pohnut
@sandri3 ahoj, nie si zla matka 😊. Si skvela, zaujimas sa o svoje dieťa 😉. Kazde dieťa je ine. Niektore lezie ine nie, niektore rovno na nohy. Kazde si vyberie tu svoju cestu.... a tabulky nech ta netrapia, ani nas nikto neposudzuje podla tabuliek.... tak sa jej zapacilo v chotku...no a? Ako ju donutiš lozit? Nijako.... tak bude rovno chodiť. Pokusil by sa mne niekto vycitat ze moje dieta nelozi...moja odpoved: daj s na štyri a loz si sam 😋. Blba pripomienka nlba odpoveď. Netrap sa nad tym....tak male dieťa nikdy nedonutiš k tomu co samo nechce
@sandri3 deti bežne preskakujú fázy vývoja....a nemusíš to vôbec pripisovať chodítku🙂 proste niektoré dei najskôr chodia až potom začnú štvornoškovať....a malú nemusíš učiť nič🙂na všetko príde sama.....🙂naša generácia bola bežne v chodítkach - a boli deti tabulkové a aj také čo preskakovali určité fázy..... Napr.po správnosti má dieťa najskôr začať chodiť a až potom sedieť - zo stoja má prejsť do sedu....a s tým sa stretneš veľmi ojedinele a skôr u detí čo cvičia vojtovku - lebo vždy sa cvičí poloha ktorá by mala nasledovať tabulkovo podľa vývoja...
Moja vôbec nestvornozkovala... Absolútne. A to nik ju neučil chodiť, nedával do chodítka ani nic iné ..
Ona na to sama pride, ako sa efektivnejsie pohybovat - ci uz stvornozkovanim alebo rovno chodenim. Mozes ju akurat motivivat, ze pred nu polozis nejaku pre nu atraktivnu vec, mozno sa vyberie smerom k nej. Je ozaj pravda, ze mnohe deti fazu stvornozkovania preskocia, pripadne kazde zacne inokedy. Ja mam 2 deti. Starsia sa od 7. do 10. mesiaca vylucne plazila ako partizan. Potom 3 mesiace stvorkovala a normalne zacala chodit v 13. mesiaci. Mladsi sa vobec neplazil, stvornozkovat zacal v 8. mesiacoch a chodit uplne na chlp rovnako ako starsia v 13. mesiacoch, len mal na kolenach poriadne mozole 😄. Dopracovali sa k rovnakemu vysledku v rovnakom veku, len kazdy svojim sposobom 😉
moja tiež nelozila po štyroch, v roku chodila sama ....a je zdravá aj inteligentná
Lozenie ju nebavilo, sama sa postavila ku stene, nábytku ...stolíku a chodila po dvoch, postupne sa pustila aj do priestoru.
Nie každé dieťa baví lozenie.
Ja som môjho snažila zaujať niečím aby mal za čím stvorkovat hračky mobil.....
Tiež len dozadu liezol potom aj pekne začal stvorkovat
Môj začal 4kovat v 11.mes., držte sa!
@sandri3 moja dcéra neštvorkovala vôbec ... 😁 Teraz má 4 roky a nič jej nechyba. Neboj sa, všetko bude ok 😘
Nie si zla maminka,prosim neobvinuj sa!nas zacal stvornozkovat az v 10.mesiacoch,chodit v 16 m....a to som sa toho napocuvala😉😉kazde dietatko ma "svoj cas"😊
Ďakujem maminky, veľmi ste mi pomohli!!! ☺️😉😉😉
Moj syn sa stvornozkovat naucil az ked vedel chodit,dovtedy sa plazil..
Podľa mňa sa to ešte naučí... ale ak môžem sa spýtať tu mamičiek, ktorých deti nelozili, z akej polohy deti vstali a sadli si? Zo štyroch? Dávali sa aspoň na štyri aj keď neštvornožkovali? 🤔
@nikiki29 Moja dcera si sadla normalne z chrbta ako ked sa robi brusak 😄 Lozit zacala az mesiac na to...
@sandri3 mne dve deti nestvornozkovali vôbec..rovno sa postavili na nohy...až teraz tretie stvornozkuje a bolo aj v choditku ako tie dve...nie každé dieťa musí ísť presne podľa tabuliek..

@sandri3 ahoj moja dcérka začala po stvornosky chodiť asi pred dvoma týždňami má 18 mesiacov. Nebola a ani nieje žiadna chyba že začala tak pozde a samozrejme chodí po dvoch už dávno. Myslím si že sa zbytočne stresujes