icon

Malé bábo bez mamy. Aký je váš názor?

tinki
24. sep 2011

Stretávam sa s mamičkami, ktoré mi tvrdia, že do roka dieťaťa nikdy nenechali malé na dve, tri hodiny ani u mami ani u svokry. Ja to robím bežne. Ak potrebujem niečo vybaviť, alebo ísť niekam so staršou dcérou, alebo si niečo odbehnúť kúpiť. Malú nakojím, už teraz aj prípadne nakŕmim, dám spať a nechám ju mamou. Kým sa vrátim je vyspatá a hrajú sa. Nevidím na tom nič zlé. Preto nechápem, keď niekoho stretnem na ulici a opýta sa ma, kde mám malú a ja poviem, že s mamou alebo svokrou, tak mi oznámia, že oni také malé deti nikdy nenechali doma samé. Keďže sa mi to stalo už 4 - krát, začínam mať o sebe pochybnosti. Aký je váš názor?

tinki
autor
25. sep 2011

Ďakujem vám baby ešte raz, za povzbudenie. Každá máme svoj život so svojimi problémami. Ale som rada, že je nás viac, ktoré sa pozeráme na deti triezvo a s jasnou hlavou. Nehádajme sa už, určite robíme pre svoje deti to, čo si myslíme, že je najlepšie. Zrejme na všetko tu bude viac uhlov pohľadu. Taký je život. Potešili ste ma, mám nové argumenty "na vysvetľovanie". A kedy ideme všetky na káááávu...??? 😀 😀 😀 😉

aliza
25. sep 2011

@tinki a kde to vlastne byvas? 😀 rada by som na tu kavu sla...

tinki
autor
25. sep 2011

@aliza V humennom...a ty?

aliza
25. sep 2011

@tinki juuuj, to velmo daleko ☹, este tak BA a okolie, ked sa tam raz za cas dostanem...

tinki
autor
25. sep 2011

veď možno niekedy... 😉

aliza
25. sep 2011

@tinki tak dame virtualnu kavicku, co ty na to? deti niekomu zverime, zavreme sa do izby, budeme popijat kavicku a kecat cez net....haha

tinki
autor
25. sep 2011

@aliza súhlasím...

tinki
autor
25. sep 2011

@aliza A nebude to príliš pohodlné?

aliza
25. sep 2011

@tinki tak plati 😉, ja som si deti naucila o 8 vecer spat, takze mam 'volno', ale zase kavicku vecer nepijem, nespala by som z nej

aliza
25. sep 2011

@tinki je mi to jedno, ja mam rada pohodlie, vobec sa za to nehanbim 😀

aliza
25. sep 2011

@tinki a este rozmyslam, ze si zaplatim upratovacku a maleho dam na par hodin do skolky, aby som mohla na kurz a cvicit 😎

macamac
25. sep 2011

@dari trošku mi tiež uniká pointa,kde maminy chodia na tie presné termíny-dieťa do roka len tak a tak, po roku inak, od roka a pol.....aké škatuľkovanie,zovšeobecňovanie,šablóny,... 😝 trochu ako komunizmus 😀 😉
hlavne,že niektoré deti ani v 30-tke nevedia bez mamy ísť ani na záchod 😝 obrazne
@alenka600 súhlas 😉

ja fakt nechápem,čo sa to tu rieši....zase sa tu pomaly schýli k hádke

veď nech si každá robí tak,ako uzná za vhodné
ja som dávala varovať deti a tu sme.milujeme sa,sme zdraví,nik neutrpel traumy...a bolo to len v nevyhnutných prípadoch a v čase,keď spali-a ak boli s mužom,tak to bolo jedno-on predsa nie je merkovač,ale rodič,nie? 😉
@briketa a presne ako píšeš-čítala som v "múdrej knihe" 😉 že ak sa narodí ďalšie dieťa do rodiny,treba si nájsť vyslovene aj čas na to prvé a venovať ho IBA jemu-aby sa necítilo odstrčené,aby vedelo,že sme tu stále aj pre neho,lebo bábo si vyžaduje fakt dosť času a ostatné deti sú trošku bokom
@xlucia určite to máš iné,ako maminy,ktoré majú pri sebe babky a aj s kojením si to mala tak-takže v pohode,robila si tak,ako vám to vyhovovalo a bolo nutné 🙂 ale moje deti boli neskutoční spáči-a sú dodnes /malá má už cez 2roky a dnes spala napr. od druhej do siedmej poobede-a o deviatej zaľahla zas 😀 /, tak moje sa dobre varovali 😀 aj sa pri nich dobre potom plánovalo,kedy kam vybehnem 😉 takže naozaj-každá má iné dieťa aj iné podmienky,tak berme to tak 😉 🙂

tinki
autor
25. sep 2011

@aliza Dobre ešte dohodneme...Už idem do hajan...Dobrú... 😉 🙂

aliza
25. sep 2011

@tinki ok, dobru noc aj tebe 🙂

alenka600
25. sep 2011

@aliza
@tinki
inac ja si presne tak dam niekedy kavu so svojou mamou - zavolame si, pokecame a dohodneme sa, ze o tretej napr. si dame spolu kavu. A obe si vtedy urobime kavu, aj ked je medzi nami 1600km 🙂 dobru noc vsetkym

katrinka8
25. sep 2011

@xlucia - predpokladam, ze tu nenajdes mamicku, ktora odchadza od dietata placuceho od hladu - myslim teda kojeneho, ktore odmieta flasku. Predpokladam, ze za beznych a normalnych okolnosti (kedy sa vylucuju vsetky vynimocne situacie ako su choroby a pod.) kazda mamicka, ktora svoje dieta dojci - hoci aj na poziadanie - nenechava svoje hladne dieta inej osobe bez toho, aby ho nenakrmila. Takisto nepredpokladam, ze za beznej situacie necha mamicka svoje placuce dieta inej osobe. Ja som tuto diskusiu pochopila tak, ze autorka uvodneho prispevku riesi situaciu, ked necha postrazit svoje dieta, ktore je syte, spokojne a neplace, bud starym rodicom alebo inej osobe, ktorej plne doveruje. Dovod strazenia nie je taky dolezity - ci uz si potrebuje oddychnut alebo nieco vybavit.
Suhlasim, ze dieta do jedneho roku patri k matke. Dokonca si myslim, ze dieta do 3 rokov patri matke, ale chapem to uplne inak a je to moj osobny nazor, podla ktoreho sa riadim - preto chcem ostat s dcerkou doma cele 3 roky. Kto sa s tymto nazorom nestotoznuje, je to len a len jeho osobna vec a ma na to plne pravo. To, ze dieta "patri k matke" nechapem tak, ze je matkinym "majetkom", ktory sa od nej nemoze ani na krok pohnut, ale tak, ze prevaznu vacsinu casu by malo take malicke babatko travit prave s matkou (prip. s otcom) - ak maju k tomu obaja idealne podmienky v zmysle, ze mamicka si moze dovolit byt s dietatkom doma - cize nemusi odist do prace a ze dietatko je zdrave a nemusi byt napr. v nemocnici a pod. Kazdy si moze svoje doplnit. Rozhodne si vsak nemyslim, ze je pre dietatko zle, ak travi nejaky cas - primerany jeho veku a momentalnemu stavu (cize musi sa s tymi ludmi citit pohodlne a spokojne) - aj s inymi blizkymi ludmi - bez pritomnosti mamy. Moju dcerku od malicka kocikovali stari rodicia - napr. moj ocino chodieval s kocikom so spiacou mesacnou dcerkou aj na 3 hodiny von (dobre nam spavala len v kociku ako malicka) a maju krasny vztah. A to bola plne dojcena do 6 mesiacov, a nebol problem, napriek tomu, ze jedla aj kazde 2 hodiny, dakedy aj kazdu hodinu. Nikdy neplakala, ked sme ju nechali so starymi rodicmi, ci jednymi alebo druhymi, kym my sme odbehli na nakup. A to bola nosena, pretoze sa jej nepacilo "len tak lezat" - stale musela nieco obzerat. Doteraz jej to ostalo, proste jej nevadi byt u starych rodicov, ked je s nimi, je stastna - ked zbada prichadzajuchich rodicov, je stastna 😉
Ak sa vsak niektore mamicky rozhodnu, ze chcu aj pracovat (nie musia, proste chcu) - chapem ich a je to ich vlastne rozhodnutie, nie su preto vobec horsie matky ako tie ostatne zeny.

cigaretka5
25. sep 2011

@katrinka8 myslim ze si to napisala dokonale . ono je dnes jeden problem, ze kazdy sa do kazdeho montuje a neriesi seba

radlinka
25. sep 2011

Ja robim tak, ako uznam za vhodne, nezaujimaju ma ziadne rady ani poucovanie kamaratok/kamaratov ci inych ludi na to, kto/co je pre mna podstatne a zivotne dolezite Dieta je na prvom mieste a spravny rodic sa mu snazi dat maximum pocas dna i noci, takiez pocas celeho zivota... tak nechapem preco by mi mal niekto diktovat co mam a nemam robit s vlastnym dietatom 🙄 Inak akoze nerozumiem podstate otazky co tu vlastne riesit.... po rady si nechodim k inym ludom, tolko moj nazor. 🙂

macamac
25. sep 2011

@radlinka ale ona chcela počuť názor-skúsenosť iných mamičiek 😉 aj ty si tu dala svoj názor 😉
máš pravdu-ale zakladateľka sa možno už cítila tými rečami nesvoja,mala pochybnosti-tak ich dala sem-medzi maminy,nech diskutujeme 😉
a veď už bolo povedané dosť a každý má normu inde 🙂

katrinka8
25. sep 2011

@cigaretka5 - dakujem, za taku pochvalu sa mi dobre bude veru dnes spat, lebo som sa snazila to nejako sformulovat 😉 Veru, aj mne sa zda, ze dnes kazdy riesi len to, co ini "robia zle" - a nikto sa akoby nepozrie, ze kazdy clovek ma inu situaciu a ine podmienky a ze to, co je dobre pre jedneho, nemusi druhemu vyhovovat. A potom sa ludia len zbytocne obvinuju a utocia na seba. A "najhorsie" sme v tomto asi aj my, matky, lebo sa tu snazime branit si svoje deti, svoje rozhodnutia, svoju vychovu... 😀 A popritom zabudame, ze prave to, ze kazda sme ina, kazda mame svoj nazor, nas robi jedinecnymi a tym vychovavame vlastne aj jedinecne deti 😉 Proste akoby sme si neuvedomovali, ze kazda mame predsa na vychovu vlastne deti a tie nam nik nemoze zobrat a tie si vychovavame len a len podla seba - bez ohladu na to, co si tu kto o tom mysli 😉

radlinka
25. sep 2011

@macamac ano suhlasim, mne nema kto merkovat jedine MM ten je nanny 😀 😀 rada privitiam pomoc a pojdem aj ja na kafe pripadne hot choc s velkou slahackou 😉 Takze nannies hlaste sa 🙂

mariolka
25. sep 2011

s toho si nic nerob ja nikdy so sebou deti neberem neviem si predstavit ako by so mnou boli naprklad u zubara dve hodiny v cakarni a hodinu v ambulancii.....moj muz mal par mesiacou ked ho opatrovala starka mal asi pol roka svokra musela ist do prace a myslim ze maju dobry vztah rozumeju si 🙂 a pokial viem mam este dvoch surodencov a ako pol rocny sme museli vsetci do jasliciek.......som ziva,zdrava a LUBIM SVOJU MAMU 🙂

radlinka
25. sep 2011

@mariolka presne tak, kedysi bola materska 6 mesiacov a co mali robit nase maminy ? bud sa starali stari rodicia, pokial este nepracovali, potom niekto z rodiny, alebo deti museli do jasli ak ich preplnene zariadenia vobec prijali aj na miesto sa cakalo pekne dlho. Takze ziadne ine vychodisko nebolo 😖 A tu sme vsetci ktori chodili do jasli a skolky, ale aj ktori boli doma so starymi rodicmi/matkou. A nikto nikoho nekritizoval a neobvinoval ze je zly rodic, zla matka. Prave naopak PRACUJUCA MATKA, to bolo nieco v tej dobe, co dnes malokto pochopi, kto sa nenarodil za 'onych' cias. Teraz ma clovek na vyber a vobec si to nevazi, ze moze zostat s dietatom doma a je to lko moznosti, ze sa da vsetko pekne zosuladit. 😉

katrinka8
25. sep 2011

@mariolka - moja mamina tiez isla do prace, ked som mala 6 mesiacov, ale myslim si, ze na nasom vztahu sa to "podpisalo". Niezeby som ju nelubila, alebo ona mna, to v ziadnom pripade, prave naopak. Nevycitam jej to, lebo viem, ze taka bola doba, ale proste citim, ze v tom nasom vzahu proste nieco chyba napriek tomu, ze spolu vychadzame skvele. Nedokazem to popisat, ale proste mam pocit, ze to nejako suvisi prave s tymto. Niekedy mam dokonca pocit, ze si ten cas, ktory nemohla venovat vtedy mne, vynahradza s vnuckou. Ale tak to je ina debata a na dlho, nesuvisi to s touto debatou.

m.i.r.i
25. sep 2011

co by som ja za to dala, aby som maleho mala komu nechat..svokru nemam, svokor sice s nami byva ale to je osobitna kapitola maximalnej nezodpovednosti, skusili sme mu maleho nechat ked mal 5 mesiacov a nedopadlo to najlepsie..rodicov mam daleko a aj tak pracuju, tak dojdu velmi zriedka na vikend...ale..ako tu uz bolo spomenute, vobec nechapem ked sa tu riesi otecko..ja myslim tym, ze nemame komu dat povarovat maleho, ze sme s nim len ja a manzel..predsa obaja rodicia..a u nas to je k tomu tak, ze ja pracujem od maleho 2 mesiacov z domu a manzel je na materskej/rodicovskej. Prvykrat som maleho musela nechat sameho s tatinom na 4 dni ked mal asi 7 mesiacov, dovtedy som nastastie nemusela nikam pracovne ist a mam velmi flexibilnu pracu z domu. Tym padom ma drobec oboch rodicov doma, cim ma obrovsku vyhodu a tiez v tom, ze ktokolkvek potrebuje ist na urad, do obchodu, k lekarovi, tak ten druhy rodic ho postrazi. Maly ma cez rok a pol a nesla som s nim nikdy v MHD, neberiem ho do shopping centier, k lekarom, uradom a podobne, chodime s nim na ihriska, ku kamosom na navstevu, k susedom, k starym rodicom na par dni na navstevu, stale je vonku. Ale je viacmenej len s mamou a tatom a my dvaja s mm sme teda doteraz neboli spolu bez neho nikde.. a ako radi by sme sli...Ja chapem a je mi luto mamiciek co inu moznost nemaju ako vsade chodit s detmi, vtedy nie je co riesit, ale ak je moznost aby sa maly vytesil so starymi rodicmi, nechapem, ze toto niekto nevyuzije! Uprimne - ja ked idem sluzobne na 3 dni prec tak raz za 3 mesiace, tak sice pracujem cely cas, ale su volne vecery a neskutocne si vtedy oddychnem. A viem, ze maly je v dobrych rukach s tatinom, ktory sam vravi, ze par mesiacov rodicovskej by si mal vyskusat kazdy otec...ale to je uz asi o inom🙂

dianka3
25. sep 2011

@m.i.r.i juuuj kiez by aj moj manzel bol takyto, to by bol svet gombicka

corinno
Odpoveď bola odstránená
dusika11
25. sep 2011

😀 😀 @tinki
@aliza ja som na virtualnu kavu chodila s potencionalnym napadnikom kedysi... 😀 😀 davno ked som sa s niekym zoznamila na internete tak sa mmi zdalo rizikove behat na normalne rande....a bolo rande aj som bola v bezpeci...doma...a nemusela som sa fintit,,,ale to je uz vrchol lenivosti taka kava pri kamere

daniela1974
25. sep 2011

@tinki ja tiez nechavam malu s babkou doma alebo s tatkom a nemam vobec obavy, ze som zla mama. Nemozem behat po meste autom a skocit na postu a skocit na urad vybehnut do obchodu a ukoncit to v banke takze, ze 5 x vytiahnem dieta z auta z autosedacky a dam do kocika ktory zlozim a rozlozim a to musi byt idealne pocasie, inak sa spotis aj Ty a dieta. a chuda dieta co z toho ma. ze?
Jasne ze do mesta na prechadzku nejdem bez dietata a vybavovacky riesim bez nej.
apropo:
Nenechavas ich same ale s babkou. Babka je istotne rada, ze moze byt s vnucatkom. Je kopec zien, co svokre dieta nedaju ani na ruky. ☹

ale tiez som sa uz stretla s tym, ze kde mam dieta, ked som s vyplazenym jazykom vybehla z banky bez malej co som ju nechala s babkou doma.
tot za mna 😀

radlinka
25. sep 2011

@corinno hehe, som sa zasmiala 😀 😀 😀 bola by si prekvapena, kolko sestriciek beha okolo takeho 'drobatka' Normalne som s radostou isla na tu kontrolu aj 2x 😀 😀 😀
Citujem: "Dobry den, nech sa paci, vojdite a nechajte dietatko u nas, my sa vam o neho s radostou postarame na par minut a vy mozete s kludom na kontrolu 😉 ". Vsetky sestry hlavy v kociku, vysiel aj doktor, co by si to nechal ujst, este sme si pokecali aj v cakarni aj na sonografii a kazdy bol nesmierne nadseni z kazdeho jedneho batozka, co prisiel do centra. 😉 😉 😉 takze no problem...tomu sa hovori ustretovost a dvere otvorene pre pacientov 😀