Malé bábo bez mamy. Aký je váš názor?
Stretávam sa s mamičkami, ktoré mi tvrdia, že do roka dieťaťa nikdy nenechali malé na dve, tri hodiny ani u mami ani u svokry. Ja to robím bežne. Ak potrebujem niečo vybaviť, alebo ísť niekam so staršou dcérou, alebo si niečo odbehnúť kúpiť. Malú nakojím, už teraz aj prípadne nakŕmim, dám spať a nechám ju mamou. Kým sa vrátim je vyspatá a hrajú sa. Nevidím na tom nič zlé. Preto nechápem, keď niekoho stretnem na ulici a opýta sa ma, kde mám malú a ja poviem, že s mamou alebo svokrou, tak mi oznámia, že oni také malé deti nikdy nenechali doma samé. Keďže sa mi to stalo už 4 - krát, začínam mať o sebe pochybnosti. Aký je váš názor?
@katmi zdielam tvoj nazor s kolektivom ak je to nevyhnutne do troch rokov... myslim, tým, že ak mam ist do roboty, tak neviem, či by som chcela aby moje dieťa bolo u starých rodičo a bolo vychovávané nimi.... ak sa jedná o niekolko hodinove, alebo niekolko dnove straženie, tak proti starým rodičom nemam nič.... ak vie byt dieťa v kolektive aj inak ako v jasliach je to super...ihriská, mateske centá, stretnutie mamičiek kamaratiek s detmi... od 3 rokov preferujem jednoznačne skolku...určite nie starí rodičia namiesto skolky...
tu sa trocha bavime už asi o 2 temach... jasle ano alebo nie... a tato tema oddych od dieťatka...su trocha odlišne... ak by si mala inu situáciu a bola by si na materskej 3 roky, tak si nemyslim, že by si dala dieťa do jasli (aj ked sa možem mýlit) ale ak by si si chcela oddychnut od babatka, tak by si ho možno bola schopna niekomu prenechat...
@katmi to ako ked na par hodin potrebujes vypadnut tak mas dat dieta kam? Do detskeho centra, ci kutika nakupneho domu ci o akom kolektive hovoris? A kolektiv je potrebny az od isteho veku, kedy dieta nan dozreje. Podla psychologov do troch rokov potrebny ani prospesny nie je. Ostatne, aj pritomnost starych rodicov je kolektiv. Nie? Ide o spolocnost, nie o masu.
@jabadaba tak uz sme tri 😉 . Vrcholne ma dokaze rozculit, ked sa musim sustredit na vyplnovanie nejakych tlaciv alebo komunikovat s uradnikmi za asistencie detskeho revu, lebo pani urodzena si nevie vybavit postrazenie si svojho decka....a ked este do toho zahlasi, aby jej decko hucalo hlasnejsie, aby nemuseli cakat ako ostatni. O rodicoch s unudenymi a uvrestanymi deckami v hypermarketoch sa uz radsej ani vyjadrovat nebudem 😖 .
@ludka77 a to naco sa tahate vsetci do auta ked treba nieco vybavit? AK ma manzel volno z prace, ze je schopny diet postrazit tak hadam sa nemusi trepat s tebou... Naposledy som takto nevychadzala z uzasu u gynekologicky. Zena si ide na kontrolu, v cakarni s nou aj manzel a mrzute batola. Na kieho frasa tam liezli vsetci nechapem. Dieta bolo neskutocne otravene, plakalo, nedalo sa utisit, hlavne, ze sli ako rodinka lebo mamicka je asi nesvojpravna a na gyndu sama neodlezie. 😖
@jabadaba ako vypadnut kam????? kolektiv je potreby vzdy, a nie od "isteho veku"...moja mala bola vzdy vyvojovo omnoho popredu od ostatnych deti a nic lepsie,ako byt v kolektive som jej ani nemohla dat..
Pritomnost starych rodicov = kolektiv?? no aj na toto sa da pozerat z roznych uhlov pohladu, ja mam na to svoj nazor, ty svoj a ja nemam jaksi v umysle ti ho brat, lebo vidim, ze mame evidentne dost odlisne nazory.. takze debata zbytocna..
btw.do detskeho kutika som malu nikdy neodlozila,lebo som nikdy nemala potrebu chodit do obrovskych centier a nakupovat sama a oddychnut si takymto stylom...
@bubina1 suhlasim co a tyka strazenia deti starymi rodicmi.. ale ide tu o strazenie, tak,ako si presne napisala..
@corinno na tvoju poslednu otazku je asi len jedina odpoved - ony si potrebuju asi dokazovat tymto sposobom ako vsetko zmaknu same. Ja sa nehanbim za poziadanie o pomoc, ked som unavena alebo chora ci len tak potrevujem zresetovat par hodin hlavu mimo dom. Nie som robot, nemam nevybitelne baterky a preto sa nebudem dorabat stylom, ze chcela som dieta tak nonstop s nim cez mrtvoly a za kazdych okolnosti. Prave naopak, ja som aj rada, ze si deti vytvaraju skvely vztah so starymi rodicmi a oni s nimi, je uzasne sledovat ako im je s nimi dobre. O to lahsie im ich zverim. Je dobre mne, aj im.
@jabadaba lebo je málo kedy doma a chceme byť spolu, a úrady sú od nás cca 25km tak to máme aj v rámci obedu... A netrepem ich do vnútra na úrad, som neni jeblá!! čakajú vonku, buď v parku alebo na hočke, asi som to sprosto napísala.
Z takých ako ty píšeš aj mne rozum zastáva, hlavne minule keď sme boli na pohrebe a tam 2ročné dieťa s rodičmi!! tak to už mi príde naozaj choré!!
@katmi Katka, moje dieta starsie tiez v nicom nezaostava, prave naopak riadne vytrca nd priemer co do komunikacie a zaujmov a kolektiv nenavstevovalo. To vsak neznamena ze bolo izolovane. Nebolo, stretalo sa s inymi detmi na ihrisku, ci chodievalo k starym rodicom, ktori sa mu venovali kreativne a naplno a zasa inak, inak obohacujuco nez ja. Ide o tu rozmanitost. A kolektiv je otazkou zrelosti, nie je to moj vymysel. Myslim ten klasicky skolkarsky. Odkedy si Ty supla dieta do takehoto zariadenia? Priznam sa, ze kolektiv deti sice neodsudzujem, ale ani mu nepripisujem extra pozitivne ucinky na vyvoj dietata. Ak by moje dieta bolo od malinkata v predskolskom zariadeni tak asi sotva disponuje takymi znalostami, ktore som ho ucila ja i moji rodicia. Je starostlivost a starostlivost, a ked sa dietatu venujes na maximum tak je uplne v poriadku aj obcas vypnut. Nie sme stroje. A ziadna masa deticiek nenahradi to co mozes dat dietatu Ty ci stari rodicia.
Súhlasím s väččinou. myslím, že do nemocnice, či do veľkého obchodu dieťa nepatrí, lebo tam nie ej dobrý vzduch, sú tam aj chorí ľudia a takéto malé detičky sú náchylné na ochorenia. Okrem toho ,tým, že sa deti nechávajú aj s iným iľuďmi ,ko sú babičky, dedkovia, oteckovia, či opatrovateľky, s aučia samostatnsoti apotom aj lepšie zvládajú nastup do škôlky.
Ak doverujem mojim rodicom ,svokre,mm,tak nevidim dovod, aby nemohli byt pri mojom dietati aj do jedneho roku -obe deti som kojila-st.syna 2 roky,ml.8mesiacov a aj vtedy zvladli byt 1-2 h so starkymi-ked sme napr sli na vacsi nakup,alebo ja si zabehat,zacvičit. 😉
Podla mne nie je dobre ochudobnovat deti o taketo vztahy-aj vo veku do 1 roka--ak ta možnost je a da sa na tatina babku,dedka spolahnut. 😉
Ja by som zas dieta do 1 roku nebrala medzi masy ludi do nakupnych centier,k lekarovi medzi chorych atd.
Ine je, ak nie je ina možnost,ale ak je tak to proste nerobim-
-bojim sa infekcie, 😔 zato starostlivsti zo strany mojich rodicov ci manžela,alebo dokonca aj svokry sa nebojim 🙂 Doverujem im a moje deti ich zbožnuju. 🙂
Co sa tyka kolektivu-dieta potrebuje ine deti-ale do 3 rokov si vystači s detmi na ihrisku,ci s detmi od susedov. Koletkiv v pravom slova zmysle stači od 3 rokov-zas mam na mysli, ak ma rodič možnost volby-lebo na druhej strane si myslim, že mu kolektiv ani moc neubliži-aj ked mu asi ako rocnemu vela neda- ak by malo byt vsak dieta dokola chore,tak mu to ubližuje-to zas zavisi od jeho imunity.
Podla mna teda nie je nic zle na tom,ak s dietatom do 1 roku daku hodinku-dve stravia sami aj ini clenovia rodiny-ak ich to nezatažuje a dieta to akceptuje.
Vtedy je to prinos pre každeho-babenu sa rozsiruju skusenosti,starky sa emocionlane naplnia,tatino buduje svoj vztah k dietatu,maminka nacerpa nove sily -aspon u nas to bolo takto.
@ludka77 to ano, ak si zvyknuta len sama vsetko zvladat potom prejdes na tento sposob aj pri druhom. Ale poviem Ti, je to makacka. Aj ked Ti obcas niekto povaruje. S druhym, kym je este hodne male si ovela viac obmedzena co sa "rozletu" tyka. Ja teda osobne som strasne rada za vypomoc od rodicov. Mama napriklad toto nikdy nezazila a veru povedala, ze to casto bolo o drzku. Kolkokrat vraj potrebovala len tak si oddychnut, alebo s otcom chceli byt aj sami a zasa byt ako partneri, aspon na hodinu, dve, a nebolo toho kto by im pomohol. Takze ona suc poucena ma uplne iny pristup. A ja som za takuto pomoc stastna. Ma to prinos pre obe strany, pre mna ci pre nas s manzelom, ze si oddychneme, popripade dovybavujeme a obehame to co nestihame ked sme sami, a pre rodicov, ktori si buduju vztah s detmi. Uz nam varovali dve hodinky aj mladsieho, oni si to uzili a my s muzom sme dotiahli co bolo treba bez zbytocnych stresov.
@maznacik007 súhlasím s tebou.
Vytváranie sociálnych väzieb u dieťaťa je potrebné a žiadúce.Dieťa má vedieť kto je kto, aký má mať ku nim vzťah.
Ja taktiež podnikám , pracovala som už dva týždne po narodení malej z domu , od šiestich týždňov som chodila do terému a samozrejme aj s dcérou , ked som pracovala tak s dcérou bola opatrovatelka ktorá mi ju nosila na kojenie. Kojila som do roka ( asi 11 mesiacov ) , potom išla Romanka do súkromných jaslí od roka. Zapracovanie v jasliach bolo absolútne bez problémov , ani nezamrnčala ked tam išla, keď som prišla ma vítala vysmiata a vycerená. Jasle jej dali veľmi veľa a dodnes tam chodí veľmi rada. Je spoločenská, nemá absolútny problém s cudzími deťmi, ukecaná a bez plienok. Je to živé striebro. Napriek tomu že je v jasliach okrem soplíkov nebola ešte chorá .
Napriek tomu že je v širších sociálnych väzbách , vie presne kto je jej mamika ( tak ma volá ) , vie kto je jej Oko ( ocko ) a viem že sme pre nu ľudia ktorí sú pre ňu stredobodom vesmíru a ktorí si vždy pre ňu prídu 🙂.
Vie že babina je dočasne a je na spríjemnenie chvíl a dede je ten kto ju točí za ruky a k nem sa príde a odíde. 🙂
@jabadaba tak ja mám svokru 60ročnú, so zdravotnými problémami teda jej by som malú ani nedala, človek nikdy nevie kedy jej príde zle, no a mojí rodičia tí chodia obaja do práce 🙂 tak som si v podstate zvykla na to že ich nebudem otravovať a keď ich chceme vidieť čo je niekedy aj každý deň tak tam idem s ňou 🙂)
@ludka77 aha, takze nevladze. To je ine. Zalezi ako je clovek vitalny a aj zdravotne ako je na tom. Moji rodicia su po 60 tke ale su zdravi, klop klop, neskutocne vitalni a energicki, cize tu problem odpada co sa tyka schopnosti sa postarat. Plne im doverujem vo vsetkom, oni totiz maju rovnake postupy aj co sa stravy tyka, vsak oni ma to naucili, mat vztah k zdravej vyzive a dbat co vkladam do ust, cize plna dovera, ze dietatku nebudu cpat do ust klobasku ako som tu volakde citala. Svokrovci su daleko, aj su starsi a aj mentalne su ovela zostarnutejsi ako nasi. Oni sa citia stari dlhsie a adektvatne tomu potom aj fyzicky vladzu. Cize im asi by som dieta nezverila, to je fakt.
@katmi este k tej otazke ako vypadnut kam akoze kam? A Ty si nepotrebujes z casu na cas kupit nieco na seba ci pre seba? To ako potom robis? Dieta kam das, ci beries so sebou? Alebo Ti veci nakupuje muz? No tak ja teda nakupy neoblubujem, dve hodiny su pre mna strop co som ochotna stravit v obchodoch ale teda potrebujem si kupit veci na seba, tie dve hodky este zvyknem prerusit kavou. Som rada, ze si v klude mozem sadnut do kaviarnicky a v klude si vychutnat kavicku. Ostatne, aj ja sa potrebujem socializovat. Od momentu kedy som sa stala matkou som predsa neumrela. Som tu, mam svoje potreby. A medzi ne radim aj potrebu ist si len tak sadnut si na kavu, ci nieco si pre seba vybavit, a to bez toho, aby som musela riesit deti naokolo. Tak ako muz pracuje a stretava sa s roznymi ludmi, hoci len v ramci prace, tak aj ja potrebujem inu spolocnost ako tu detsku. Je to normalna prirodzena potreba.
@jabadaba ak by si dobre citala,tak by si vedela,ze som s malou sama.. takze ano, mala chodi na nakupy so mnou a dokonca velmi rada.. posedenie na kavicke bohuzial neoblubujem, nikdy som nebola tento typ, radsej si vyjdem do prirody a to tiez s malou... po pravde,je velmi malo chvil takych,co som niekde sama (neratam pracu) a vobec to nelutujem a ani mi to absolutne nechyba..
jezkove oci 🙂))) Milujem zeny typu @xlucia.....
Radsej trieskat dieta po doktoroch po uradoch ako nechat svokre alebo matke kde som si ista ze je v pohode, a spokojne?
Vobec o svojej "normalite" neuvazuj, si ovela normalnejsia ako hore spominana 🙂
Ja mam svokru cez ulicu, a este k tomu mam aj maminu aj "macochu" ktore mi maleho kedykolvek postrazia, a je to supeeeer. Nemam mizerere s toho ze musim ist nieco vybavit a teraz rozmyslat ako to spravim s prckom.
Milujem svoje dieta ale to neznamena, ze sa od neho nemozem pohnut...
zdravim.Ked mas moznost nevahaj.Ja som bola uzkostliva neskutocne lebo sme zili v cudzine a s malou rodina neprichadzala moc do kontaktu no ked sme sa vratili domov a sem tam som vypadla bolo to neuveritelne.Milujem svoje dieta najviac na svete no sama som si uznala ze su dni ked ju milujem najviac medzi 22 a 6 hodinou rannou.
ja sa teraz stretavam s inym extremom.Mala mi nastupila do skolky a nasli sa ludia ktory ma totalne odsudili ze som dala dieta do skolky a sama som doma.Vysvetlovat ze materska sa mi konci az dnesnym dnom a od pondelka si idem hladat novu pracu je uplne zbytocne.Proste som krkavcia mater co vrzla svoje dieta do skolky len aby som mohla chodit po kavickach a nakupoch
Dieta podla mna potrebuje aj spolocnost inych ludi, nie len mamu, aj ked ta je samozrejme najdolezitejsia. Ja ked som potrebovala nieco vybavit - nejake potvrdenia zo socialky, do banky, ci na kataster, ked sme zacali stavat, maleho som dala do satky a islo sa. A poviem vam, bola to vyhoda, lebo ak bola niekde rada, vzdy ma pustili dopredu, hlavne ak maly spal. Ale nemala som problem nechat ho u mamy, ked bolo treba - k lekarovi som ho teda nebrala.
Teraz ho nechavam u mamy velmi casto, pomaham manzelovi na stavbe, a ak chceme co najskor byvat, musime makat.
@alenka600 mne sa druhe dieta narodilo v polke januara, a kedze som to vedela, nakupila som zasoby dopredu na niekkolko tyzdnov dopredu, aj chlieb do mrazaku, aj som cerstvy upiekla v pekarnicke. auto nemam ziadne. muz chodi velmi velmi neskoro, pomoc od neho ziadna. a zvladla som to. a to som mala este ja komplikacie po porode, a aj maly a musel chodit mimo normalnej poradne aj na rizikovu.male dieta sa niekedy koji aj kazdu pol hodinu. neviem si predstavit co s nim urobi ten co ho strazi. ho tri hodiny nosi placuce na rukach?
takze ano, ja to pokaldam za pohodlnost, lebo ked ti nema kto pomoct, pomozes si sama, a ide to. myslim ze iriss tu nema dve deti ako ja, ale styri a zvladla to tiez.
@etuska s tebou suhlasim v tom ze prioritou je dieta. no a poznam malo takych deticiek, ktore prespia celu matkinu nepritomnost. takze preto si myslim ze dieta ma byt pri mame
@tinki vobec takych ludi neries, nasa mala bola s mojou mamou a mojim mm , bezo mna od svojich dvoch mesiacov, chtiac nechtiac som sa musela vratit do prace . Tak sme sa pri nej striedlai ked bol mm v proac bola som s nou ja, ked mal volno isla som do prace a niekedy bolo treba aby som isla do prace ked bol aj mm v praci tak bola s mojou maminou. Jaska ze mi bolo luto ale zasa na druhej strane, mame doma dieta , ktore sa samo prehra, neplace ked sa vytratim z izby do kuchyne, je rovnako fixovane na mna ako aj na MM a babku zboznuje, Nevidim na tom nic zle ked nechas dieta s niekym komu doverujes a neodsudzujem ani tie maminy co idu po pol roku do prace na 8 hodin denne( ja chodim tak max na tri dva tri krat do tyzdna - je to kazdeho vec a osobne si myslim ze mamina ktora nie je s dietatkom 24 hodin denne , tak je cas s nim potom skutocne s nim a intenzvnejsie sa mu venuje.
@xlucia jasne ze je priroritou dieta ale tym ze sme sa stali matkami neprestali sme byt zenami a osobnostami .
@xlucia to čo sa nám teraz snažíš vysvetliť je zovšobecnovanie. To že ty si to zvládla sama a nepohla si sa je síce pekné ale nemožno na tom stavať jedinú a správnu pravdu.
Tvoje deti možno vyžadovali každú pol hodinu cuckanie, iného nie a v pohode prespali aj tri hodiny v kuse, kedy si tá mama mohla odskočit bez toho aby nejakým zásadným spôsobom zasiahla do jeho režimu ak sa dá ešte o nejakom hovoriť.
Ak tebe takáto cesta vyhovuje , v poriadku je tvoja. Ak tebe vyhovuje že si nosila všade svoje deti tiež je to tvoja vec, ale nazývať iné mamičky ktoré to tak nerobia pohodlnými je nefér.
Ja sa teda za pohodlnú nepovažujem, len preto že nenosím deti tam kde nepatria a viem si zaobstarať stráženie keď potrebujem 🙂.
@tinki : take reci si nevsimaj,,ja som moju malu nechala s mamou dva dni ked mala tri tzydne lebo som mala skusky na vyske a co som ako mala robit nejst na skusky alebo zobrat malu na skusky, nemala som inu moznost,,nja deti necham mame bezne uz od mala a to nie len ked si potrebujem nieco surne vybavit dakedy povedzme len tak chceme ist s muzom vonku tak v pohode,,a moje deti su dobre tak kazdy ich rad postrazi,,okrem svokry 😀
@tinki podla mna je to viac nez zdrave aj pre matku aj pre dieta, ked je uz od malicka aj s niekym inym ako s mamou na par hodiniek. Ja som bola nutena odist od malej uz v jej 2 tyzdnoch, pretoze som studovala, koncila vysoku skolu a zial dva tyzdne po porode som mala skusky. Tak som musela odist od nej na pol dna. Mliecko som si odsala a isla do skoly. A teda musim povedat, ze mi to aj psychicky urobilo dobre, porozpravala a nasmiala som sa so spoluziakmi. A ked mala mala dva mesiace som promovala. Este parkrat som ju musela nechat s mamou alebo svokrou a musela ist na par hodiniek do skoly. (Zial moja veduca DP ziadala osobne konzultacie aj ked inak nebol problem s mailovou komunikaciou, ale co uz). Doteraz si myslim, ze to malo na malu taky pozitivny vplyv, ze nama najmensi problem ked ju varuje niekto iny. Ja som spolocneska, rada idem s kamaratkami na kavicku, zacvicit si, ale do nakupneho centra a to teda absolvujem len bez nej. Tym ze som matka, neznamena to mat dieta niekolko rokov non-stop pri sebe predsa. Ved potom co z tych deti vyrastie??? Moja mala je nadmieru spolocenska, miluje deticky a vsetky babatka, je velmi empaticka. Rada sa usmieva, je pohodova a nemame ani problem na dovolenkach. Ked mala jeden rok, isli sme lyzovat s nou a kym sme my boli na svahu, mala bola v hotelovych jaslickach s rakusanmi a anglicanmi a ani si nas nevsimla, ked sme pre nu poobede prisli. Nemala najmensi problem zostat s opatrovatelku tam a my sme si mohli v klude zajazdit na svahu.
@xlucia Hej hej jasne, ved vravim, Ty si supermatka. Ja som pohodlna, naco je mi vobec dieta, ja si ho nezasluzim, a este som aj v hlave uplne vytreta:
Ja neviem ze sa mi dieta narodi v zime
Ja si neurobim zasoby
Mrazak? Co to je? Take nepoznam. Teda som nevedela, ze daju urobit zasoby cerstvych potravin na niekolko tyzdnov a strcim to do mrazaku, ale dakujem, necham si poradit
Prepac, ze mam auto aj ja, aj manzel. Moje auto ma 16 rokov a stalo ma 1500 EUR ale bolo nemiestne odomna spomenut to a chvastat sa tym, ze mam vlastne auto ked zijem na dedine, kde nie je jediny obchod, lekar nic, ze som tu nechcela ostat odrezana od sveta, prace, ludi a zavisla vo vsetkom na muzovi.
Tlieskam Ti za to ako si vsetko zvladla bez manzelovej pomoci, lebo on chodi velmi velmi neskoro domov.
Vravim SUPERMATKA.
Obdivujem Ta aj za to, ze zhodou okolnosti su vsetky aspekty Tvojej situacie ovela horsie ako moje. Zhodou okolnosti.
No ja ako menejcenna matka asi budem musiet pouzivat odstriekane mlieko, ked odmietam to svoje dieta zobrat v januari -malinkeho chrobacika-na minimalne 2 hodiny autom prec, ked sa budem chciet postarat o stravu a nebudem chciet jest mäso z konzervy. Som sebecka, pohodlna. A tym to vsetko len zacne, keby si tusila, co jaa s tym dietatom este budem robit....ach jaj 😀

@dominika1988 tak to sme dve krkavcie matere. Ja nemam ani najmensie vycitky ked mi deti zostanu s muzom ci starymi rodicmi. Skor mam vycitky ak ich musim tahat do obchodov nieco skusat. To som nervozna a padim kadelahsie len co vybavime to co sme si vytycili.