icon

Malé bábo bez mamy. Aký je váš názor?

tinki
24. sep 2011

Stretávam sa s mamičkami, ktoré mi tvrdia, že do roka dieťaťa nikdy nenechali malé na dve, tri hodiny ani u mami ani u svokry. Ja to robím bežne. Ak potrebujem niečo vybaviť, alebo ísť niekam so staršou dcérou, alebo si niečo odbehnúť kúpiť. Malú nakojím, už teraz aj prípadne nakŕmim, dám spať a nechám ju mamou. Kým sa vrátim je vyspatá a hrajú sa. Nevidím na tom nič zlé. Preto nechápem, keď niekoho stretnem na ulici a opýta sa ma, kde mám malú a ja poviem, že s mamou alebo svokrou, tak mi oznámia, že oni také malé deti nikdy nenechali doma samé. Keďže sa mi to stalo už 4 - krát, začínam mať o sebe pochybnosti. Aký je váš názor?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
graceful9
25. sep 2011

ja študujem a keďže budem musieť 4 krát do mesiaca chodiť do školy, tak nemám inú možnosť, ako nechať bábo s niekým iným,,,nevidím na tom nič zlé, veď určite by som dieťa nenechala nejakému mantákovi, čo sa oň nevie postarať a keby som mala inú možnosť, tak to nerobím, ale človek má okrem dieťaťa občas aj iné povinnosti, a tak musí malé aj na niekoho iného občas zveriť, na tom predsa nie je nič divné, zlé a nepochopiteľné,,,

horalka777
25. sep 2011

Nie je dieťa ako dieťa, rovnako ako nie je situácia ako situácia. Koľko mamičiek tu na koni - toľko originálnych životných situácií a podmienok. Nedovolila by som si nikomu povedať, že je pohodlný, len preto, že si nechá strážiť na chvíľu dieťa. Nie je to vždy o chcení (tiež som pri prvej zažila nečakanú hospitalizáciu, malá nemala ani 5 mesiacov vtedy - a na moju prosbu, že tam chcem byť s dcérkou, ktorú ešte dojčím, som sa dočkala odpovede, že to je proste neprípustné, lebo na to nemajú podmienky, bla bla..). Rovnako ako je niekto osamelý rodič (pred takými dávam klobúk dole), alebo už proste nemá rodičov, ktorí by - keby žili - určite radi na chvíľku postrážili vnúča... alebo žijú ďaleko od seba, alebo.... proste ix situácií. Nad argumentom, že do europarlamentu tiež chodia matky s dieťaťom v šatke sa len pousmejem - sú totiž profesie (a ja mám takú tiež), kde si nemôžete dovoliť hocikedy odskočiť nakojiť a prebaliť dieťa. Nejde to - ani keby traktory padali. A už vonkocom nie je vhodné byť tam pre to dieťa samotné (napríklad také nemocnice, alebo nejaké prašné pracoviská, netradičné zamestnania.... Nie každý si môže dovoliť ostať s deťmi doma, proste by nevyžil a ostal na ulici, aj s tými deťmi. To by akože bolo správnejšie? O zahraničných krátkych materských ani nevravím. To je všetko na samostatnú debatu.

Môj názor je - každý extrémizmus je zlý.
S mojimi deťmi trávim 99% času, ale som Bohu vďačná za všetkých opatrovníkov, vďaka ktorým hravo zvládam aj to 1 percento času bez detí 😎

horalka777
25. sep 2011

...a pridávam sa na virtuálnu kávu! Ja som síce nekávičkárka, ale zamiešam si Caro 😀

monika15
26. sep 2011

@horalka777
presne tak... namiesto hlupych komentov z 6 stran pekne napisane 🙂)

jabadaba
26. sep 2011

@tinki oj, tak to potom jedine kavu virtualnu, sme od seba riadne daleko. Ale, zajtra si idem dovolit s uplne kludnym svedomim najazd na jeden vybrany obchod - starsie dieta potrebuje zimnu vybavu no tak idem a deti necham oteckovi. A just si dam aj tu kavu v klude a este riadne kaloricky kolacik! Hec! 😀

jabadaba
26. sep 2011

@fidka79 aj keby si bola "karieristka", bola by to tvoja vec. Kazdy sa citime dobre v inej ulohe, niekto je stastny ked sa zaryje na cele roky doma s detmi a muzom, niekto zasa potrebuje aj rozlet inym, profesnym smerom. A je to uplne v poriadku. Lebo ak sa nam nedostane uspokojenia istych potrieb, prichadza frustracia a to potom nie je velmi pozitivne pre nikoho v rodine. Niet nad stastnu, spokojnu matku. Ja sa priznam bez mucenia, ze mnou stereotyp riadne obcas zamava. Netusila som aky to bude mat na mna dopad, toto nikto vopred nevie odhadnut, ale zistujem, ze na dlhodobu izolaciu doma, vylucne v kruhu deti a rodiny nie som stavana. A to je pre mna rodina posvatna, zakladam si na dobrych vztahoch, na rodinnej pohode, v podstate som do jadra klasicka zena co rada drzi teply rodinny krb. No ale je tu aj moja druha stranka, ktora sa s tou klasickou obcas pobije. Vtedy dobre padne prave ta chvilka pre seba, kedy si vycistim hlavu, ak je moznost rada sa s niekym stretnem a pridem na ine myslienky. Je to akasi psychohygiena.

veve39
26. sep 2011

@jabadaba presne si to vystihla
uz tu padlo plno prispevkov, vsetky su spravne, lebo kazda mamina sa citi inak, ma ine moznosti a okolnosti ak ide o pomoc s dietatom, kazde dieta je ine...takze vyjadrovat sa na adresu druhych s kritickym podtonom svedci o predstave vlastnej neomylnosti....
ja si napr. myslim, ze ak si to mama moze zariadit inak, nie je spravne ani s dietatom do 1 roka chodit na miesta, kde deti nepatria - nakupne centra, nemocnice-pokial nie je chore dieta, urady...a samozrejme myslim to plne zladene s jeho rezimom - cize ziadne extremizmy typu "mama odchadza od placuceho dietata"
ak vsak mamina citi, ze je to takto spravne, nech tam s nim chodi...len sa mi z duse prieci kategorizacia typu "dieta patri k mame " - a bodka, inak je mama je pohodlna.... 😒

veve39
26. sep 2011

ono ak sa napise o pohodlnosti mamy, ktorej pomahaju strazit dieta ine osoby, je to asi rovnako "empaticke" ako by takato mamina vyjadrila nazor, ze tie ostatne su "neschopne" takuto pomoc si zabezpecit
neadekvatne je jedno, aj druhe hodnotenie....

corinno
Odpoveď bola odstránená
monulicka
26. sep 2011

@tinki aj ja som nechavala, aj nechavam, chcela som aby si maly zvykol byt s tatinkom ci mojou mamkou a doteraz je to v pohode, ci s jednym alebo druhym, vzdy si to uziju, maly za mnou neplace....neviem si predstavit ako by vydrzal so mnou 3 hodky u lekara v cakarni....ked mal 6 mesiacov, zacala som chodit na zumbu..syn bol s tatikom a ta hodinka prospela to nam vsetkym 😵
@xlucia a ty ked si bola u lekara, kto ti stal pred dverami s kocikom? niekto cudzi ci rodina?

bibap
26. sep 2011

podla mna je uplne normalne, ked si mamina potrebuje oddychnut. Som s malou 24/7 vacsinu casu, takze ked mi niekto malu zoberie na prechadzku a ja si mozem oddychnut je to ako male Vianoce. Nechapem tie nazory byt s dietatom non-stop.. to sa potom stavame otrokom dietatka, a nerozumiem, preco by som male mala tahat so mnou k lekarovi, ked moze byt stastnejsie a spokojnejsie napr. doma s manzelom, alebo tetou.

aliza
26. sep 2011

@corinno sice mimo temu, k dolezitosti tej gynek. prehliadky po 600nedeli, tu v UK sa nerobi vobec, ziadnej zene. Nekomentujem, ci je to spravne alebo nie, len podavam info.

jabadaba
26. sep 2011

@horalka777 neboj, pre teba bude nachystane extra Caffe Lungo bez kofeinu. 🙂

aliza
26. sep 2011

ja chapem zastankyne teorie, ze dieta s matkou nonstop lebo podla mna vychadzaju z toho, ze mali dieta, ktore to vyzadovalo. Ja som mala taku dceru, ktora prveho polroka vkuse plakala a bola prilepena na prsniku 12 hodin denne, nosila som ju v satke cele dni, odpojenie odomna nebolo mozne, hned spustila rev a nedala sa utisit, takze ano, musela som ju vsade so sebou nosit, nebola ina sanca, muz v zahranici, babka pracovala...a naozaj som s nou bola uplne vsade, aj na pohrebe 😒 lebo sa nedalo inak. Ale nikomu som netlacila do hlavy, ze to je to jedine spravne, skor som zavidela maminam, ktore svoje deticky nakojili, polozili do kocika a tie potom 3 hodinky spinkali, to som ja nezazila ani raz. Si myslim, ze keby tieto mamicky mali ine dieta a po ruke ochotnych rodinnych prislusnikov, tak by mali uplne iny nazor. Mozno prave preto, ze ony sa trapia viac, ako matky s inymi detmi, tak si to ospravedlnuju takto, ze vlastne tak to ma byt a je to jedine spravne. Aj ja som mala take tendencie, z vlastnej frustracie, ze moje dieta je ine, narocne a ze si to nemozem uzivat tak, ako ostatne mamicky.

piacere
26. sep 2011

čítam túto tému od začiatku a zaráža ma jedna vec (supermatky nekomentujem, bo nemám čas, náladu ani nervy 😅 ).... dookola sa tu omieľa, že dieťa má byť/nemá byť do roka iba s mamou... žiadne nechávanie otcovi/babke/svokre/kamarátka.... ten OTEC mi vŕta hlavou... a čo on nie je taký rodič ako ja-mama? Ja nemám právo z času na čas na vlastný program?
Nonstop s dieťaťom... to môže tvrdiť len žena, ktorá má doma dieťa typu "položím a sedí".... ale ak máte doma živé striebro, ktoré vám od 4.00 nedá vydýchnuť, tak prepáčte 😝 ale mne teda padne vhod, ak môže ísť na poštu, do obchodu SAMA (bez môjho duracelka, ktorého vláčim na rukách, lebo v kočíku nebude a chodiť sa mu tiež veľmi nechce, ktorý na pošte reve ako tur a mne steká dolu chrbtom a očami tlačím rad... atď.)... škoda slov...

Apropo, supermamičky.... aj pri sprchovaní máte bábo v šatke so sebou? 😕 😠

dusika11
26. sep 2011

ok kedy je virtualna kava na skype? prepojime zabavime sa...ja chodim poobede s kocikom..nahadzem dvojky do sedadiel priputam a za staleho tisiaceho vreskou sa pohneme okolo 15 hod... 😀 😀 a vecer idem upne egoisticky v ramci psychohygieny na zumbu..deti budu s tatikom ked budu dobre ked bude zle dam ich k svokre za trest

janicka
26. sep 2011

piacere - suhlasim. Ja mam sice velmi zlate a kludne babo, ale to nemeni nic na tom, ze velmi rada na hodinku, dve z domu vypadnem - aj ked je to ,,,len" na nakup s mamou a popritom na ,,kavu"... A uzasne je na tom este to, ze mam super manzela, ktory nasu babulku miluje rovnako ako ja a rovnako rad s nou travi kazdu volnu chvilu. A ked si chcem zajst napr. ku kadernicke, tak si vyberie moje mliecko z mraznicky a velmi rad ju krmi... A co sa tyka malej, vidim na nej, ze ho miluje rovnako ako mna!

luciferkax
26. sep 2011

je rozdiel nechať dieťa samé, alebo s babkou 🙂 🙂 🙂 ak máš spolahlivu osobu, ktorá ti dpkáže babo postražiť, tak prečo nie? ty si oddychnrš a aj ma,lemu je isotne lepšie doma v postielke ako v preplnenej čakárni.... staršieho som beťne nechávala s mojou mamou, nekojila som, v pokoji som nakupila,oni sa pohrali... mladšíeho by som jej nechala tiež, no má sedem mesiacov, kojím ho, a je taký zaplakaný, že sa ho každý bojí postrážiť 🙂 v súrnom prípade nechám,a le len zriedka 🙂 no keby sa dalo, s radosťou 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

dusika11
26. sep 2011

@piacere suhlasim...vies tu sa riesi jedno dieta..ale ja mam dvojicky..ja si nemozem dovolit mat mm ktory nic nevie...preco? lebo ..bolo take ze som musela ostat s jednym v nemocnici...a druheho zdraveho som mala niest zo sebou?? tak musel ostat s tatikom..tatik krmil podla rozpisu zapisoval udaje ako to robim ja do dnennika aby som vedela co jedol a ako reagoval...musi vediet kde maju oblecenie a ake....tatik je predsa 50 percnetny rodic...nie iba dekoracia....ale znova opakujem tu sa riesi jedno dieta..uplne ine je viac deti...a niektore moje kamosky maju 4 deti s toho 2 su dvojicky....tam uz chlap proste zarezava....

corinno
Odpoveď bola odstránená
jespera
26. sep 2011

tak to si sa musela stretnut s matkami - hysterkami - sorry za vyraz. Aj ja som to bezne robila a robim, a cim dietatko je starsie tym si myslim ze je lepsie ked matka si da od neho z casu na cas - hodinovu pauzu - chvilkovu, aby nabala energiu a aj trosku vypla...Je rozdiel nechat dietatko u cudzieho - suseda , ale je rozdiel najblizsia rodina..

aliza
26. sep 2011

@corinno mne nemusis hovorit, ako to tu chodi, o tom som ani nechcela...ja som reagovala na tvoj prispevok, kde si pisala, ze ak matka nejde na kontrolu, tak je nezodpovedna lebo sa vystavuje velkemu riziku...ja som na kontrole nebola a nepovazujem sa za nezodpovednu, pri dcere som isla az po roku a to som este zila na SK, je to moje zdravie, nie tvoje, takze sa mi nepacia tie jednoznacne sudy o tom, kto je zodpovedny a kto nie 😉

radlinka
26. sep 2011

@corinno vsak v pohode, ja som sa len zasmiala, ako nocna tema sem padla, takze dobreee 😀 😀 😀 jedna tema nadvazuje na druhu, tak si clovek moze vyjadrit vela nazorov. Fakt tie prehliadky v zahranici nie su ani pocas tehu ani po nom (myslim tym palpacne vysetrenia, mesacne sono, pripadne tyzdenne posledny mesiac a dalsie a dalsie testy...to by sa tu dalo menovat), proste je to na dlhu debatu. Je to kazdeho osobna vec, ako si nalozi s vlastnym zdravim a co komu vyhovuje. Raz tu bola jedna tema, kde sa mamicka pytala, ci je neskoro ist 1rok po porode na kontrolu. Niektori ju zatracovali ci je normalna, ini prave naopak podporili. Proste jej to mozno nevyslo, nestihla, bala sa, odkladala to z urcitych dovodov, mozno nemala kde nechat dieta... ale podstatou je to, ze nikdy nie je neskoro. Ona sa len chcela spytat, co nato povedia uzivatelky . 😉

Nase dieta chodi stale s nami, je jedno ci idem na prehliadku, alebo idem nakupovat alebo ideme si niekam sadnut (samozrejme nie v noci)..zatial opatrovatelku ani babinu nemame. My sme flexibilni, pokial je maly v pohode, ma plne brusko, cistu plienku a pohodlie v carry cot, tak nevidim dovod ho odkladat. 😉 Ak niekomu uplne doverujem a poznam toho cloveka, tak zverim dieta do jeho starostlivosti na par hodin, to mi osobne tiez nerobi problem. Takze ja nemam voci nikomu a nicomu vyhrady, je to o flexibilite, dovere a chuti sa prisposobit. 😀 😀 😀

annaopialova
26. sep 2011

ahoj co pises je ok ved nie sme stroje

aliza
26. sep 2011

@piacere k tomu sprchovaniu, ja som dceru mala vzdy so sebou v kupelni v autosedacke a neskor v golfkach 😖, inak by som sa ani neosprchovala

piacere
26. sep 2011

@aliza ale je iné, ak máš dieťatko, ktoré si vyžaduje tvoju ustavičnú prítomnosť, ako keď sa tu niekto ohradzuje, že žena, ktorá nechá dieťa manželovi-otcovi!!! alebo svojej mame, aby si odišla v kľude niečo vybaviť... tak je pohodlná 😅 To je tak scestný názor, že až hučí....

aliza
26. sep 2011

@piacere ved ano, o tom som aj vyssie pisala, syn bol uplne iny, bezproblemovy, tak ho strazil aj mm, aj babka a je mi uplne jedno, ci ma nejaka mamicka nazve pohodlnou, mne to absolutne nevadi, ak sa ona citi lepsie, tak budis

seminkads
26. sep 2011

neda mi nereagovat,presne ako tu bolo uz napisane-matka ktorej dieta sa zahra samo,sedi kde ho polozi,pekne papa,kaka a spi-mat take dieta tiez som s nim nonstop,nikomu ho nedam,kludne by som s nim sla aj do sprchy,navarila si,upratala,povenovala sama sebe-preco nie,ale take dieta nemam a preto som vdacna za kazdu chvilku kedy je mala u svokry, susedov(pribuznych) s tetou, s tatom,ja si aspon navarim,upracem,umyjem sa a okolo obeda konecne zo seba spravim cloveka,ked potrebujem nieco vybavit a ma mi malu kto postrazit(kamaratky su cele bez seba 🙂 ) tak to rada vyuzijem,pretoze bez malej mam vybavene za chvilu,zatial co s nou mi to trva vecnost,v kociku neobsedi,chodit nevie,na rukach nevydrzi... a preto sa ani nebojim jej nastupu do jasliciek(ktory bude uz coskoro), a pre toto vsetko si nemyslim,ze som zla matka,ked som s nou tak sa jej naplno venujem,poznam mamicky ktore su s detmi nonstop a aj tak sa im nevenuju kolko by mohli

dusika11
26. sep 2011

@seminkads ty si to super vystihla...byt s detmi a byt je rozdiel........